Borta Bra-bloggen

Crunken gör succé

2013-06-07 16:10 Kommentera

Cronut-New-York.jpg

New York alltså. Metropolen som leder världsutvecklingen och verkligen är först med allt. Tror ni mig inte?

Enter The Cronut. Det nyskapande bakverk som alla i stan pratar om just nu, men som väldigt få smakat.

Köerna till Dominique Ansel Bakery i Soho, där cronuten bakas, börjar redan klockan sex på morgonen. Bara 200 till 250 av de hajpade bröden tillverkas varje dag och de säljer slut på mindre än en halvtimme.

En cronut är en kombination av en croissant och en munk. Croissant + donut = cronut. Eller kanske crunk på svenska om den, mot förmodan, någonsin kommer till oss.

Crunken är nämligen patenterad av Dominique Ansel och ingen annan har rätt att baka och sälja den. Fast det har inte hindrat andra bagerier i New York att tillverka plagiat som säljs under andra namn.

Att bli kopierad sägs ju vara den största komplimangen och ett uppenbart tecken på framgång. Ett annat är den svarta börs-handel med cronuts som äger rum på gatorna i Soho varje morgon.

Cronuthajar ställer sig först i kön och köper två stycken á fem dollar (man får inte köpa fler än två åt gången), går runt hörnet och säljer cronuten för 20 eller 30 dollar till folk som inte orkar köa. Sedan går de tillbaka och försöker lägga vantarna på fler. Huffington Post berättar om byggjobbaren Joe Bird som tjänar 120 dollar på att kränga svarta cronuts, innan hans arbetsdag ens börjar.

Hur crunken smakar? Ingen aning.

Jag köar inte för fikabröd så länge det finns ett helt Manhattan fyllt med godsaker till kaffet. Men en journalist på en lokaltidning konsterade besviket att den är väldigt söt.

Nähä.

2013-06-07 16:10 Kommentera

Anonym 1904022506

Göran är resejournalist, redaktör och fuskar i foto. Han gillar mazariner, New York, Asien, Grekland och fönsterplats. Göran frilansar för Vagabond och bloggar även på BortaBra.se. Nya prylar, appar och att lägga timmar på nätet i jakt på billiga resor är främsta tidsfördriv. Mäktigaste reseupplevelsen hittills fick han i Antarktis. Bästa ännu inte gjorda resan är vandring i Nepal. Eller cykel i Champagne. Eller kanske en rundresa i Burma.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842