Borta Bra-bloggen

BortaBra tar föräldraledigt

2013-10-28 09:50 Kommentera

Maxtrid-i-parken_600px.jpg

Tycker du att det varit dåligt med inlägg här på sistone? Stämmer bra det.

Jag ägnar dagarna åt att jaga busungarna på bilden, så bloggen tar en paus i några månader under min föräldraledighet.

Vi hörs 2014!

2013-10-28 09:50 Kommentera

Så blir flygresan billigast

2013-09-25 10:58 1 kommentar

Billig-flygbiljett-Flickr_hops_76_1200px.jpg

Jag vet inte hur många artiklar på temat "Så blir din flygbiljett billigast" jag läst de senaste åren. Men Momondo sammanfattar det hela rätt bra ändå.

Resan blir billigast om du bokar klockan 11.58 en onsdag. Om det är skottår, fullmåne och ramadan. Skulle solen skina blir det ännu billigare. Om det är sommar. Snöar det blir det dyrare. Om det är vinter.

Ungefär så. Om jag hade fått en tiokrona för alla pressmeddelanden och artiklar jag läst om när resan bokas billigast, skulle jag inte sitta här och blogga. Jag skulle resa jorden runt i första klass och dricka skumpa.

Men. Det finns korn av sanning även i de grumligaste sagor, och jag tror faktiskt att danska flygsökmotorn Momondo kan vara något på spåren. Dels för att deras resultat stämmer med andra seriösa försök att hitta de billigaste bokningsdagarna, men också för att det känns rimligt. Min magkänsla som veteranspårhund av billiga flygbiljetter, säger mig att de mycket väl kan ha rätt.

Momondo har analyserat de 38 mest populära flygrutterna i Sverige. Inrikes, utrikes, korta och långa. Svaret blev att flygbiljetter med utresa på tisdagar, generellt sett, kostar minst. 55 procent av resorna blev billigast om man reser en tisdag.

Det känner många säkert igen sedan tidigare. Tisdag har länge ansetts som den billigaste utresedagen, med onsdag som näst billigast. Måndag, lördag och fredag brukar vara dyrast.

Igår kom ett nytt pressmeddelande från Köpenhamn.

Momondo har kollat hur långt i förväg resan ska bokas för att en flygbiljett ska bli så billig som möjligt. Och det är riktigt intressant. Det finns ibland en uppfattning om att priset blir lägre ju tidigare man bokar, och folk drar glatt iväg både bokning och pengar ett halvt eller ett helt år innan sin resa. Jag brukar protestera mot det, mest på grund av magkänslan igen – inte för att jag haft någon statistik på att det är fel.

Momondo har kollat alla sökningar som gjorts hittills i år, på de fler än 1800 flyglinjer som finns i deras sökmotor, och hittat det gyllene snittet för bokning: 50 dagar innan avresa.

Även där är det så klart en generalisering. Alla resor är inte billigare om de bokas 50 dagar i förväg, men i 56 procent av fallen stämmer det.

Så. Flyg på tisdagar och boka resan 50 dagar i förväg, då har du störst chans till en billig flygbiljett.

Men. Här finns precis hur många rejäla brasklappar som helst att kasta in. Flyger du gammelflyg, lågprisflyg eller charter? När ska du resa, i hög- eller lågsäsong? Hur är konkurrensen på just den sträcka du ska resa? Risk finns att biljetten blir dyr om du väntar till 50 dagar innan avresa på, säg, Stockholm-Chicago som bara trafikeras av ett enda flygbolag, men knappast på Stockholm-London som har nästan hur många konkurrerande flygbolag som helst.

Och hur är det med kampanjerna? Flygbolagen har reapriser vid återkommande tillfällen varje år.

Vänta in en kampanj, om du kan. Då spelar det ingen roll vilken dag du reser, när du bokar eller ens om det skulle vara fullmåne. Jag lovar.

(Foto: Flickr/hops_76)

2013-09-25 10:58 1 kommentar

Reseporr från Rio

2013-09-11 10:23 Kommentera

Rio de Janeiro har stått på min reseönskelista sedan jag kunde öppna en kartbok. Förra veckan redigerade jag ett kapitel om Rio till ett bokprojekt jag just nu arbetar på tillsammans med Vagabond.

Exakt vad boken handlar om kan jag inte avslöja riktigt än. Men kapitlet var skrivet av Henrik Brandão Jönsson, svensk journalist som bott i Rio i mer än tio år, och texten gav undertecknad redaktör svår reseklåda.

Om det inte hade varit för de två små familjemedlemmarna som tultar runt bakom ryggen på mig just nu, hade jag banne mig bokat en flygbiljett på studs.

Och så idag dyker den här videon upp. En time lapse-film på fyra minuter som gör det jäkligt svårt att tänka på något annat än sockertoppar, vita stränder och jesusstatyer. Ren reseporr från Brasilien.

Klicka upp i fullskärm och bli bländad av staden som kommer att vara på allas läppar de närmaste åren, tack vare fotbolls-VM 2014 och sommar-OS 2016. Och för att det är en av världens vackraste städer.

2013-09-11 10:23 Kommentera

Highway 1 med lågprisflyg

2013-09-05 13:57 Kommentera

Higway-1-Foto-Goran-Ingman_1200px.jpg

Norwegian släppte flera nya långlinjer häromdagen. Från Stockholm går det norska lågprisbolagets Boeing 787:or snart till både Los Angeles och San Francisco. Highway 1 har aldrig känts så nära.

Jag körde Highway 1 i augusti 2011. Susade fram i en blodröd Chevrolet Camaro mellan berg och hav på en av de vackraste vägsträckor som finns. Takluckan öppen. Brett leende.

Resultatet blev ett reportage som publicerades i ett flertal svenska dagstidningar, bland annat i UNT. Ni kan läsa hela texten där, här är ett utdrag:

Citat:
Highway 1 är en världskändis bland vägar. Den följer havet genom stora delar av Kalifornien och visar sina resenärer vilken spännvidd och bredd USA har. Vägen ringlar genom skogar, skär genom berg, flirtar med både sandstränder och klippkanter, utmanar Los Angeles trafikvanvett och använder Golden Gate-bron som studsmatta för att lämna San Francisco. Highway 1 väjer inte för att visa både det största och det minsta – oavsett om det är i form av mänsklig bebyggelse eller naturlig prakt. I Los Angeles finns nästan fyra miljoner människor. 25 mil norrut i vilda västern-staden Los Alamos där fickuren tycks ha stannat på 1885 bor 1 800 personer. I skogarna längs vägen finns såväl världens största träd, sequoia, som planetens minsta fågel, kolibrin.

Efter resan bestämde jag att jag skulle tillbaka, någon gång. Jag ska ta det lugnare, ge resan mer tid, och stanna flera dagar i bångstyriga, vilda Big Sur. Hyra en stuga med öppen spis och spana efter blåvalar hela dagarna.

Den längtan fick nytt bränsle igår, med besked.

Från kommande vår flyger Norwegian direkt från Arlanda till både San Francisco och Los Angeles. Och det fina är att ett bolag som tillämpar lågpristänk låter dig boka enkelbiljetter även på interkontinentalresor. Du kan alltså köpa en enkel till San Francisco och en enkel hem från Los Angeles.

Igår låg priset för en sådan biljett på 3672 kronor! Lägg till det en dollar som fortsätter att hovra på låga nivåer.

Drömmen om Highway 1 har nog aldrig varit så billig att förvandla till verklighet.

2013-09-05 13:57 Kommentera

Barcelonas bästa vinbar

2013-08-22 09:01 Kommentera

Barcelona vinbar.jpg

Jag hade hört ryktena. Läst tipsen och hyllningarna i de internationella resemagasinen om vinälskarna favorithak i Barcelona: Monvínic.

Wall Street Journals vinskribent skrev blogginlägget The Best Wine Bar in the World? efter ett besök på Monvínic. Så jag gick dit, sista kvällen på förra månadens Barcelonaresa.

Oj, vad jag ångrade mig. Ångrade att jag inte besökte Monvínic tidigare. För jag hade gått tillbaka varje kväll.

Monvínic är lika mycket vinbar som kulturellt vincenter, bibliotek och modern katalansk restaurang. Och stället liknar inget annat i Barcelona. Glöm murriga, rustika pintxobarer och Gaudís lekfullhet.

Monvínic är rå betong, glas och stål. Avskalat och hypermodernt.

Vinlistan presenteras på en surfplatta med utförlig fakta om varje vin och förutom en vinkällare med 3500 olika alternativ från hela världen, finns alltid runt 50 viner på glas att välja på.

Listan byts varje vecka, i en noggrann process av de sex sommelierer som jobbar på Monvínic. En av dom har utsetts till Spaniens bästa sommelier och en annan jobbade på El Bulli, världens bästa restaurang flera år i rad, innan den slog igen.

Nu börjar det låta lite pretentiöst, eller hur? Och dyrt?

Monvínic är precis tvärtom.
Personalen är avspänd och trevlig, inga frågor är för dumma och du behöver inte vara vinsnobb för att känna dig hemma. Berätta vad du tycker är gott, så kan du vara säker på att de hittar något du gillar.

Du kan gärna besöka Monvínic för att äta, menyn ändras från dag till dag beroende på vilka råvaror kocken lyckas hitta och priset för en varmrätt pendlar mellan 20 och 40 euro, men det funkar precis lika bra att bara slinka in till baren och smaka ett glas vin eller två.

De billigaste glasen kostar inte mer än några euro, men de jag testade gick på runt tio euro. Under hundra svenska kronor glaset för riktigt gott, noga utvalt, och trevligt presenterat vin. Det är prisvärt. Ta en ostbricka till vinet, den kostar inte mer än en hundring till, och du hummar belåtet hela vägen till hotellet.

Vill du ha ett bord i restaurangen bör du boka någon vecka i förväg, men vid baren finns det ofta plats om du bara ser till att komma lite tidigare än spanjorerna. Räkna med att det är fullsatt efter klockan 21, så kom en timme eller två tidigare.

En smart liten gest är att
du får en lista med dig på de viner du drack. Perfekt om du hittade en ny favorit du vill försöka få tag på senare.

2013-08-22 09:01 Kommentera

Höstresa: Dubai, Singapore och Boracay för bara 6800 kronor

2013-08-15 10:19 2 kommentarer

Singapore-Marina-Bay-Sands_1200px.jpg
Marina Bay Sands är dyrt, men värt varenda singaporedollar. (Foto: Göran Ingman)

Jag har en böjelse. Att leta billiga flygbiljetter på nätet får mig verkligen att gå igång.

Vissa tycker att det är förbaskat tråkigt, och jag kan förstå det. Ibland blir valen för många och man sitter i timmar framför datorn och bara blir irriterad. Så mycket att man kanske till och med börjar längta efter en gammal hederlig resebyrå som kan göra jobbet åt en.

För mig är nätjagandet efter
prisvärda flyg en del av reslusten. Jakten på nästa upplevelse. Ett sätt att upptäcka vart nästa resa skulle kunna gå: Aha, så där skulle man ju kunna flyga. Om jag reser med flygbolag A till plats X, kan jag ta ett anslutande flyg med B till destination Y. Och det kostar inte mer än så där.

Naturligtvis hjälper det om du vet hur du ska leta och med vilka verktyg, men det får bli ett annat inlägg. Väldigt mycket finns att tipsa om där.

Nu vill jag berätta hur jag
skulle ha rest i höst – om inte en lång föräldraledighet hade väntat. För mig stannar det vid en sökning, men för dig kanske det här kan bli verklighet.

Snajdiga flygbolaget Emirates börjar köra från Stockholm till Dubai i höst, den 4 september går första flyget. Jag skrev om bolagets billiga kampanjpriser i ett tidigare inlägg, och det triggade ressuget så mycket att jag totade ihop den här resplanen:

Dubai – Singapore – Boracay (Filippinerna)

Från historielöst snabbväxande Dubai, via ett Singapore där blänkande skyskrapor är fast förankrade i landets kolonialförflutna, till palmerna och det ljumma, blågröna havet vid sköna White Beach på Boracay. För bara 6800 kronor. Vilken resa det skulle kunna bli.

Hotell är naturligtvis inte inräknat, så slutbudgeten blir betydligt högre än så. Men att kunna flyga billigt och smidigt, det är en riktigt bra början. Tänk bara på att kampanjbiljetten måste bokas senast 31 augusti och resan måste ske mellan 4 september och 23 oktober.

Just nu kostar tur/retur-biljetten till Singapore via Dubai 5600 kronor (biljetter har funnits för så lite som 4000 kronor) och att resa vidare från Singapore till Boracay med lågprisflyg (se nedan) går på cirka 1200 kronor tur/retur.

Två saker gör den här färdplanen möjlig:

1. Att Emirates med sina billiga kampanjresor från Stockholm också erbjuder möjlighet till gratis stopover i Dubai. Du kan alltså boka Stockholm – Singapore, men lägga in ett längre stopp i Dubai utan att det kostar något extra. Exakt hur stopover bokas har jag inte kollat upp. Något ska ni väl göra själva? Men biljettreglerna tillåter ett stopp utan kostnad och ett till stopp för 450 kronor för den som vill göra Dubai på både ut- och hemresan.

2. Att det Singaporebaserade lågprisbolaget Tiger Airways faktiskt flyger direkt mellan Singapore och Kalibo som är en av två flygplatser du kan använda för att ta dig till Boracay.

Jag skulle nog lägga tre dagar i Dubai, fyra Singapore och en vecka på Boracay. Och jag skulle bo minst två nätter på klotets häftigaste hotell, Marina Bay Sands (bilden) i Singapore, trots att det är ganska dyrt. Upplevelsen är värd varenda singaporedollar, tro mig.

Hur låter det som höstsemester?

2013-08-15 10:19 2 kommentarer

Den vackraste plats jag vet

2013-08-14 09:17 Kommentera

Ilulissat01_1200px.jpg

Hon är en fager figur, moder jord. Smyckad med fler sköna platser än vi hinner uppleva, hur mycket vi än reser. Jag har sett några av dom, men ingen annan påverkade mig som den här.

Ilulissat, augusti 2009. Jag tar ryggsäck och kamera, vandrar genom den lilla staden förbi skällande draghundar och färgglada hus. Uppåt, utåt. Mot isfjorden går en vältrampad stig.

När jag når klipporna på kanten till fjorden väntar arktis i extra brett storbildsformat. Havet ligger blankt, över de stora isbergen spelar en sol som försöker bryta fram ur mörka moln. Ett regnväder har precis dragit bort.

På en bänk, med planetens kanske vackraste utsikt, sitter en gammal man.

Citat:
Mockajacka, ljusbruna chinos och en grön Tuborg i handen. Mannen är i 70-årsåldern, solbränd och rakryggad med kråksparkar som djupa diken runt ögonen. Han sitter på en sliten träbänk, ensam med berghällarna, måsarna och panoramat över en fjord fylld med enorma glittrande, soldränkta isberg.

Hans Möller har varit på kalas för sitt barnbarn som bor i Ilulissat. Flickan fyllde sju år och i ryggsäcken har han resterna från fikat: fryst valkött skuret i små godisbitar.

Så skrev jag då, i ett reportage som publicerades i flera tidningar. Och fortsatte:

Citat:
– Vill du smaka lite mattak? frågar han efter en stund.

Vi har pratat om Grönland och Danmark, om Stockholm som han besökte en gång i ungdomen, och han har berättat hur fel han anser att restriktionerna kring valjakt är. Jag tackar nyfiket ja.

Fem minuter senare har jag fortfarande mattak i munnen. Mattak är en bit hud från narval med en köttslamsa kvar på insidan. Den grönländska delikatessen går bara inte att tugga ner. Smaken och konsistensen liknar inget jag känt tidigare. Lite kadaver, en gnutta jord, slemmigt, kallt.

Mina ögon tåras, Hans Möller skrattar. Säger att det är något man måste lära sig att tycka om, men att det är bra mat. Nyttigt. Och förklaringen till att grönländska skolbarn förvånade danska tandläkare när de på 1950-talet kom till ön för att undersöka befolkningens munhälsa. Att tugga det råa valköttet hade gjort tänderna starka och rena.

Ilulissats isfjord är fyra mil lång, världsarvslistad sedan 2004, och en plats vars skönhet tar andan även ur den mest förhärdade storstadsbo. Är du bara en gnutta naturintresserad placeras isfjorden snabbt på samma lista som savannerna i Afrika, Himalayas berg, eller Borneos regnskogar.

Ofta händer det att jag minns den där förmiddagen i isfjorden. Suget i magen. Upptäckarlusten. Häpnaden inför det orimligt vackra.

Och längtan tillbaka är stor, fram för allt på sommaren när draget till arktiska miljöer är större än till stränder och värme.

Grönland har den ovanliga kombinationen av att vara exotiskt trots att det ligger geografiskt nära. Flygresan från Köpenhamn till Kangerlussuaq tar inte mer än drygt tre timmar, men scenbytet är värdigt en fyra gånger så lång interkontinental långresa. Första besöket i Grönland gav mig en större verklighetskrock än min första resa till Asien.

Så res långt norrut någon sommar! Byt medelhavsbad mot myskoxar, glass mot glaciärer, isfrappé mot isberg och kom hem fullmatad med känslor, tankar och minnen som verkligen stannar kvar.

Ett tips: boka i tid. Air Greenland tar mellan 8000 och 10 000 för en tur/retur från Kastrup till Grönland om du bokar tidigt. Den som väntar får räkna med det dubbla.

Låter det dyrt? Tja, kanske om man ser till flygresans längd kontra pris.

Räknar man upplevelser per krona är det väldigt prisvärt.

2013-08-14 09:17 Kommentera

Appen som visar var du varit

2013-08-12 09:34 Kommentera

been.jpg

Gillar du att göra listor och kartor över de platser du besökt?

Tripadvisors applikation till Facebook, Cities I've Visited, är kanske det bästa verktyget för den som exakt vill kunna plotta ut alla sina resor på en världskarta, stad för stad.

Men det finns en nykomling. En snygg liten app till Iphone som heter been och tycks vara framtagen av svenskar, att döma av det svenskklingande namnet på utvecklaren.

I been markerar du de länder du besökt i en lista och appen skapar en världskarta som visar var du varit. Lite statistik ingår också, du får veta hur många procent av världens länder du besökt och hur många procent av länderna i varje världsdel.

Mycket mer än så gör inte been, men det räcker kanske. Du får snabbt en känsla för var du har dina vita fläckar på världskartan. I mitt fall är det solklart: jag måste resa mer i Afrika och Sydamerika.

Du hitter been via den här länken till App Store.

2013-08-12 09:34 Kommentera

Flyg billigt till Asien i höst

2013-08-05 09:08 Kommentera

Singapore-cykeltaxi_1200x800px.jpg
Dra till Singapore för under 4000 kronor. (Foto: Göran Ingman)

Bangkok för 3300, Kuala Lumpur för 3700 och Tokyo för 4000 kronor. Emirates intåg på den svenska flygmarknaden ger oerhört billiga biljetter till Asien i höst.

Att Emirates börjar flyga mellan Arlanda och Dubai är kul i sig. Direkflyg med ett av världens bästa, och lyxigaste, flygbolag till ett resmål som bara växer i popularitet bland svenskarna.

Fast följdeffekten av Emirates entré är ju faktiskt ännu bättre.

Flygbolaget nöjer sig inte med att få dig och mig att resa till Dubai, utan vill väldigt gärna ta en rejäl tugga av den stora kaka med svenskar som flyger till Asien varje år. Dubai ligger "på vägen" österut och är ett bekvämt stopp för ett flygplansbyte mot Sydostasien, Japan, eller Australien och Nya Zeeland.

För att konkurrera med bolag som Qatar Airways, Turkish Airlines och Finnair sänker Emirates biljettpriserna österut. Eller dumpar, snarare.

Flygresor.se, störst och bäst i Sverige på att jämföra priser på flygbiljetter, hittar idag sådana här priser.

Läs och dregla:

  • Tokyo från cirka 4000 kr t/r

  • Hongkong från cirka 3200 kr t/r

  • Bangkok från cirka 3300 kr t/r

  • Kuala Lumpur från cirka 3700 kr t/r

  • Singapore från cirka 3800 kr t/r

  • Sydney från cirka 6700 kr t/r

  • Auckland från cirka 7200 kr t/r

Så låga priser måste väl ha en hake, eller? Japp.

Du måste resa mellan 4 september och 23 oktober, så det går inte att boka någon vinterresa till Asien till de här priserna.

Men så är det alltid: resa riktigt billigt gör man bara utanför högsäsong.

2013-08-05 09:08 Kommentera

Ta Dreamlinern från Arlanda

2013-08-01 11:17 Kommentera

Qatar-787_1200x800px.jpg

Idag händer det. Arlanda får som första flygplats i Skandinavien avgångar med nya Boeing 787 Dreamliner.

Räkna med att merparten av Stockholmsområdets flight spotters kommer att flockas runt Arlanda idag. Klockan 14.20 dimper Qatar Airways dagliga flight från Doha ner på asfalten på ARN, med en ny flygplanstyp.

Dreamlinern har, äntligen, kommit till våra nejder för att stanna. Flygplanstypens enda tidigare visit var ett besök av Ethiopian Arlines 787:a förra hösten.

Ni vet hur det var. Norwegian skulle ju bli först ut redan i början av sommaren, med Boeing 787 från Stockholm till New York och Bangkok. Men batterier brann och flygplansleverans försenades, så istället blir Qatar Airways första bolag att ha en Dreamliner i reguljärtrafik till och från Sverige.

Jag har inte varit överdrivet sugen på en resa till Doha. Förut. Nu känns det mycket mer lockande.

Nyfiken på hur det kan vara att flyga med Qatar Airways Dreamliner? Kolla in den här sidan!

2013-08-01 11:17 Kommentera

Anonym 1904022506

Göran är resejournalist, redaktör och fuskar i foto. Han gillar mazariner, New York, Asien, Grekland och fönsterplats. Göran frilansar för Vagabond och bloggar även på BortaBra.se. Nya prylar, appar och att lägga timmar på nätet i jakt på billiga resor är främsta tidsfördriv. Mäktigaste reseupplevelsen hittills fick han i Antarktis. Bästa ännu inte gjorda resan är vandring i Nepal. Eller cykel i Champagne. Eller kanske en rundresa i Burma.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206