Fifty by 30

Rusningstrafik i Tokyo

2014-10-09 02:03 2 kommentarer
Kategori: Tokyo

akihabaraeki.jpg

Det stämmer som dom säger; att det finns personal på tågplattformarna i Tokyo som hjälper åt att knuffa in folk i de överfyllda vagnarna. Det är lite som en gåta varje gång man står där på perrongen en tidig morgon och allt fler och fler människor strömmar till. Trots att tågen går var tredje minut. Det bli så tjockt med folk att när tåget rullar in så känns det som att man ska få vänta i minst två omgångar till innan man kommer på. Tågvagnen vars dörrar öppnas upp framför en är redan överfull, och ingen ska av vid din station.

Det är då det intressanta inträffar. ALLA kommer med tåget. Jag vet fortfarande inte hur en tågvagn kan rymma SÅ många människor.

Det är samma sak varje morgon mellan 7:30-8:30, och sen lika igen från 17:30-19:00. För att inte prata om sista tågen hem. De som ALLA verkligen måste komma med, för sen kommer man inte hem överhuvudtaget och måste sova över på ett kapsellhotell eller hyra in sig i ett karaokerum hela natten. Där någon gång från 23:45 och fram till 00:30 när det allra sista tåget för dagen skrider iväg. DÅ, då är det trångt på riktigt. Och vagnarna fyllda med en och annan person som druckit en sake för mycket.

De säger att den största uppvisningen av människosväljande tåg finns att hitta i Shinjuku. Vid denna gigantiska station, faktiskt världens största, i västra Tokyo passerar över 3,5 miljoner människor varje dag. Och detta igenom ett virrvarv av tunnelbanelinjer och pendeltåg som heter duga. Man kan tappa bort varandra vid Shinjuku Station för att inte återfinnas igen fören 40 minuter senare. Det är SÅ stort.

traintokyo.jpg

Och om det är kaos undrar ni? Nej, faktiskt aldrig. Trots dessa enorma mängder människor som ska forslas mellan de olika stadsdelarna, och in från förorterna, så är det alltid fantastiskt ordningsamt. Folk står på kö. Ingen tränger sig. Inga blir arga och skriker på varandra eller hugger ifrån. Nej, alla går på tågen (tja, eller trycker sig på tågen) i total tystnad, i perfekta led, tills det att den allra sista människan har kommit på. Vid behov finns perrongpersonalen på plats och puttar på så att allt flyter på som det ska. Och sen står man där inne i tågen. Knäpptysta. Hårt tryckta mot varandra som sillar. Och skumpar iväg mot nästa station så fort dörrarna lyckats stängas. Det är så tyst och lugnt på det överfulla tågen att folk till och med står och sover. (Trots att man själv emellanåt inte ens kan andas för att det är så trångt).

Det är otroligt imponerande hur fantastiskt duktiga japaner är på att följa regler. Men det är klart, i en 35-miljoner-stad vore det omöjligt om folk inte lydde.

Jag kan inte bekräfta om ovan film verkligen är inspelad i Tokyo. MEN den säger i alla fall något om antalet människor som får plats i en och samma tågvagn... (Även om detta känns lite mer kaos än vad jag personligen är van vid. Men vem vet, kanske är det precis så det fungerar vid Shinjuku Station på morgonen?)

2014-10-09 02:03 2 kommentarer
Kategori: Tokyo

Anonym 1730202916

Frilansande digital kommunikatör och skribent, bosatt i London. Tidigare Tokyo. Digital nomad. Jag gillar resor, människor, カラオケ och att skriva. Mitt mål är att besöka 50 länder innan jag fyller 30 år.


Besökta länder: 49 (senast Ecuador)

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206