Annons
Annons
Kung Juan Carlos blev inte populär sedan han åkt på elefantjakt i södra Afrika.

Kung Juan Carlos blev inte populär sedan han åkt på elefantjakt i södra Afrika.

Krönika

Skjuta en elefant och gå på tjurfäktning

Per planerar sommarsemestern Som jag har längtat. Men nu är det dags. Jag ska gå på tjurfäktning på Plaza de Toros de La Maestranza i Sevilla. Se matadoren leka dödsdansen med tjuren. Stå upp tillsammans med tusentals andalusier, busvissla och applådera när tjuren med rännilar av blod från spjuten i nacken till slut segnar ner

Text: Per J Andersson • 2011-07-01 Uppdaterad 2021-09-15

Per planerar sommarsemestern

Som jag har längtat. Men nu är det dags. Jag ska gå på tjurfäktning på Plaza de Toros de La Maestranza i Sevilla. Se matadoren leka dödsdansen med tjuren. Stå upp tillsammans med tusentals andalusier, busvissla och applådera när tjuren med rännilar av blod från spjuten i nacken till slut segnar ner död.
Till Sevilla reser jag med Ryanair. De har larvigt billiga biljetter i sommar. Servicen är usel, det vet alla, men vem bryr sig när det inte kostar något?
I Sevilla ska jag stå på trottoaren utanför baren med mitt ölglas och använda de parkerade bilarnas tak som bord. Det gör alla i Sevilla, bilarnas ägare bryr sig inte. Och jag ska röka. Härligt starka, spanska Ducados. De smakar utland och äventyr och väcker härliga resminnen till liv. Sedan ska jag gå på en mysig krog på Calle Turia och beställa in conejo a la brasa, träkolsgrillad kanin. Det är gudomligt gott. Prova, gillar du kyckling kommer du inte att bli besviken!
När jag vaknar nästa morgon ska jag gå ner på baren, beställa in en fernet branca, bästa återställaren, och tända ännu en Ducado, kanske blir det därefter några churros, flottyrmunkar. Äkta spansk frukost!

Min dröm är en jaktresa till Moçambique. Grundpriset, 175 000 kronor, inkluderar allt utom flygbiljett, dricks och hemtransport av troféer. Det är dyrt. Men fatta: då får jag skjuta en livs levande afrikansk elefant! Med mig hem ska jag ha en bild där jag sitter på huk framför den enorma bjässen. Stolt som en tupp kommer jag att vara.
Och så ska jag passa på att slänga petflaskor bland vanliga soporna. I Afrika är de inte så petnoga med sorterandet som här hemma. Det låter ju inte så kul kanske. Men bara för att ha gjort det. Vilken känsla!
Hinner jag blir det en tur till västra Irland. Där ska jag ta två pint Guinness på en landsbygdspub och köra hyrbilen över heden hem till mitt B&B med Carrick Fergus dånande i bilstereon. Vilken frihetskänsla! Ingen kommer att fnysa åt mitt beteende. Alla dricker och kör. En gång stod jag vid en bardisk och pratade med en irländsk polis. Han drack två pint, som jag, och tog också bilen hem. Om till och med lagens väktare nickar sitt samtycke måste det väl vara okej?
Kanske blir det också en tur till Färöarna. Där ska jag äta valbiff med brunsås och sockerkaksfylld lunnefågel. Du tror kanske jag skämtar? Icke! Färingarna har sinne för spännande smakkombinationer.

Allt jag tänker göra i sommar är moraliskt accepterat. Inte? Inte här, nej, men där! I Sevilla, Maputo, Westport och Torshamn har de inga etiska invändningar. Allt är dessutom lagligt – till och med att jaga elefant i Moçambique och att köra bil på Irland med två pint öl i kroppen (bara du inte har mer än 0,8 promille i blodet).
Min sommar skulle heller inte ha väckt moraliska och ideologiska invändningar här hemma i Sverige om året hade varit 1961 eller 1981 istället för 2011.
Moralen ändrar sig som klädmodet. Därför kommer jag om tio år att skriva en ny krönika på samma tema. Då ska jag ta upp semesteraktiviteter som du, kära läsare, idag anser etiskt oantastbara, men då kommer att ses som moraliskt förkastliga.
Undrar vad den kommer att handla om?

Obs! Om det inte redan framgått, denna krönika är ironiskt menad.

3 acceptabla beteenden som svenskar dissar

Röka marijuana i AmsterdamAmsterdam vimlar av Coffee shops som har myndigheternas tillstånd att lagra upp till 500 gram marijuana och sälja max 5 gram till alla som fyllt 18 år. Om en marijuanacigg är skadligare än en gin och tonic är extremt omdebatterat. Moraliskt okej där, förkastligt här.
Köra bil utan bälte i IndienÄven om det numera är bilbältestvång i storstäderna så gäller inte regeln på landet och i småstäder. Alla kör utan bilbälte. Många bilar har inte ens bälten monterade. Det är oomtvistat farligare att åka obältad, visst, men moraliskt okej där, inte här.
Äta hund i ÖstasienI Kina, Korea, Vietnam och Filippinerna serveras hundkött på restaurang. Argumenten mot att äta hund är känslomässiga, bortsett från kritiken av plågsam slaktmetod, men den debatten bör omfatta också grisar och kor. Helst äter man valp. Tur att man slipper se deras vädjande ögon innan man sticker gaffeln i dem. Okej där, inte här.


Text: Per J Andersson • 2011-07-01
Krönika

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top