Världen i en ryggsäck

Nya Zeelands vackraste hemlighet

2016-03-21 06:10 Kommentera

Jag gör det. Nu avslöjar jag min hemliga gömma som många missar på resan genom NZ och sydöns västkust.

Punakaiki är känt för Pancake Rocks. Alla som kör längst kusten stannar här för att se dessa underliga stenformationer. Har man tur regnar och stormar det. I solen ligger stenarna platta och urbota tråkiga framför det väldiga havet, men i oväder förvandlas kusten till en vilde med blåshål som kastar vattnet flera meter upp i luften. I grottorna och mellan klyftorna dundrar vågorna in och kastar sig över stenarna. Naturens mäktiga krafter är överväldigande i ovädret.

Men ja, det är många turister som bara stannar till vid stenarna och beger sig vidare till närliggande byar eller städer. För vem skulle kunna veta att Punakaiki har så mycket mer och vem skulle veta, bara genom att titta på kartan, att denna kustremsa är Nya Zeelands allra vackraste?

Men det är den. Jag har bott i Punakaiki flera gånger och jag har aldrig blivit besviken. I regn och storm är havet en skådeplats för de mest fantastiska vyer och i sol och värme är kusten och den subtropiska skogen den vackraste platsen på jorden. Folk som stannar här vill åt naturen och lugnet och om du tycker att Nya Zeeland är isolerat kommer Punakaiki stärka den känslan med råge.

Punakaiki rocks.jpg
Pancake Rocks. Vackra men väldigt tråkiga stenformationer i solsken
Punakaiki rocks 2.jpg

När jag stannar i Punakaiki bor jag alltid på Punakaiki Beach Hostel. Det är ett av Nya Zeelands allra bästa vandrarhem med enormt vackert läge precis vid havet. Köket är alltid rent och det finns allt du behöver för matlagning. Wifi kostar och det är väl enda nackdelen, men om du bor i deras lilla truck får du inte bara Netflix och gratis wifi utan den bästa boendeupplevelsen på västkusten.

Punakaiki hostel.jpg
Punakaiki trucken.jpg
Punakaiki berg 2.jpg
Tips nummer ett: vandra in i den subtropiska skogen längst Pororari/Punakaiki River. Antigen halvvägs till hängbron och tillbaka eller en 3 timmars loop.
Punakaiki berg 3.jpg
Punakaiki flod.jpg
Punakaiki Marijan.jpg
Punakaiki palmer.jpg
Punakaiki palmer o Marijan.jpg
Punakaiki närbild.jpg
Punakaiki fern.jpg
Punakaiki Helle.jpg
Punakaiki Marijan vid floden.jpg
Underbara och vackra Punakaiki
Punakaiki blommor.jpg

Framför den grönskande skogen ligger en underbar kustremsa där havet slår upp våg efter våg. För bad vill jag rekommenderar lagunen där havets saltvatten möter flodens sötvatten. När havet är för vilt för att bada i är detta en stillsam fröjd.

Om du inte vill bada så kan du surfa eller fiska. Sitta med en bok och vänta in natten med en stjärnhimmel man sällan skådar nu för tiden i städernas upplysta sken. Vintergatan spränger sig fram längst den mörka rymden och lyser upp himlavalvet.

Punakaiki bad.jpg
Lagunens stilla vrå bredvid havet dunder och brak.
Punakaiki havet.jpg
Punakaiki kusten.jpg
Punakaiki blå blommor.jpg
Punakaiki strand.jpg
Stranden där Punakaiki Beach Hostel ligger är inkilat mellan havet och skogen med de vackra klipporna som kuliss.
Punakaiki surfare.jpg
Punakaiki surf.jpg
Surfare som precis fångat en våg.
Punakaiki fiskaren.jpg
Punakaiki norra stranden.jpg
Sydöns västkust är en vacker och vild kustremsa som man bara inte får missa för allt i världen.

2016-03-21 06:10 Kommentera

kikerpuu

Jag reser alltid med ryggsäck. Det ger utrymme för flexibilitet och snabba ryck. Här skriver jag om backpacking världen över. Om människor jag möter och platser jag besöker.

Blogroll

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206