Fifty by 30

Matsushima

2015-03-22 11:14 2 kommentarer
Kategori: Japan Runt

matsushima6.jpg

Matsushima i Miyagi Prefecture i Tohoku-regionen är känt som en av Japans "tre mest natursköna platser". En utmärkelse som stått sig sedan 1600-talet när en konfucianismlärd man, Shunsai Hayashi, reste runt hela landet till fots och skrev om sina observationer. Matsushima, skärgården med små öar klädda i tallar, är tillsammans med sanddynorna i Amanohashidate i Kyoto Prefecture och ön Miyajima utanför Hiroshima, platser som i hundratals år förevigats för sin skönhet i japansk konst, och som än idag älskas av hela folket.

Matsushima är en liten kuststad ungefär 30 minuter med tåg ifrån Sendai, norra Honshus största stad, där ostron, fisk och skaldjur är lokala specialiteter. Vandra längst med kusten och du möts av högar med tomma ostronskal. Kön utanför stånden som säljer de färska ostronen är som längst om helgerna. Vi promenerar förbi ett litet varv där en blåklädd man lastar upp tång som han dragit ut ur havet. Jag frågar om jag kan ta en bild och han visar stolt upp sin fångst. Namnet är något med "öra" förklarar en äldre dam på japanska, och vi småpratar om dess popularitet i matlagning så gott vi kan på våran knackiga japanska.

Det var nu fyra år sedan den stora jordbävningen, med den katastrofala tsunamin som följde, krävde över 15 000 liv och totalförstörde över 120 000 byggnader i Tohoku-regionen. Den starkast uppmätta jordbävning i Japan någonsin; 9.0 på Richterskalan. Matsushima klarade sig relativt lindrigt undan tack vare sin skärgård, som bromsade tsunamins framfart. Närliggande orter som Shichigahama och Higashimatsushima hör till dem som förstördes kraftigt. Idag finns skyltar runtom staden med texter som "Matsushima reviving" och "Ganbaru Tohoku", som översätts till "Lycka till Tohoku", eller "Gör ditt bästa, Tohoku".

I bakgrunden av varvet brer sig en karakteristisk röda gångbro ut som tar besökare till ön Fuukura. En av få öar i Matsushimas skärgård som är öppen att besöka. En naturlig trädgård med över 250 olika växtarter. Bron förstördes av flodvågen, men byggdes snart upp igen. Som så mycket annat i den lilla staden som kunde öppna upp för turism redan i början av maj under Golden Week, knappt två månader efter jordbävningen. Turismen fortsätter att ta fart i den natursköna orten, vars skärgård idag är mer älskad än någonsin, för att ha räddat så väl staden som dess invånare från förödelsen som drog in över Japan den 11 mars 2011.

matsushima3.jpg
matsushima2.jpg
matsushima.jpg
matsushima5.jpg
matsushima4.jpg
matsushima10.jpg
matsushima14.jpg
matsushima13.jpg
matsushima11.jpg
matsushima12.jpg
matsushima7.jpg
matsushima9.jpg

2015-03-22 11:14 2 kommentarer
Kategori: Japan Runt

Anonym 1730202916

Frilansande digital kommunikatör och skribent, bosatt i London. Tidigare Tokyo. Digital nomad. Jag gillar resor, människor, カラオケ och att skriva. Mitt mål är att besöka 50 länder innan jag fyller 30 år.


Besökta länder: 49 (senast Ecuador)

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206