Fifty by 30

Tropiska Shimoda

2014-10-06 09:26 Kommentera
Kategori: Japan Runt

Shimoda1.jpg

Knappt två och en halv timme söder om Tokyo, längst ut på udden av Izuhalvön, ligger den tropiska badorten Shimoda. Stränderna avlöser varandra längst med palmbeklädda kullar och grönskande bergstoppar. Hotellresort, vandrarhem och japanska gästhus, ryokan, ligger vackert spridda utmed kusten med utsikt över Stilla havet. De flesta boenden har egna varma källor, onsen, där du kan bada året om i vulkaniskt uppvärmt vatten som alltid håller runt 40 grader.

I ett väldigt säsongsbetonat land, där strandsäsongen officiellt varar mellan första juli till sista augusti, ligger stränderna nästan öde så här i oktober. Bortsett från en och annan surfare, och så lokalbefolkningen som står och försöker fånga de stora silverglänsande fiskarna som hoppar ivrigt ute i bukten. Vattentemperaturen ligger fortfarande på runt 24 grader, och om dagarna har vi fortfarande över 25 grader nästan dagligen. När solen ligger på känns det ännu varmare.

När du har tröttnat på att bada i havet och i de varma källorna har staden Shimoda ett och annat att bjuda på. Här finns ett stort flytande akvarium med delfinföreställning och en linbana som åker upp i bergen med utsikt över staden och havet. Shimoda var även den första hamnen som öppnades för amerikanarna år 1854. Här inledde kommendör Matthew Perry handeln mellan Japan och USA, något som han än idag uppmärksammas för med en stor staty nere i hamnen.

Åk med Odoriko line från Tokyo station, som går en gång i timmen, och hela vägen till slutstationen Izukyu-Shimoda Station. Tågbiljetter bokar du vid JR-kassorna. Tajmar du in att åka med "Super View" tåget bjuds du på vacker utsikt genom stora fönster mot havet hela resan - för att inte prata om att de har en speciell vagn med lekplats för barn. Snart lämnar du neonljusen och storstadsmyllret bakom dig och befinner dig plötsligt i en helt annan värld.

Shimoda2.jpg
Shimoda3.jpg
Shimoda5.jpg
Shimoda4.jpg

2014-10-06 09:26 Kommentera
Kategori: Japan Runt

Anonym 1730202916

Frilansande digital kommunikatör och skribent, bosatt i London. Tidigare Tokyo. Digital nomad. Jag gillar resor, människor, カラオケ och att skriva. Mitt mål är att besöka 50 länder innan jag fyller 30 år.


Besökta länder: 49 (senast Ecuador)

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206