Fifty by 30

Anna startade egen dykshop på den japanska paradisön Ishigaki

2016-08-11 12:51 Kommentera
Kategori: Japan Runt

unnamed.jpg

Anna Toyoshima har i fyra år bott tillsammans med sin japanska man, Toyo, på den tropiska paradisön Ishigaki som tillhör prefekturen Okinawa i södra Japan. I april i år startade hon och Toyo dykshoppen Viking Scuba Kabira där de tar med sig dykentusiaster och nybörjare ut på havet för att dyka med de berömda mantorna som finns runtom ön.

När jag når Anna via Skype tidig morgon från London, där höstvindar redan börjat piska trädgrenarna utanför fönstret, är det redan tropisk varm kväll på Ishigaki på andra sidan jorden. Ön som jag planerat att besöka nu i snart tre år, men dit jag inte riktigt kommit än.

– Du får se till att komma förbi nästa gång du besöker Tokyo, säger Anna och skrattar.

Anna och Toyo träffades för sex år sedan när de båda jobbade på samma dykcenter i Thailand. Efter att ha åkt runt i några år och jobbat bland annat ett år i Exmouth i västra Australien bestämde sig för att hitta en mer permanent bostad. Det enda kravet de hade var att det skulle finnas bra dykning, för båda visste att dykning var vad de ville ägna sina liv åt. Toyo kommer ursprungligen från Gunma i Japan, ungefär två timmar nordväst om Tokyo. Anna hade även studerat japanska tidigare. Valet föll således på japanska Ishigaki, en paradisö med vackra stränder, avslappnat tempo och med löftet om världens bästa plats att dyka med jättemantor.

– Vi köpte en egen båt och all dykutrustning i våras. Nu erbjuder vi turer varje dag med utgång från Kabira Bay, med dess kritvita stränder och kristallklara vatten. Både jag och Toyo, som är dykinstruktör, jobbar som dykledare och vi tar aldrig med oss fler än fyra dykare var per tur, och blir således aldrig fler än 10 personer på båten. Vi vill hålla turerna små. Från erfarenhet vet jag att det alltid är häftigare med mindre grupper eftersom det blir en mer personlig upplevelse. Jag vill att våra kunder verkligen ska känna att wow, det här är mitt äventyr, det här är min dag, säger Anna.

Anna pratar om skillnaden mellan övärlden i Okinawa kontra resten av Japan.

– Vi har en helt annan kultur här som skiljer sig mycket från resten av Japan. Jag skulle säga att Ishigaki är lite som en blandning mellan Japan och Thailand. Det är som en söderhavsö, med lugnare tempo och där folk gärna går till stranden och badar. Vi har tropiska frukter och tropiskt klimat. Efter andra världskriget var Okinawa ockuperat av amerikanarna längre än övriga Japan också, vilket har resulterat i en del fusionrätter, som tacorice. Annars är det som utmärker mat från Okinawa jämfört med resten av Japan att fokus är på fläskkött tillsammans med grönsaker och sjögräs.

Ishigaki har länge varit en populär tuistö i Japan, men på senare år har även andra turister från runtom i Asien börjat hitta till ön. I våras öppnade en direktlinje från Hong Kong till Ishigaki vilket har lett till fler kinesiska turister. Det går även direktflyg vissa tider på året från Taiwan.

– Men det är fortfarande ovanligt att stöta på västerländska turister. Jag tror inte riktat att Européer och Nordamerikaner har upptäckt Ishigaki än, och om de kommer till Okinawa är det vanligtvis huvudön Okinawa de besöker dit det går fler flyg.

Populäraste tiden att resa till ön är under sommaren, mellan slutet av juli till september, då också de japanska skolorna håller stängt och vädret är som varmast, runt 30 grader dygnet runt. För dykentusiaster är det dock september och oktober som gäller.

– Ishigaki är en av de få platser på jorden där det är störst chans att få dyka med mantor. Det beror på att de kommer till "rengöringsstationer" runtom ön för att låta andra småfiskar som finns i området ta bort parasiter och liknande från dem. En manta kan vara mellan 2,5 till 4 meter bred och svävar stillsamt genom havet. Ofta ser man en eller två åt gången men under högsäsong kan vi se dem i större stimm på kanske en sex sju stycken. De är helt ofarliga och går att se både av den som dyker och den som snorklar eftersom de är så nära vattenytan. Under september och oktober skulle jag vilja påstå att det är 80 % chans att man ser en när man åker ut med båten. Övriga sommarmånaden är chansen ca 50 %.

Kabira Bay.jpg

– Eftersom Ishigaki inte har så många utländska turister är engelskakunskapen på ön inte den bästa. Med Viking Scuba vill vi finnas till både för japanska besökare så väl som utländska som vill komma ut och uppleva havet runtomkring. Vi börjar våra turer bara 10 minuters båtresa från Kabira Bay, där vi dyker kring korallreven och ser både fiskar, krabbor och mycket annat. Därefter åker vi vidare till det som kallas för "Manta Point", eller マンタのポイント på japanska, för att dyka med mantorna. Vi välkomnar både nybörjare och mer erfarna dykare på våra turer.

Anna håller även på och bygger sajten VisitIshigaki: www.visitishigaki.com som hon hoppas ska bli den mest uppdaterade sidan om Ishigaki på engelska. Idag finns väldigt lite annan aktuell information att hitta för den som planerar en resa till ön.

– Jag vill dela med mig av mina erfarenheter och min kunskap av ön. Här kommer det även att finnas ett levande kalendarium där jag listar lokala marknader, aktiviteter och festivaler, så väl som översikt över olika områden, båtturer, restauranger och mer. Fler människor borde börja komma hit och besöka Ishigaki, det är en sådan fantastisk plats - där det bästa av Japan möter ett tropiskt klimat och tankesätt.

Anna kommer ursprungligen från Stockholm men har ingen längtan efter att flytta tillbaka till Sverige. Japan är hennes hem nu, förklarar hon. Och målet är att dykshoppen ska finnas i många många år till.

– Många ser dykinstruktöryrket mer som en hobby att syssla med när man är ung, men både jag och Toyo vill jobba med det här hela våra liv. Därför bestämde vi oss för att öppna en egen shop efter att ha varit på ön i några år, istället för att jobba för andra. Vi har inlett ett samarbete med en lokal turistbyrå och finns även representerade på hotell runtom på ön. Än så länge har vi varit igång bara några månader, men det har gått över förväntan med bokningar och turer. Jag älskar att vi är egna nu, och att vi kan sätta strukturen precis som vi själva vill. Vi kommer fortsätta att jobba med personlig service och små grupper, kvalité framför kvantitet. Vi bygger fortfarande på hemsidan och kommer få upp mer information om våra snorklingturer också snart. Sen är nästa mål är att anställa en till dykinstruktör också.

[Bilderna är Anna Toyoshimas privata]

IMG_3616.jpg

BRA ATT VETA OM ISHIGAKI

Bästa tiden att resa:
Högsäsong är mellan juni-oktober, men då har även japanska skolorna stängt (slutet av juli till början av september) och det är fullt med turister på ön. Anna rekommenderar att åka i Juni till mitten av juli, eller mellan Oktober och November om man vill undvika de stora folkmassorna. För störst chans att dyka med mantor bör man komma i september eller oktober. Undvik japanska högtider som Golden Week (runt första helgen i maj), Obon (runt andra helgen i augusti).

Boende:
Inne i staden Ishigaki finns flest hotell, vandrarhem och gästhem, samt störst utbud av restauranger och nöjesliv. Här finns även flera AirBnb-boenden. Det är även från staden som båtarna går till andra öar i Ishigakis skärgård.

Kabira Bay är mer lokalt och känt för sina vackra stränder och sitt kristallklara hav. Här finns en del hotell och ett mindre utbud av restauranger och annan service.

För den som vill uppleva mer natur rekommenderas norra delen av Ishigaki, eller att ta sig ut och bo på en av öarna Taketomi och Iriomote.

Att göra:
Dyk och snorkla runtom ön. Viking Scubas båtturer utgår från Kabira Bay därifrån det bara är en kort båttur till flera dykplatser. Mer om turerna på: vikingscubakabira.com/en
Bada på en av öns vackra stränder.
Ta dagsutflykter till andra öar i Ishigakis skärgård
Upplev matkulturen
Upplev nationalparken i norra delen av ön samt ute på öarna Taketomi och Iriomote

Mat:
Den japanska maten i Okinawa skiljer sig från den vi är vana vid i Japan. Bland annat är bittermelon, en slags grönsak, vanlig i många rätter. Fläskkött är vanligt förekommande i många traditionella rätter från området. Ishigakibiff är också känt i hela Japan och kan jämföras med den internationellt kända Kobe-biffen.

Ta sig runt på ön:
Från flygplatsen till staden Ishigaki går det regelbundna bussar.
Bussar går även runtom ön, men håll koll på tidtabellen då de går sällan.
Taxi finns även på ön och är kostnadseffektivt.

Ta sig hit:
Det går direktflyg från både Tokyo och Osaka i Japan. Från andra städer i Japan går det att flyga till huvudön Okinawa och sedan vidare till Ishigaki.
Sedan i våras experimenterar även Hong Kong Express med direktflyg från Hong Kong, men det är oklart om det bara går under sommaren eller året runt.

Anna har skrivit mer om flygbolag som flyger till Ishigaki på: visitishigaki.com/getting-here

Total restid är mellan 15 - 20 timmar från Sverige.

Praktiskt:
Språk: Japanska (begränsad engelskakunskap på ön)
Valuta: Japanska Yen

IMG_8794.jpg

2016-08-11 12:51 Kommentera
Kategori: Japan Runt

Hokoku-ji och bambuskogen i Kamakura

2015-04-15 14:37 1 kommentar
Kategori: Japan Runt

bamboo3.jpg

En av de bästa dagsutflykterna man kan göra från Tokyo enligt mig är till kuststaden, tillika den gamla huvudstaden, Kamakura, ungefär en timme söderut med tåg. Här finns stränder, småstadskänsla, äterier och så mängder av tempel och helgedomar. I förra veckan besökte jag för första gången det Zenbuddistiska templet Hokoku-ji, en bit upp i de gröna berg som ramar in Kamakura. Hokoku-ji är mest känt för den bambuskog som brer sig ut bakom templet, likt en mindre variant av den berömda bambuskogen i Kyoto. Ett måste är ett besök på det lilla tehuset inne i skogen, där du avnjuter uppvispat grönt te gjort på matchapulver. Den stora koppen serveras med två små sötsaker, som enligt den japanska tecermonin ska ätas innan man dricker teet. Då ligger sötman från sötsaken kvar på tungan när man dricker den något beska drycken, för att ge den bästa smaken.

bamboo2.jpg
bamboo5.jpg
bamboo.jpg
bamboo4.jpg
bamboo7.jpg
Hokokuji5.jpg
Hokokuji6.jpg
Hokokuji2.jpg
Hokokuji4.jpg
Hokokuji3.jpg
Hokokuji.jpg

2015-04-15 14:37 1 kommentar
Kategori: Japan Runt

Penisfestivalen i Kawasaki

2015-04-06 06:09 Kommentera
Kategori: Japan Runt

penisfestivaljapan4.jpg

Igår hölls den årliga Penisfestivalen, Kanamara Matsuri, vid Kanayama Shrine i Kawasaki, strax söder om Tokyo. En dag då det manliga könsorganet hyllas i form av parader, penisklubbor, drag queens, penisdräkter, och penisstatyer som besökare ber och bockar till. Detta i landet där konstnären Megumi Igarashi riskerade fängelse förra året för att hon 3D-printat sin vagina och blåst upp den till en 2 meter lång kajak som hon menade sälja via crowdfunding-sajten Kickstarter.

Shintohelgedomen Kanayama är känt som ett fertilitetstempel, dit par går för att be om att kunna starta familj och för lycka i äktenskapet. Det har också varit ett tempel för prostituerade genom tiderna, som går hit för att be om skydd från könssjukdomar.

Festivalen Kanamara Matsuri bygger på legenden om en demon med vassa tänder som gömde sig i vaginan på en kvinna han älskade, och av svartsjuka bet av penisen på kvinnans man på deras bröllopsnatt. Han gjorde sen samma sak då kvinnan försökte gifta om sig med en annan man. För att lösa problemet fick kvinnan hjälp av en smed som gjöt en järnfallos som kvinnan förde upp och demonen bet på, varpå hans tänder förstördes och han lämnade hennes kropp för gott. Penis- och fertilitetsfestivalen som hålls den första söndagen i april varje år har blivit ett stort folkjippo med såväl japanska som utländska besökare, och benämns ofta som en av de "konstigaste" festivalerna i världen i olika artikelserier.

penisfestivaljapan2.jpg
penisfestivaljapan.jpg
penisfestivaljapan9.jpg
penisfestivaljapan5.jpg
penisfestivaljapan10.jpg
penisfestivaljapan3.jpg
penisfestivaljapan6.jpg
penisfestivaljapan7.jpg
penisfestivaljapan8.jpg
penisfestivaljapan11.jpg

2015-04-06 06:09 Kommentera
Kategori: Japan Runt

Shiogama

2015-03-23 13:59 Kommentera
Kategori: Japan Runt

shiogama.jpg

Shiogama ligger en 50 minuters båtresa ifrån den natursköna kuststaden Matsushima i norra delen av huvudön Honshu; igenom den vackra, tallprydda skärgården. Shiogama är en av Japans viktigaste fiskstäder, och mycket av den tonfisk och svärdfisk som fiskas utanför landets östra kust kommer i land här. Staden har flest sushirestauranger per kapita i Japan; och därmed troligtvis även i hela världen. På vägen tillbaka till Tokyo från Matsushima vandrade vi igenom Shiogamahamnen och stötte på en mindre fiskmarknad som hade öppet på söndagsmorgonen. Färgglada fiskar, tång i mängder, rymdvarelseliknande bläckfiskar och så röda bollar som en äldre dam glatt förklarade var "sea pineapples" på självsäker engelska.

En småbarnsmamma stod och sålde gryta på färska ostron och musslor som förbipasserande köpte med sig och snabbt surplade upp med hjälp av träpinnar. "Where are you from?" Frågade hon oss, även hon på engelska. "Sueden kara kimashita" svarade vi stolt på japanska. En annan dam kom förbi och gav oss varsin skål med misosoppa, fylld med nytillagat sjögräs. Sen fortsatte hon med att visa upp sitt stora utbud ostron till en man som var mitt uppe i att välja kvällens middag. Kvinnan med ostrongrytan kom fram till oss igen med två små blyga söner om benen. Hon puttade lätt på deras ryggar sista biten mot oss, och de gick med flackande ögon fram och gav oss varsin origamikrana; fåglar vikta av färgglatt papper. "Present from Japan" sa mamman glatt till oss innan hon vände om och gick tillbaka till sitt ostronstånd. Själva tog vi snart tåget vidare mot Sendai, för att lite senare åka Shinkansen hela vägen tillbaka 1,5h ner till Tokyo.

shiogama6.jpg
shiogama3.jpg
shiogama8.jpg
shiogama7.jpg
shiogama2.jpg
shiogama4.jpg
shiogama5.jpg
shiogama9.jpg

2015-03-23 13:59 Kommentera
Kategori: Japan Runt

Matsushima

2015-03-22 11:14 2 kommentarer
Kategori: Japan Runt

matsushima6.jpg

Matsushima i Miyagi Prefecture i Tohoku-regionen är känt som en av Japans "tre mest natursköna platser". En utmärkelse som stått sig sedan 1600-talet när en konfucianismlärd man, Shunsai Hayashi, reste runt hela landet till fots och skrev om sina observationer. Matsushima, skärgården med små öar klädda i tallar, är tillsammans med sanddynorna i Amanohashidate i Kyoto Prefecture och ön Miyajima utanför Hiroshima, platser som i hundratals år förevigats för sin skönhet i japansk konst, och som än idag älskas av hela folket.

Matsushima är en liten kuststad ungefär 30 minuter med tåg ifrån Sendai, norra Honshus största stad, där ostron, fisk och skaldjur är lokala specialiteter. Vandra längst med kusten och du möts av högar med tomma ostronskal. Kön utanför stånden som säljer de färska ostronen är som längst om helgerna. Vi promenerar förbi ett litet varv där en blåklädd man lastar upp tång som han dragit ut ur havet. Jag frågar om jag kan ta en bild och han visar stolt upp sin fångst. Namnet är något med "öra" förklarar en äldre dam på japanska, och vi småpratar om dess popularitet i matlagning så gott vi kan på våran knackiga japanska.

Det var nu fyra år sedan den stora jordbävningen, med den katastrofala tsunamin som följde, krävde över 15 000 liv och totalförstörde över 120 000 byggnader i Tohoku-regionen. Den starkast uppmätta jordbävning i Japan någonsin; 9.0 på Richterskalan. Matsushima klarade sig relativt lindrigt undan tack vare sin skärgård, som bromsade tsunamins framfart. Närliggande orter som Shichigahama och Higashimatsushima hör till dem som förstördes kraftigt. Idag finns skyltar runtom staden med texter som "Matsushima reviving" och "Ganbaru Tohoku", som översätts till "Lycka till Tohoku", eller "Gör ditt bästa, Tohoku".

I bakgrunden av varvet brer sig en karakteristisk röda gångbro ut som tar besökare till ön Fuukura. En av få öar i Matsushimas skärgård som är öppen att besöka. En naturlig trädgård med över 250 olika växtarter. Bron förstördes av flodvågen, men byggdes snart upp igen. Som så mycket annat i den lilla staden som kunde öppna upp för turism redan i början av maj under Golden Week, knappt två månader efter jordbävningen. Turismen fortsätter att ta fart i den natursköna orten, vars skärgård idag är mer älskad än någonsin, för att ha räddat så väl staden som dess invånare från förödelsen som drog in över Japan den 11 mars 2011.

matsushima3.jpg
matsushima2.jpg
matsushima.jpg
matsushima5.jpg
matsushima4.jpg
matsushima10.jpg
matsushima14.jpg
matsushima13.jpg
matsushima11.jpg
matsushima12.jpg
matsushima7.jpg
matsushima9.jpg

2015-03-22 11:14 2 kommentarer
Kategori: Japan Runt

Snöaporna i Nagano

2015-03-05 15:15 1 kommentar
Kategori: Japan Runt

Snowmonkey1.jpg

Jigokudani Yaen Koen i Nagano i västra Japan är känt för de hundratals vilda japanska snöapor (japansk makak) som bosatt sig i dalen för att kunna bada i varma vulkaniska källor, onsen, under kalla vintermånader medan snön faller tung över bergslandskapet. En trettio minuters promenad på en smal skogsväg längst med branta klippor leder en till det rykande området som genom tiderna kallats för "Hell Valley". Platsen har sedan parken öppnades upp på 60-talet blivit en populär destination för besökare från hela världen, inte minst med anledning av de fantastiska foton man kan ta på nära håll av dessa fascinerande djur. Man kommer så mycket närmare än vad jag kunnat föreställa mig.

Snowmonkey2.jpg
IMG_4916.JPG
Snowmonkey9.jpg
Snowmonkey6.jpg
Snowmonkey5.jpg
apa.jpg
snomonkey.jpg
Snowmonkey13.jpg
Snowmonkey10.jpg
Snowmonkey8.jpg
Snowmonkey11.jpg
Snowmonkey12.jpg

2015-03-05 15:15 1 kommentar
Kategori: Japan Runt

Yama no Chaya

2015-01-14 03:10 4 kommentarer
Kategori: Japan Runt

yamanochaya6.jpg

Uppe i bergen i Hakone hittar du några av Japans bästa ryokan, 旅館, traditionella japanska gästhus. Boendeformen kommer ursprungligen från Edo-perioden som sträckte sig från tidigt 1600-tal till slutet av 1800-talet. Under det senaste besöket vi gjorde i Hakone övernattade vi på det väl omtalade Yama no Chaya.

En övernattning på ett ryokan innebär att bli varsamt omhändertagen från eftermiddag till tidig morgon med personal som passar upp på dig och fyller din minsta önskan under hela besöket. Upplevelsen kretsar kring det rum där du och ditt sällskap ska stanna, där du både kommer att få dina måltider serverade, din futon utbäddad (japansk säng bestående av en madrass som bäddas ut på tatamigolvet), och om du så önskar, en shiatsumassage efter middagen eller innan frukost. Direkt när du kommer till ditt boende får du en yukatan, en bomullskimono, att byta om till och sedan bära under hela ditt besök.

På plats på de flesta ryokan finns onsen, 温泉, naturligt uppvärma källor som håller 40 grader året om, och där du i lugn och ro kan tvaga dig framför det lilla spegelbordet i badhuset, skölja kroppen med varmt vatten med en trähink som du fyller gång på gång, innan du naken glider ner i det värmande källorna. Höjden av välbehag är att bada onsen när snön ligger tät runtomkring dig medan du själv omfamnas av den naturliga värmen i utomhusbadet. Det går ofta att beställa rum med tillhörande onsen eller att hyra ett gemensamt utomhusonsen kostnadsfritt under någon timme under besöket, så att man kan bada tillsammans män och kvinnor som familj eller par.

yamanochaya10.jpg
Vägen upp till ett av Yama no Chayas utomhusonsen.
yamanochaya9.jpg
yamanochaya8.jpg

När middagen vankas samlas ditt sällskap kring bordet som dukats upp mitt i ditt rum. Det är en vacker symfoni av rätter som anspelar på årstiden och på orten där du befinner dig. En tilldelad person ur personalen bär varsamt in och ut rätter från rummet, och förklarar noggrant varifrån de olika ingredienserna kommer och vilket tema kocken följt genom hela måltiden. Ofta följer menyn den traditionella Kaiseki-stilen, 会席, där små rätter serveras i en specifik ordning en efter en, alla med noggrant balanserade smaker. Du får ett antal mindre förrätter följt av en varmrätt bestående av kött eller fisk, som sedan rundas av med ris, soppa och inlagda grönsaker, innan en säsongsinspirerad efterrätt serveras tillsammans med te.

Efter middagen plockas bordet undan och futonerna bäddas fram på golvet, medan du själv går och badar onsen igen. Tidigt på morgonen knackar personalen på dörren för att bädda undan futonerna och duka fram både bord och frukost. Givetvis badar du åter igen i de varma källorna innan frukosten, för att känna dig riktigt uppvärmd när du någon gång runt 10-tiden checkar ut och ger dig ut i naturen för att uppleva nationalparken Hakone.

yamanochaya.jpg
yamanochaya3.jpg
yamanochaya4.jpg
yamanochaya2.jpg
Futoner, japanska sängar, bäddas ut på tatamirummet i ditt golv efter middagen.
yamanochaya5.jpg
Morgonbad på rummet i alltid 40 gradigt naturligt uppvärmt vatten.
yamanochaya7.jpg
yamanochaya11.jpg

2015-01-14 03:10 4 kommentarer
Kategori: Japan Runt

China Town i Yokohama

2014-12-22 15:23 2 kommentarer
Kategori: Japan Runt

yokohama4.png

Yokohama är Japans näst största stad och ligger bara någon halvtimma söder om Tokyo med tåg. När man pratar om storstadsområdet Tokyo, med sina 35 miljoner invånare, så räknas Yokohama in. Förutom att vara Japans största exporthamn, och en av de historiskt viktigaste som öppnades upp för handel med utlandet i slutet av 1800-talet och därmed markerade slutet av Japans över 200-år långa isolering från omvärlden, så huserar Yokohama Asiens största China Town; även en av världens största.

I Yokohamas China Town finns över 250 kinesiska butiker och restauranger. Hit kommer du för att njuta av kinesisk mat, så väl på restaurang som street food och sötsaker, och för att handla kinesiska varor, kryddor och teer. Under kinesiska nyåret, som äger rum i januari eller februari beroende på den kinesiska lunarkalendern, så arrangeras festligheter i stadsdelen dagarna i enda. Däribland den populära kinesiska paraden, vars höjdpunkt är drakarna som skickligt bärs på pålar av en grupp människor som i rad dansar längst de snöfyllda gränderna i mimik med en drakes rörelse som flyger fram. Draken är en symbol för Kina och tros ge god lycka för det nya året.

yokohama1.png
yokohama5.png
yokohama8.png
yokohama6.png
yokohama2.png

2014-12-22 15:23 2 kommentarer
Kategori: Japan Runt

Tropiska Shimoda

2014-10-06 09:26 Kommentera
Kategori: Japan Runt

Shimoda1.jpg

Knappt två och en halv timme söder om Tokyo, längst ut på udden av Izuhalvön, ligger den tropiska badorten Shimoda. Stränderna avlöser varandra längst med palmbeklädda kullar och grönskande bergstoppar. Hotellresort, vandrarhem och japanska gästhus, ryokan, ligger vackert spridda utmed kusten med utsikt över Stilla havet. De flesta boenden har egna varma källor, onsen, där du kan bada året om i vulkaniskt uppvärmt vatten som alltid håller runt 40 grader.

I ett väldigt säsongsbetonat land, där strandsäsongen officiellt varar mellan första juli till sista augusti, ligger stränderna nästan öde så här i oktober. Bortsett från en och annan surfare, och så lokalbefolkningen som står och försöker fånga de stora silverglänsande fiskarna som hoppar ivrigt ute i bukten. Vattentemperaturen ligger fortfarande på runt 24 grader, och om dagarna har vi fortfarande över 25 grader nästan dagligen. När solen ligger på känns det ännu varmare.

När du har tröttnat på att bada i havet och i de varma källorna har staden Shimoda ett och annat att bjuda på. Här finns ett stort flytande akvarium med delfinföreställning och en linbana som åker upp i bergen med utsikt över staden och havet. Shimoda var även den första hamnen som öppnades för amerikanarna år 1854. Här inledde kommendör Matthew Perry handeln mellan Japan och USA, något som han än idag uppmärksammas för med en stor staty nere i hamnen.

Åk med Odoriko line från Tokyo station, som går en gång i timmen, och hela vägen till slutstationen Izukyu-Shimoda Station. Tågbiljetter bokar du vid JR-kassorna. Tajmar du in att åka med "Super View" tåget bjuds du på vacker utsikt genom stora fönster mot havet hela resan - för att inte prata om att de har en speciell vagn med lekplats för barn. Snart lämnar du neonljusen och storstadsmyllret bakom dig och befinner dig plötsligt i en helt annan värld.

Shimoda2.jpg
Shimoda3.jpg
Shimoda5.jpg
Shimoda4.jpg

2014-10-06 09:26 Kommentera
Kategori: Japan Runt

Kapselhotell i Tokyo

2014-06-26 02:33 1 kommentar
Kategori: Japan Runt

capsule5.jpg

Av alla underliga saker man hört om Japan genom åren ligger ändå fenomenet kapselhotell högt upp på listan. Ett slags vandrarhem där alla sover i "kapslar" som bara rymmer en madrass, eluttag, och (hör och häpna) en liten tv. Boendealternativet är traditionellt populärt bland japanska affärsmän som missar sista tåget hem och måste ta in någonstans för att sova. Då är kapselhotell en perfekt lösning - här får du en säng, en dusch, tillgång till onsen (japansk varm källa), tandborste och badrumstillbehör, samt en mysig pyjamas eller yukatan (bomullskimono) att vandra runt i på hotellet.

Kapselhotell har tack vare sin konstighet även blivit ett populärt boendealternativ för besökare och turister som kommer till Tokyo. Något som min vän Betzabel kände att hon var tvungen att testa på den här veckan när hon spontant bokade ett flyg för att besöka världens största stad.

Den stora utmaningen är att hitta ett kapselhotell som tillåter kvinnor - för vanligtvis är hotellen enbart avsedda för män. På Shinjuku Kuyakusho-mae Capsule Hotel i hjärtat av Kabukichō (Tokyos red-light-district) finns fyra våningsplan för män, och ett för kvinnor. Betza var mer än nöjd med valet. På en våning finns även gemensamt utrymme för alla som bor på hotellet - med en liten restaurang, tv-hörna och sällskapsrum. Ett bra ställe att lära känna andra besökare (och japanska affärsmän?) med andra ord!

Läget är dessutom upplevelserikt - Kabukichō är känt för sitt halvstökiga nattliv och all dess neon. Det är ett red-light-district, men ändå ett oskyldigt sådant. Det finns en del barer med sällskapsdamer, men prostitution är olagligt i Japan, så det påminner inte om liknande distrikt i andra länder. Det är mer ett barnförbjudet underhållningsdistrikt. Precis invid hotellet finns även mitt favoritbarområde i Tokyo - Golden Gai! 200 mini-barer som trängs på några få gränder, med bara rum för 6-12 personer var. Underbart socialt och unikt i sin sort. Och i samma byggnad som kapselplanen finns ett bra karaokeställe (5e våningen) som håller öppet 24h och erbjuder ett paketpris med rumshyra och free drinks (öl, vin, drinkar, läsk mm) för ca 70kr pp/h. Hotellet ligger på gångavstånd till Shinjuku Station (ca 5 minuter) - världens största tågstation därifrån du enkelt kan ta dig överallt i Tokyo.

Och priset? Betza hittade en deal via Hotels.com där kapseln kostade 184kr/natt. Via den egna hemsidan ligger priset på 230kr/natt. (Och om du är man finns även möjlighet att ta in på dagen per timme mellan kl 10-16 för 25kr/h).

Läs mer och boka rum om du vill på Shinjuku Kuyakusho-mae Capsule Hotel: http://capsuleinn.com/shinjuku/en/

(Har ni tänkt på att en bild i en fyrkantig kapsel dessutom blir den ultimata Instagram-bilden? Win-win!)

capsule4.jpg
capsule2.jpg
capsule3.jpg
capsule1.jpg
Shinjuku Kuyakusho-mae Capsule Hotel ligger mitt bland neonljusen och nattlivet i Kabukichō, Shinjuku.

2014-06-26 02:33 1 kommentar
Kategori: Japan Runt

Anonym 1730202916

Frilansande digital kommunikatör och skribent, bosatt i London. Tidigare Tokyo. Digital nomad. Jag gillar resor, människor, カラオケ och att skriva. Mitt mål är att besöka 50 länder innan jag fyller 30 år.


Besökta länder: 49 (senast Ecuador)

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206