Fifty by 30

Anna startade egen dykshop på den japanska paradisön Ishigaki

2016-08-11 12:51 Kommentera
Kategori: Japan Runt

unnamed.jpg

Anna Toyoshima har i fyra år bott tillsammans med sin japanska man, Toyo, på den tropiska paradisön Ishigaki som tillhör prefekturen Okinawa i södra Japan. I april i år startade hon och Toyo dykshoppen Viking Scuba Kabira där de tar med sig dykentusiaster och nybörjare ut på havet för att dyka med de berömda mantorna som finns runtom ön.

När jag når Anna via Skype tidig morgon från London, där höstvindar redan börjat piska trädgrenarna utanför fönstret, är det redan tropisk varm kväll på Ishigaki på andra sidan jorden. Ön som jag planerat att besöka nu i snart tre år, men dit jag inte riktigt kommit än.

– Du får se till att komma förbi nästa gång du besöker Tokyo, säger Anna och skrattar.

Anna och Toyo träffades för sex år sedan när de båda jobbade på samma dykcenter i Thailand. Efter att ha åkt runt i några år och jobbat bland annat ett år i Exmouth i västra Australien bestämde sig för att hitta en mer permanent bostad. Det enda kravet de hade var att det skulle finnas bra dykning, för båda visste att dykning var vad de ville ägna sina liv åt. Toyo kommer ursprungligen från Gunma i Japan, ungefär två timmar nordväst om Tokyo. Anna hade även studerat japanska tidigare. Valet föll således på japanska Ishigaki, en paradisö med vackra stränder, avslappnat tempo och med löftet om världens bästa plats att dyka med jättemantor.

– Vi köpte en egen båt och all dykutrustning i våras. Nu erbjuder vi turer varje dag med utgång från Kabira Bay, med dess kritvita stränder och kristallklara vatten. Både jag och Toyo, som är dykinstruktör, jobbar som dykledare och vi tar aldrig med oss fler än fyra dykare var per tur, och blir således aldrig fler än 10 personer på båten. Vi vill hålla turerna små. Från erfarenhet vet jag att det alltid är häftigare med mindre grupper eftersom det blir en mer personlig upplevelse. Jag vill att våra kunder verkligen ska känna att wow, det här är mitt äventyr, det här är min dag, säger Anna.

Anna pratar om skillnaden mellan övärlden i Okinawa kontra resten av Japan.

– Vi har en helt annan kultur här som skiljer sig mycket från resten av Japan. Jag skulle säga att Ishigaki är lite som en blandning mellan Japan och Thailand. Det är som en söderhavsö, med lugnare tempo och där folk gärna går till stranden och badar. Vi har tropiska frukter och tropiskt klimat. Efter andra världskriget var Okinawa ockuperat av amerikanarna längre än övriga Japan också, vilket har resulterat i en del fusionrätter, som tacorice. Annars är det som utmärker mat från Okinawa jämfört med resten av Japan att fokus är på fläskkött tillsammans med grönsaker och sjögräs.

Ishigaki har länge varit en populär tuistö i Japan, men på senare år har även andra turister från runtom i Asien börjat hitta till ön. I våras öppnade en direktlinje från Hong Kong till Ishigaki vilket har lett till fler kinesiska turister. Det går även direktflyg vissa tider på året från Taiwan.

– Men det är fortfarande ovanligt att stöta på västerländska turister. Jag tror inte riktat att Européer och Nordamerikaner har upptäckt Ishigaki än, och om de kommer till Okinawa är det vanligtvis huvudön Okinawa de besöker dit det går fler flyg.

Populäraste tiden att resa till ön är under sommaren, mellan slutet av juli till september, då också de japanska skolorna håller stängt och vädret är som varmast, runt 30 grader dygnet runt. För dykentusiaster är det dock september och oktober som gäller.

– Ishigaki är en av de få platser på jorden där det är störst chans att få dyka med mantor. Det beror på att de kommer till "rengöringsstationer" runtom ön för att låta andra småfiskar som finns i området ta bort parasiter och liknande från dem. En manta kan vara mellan 2,5 till 4 meter bred och svävar stillsamt genom havet. Ofta ser man en eller två åt gången men under högsäsong kan vi se dem i större stimm på kanske en sex sju stycken. De är helt ofarliga och går att se både av den som dyker och den som snorklar eftersom de är så nära vattenytan. Under september och oktober skulle jag vilja påstå att det är 80 % chans att man ser en när man åker ut med båten. Övriga sommarmånaden är chansen ca 50 %.

Kabira Bay.jpg

– Eftersom Ishigaki inte har så många utländska turister är engelskakunskapen på ön inte den bästa. Med Viking Scuba vill vi finnas till både för japanska besökare så väl som utländska som vill komma ut och uppleva havet runtomkring. Vi börjar våra turer bara 10 minuters båtresa från Kabira Bay, där vi dyker kring korallreven och ser både fiskar, krabbor och mycket annat. Därefter åker vi vidare till det som kallas för "Manta Point", eller マンタのポイント på japanska, för att dyka med mantorna. Vi välkomnar både nybörjare och mer erfarna dykare på våra turer.

Anna håller även på och bygger sajten VisitIshigaki: www.visitishigaki.com som hon hoppas ska bli den mest uppdaterade sidan om Ishigaki på engelska. Idag finns väldigt lite annan aktuell information att hitta för den som planerar en resa till ön.

– Jag vill dela med mig av mina erfarenheter och min kunskap av ön. Här kommer det även att finnas ett levande kalendarium där jag listar lokala marknader, aktiviteter och festivaler, så väl som översikt över olika områden, båtturer, restauranger och mer. Fler människor borde börja komma hit och besöka Ishigaki, det är en sådan fantastisk plats - där det bästa av Japan möter ett tropiskt klimat och tankesätt.

Anna kommer ursprungligen från Stockholm men har ingen längtan efter att flytta tillbaka till Sverige. Japan är hennes hem nu, förklarar hon. Och målet är att dykshoppen ska finnas i många många år till.

– Många ser dykinstruktöryrket mer som en hobby att syssla med när man är ung, men både jag och Toyo vill jobba med det här hela våra liv. Därför bestämde vi oss för att öppna en egen shop efter att ha varit på ön i några år, istället för att jobba för andra. Vi har inlett ett samarbete med en lokal turistbyrå och finns även representerade på hotell runtom på ön. Än så länge har vi varit igång bara några månader, men det har gått över förväntan med bokningar och turer. Jag älskar att vi är egna nu, och att vi kan sätta strukturen precis som vi själva vill. Vi kommer fortsätta att jobba med personlig service och små grupper, kvalité framför kvantitet. Vi bygger fortfarande på hemsidan och kommer få upp mer information om våra snorklingturer också snart. Sen är nästa mål är att anställa en till dykinstruktör också.

[Bilderna är Anna Toyoshimas privata]

IMG_3616.jpg

BRA ATT VETA OM ISHIGAKI

Bästa tiden att resa:
Högsäsong är mellan juni-oktober, men då har även japanska skolorna stängt (slutet av juli till början av september) och det är fullt med turister på ön. Anna rekommenderar att åka i Juni till mitten av juli, eller mellan Oktober och November om man vill undvika de stora folkmassorna. För störst chans att dyka med mantor bör man komma i september eller oktober. Undvik japanska högtider som Golden Week (runt första helgen i maj), Obon (runt andra helgen i augusti).

Boende:
Inne i staden Ishigaki finns flest hotell, vandrarhem och gästhem, samt störst utbud av restauranger och nöjesliv. Här finns även flera AirBnb-boenden. Det är även från staden som båtarna går till andra öar i Ishigakis skärgård.

Kabira Bay är mer lokalt och känt för sina vackra stränder och sitt kristallklara hav. Här finns en del hotell och ett mindre utbud av restauranger och annan service.

För den som vill uppleva mer natur rekommenderas norra delen av Ishigaki, eller att ta sig ut och bo på en av öarna Taketomi och Iriomote.

Att göra:
Dyk och snorkla runtom ön. Viking Scubas båtturer utgår från Kabira Bay därifrån det bara är en kort båttur till flera dykplatser. Mer om turerna på: vikingscubakabira.com/en
Bada på en av öns vackra stränder.
Ta dagsutflykter till andra öar i Ishigakis skärgård
Upplev matkulturen
Upplev nationalparken i norra delen av ön samt ute på öarna Taketomi och Iriomote

Mat:
Den japanska maten i Okinawa skiljer sig från den vi är vana vid i Japan. Bland annat är bittermelon, en slags grönsak, vanlig i många rätter. Fläskkött är vanligt förekommande i många traditionella rätter från området. Ishigakibiff är också känt i hela Japan och kan jämföras med den internationellt kända Kobe-biffen.

Ta sig runt på ön:
Från flygplatsen till staden Ishigaki går det regelbundna bussar.
Bussar går även runtom ön, men håll koll på tidtabellen då de går sällan.
Taxi finns även på ön och är kostnadseffektivt.

Ta sig hit:
Det går direktflyg från både Tokyo och Osaka i Japan. Från andra städer i Japan går det att flyga till huvudön Okinawa och sedan vidare till Ishigaki.
Sedan i våras experimenterar även Hong Kong Express med direktflyg från Hong Kong, men det är oklart om det bara går under sommaren eller året runt.

Anna har skrivit mer om flygbolag som flyger till Ishigaki på: visitishigaki.com/getting-here

Total restid är mellan 15 - 20 timmar från Sverige.

Praktiskt:
Språk: Japanska (begränsad engelskakunskap på ön)
Valuta: Japanska Yen

IMG_8794.jpg

2016-08-11 12:51 Kommentera
Kategori: Japan Runt

Experimentella cocktails i China Town

2016-06-12 17:29 Kommentera
Kategori: London

chinatown4.jpg

Bakom en anonym dörr i pulserande China Town, alldeles invid en av de många kinesiska familjerestaurangerna vars fönster är dekorerade med nyrostade pekingankor, hittar du en smal trappa som leder upp till Experimental Cocktail Club - enligt mitt tycke en av de mest intressanta cocktailbarerna i London. Gå fram till dörrvakten klädd i svart med besluten blick för att bli insläppt till den baren som sträcker sig över två våningar och där drinkar för alla smaker går att hitta; Saint Germain Des Prés är en personlig favorit med gin, fläder och gurka.

chinatown2.jpg
chinatown3.jpg
chinatown1.jpg

2016-06-12 17:29 Kommentera
Kategori: London

Galapagosöarna - kortfilm

2016-05-03 18:02 Kommentera
Kategori: Ecuador

Åtta dagar, sju öar, magisk natur och tusentals vilda djur. Vi spenderade påskveckan på katamaranen The Queen of Galapagos under och kryssade oss fram mellan Galapagosöarnas häpnadsväckande landskap och vatten.

Resan tog oss från flygplatsen på San Cristobál och sedan vidare till öarna Santa Fé, Santiago, Genovesa, Bartolomé, Rábida och Santza Cruz.

På vägen fick vi simma med sjölejon, snorkla med hajar, promenera längst lavalandskap med lavaiguaner, bestiga berg, se blåfotade boobies och fregattfåglar, pingviner, krabbor, sälar och givetvis jättesköldpaddor.

2016-05-03 18:02 Kommentera
Kategori: Ecuador

Bao - trendigaste taiwanesen i SOHO

2016-04-19 15:10 Kommentera
Kategori: London

bao_london.jpg

Bao i SOHO specialiserar man sig, inte helt oväntat, på den taiwanesiska ångkokta bröddumplingen bao som är en populär snack i Taiwan, oftast fylld med fläskfärs och jordnötter. Den lilla restaurangen har bara plats för 32 personer, och kön ringlar sig alltid lång utanför den grafiskt snygga shoppen på Lexington Street. Det tog oss en timme innan vi fick komma in och äta oss mätta på baos och andra taiwanesiska smårätter som ankhjärta, friterad kyckling och pilgrimsmussla - som sedan sköljdes ned med jordnötsmjölk och te. Det går även att beställa en glassfylld bao till efterrätt. Servicen är på topp och redan i kön går servitriserna runt och tar öl- och dryckesbeställningar som du sedan kan dricka ute på gatan i väntan på att få bord.

Senare i juni öppnar Baos andra shop uppe i Fitzrovia, precis norr om Oxford Street. Det går även att köpa Baos på deras lilla Bao Bar på Netil Market, men enbart mellan 12 - 15 på lördagar.

Tips: om du vill äta på Bao i SOHO, kom lite innan restaurangen öppnar (vilket är vid 12:00 för lunch och vid 17:30 för middag) och köa för att komma in på första sittningen.

bao_soho_Queue.jpg
bao_soho_food.jpg
bao_soho_interior.jpg

2016-04-19 15:10 Kommentera
Kategori: London

Ät middag hos främlingar - gå på en Supper Club

2016-04-17 10:44 1 kommentar
Kategori: London

grubclub_vivian.jpg

Efter rekommendation från engelska vänner var vi igår för första gången på en supper club. Konceptet går ut på att du istället för att äta mat på restaurang går på middag hemma hos eller i en annan spännande lokal som hyrts av en kock - och sätter dig runt bordet med en 10 andra personer som också tilltalats av kvällens meny. Ofta är det BYOB (bring your own beverage) och gästerna får själva ta med sig vad de tänkt dricka till middagen.

Vi bokade via tjänsten Grub Club som förmedlar flera supper clubs varje vecka och som de beskriver med sin slogan: "It's like a restaurant, just better. Innovative Menus from Michelin Level Chefs in Cool Spaces all over London."

Vårt val föll på Malaysian Home Cocking som kocken Vi Vian, tidigare restaurangägare i Spanien, stod för i sitt industriella hem i östra London. Temat var malaysisk familjemiddag, och vi fick smaka på allt från stingrocka som tillagats i bambublad till Beef Rendang och Teh Tarik. Vi fick också höra Vi Vian dela med sig av anekdoter från när hon lärt sig laga de olika rätterna, allt från att hennes mormor älskade att pickla mango till hur hon under åren hon drev restaurang i en liten by på Mallorca i Spanien utmanade lokalbefolkning med helt nya smaker och recept. Kostnaden för just denna kväll var £33 per person.

Konceptet med supper clubs växer i London, och erbjuder en lite mer personlig tvist på middagsupplevelsen. Dessutom får du många nya bekantskaper runt middagsbordet; igår dinerade vi med folk från England, Wales, Malaysia, Nya Zeeland och Colombia.

grubclub_vivian_stingray.jpg
Stingrocka på malaysiskt vis.

2016-04-17 10:44 1 kommentar
Kategori: London

Ser Wong Fun - ormrestaurang i Hong Kong

2016-02-07 19:09 Kommentera
Kategori: Hong Kong

serwongfun4.jpg

För att hålla sig varma om vintern är soppa med strimlad orm en lyxig favorit hos Hong Kong-borna. Ser Wong Fun på Hong Kong island, invid Central–Mid-Levels escalator, har funnits i 125 år och bjuder på ett imponerande urval av ormrätter. Allt från den populära ormsoppan, "snake banquet bowl", till friterad orm med allt från sparris eller selleri till krabbkött och äggvita.

Inne på restaurangen trängs sällskapen tillsammans runt runda bord och varmt te dricks glatt som måltidsdryck medan skålar med mat skickas runt mellan familjemedlemmar och läggs upp på tallrikarna.

– Ni kan få smaka lite av min mat, om jag får två bitar orm av er, säger kvinnan som sitter intill oss runt vårt bord när vår friterade orm kommer in.

Vi bjuds på att smaka friterad fiskkaka och pak choi med nudlar. Våra egna ormrätter påminner om kyckling, men med en lite segare konsistens.

Ormsoppan kostar runt en hundralapp, medan den friterade ormen med sparris slutar på runt 500kr. För den lite mindre äventyrliga finns även andra, mindre okonventionella rätter på menyn.

Läs mer om Ser Wong fun på restaurangsajten Open Rice.
Adress: 46-48 Cochrane St., Central, Hong Kong Island.

serwongfun3.jpg
serwongfun.jpg
"Fried sliced snake with asparagus"
serwongfun5.jpg
"Assorted snake banquet - bowl"
serwongfun2.jpg

2016-02-07 19:09 Kommentera
Kategori: Hong Kong

PMQ Hong Kong

2016-01-14 17:06 Kommentera
Kategori: Hong Kong

pmq2.jpg

De gamla poliskvarteret PMQ på Hong Kong Island har sedan 2009 varit hem till ett hundratal design- och konstnärsshoppar. Med taglinen "Creativity at a new address" kan besökare vandra igenom flertalet byggnader och våningsplan, fyllda med mode, inredning, smycken och konstverk av konstnärer från hela Asien. Ett antal shoppar erbjuder dessutom workshops, bland annat i smyckesdesign, och på bottenvåningen i en av byggnaderna ligger ABC Cooking Studio där du kan lära dig matlagning och bakning. Givetvis finns även ett stort antal fik och restauranger utspridda över området.

pmq6.jpg
pmq3.jpg
pmq5.jpg
pmq.jpg
pmq7.jpg
pmq4.jpg

2016-01-14 17:06 Kommentera
Kategori: Hong Kong

Mac n' Cheese på Spuntino

2015-12-14 11:22 3 kommentarer
Kategori: London

spuntino4.jpg

För den som älskar makaroner och ost i en salig blandning, mer känd som comfort food-rätten Mac n' Cheese, är Spuntino i Soho det perfekta haket. Med plats för 27 personer, de flesta runt den stora bardisken i mitten av lokalen, passar restaurangen lika bra morgon, lunch, middag som sen kväll. Rätterna är alla anpassade för att delas på mellan sällskapet, och drinklistan är både kreativ och prisvärd. Dessutom bjuds alla besökare på popcorn - vad finns inte att älska?

spuntino.jpg
spuntino5.jpg
spuntino6.jpg
spuntino2.jpg
spuntino3.jpg

2015-12-14 11:22 3 kommentarer
Kategori: London

Boxpark Shoreditch - Pop-ups i containrar

2015-12-02 14:13 Kommentera
Kategori: London

boxpark1.jpg

Som stereotypen sig bör har slutet av hösten varit både blöt och grå i London. Men det är inget som rubbar på Londonbornas kärlek för food stalls och pop-ups, som finns i princip överallt i staden. Boxpark är ett stående färgglatt virrvarr av små restauranger och butiker utspritt över containrar som står uppradade på höjd, precis invid Shoreditch High Street Station. Ta trappen upp och göm dig från regnet på andra sidan plastdraperiet under värmelamporna. Godaste maten är de koreansk mexikanska wrapsen på Korrito, men här finns massor av festliga rätter att gotta sig med. Lobster rolls, sushi, sallader, veganska nudelsoppor, meze, thailändskt och mycket mycket mer. Pulled park-haket Porkys hjälper till och med till att sätta upp beer pong bord om du vill utmana sällskapet på ett klassiskt amerikanskt drinking game.

boxpark4.jpg
boxpark7.jpg
boxpark3.jpg
boxpark2.jpg
boxpark6.jpg
boxpark5.jpg

2015-12-02 14:13 Kommentera
Kategori: London

Once upon a WigWam

2015-11-28 18:51 Kommentera
Kategori: London

queen4.jpg

Rooftopbar mitt i vintern? Det går - särskilt när tält, eldstad, svampstolar och väldoftande grill finns med i bilden. Att ingången dessutom är i form av ett nyckelhål, och att hela stället har Bröderna Grimms-tema, gör inte saken sämre. Ta en drink på Queen of Hoxtons takterass-pop-up, Once upon a WigWam. Bara en kort promenad (och sedan fyra trappor upp) från Shoreditch High Street Station i östra London.

queen1.jpg
queen3.jpg
queen8.jpg
queen5.jpg
queen2.jpg
queen7.jpg
queen6.jpg

2015-11-28 18:51 Kommentera
Kategori: London

Anonym 1730202916

Frilansande digital kommunikatör och skribent, bosatt i London. Tidigare Tokyo. Digital nomad. Jag gillar resor, människor, カラオケ och att skriva. Mitt mål är att besöka 50 länder innan jag fyller 30 år.


Besökta länder: 49 (senast Ecuador)

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206