Annons
Annons
Om det blev lika enkelt att boka tåg till utlandet som är att boka en flygbiljett skulle resvanorna se annorlunda ut. Foto: Adobestock

Om det blev lika enkelt att boka tåg till utlandet som är att boka en flygbiljett skulle resvanorna se annorlunda ut. Foto: Adobestock

Krönika

Trendbrott: färre flyger, fler väljer tåget

Färre svenskar än i fjol har bokat en flygresa till värmen i vinter. Samtidigt ökar tågresandet – både hemma i Sverige och till kontinenten. Vad handlar det om egentligen? frågar sig Vagabonds krönikör och lanserar en teori.

Text: Per J Andersson • 2018-12-17 Uppdaterad 2021-09-15

Någonting har hänt. För första gången på många år ökar inte utlandsresandet.

Den första signalen kom häromdagen när Ticket, Sveriges största resebyråkedja, kom med färsk statistik om framförallt paketresor och reguljärflyg till solen. Siffrorna visade att bokningarna inför vintermånaderna minskat med 10–15 procent jämfört med ifjol.

Det är ett trendbrott. Så har det inte låtit sedan finanskrisen 2008.

Då för tio år sedan handlade det minskade resandet under ett par år om börsfall, arbetslöshet och allmän ekonomisk osäkerhet.

2018 är vi däremot inne i en högkonjunktur med låg arbetslöshet och stark köpkraft hos de svenska hushållen. Istället handlar svenskarnas minskade lust att flyga till solen när det är som kallast här hemma om … ja, vad handlar det om, egentligen?

Resebyrån Ticket tror att det är den varma sommaren som gjort svenskarna mätta på gassande solsken och tryckande värme. Det tror jag är en korrekt analys. Men det räcker inte som förklaring. Jag tror att det också handlar om en stegrande klimatoro.

Det som stärker den tesen är att tågresandet till utlandet däremot inte minskat (från sina redan låga nivåer) utan tvärtom ökat. Silver Rail Technologies som distribuerar Interrailkorten i Sverige via Europarunt.se och Interrail.se berättade häromdagen att man sålt 50 procent fler tågluffarkort i år jämfört med 2017. I kombinationen med SJ:s ökning av affärsresenärer på inrikestågen med 21 procent denna vinter talar det för en ökad vilja att fortsätta resa, men utan att bidra lika mycket till klimatuppvärmningen som flygandet gör.

På så sätt är det ett trendbrott. Knappast någon gång tidigare i historien har något annat än ekonomi – de egna resurserna i kombination med priset för själva resan – påverkat vårt sammanlagda utlandsresande. Visst har vi slutat att resa till vissa platser på grund av krig, politiska oroligheter eller statskupper. Men då har resandet samtidigt ökat till en annan fredligare och lugnare plats.

Så var fallet i samband med arabiska våren 2010 när resandet till alltinkluderat-hotellen vid Röda havet i Egypten störtdök för att istället skjuta i höjden som en raket till Spanien och Kanarieöarna. Och efter terrordåd och kuppförsök i Turkiet häromåret minskade resorna dit, men ökade samtidigt till flera andra medelhavsländer, framförallt till grannlandet Grekland.

Men nu kommer alltså de första signalerna på att det totala utlandsresandet minskar.

Vagabonds Resebarometer, som är Sveriges största resvaneundersökning, har de senaste 8 åren visat att vi flyger allt mer och åker allt mindre tåg när vi ska på semester utomlands. De senaste siffrorna visar att 65 procent av alla utlandsresor vi gör (med minst en övernattning), inklusive de till våra nordiska grannländer, sker med flyg – och bara ynkliga 3 procent med tåg. Flygets dominans över tåget när det gäller internationella resor är med andra ord ännu närmast total.

Men jag är spänd av förväntan på vad siffrorna från Vagabonds resebarometer för 2018, som presenteras i vår, kommer att visa, även om är långt kvar innan tåget går om flyget som det vanligaste transportsättet. För att det ska ske måste tågen till Europa först bli snabbare, smidigare och pålitligare – och framförallt enklare att boka. Och flygbränslet beläggas med koldioxidskatt, bara för att ta ett av många förslag ur högen med syfte att dämpa ökningen av flygandet. Som det politiska läget ser ut nu lär det dessvärre dröja.

Läs också:

Krönika: Därför kommer vi vallfärda till kallare breddgrader i vinter
Tågbloggen: Sjukt billiga resor!
Resebarometern 2018: Stor granskning av svenska folkets resvanor 

Och se och lyssna på:

Vagabond i TV: Se intervju med Per om det minskade flygresandet i TV4 Nyhetsmorgon 20 december
Vagabond i radio: Trendbrott för julresor med fly i Sveriges Radios Dagens Eko 21 december


Text: Per J Andersson • 2018-12-17
KrönikaFlygTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top