Australienbloggen

När är Australien bäst?

2013-06-27 12:00 1 kommentar
Kategori: Resa i Australien, Resa till Australien

Vilken tid på året är bäst tid att åka till Australien, frågar du dig kanske. Låt mig säga så här: Hade du velat bjuda mig till landet Down Under om en vecka, hade jag tackat ja bums. Samma svar hade du fått, om du hade frestat med en gratistripp i april, september, december eller vilken månad som helst.
Det snabba svaret är alltså att det inte finns någon del av året, då det är "fel" att resa till Australien. Ett annat svar på samma fråga är att det alltid finns någon del av Australien som är "rätt".
När du ska åka hänger på vad du vill göra i Australien och var i Australien du vill göra det.

Sydney - kanske bäst i december-februari

Skulle du ha gott om tid, kanske flera månader, finns det anledning att börja i den änden som just då har bäst väder. Låt oss anta att du likt många andra kommer till Sydney under Australiens sommar (december-februari). Det är en bra tid att vara i Sydney på. Det är 25-28 och en hel del sol. Du kanske betar av fler städer i de södra delarna i Australien, och varför inte klämma in Tasmanien, för att sedan långsamt röra dig norrut. Framåt maj är du i Cairns eller Darwin, som då börjar bli mindre blött och hett.
Kommer du till Australien i juni-augusti så gör du allt i omvänd ordning.

Har du mindre tid till förfogande för din Australienresa så funkar det också. Januari i Cairns behöver inte vara en flopp. En klar fördel är att det är lågsäsong och lättare hitta någonstans att bo och dessutom billigare. Du behöver heller inte trängas på samma sätt på utflykterna ut på revet eller till Kuranda.
Tänk dock på att vissa vägar inte är farbara under the Wet i norra Australien och vissa nationalparker är stängda; det går inte att ta sig dit och väl där gör mängden vatten att det inte går att ta sig runt. Vissa delar av Kakadu National Park utanför Darwin kan ha öppet under sommaren, men stora delar av parken håller stängt.
De gånger som jag varit i norra Australien under regnperioden (oktober-april) har jag haft tur med vädret. Det har varit varmt och fuktigt men bara kommit en eller två ordentliga skurar under eftermiddagarna, och ofta är vädret inte sämre än så. Du bör emellertid vara medveten om att det kan ösa ner i dagar. En gång var jag inregnad i Ayr strax söder om Townsville i tre dagar. Pocketböcker räddade mig från ett sammanbrott…
Glöm inte att du inte kan bada längs med en stor del av Queenslands och Northern Territorys kust under perioden oktober-april pga stingers; mycket giftiga maneter. Lyckligtvis är Stora Barriärrevet fritt från stingers året om.

Höst (mars-maj) och vår (september-november)
Är du inte förtjust i varmt väder kan höst eller vår vara en bra tid att besöka de södra delarna. Städer som Adelaide och Perth har ett väldigt torrt och varmt klimat på sommaren, vilket kan vara skönt att slippa.
Just Perth och de södra delarna av Western Australia är som allra bäst på våren (september-november), då statens berömda vildblommor blommar som bäst och mest.

Australisk vinter (juni-augusti)
Detta är den bästa tiden att resa runt i norra delarna av landet. Klimatet och behagligt varmt och torrt och du slipper bortregnade vägar och stängda nationalparker såsom under the Wet.
Nu är väl din anledning till att åka till Australien antagligen inte att åka skidor eller ägna dig åt annan vintersport. Skulle så ändå vara fallet är den australiska vintern den givna tiden för din resa. Man tänker inte på Australien som ett land för skidåkning, men de australiska alperna har fler skidliftar än Schweiz.

Själv är jag nog mest sugen på att åka till Australien i september, då våren börjar komma där nere och svensk höst med blåst och regn står för dörren här hemma...

2013-06-27 12:00 1 kommentar
Kategori: Resa i Australien, Resa till Australien

Johan Drejenstam

Hej, jag heter Johan Drejenstam och kan inte sluta att tänka på Australien. Jag räknar om penningsummor till flygbiljetter som det står Sydney på, jag spelar didgeridoo och drömmer ständigt om nästa resa till Down Under.
Kommentera gärna det jag skriver.
Vill du kontakta mig nås jag på johan.drejenstam(at)australienbloggen.se

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206