Frida-i-Buenos-Aires

Barnkultur

2016-07-27 16:43 2 kommentarer
Kategori: Argentina, Barn, Buenos Aires, Kultur

20160722_151633.jpg
Tjejgruppen Patinetas en Banda trollband den yngsta publiken med egenkomponerad musik och teater. Du hittar dem på facebook här: https://www.facebook.com/patinetas.banda

Just nu exploderar Buenos Aires av kultur för barn. Teaterpjäser, musikaler, opera, balett, bio, konserter och andra aktiviteter för de allra yngsta fyller stadens scener, biografer, konserthallar och museer. Skolbarnens vinterlov, som inträffar två veckor i juli, är nämligen synonym till kultur. Allt från kommersiella storsäljare som Disney on Ice, Shrek och Greta Gris till små och intima teaterscener som erbjuder alternativa föreställningar och där skådisarna tar betalt "a la gorra", det vill säga skramlar ihop pengar i en hatt när uppträdet är slut. Dessutom finns det en hel del gratisaktiviteter som arrangeras av Buenos Aires kommunfullmäktige, argentinska kulturministeriet och olika frivilligorganisationer.

20160721_174011.jpg
Barnen fick vara med och trolla under föreställningen på trolleriskolan, en publikhöjdare.

Själv har vi hunnit med trolleri på en pytteliten trolleriskola som även har ett pyttelitet museum (Museo de la Magia på Rodríguez Peña 91, www.pasemagico.com), konsert med barnmusikgruppen Las Patinetas en Banda och teater med superhjältarna Spindelmannen, Hulk, Captain America och Iron Man. Den sistnämnda föreställningen överträffade naturligtvis övriga, ur 5-åringens perspektiv.

Om jag var barn och fick välja en favoritstad så skulle Buenos Aires helt klart hamna högt upp på listan. Så himla mycket kul grejer det finns att gå och kolla på. Och det allra viktigaste är att kultur anses vara en rättighet för alla och att det finns många aktiviteter som är gratis eller bara kostar en spottstyver.

IMG-20160725-WA0011.jpg
"Skola för superhjältar" heter pjäsen som 5-åringen gillade mest.

2016-07-27 16:43 2 kommentarer
Kategori: Argentina, Barn, Buenos Aires, Kultur

Vinterlov på toppen

2016-07-22 16:21 Kommentera
Kategori: Argentina, Córdoba, Smultronställen

berg.jpg
Bergsvy längs vägen till La Cumbre

Två veckor i juli har de argentinska skolbarnen vinterlov. Många familjer reser någonstans under denna period, om föräldrarna har förmånen att kunna ta semester. De som måste jobba får fixa och trixa med mor- och farföräldrar, andra föräldrar och barnflickor för att få ihop vardagen. Både jag och min man har turen att vara lediga en vecka från universitet där vi jobbar så vi passade på att hälsa på släkten i Villa Carlos Paz i Córdoba, cirka 75 mil norr om Buenos Aires. Villa Carlos Paz ligger vackert vid San Roque-sjön, omgiven av bergskedjan Sierras Chicas i dalen Valle Punilla. Själva staden är dock en ganska trist metropol för lågbudgetturism, så den kan man gärna hoppa över. Däremot finns det många vackra utflyktsmål i närheten som till exempel den pittoreska lilla byn La Cumbre (på svenska Toppen). Byn, som från början hette San Jerónimo, fick sitt nuvarande namn år 1900 eftersom den med sina 1141 meter över havet var den högsta punkten på järnvägslinjen som man hade byggt genom dalen.

berg2.jpg
Ta en fika i höstsolen på Gerónimo, i korsningen av 25 de mayo och 9 de julio, och spana in deras fina innergård. Hotellet i anslutning, La Posada del Peregrino, såg så mysigt ut att vi blev sugna på att stanna över natten.
berg3.jpg
Byns "stortorg" har gröna ytor och en lekplats för små turister med spring i benen.

Nu är järnvägen för länge sedan nerlagd, men kvar finns spåren efter de brittiska järnvägsarbetarna och ingenjörerna som blev kvar i Argentina och bosatte sig i området. Här finns fantastiska gamla herrgårdar och stenhus, som hämtade ur någon film om engelsk aristokrati på landsbygden, och mysiga tesalonger där man kan avnjuta sitt five o'clock tea med bakverk och scones med sylt på bär som plockats i trakten. Ett perfekt ställe för att ta en promenad, insupa klar bergsluft och ta en fika i vintersolen. Eller varför inte shoppa lite konsthantverk eller konst i något av byns små affärer eller gallerier. La Cumbre är ett av mina favoritställen i Valle de Punilla och definitivt värd ett besök om du befinner dig i krokarna.

tehus.jpg
Till höger syns ett av La Cumbres anrika tehus.

2016-07-22 16:21 Kommentera
Kategori: Argentina, Córdoba, Smultronställen

Sånt som värmer hjärtat

2016-06-16 15:46 2 kommentarer
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Vardagsliv

20160613_163209.jpg
Halsdukar, mössor och vantar till den som behöver.

"Fryser du? Ta en. Vill du hjälpa någon? Lämna en", står det på en skylt som någon hängt upp vid ett klädstreck utanför 4-åringens förskola. På strecket hänger vantar, mössor och halsdukar. Jag blir alldeles varm inombords när jag ser sådana här initiativ. Jag tycker att det är så himla fint att man tar tillvara på saker istället för att slänga och samtidigt ger dem till någon som behöver.

Just nu råder svåra tider i Argentina. Sedan december har omkring 150 000 människor förlorat sina jobb. Affärer stänger och industrin drar ner på verksamheten. Lågkonjukturen är ett faktum. Samtidigt har inflationen (45% det senaste året och 25% sedan i januari) slagit hårt mot medelklassen, men allra hårdast mot de som står längst ner på samhällsstegen. Enligt Observatoriet för Socialt Ansvar på Argentinas Katolska Universitet är 35% av landets invånare fattiga, vilket betyder totalt 13 miljoner människor. Det innebär nästan 1,5 miljon fler fattiga än i slutet av 2015. På Buenos Aires gator syns allt fler uteliggare. I mitt kvarter sover hela familjer på madrasser under kalla juninätter. Det gör ont att se och därför blir man extra glad när man upptäcker insatser som den på guldklimpens förskola. Så länge det finns människor som vill hjälpa sina medmänniskor känns det som om det finns hopp i mörkret.

20160613_163245.jpg
Låt ägodelar cirkulera, står det på skylten längst ner till vänster.

2016-06-16 15:46 2 kommentarer
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Vardagsliv

Höst- och vinteraktiviteter för barnfamiljer

2016-06-10 20:23 2 kommentarer
Kategori: Argentina, Barn, Buenos Aires, Kultur, Museer

Clara och Johanna har hört av sig till bloggen eftersom de undrar om höst och vinter är bra årstider att semestra i Buenos Aires för barnfamiljer. De vill också veta vad det finns för aktiviteter för barn vid den här tiden på året, samt om det är något speciellt man ska tänka på. Här kommer svaren på deras frågor:

Väder
Hösten börjar officiellt den 21 mars och den första delen av hösten brukar det nästan vara sommarväder. Inte förrän i mitten på april börjar det bli lite kyligare. Vinterns officiella startdag är den 21 juni och den varar fram till den 21 september.

Den här hösten har varit den kallaste på 60 år och det här är den första helgen som det inte regnar på de senaste 15 veckorna, men vanligtvis är hösten både mildare och mindre regnig. På hösten och vintern kan det vara runt 0ºC på morgonen, men till och med på vintern kan temperaturen stiga till cirka 15ºC mitt på dagen och man kan sitta ute i solen och ta en kaffe. Så jag tycker helt klart att man kan åka till Buenos Aires med barn under höst- och vintermånaderna. Om man inte gillar att trängas med en massa andra barnfamiljer ska man undvika de två sista veckorna i juli, när skolorna här har vinterlov. Om man råkar vara i Buenos Aires vid denna tid så är det bra att veta att det är mindre folk på aktiviteter för barn på förmiddagar och under veckorna.

P1070013.JPG
I stadsdelen Palermo Viejo finns många uteserveringar, perfekta för en fika i höstsolen.

Att tänka på
Inomhus kan det vara lite kallt och ruggigt, särskilt om man hyr lägenhet eller bor lite enklare. Så det är bra att ha varma pyjamaser och andra innekläder med sig i bagaget, samt inneskor, När det gäller ytterkläder så fungerar det bra att klä barnen i lager, med till exempel en tjock tröja och en fleecejacka mitt på dagen och en tunnare täckjacka (med svenska mått mätt) på morgnar och kvällar. Den här hösten behöver man definitivt regnkläder också.

Aktiviteter
Det finns mängder med saker att göra i Buenos Aires på hösten och vintern. Både djurparker och nöjesfält har öppet under hela året. Dessutom är det perfekta årstider att besöka någon av stadens över 100 museer, många av dem är gratis eller kostar bara en spottstyver. Här kommer några tips:

Djurparken Bioparque Temaikén
Buenos Aires Zoo är ganska nedslitet och trist så det kan man gärna hoppa över. Däremot är djurparken Bioparque Temaikén, i Escobar, cirka 5 mil från Buenos Aires jättefin. Här finns bland annat ett fantastiskt akvarium där fiskarna simmar över huvudet på besökarna, över 2500 fåglar från hela världen, en bondgård där man får klappa och mata djuren och läskiga jättefladdermöss. Djurparken är unik eftersom man respekterar djurens naturliga miljöer och inga djur lever i burar.. I parken finns fina lekplatser, en lite finare restaurang och flera snabbmatsrestauranger. Man kan även äta medhavd matsäck. Många resebyråer i Buenos Aires arrangerar heldagsutflykter till Temaikén och man köper inträdesbiljetten direkt via resebyrån. Om man köper biljetterna direkt i djurparken så kostar det 330 pesos för vuxna och 280 pesos för barn (via djurparkens webbsida - http://www.temaiken.org.ar/ - är det något billigare). Gratis inträde för barn under tre år. Öppet onsdag-söndag, 10-18.

murciealgos.jpg
En jättefladdermus på väg att äta lunch. Foto: Bioparque Temaikén
guacamayos_02.jpg
Arapapegojor i Temaikén. Foto: Bioparque Temaikén

Nöjesparken Parque de la Costa och Tigre
Parque de la Costa
ligger vid floddeltat i staden Tigre, tre mil norr om Buenos Aires. Hit tar du dig med tåg från stationen Retiro i Buenos Aires. Om man vill kan man byta tåg i Olivos (Estación Maipú) och därifrån ta Tren de la Costa, som tillhör nöjesparken och går längsmed Río de la Plata ända fram till parkens huvudingång. Karuseller finns för barn i alla åldrar. 254 pesos kostar ett åkpass till alla karuseller. Gratis inträde för barn under tre år.

Själva floddeltat i Tigre är också värd ett besök. Båtar som kör runt till de olika öarna avgår från stadens lilla hamn, i närheten av centralstationen. Öppet lördagar, söndagar och helgdagar 11.00-18.30.


dinosaurie.jpg
På Naturvetenskapliga museet är det knökfullt av dinosaurieskelett.

Naturvetenskapliga museet
Ett roligt museum för barn är Museo Argentino de Ciencias Naturales "Bernardino Rivadavia", Naturvetenskapliga Museet (Adress: Angel Gallardo 490, Här finns fantastiska dinosaurieskelett och välbehållna uppstoppade djur både från Sydamerika och andra kontinenter. Fågelavdelningen har kul knappar med fågelläten att trycka på för de minsta. På dinosaurieavdelningen kan barnen leka arkeologer och gräva efter skelett I en sandlåda. Museet är lagom stort och ligger vid parken Parque Centenario, som har en trevlig loppmarknad på helgerna och en jättefin ny lekplats. Museet har öppet alla dagar 14-19. Inträdet kostar 25 pesos. Gratis för barn under tre år.

japanska.jpg
Japanska trädgården är lagom stor för små fötter och har roliga broar att gå över.

Jardín Japonés
Japanska trädgården. Jardín Japonés, som den heter på spanska, drivs av Argentinsk-Japanska Kulturföreningen och ligger i stadsdelen Palermo alldeles intill det stora grönområdet Bosques de Palermo (Adress: Avenida Casares 2966). Trädgården är perfekt att besöka med lite mindre barn. Här finns många roliga broar att gå över, feta koifiskar att mata och är det fint väder kan man ta en glass och en kaffe på den lilla uteserveringen. Stället har också en populär sushirestaurang som även är öppen på kvällen, tehus och ett växthus där det odlas bonsaiträd. Var beredd på att det är lång kö till trädgården på helgerna. Inträde 70 pesos. Gratis för barn under 12 år. Öppet alla dagar 10-18 (restaurangen har öppet till midnatt).


Speciella vinterevenemang

Teater och musik på Calle Corrientes
Under vinterlovet, den andra hälften av juli, visas barnteater och musikaler på teatrarna längsmed Avenida Corrientes. Centro Cultural de la Cooperación brukar ha bra dockteater (Adress: Avenida Corrientes 1543).

Bokmässan för barn och ungdomar
Mellan de 11:e och den 31:a juli arrangeras Bokmässan för Barn och Ungdomar i Centro Cultural Kirchner – CCK- , Adress: Sarmiento 151, samt på mässområdet Teknópolis, utanför stan. Förutom att man kan köpa böcker annordnas aktiviteter för barn, som till exempel teater och konserter. Mer information: http://www.el-libro.org.ar/infantil-juvenil/

2016-06-10 20:23 2 kommentarer
Kategori: Argentina, Barn, Buenos Aires, Kultur, Museer

Hösten när den är som bäst

2016-05-09 03:48 4 kommentarer
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Mat, Vardagsliv

20160507_132850.jpg
Vackert träd i Ingeniero Maschwitz.

Det har varit lite bloggtorka härinne på sistone. Mycket jobb, intensivt vabbande och en dunderförkylning är några av anledningarna som har hållit mig borta från bloggen ett tag. Men nu är jag tillbaka på spåret igen, med lite höstbilder från området kring Ingeniero Maschwitz, drygt 5 mil från Buenos Aires.

Ni som har läst bloggen ett tag har säkert inte missat att hösten är min absoluta favoritårstid i Argentina. Man får äntligen ta av sig sandalerna, som blivit uppslitna efter att ha suttit på i nästan sex månader och plocka fram boots och tjocka tröjor. Morgnar och kvällar kan vara lite kyliga, men mitt på dagen är vädret ofta fantastiskt och man kan sitta ute i solen och äta lunch eller dricka kaffe. En perfekt årstid att besöka Buenos Aires, eftersom man slipper den fuktiga sommarhettan och det brukar regna mindre än på våren.


20160507_132315.jpg
A walk in the park. Hösten är enligt denna bloggare världens bästa promenadårstid.

Trots att det vi den senaste veckan varit riktigt vinterväder med argentinska mått mätt (det vill säga bara ett par grader på morgonen), så bjöd helgen på underbart höstväder. Perfekt för en promenad en bit utanför storstaden och för att grilla, något som hör alla årstider till i Argentina.

20160507_143557.jpg
Här grillas chorizo, morcilla (blodkorv), bifes de chorizo (ryggbiff) och min favorit, osten provoleta.
20160507_143632.jpg
Papas y huevo (potatis och ägg), ett klassiskt tillbehör till asadon. Enkelt och supergott. Koka potatis i bitar och blanda med ett eller två kokta ägg, skurna i bitar. Blanda i salt, vinäger och olivolja, efter smak. Avnjut ljummen.

2016-05-09 03:48 4 kommentarer
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Mat, Vardagsliv

Konsten att köa

2016-03-22 16:57 6 kommentarer
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Vardagsliv

Argentinarna kan tyckas vara ett odisciplinerat folk i de flesta sammanhang, men när det gäller att köa, ja då är det ordning och reda. Köerna vid busshållplatser, på banker, eller när man ska göra ärenden hos någon myndighet kan vara evighetslånga, men det är aldrig någon som försöker tränga sig eller protesterar. Man resignerar och ställer sig snällt sist i kön. På många ställen – till exempel på de flesta banker - finns inga nummerlappar och dåligt med sittplatser. Här är det att köa som gäller.

Kanske är argentinare bra på att köa eftersom de redan vid tidig ålder tränas på att stå i led. I guldklimpens förskola står 2-,3- och 4-åringar uppställda i relativt prydliga rader när det är gemensam morgonsamling på skolgården för alla barn, minst tjugo minuter varje dag. Under det viktigaste momentet, när republikens fana ska hissas, är det extra viktigt att titta rakt fram för att visa respekt. Ibland när det firas något speciellt och samlingen tar längre tid än vanligt får barnen lov att sitta. "Får vi sitta idag mamma?", brukar guldklimpen hoppfullt fråga mig. Det tär på krafterna och koncentrationen att stå stilla i led och vara tyst när man är 4-år, men förutom en och annan knuff, så är uppställningen förvånansvärt välorganiserad.

kö - 2.jpg
Kön till tullen är evighetslång.
16 - 1.jpg
Man har gott om tid att ta bilder...
kö - 6.jpg
...från olika vinklar.

Här om dagen när jag skulle hämta ett paket från Sverige i tullen slog jag mitt rekord i köande. Fyra köer under 3,5 timmar, det ni: en kö för att lämna in postavin, en kö för att tullens personal skulle kolla om avin var giltig, en kö för att betala tullavgift och slutligen en kö för att hämta ut paketet. När man får ett paket skickat till sig med post i Argentina så hamnar det allt som oftast i tullen. För att skydda den inhemska industrin och avskräcka folk från att nätshoppa utländska produkter, har dessa produkter belagts med 35% skatt. Innan man kan hämta ut sitt paket på posten – vare sig det är en gåva eller ett inköp - måste man därför fylla i och trycka ut ett formulär från skatteverkets hemsida, där det är svårare att hitta rätt blankett än i den tätaste djungel. Denna speciella skatt, som den nya regeringen förresten har lovat att avskaffa, har gjort att det har blivit otroligt krångligt och tidsödande att ta emot postpaket i Argentina.

kö - 7.jpg
Ingen kö utan kaffeförsäljning. Man kan välja mellan "kaffe med lite socker" och "kaffe med mycket socker".
kö - 4.jpg
Café con leche (kaffe med lite socker och mjölk) och en bit bröd, min räddning i kön.

Men skatten verkar inte avskräcka folk från att handla utomlands. Kön utanför tullen ringlar nästan runt byggnaden. Många märker att de har fel formulär med sig, vilket går snabbt att lösa eftersom ägaren till internetcaféet i närheten hjälper dig att trycka ut rätt papper för 30 pesos. Argentinarna är företagsamma och där det finns ett behov föds en affärsverksamhet. En annan liten affärsrörelse i anslutning till kön är kvinnan som säljer kaffe och bullar. Ingen kö i Argentina utan en kaffevagn. När det börjar bli lite varmare, vid 12-snåret, plockar hon fram kylskåp med kalla drycker också.

Själv börjar jag småprata med bokhandlaren Alberto Casares som står bakom mig. Han ska hämta ut en bok om skadedjur som angriper böcker till sin son, som ansvarar för en ny utbildning i restaureringskonst på Nationalbiblioteket. Han är irriterad över den långa kön och över ett par nunnor som fick gå före, men känner sig förväntansfull när han tänker på hur glad sonen kommer att bli när han får boken. Några kvinnor framför mig som inte verkar känna varandra sedan tidigare har kommit i samspråk och bestämmer att de ska gå och ta en korv tillsammans när de är klara. När du köar har du gott om tid att småprata och få ta del av olika historier och levnadsöden. Och jag, som brukar bli ganska otålig och stressad i sådana här situationer, tänker att det kanske inte är så dumt det här med att köa, särskilt när man behöver stoff till sin blogg.

2016-03-22 16:57 6 kommentarer
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Vardagsliv

Dalen bortom bergen

2016-03-14 04:01 Kommentera
Kategori: Córdoba, Smultronställen

Innan hösten är här på riktigt och sommaren känns för långt bort, så kommer här – som utlovat – ett inlägg om Valle de Traslasierra, Dalen bortom bergen, där jag tillbringade semestern. Namnet Dalen bortom bergen får mig att tänka på platserna i Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta och faktiskt är det ett alldeles sagolikt ställe. Dalen ligger i provinsen Córdoba, ungefär 85 mil nordväst om Buenos Aires. Trots att det börjar bli ett allt mer populärt turistmål så är området fortfarande ganska vildvuxet och oexploaterat, särskilt i jämförelse med andra delar av denna natursköna och välbesökta provins. Det har gått tio år sedan mitt första besök i dalen och sedan dess har jag ständigt rest tillbaka. Eftersom min man kommer från Córdoba så har denna provins en speciell plats i mitt hjärta och känns lite som hemma för mig.


20160105_172627.jpg
Bergen möter molnen längs Camino de las Altas Cumbres.

Om man kör till Valle de Traslasierra från Buenos Aires via den lilla staden Alta Gracia (där man kan göra ett stopp och besöka Che Guevaras barndomshem) så tar man Camino de las Altas Cumbres, Vägen över de höga bergstopparna. Här snirklar sig bilen fram genom det karga landskapet och då och då kör man in i ett moln. Här och var ligger små bodar där traktens invånare säljer fårskinn, keramik, olivolja, honung och andra lokala produkter. Väl nere på andra sidan rätar vägen ut sig och öppnar sig mot dalen. Längs vägen syns restauranger, konsthantverksaffärer och skyltar som visar till hotell, campingplatser, badställen och bungalows i området.

Själva turistattraktionen här är naturen, bergen, floderna och bäckarna. Faktiskt finns det inte så mycket mer att göra än att ligga i en hängmatta och koppla av, avnjuta långa grillmiddagar under stjärnorna och bada i kristallklara bergsbäckar. Här finns både flodstränder med glasskiosker, restauranger och toaletter, där man får räkna med att trängas med andra badgäster, men även helt öde små badställen där man är ensam i världen.

IMG_2611.jpg
Hängmatta med bergsutsikt. Foto: Salvatore Carrara

Det här får du inte missa i Valle de Traslasierra:

Nono är en pittoresk liten by vars hjärta utgörs av torget och kyrkan. Här hålls konsthantverksmarknad varje kväll och det arrangeras teater och konserter under sommarmånaderna. Runt torget ligger restauranger och butiker där man kan köpa keramik, lokala produkter och souvenirer. Missa inte den enkla krogen Lo de Chabela (Adress: Siria 67) som är Nonobornas egen favorit. Här serveras traktens godaste friterade empanadas (piroger) och du kan sitta ute och äta på den lilla gården.

IMG_2515.jpg
Hos slaktaren i Nono får du räkna med att köa. Foto: Salvatore Carrara

Marknaden på torget i Villa de las Rosas på lördagsmorgnar (under sommarsäsongen hålls den även på torsdagsmorgnar) är vida berömd. Här kan man köpa både mat och konsthantverk. Det är bäst att komma tidigt på morgonen för runt lunch är det så knökfullt att det är svårt att ta sig fram och omöjligt att hitta parkeringsplats. På baren som ligger på hörnan mittemot torget samlas de lokala musikerna för att sjunga och spela gitarr. Här kan du ta något kallt att dricka och spana in folklivet.

IMG_2645.jpg
I Villa de las Rosas kan du hänga på baren mittemot torget och lyssna på levande musik. Foto: Salvatore Carrara
IMG_2684.jpg
En typisk lördagseftermiddag i Villa de las Rosas. Foto: Salvatore Carrara
IMG_2647.jpg
På marknaden kan du fynda konsthantverk och äta gott. Foto: Salvatore Carrara

Criollitos, supergoda frasiga brödstycken som säljs överallt i Córdoba. De kan delas på mitten och serveras med smör och marmelad eller ätas precis som de är. Världens godaste frukost!

DSC03555.jpg
Det finns ingen bättre frukost än nybakade criollitos.

Ett dopp i en bergsflod. Även om de flesta hotell och bungalows har pool, så kan du inte semestra i Traslasierra utan att ha badat i någon av floderna som rinner genom dalen. Testa till exempel Balneario Paso de las Tropas, som har roliga små vattenfall att doppa sig i och små sandstränder perfekta för barn som gillar att leka med spann och spade. Badstället har fått namnet Truppernas passage (på svenska), eftersom det var här som generalerna Bustos och Paz trupper passerade under stridigheterna mellan federalister och unitarier på 1800-talet. Badstället ligger cirka 5 km från Nono. OBS! Det här är en badplats för dig som gillar mycket folk.

DSC03501.jpg
Badstället Paso de las Tropas

En lång grillmiddag under stjärnorna. I Buenos Aires och dess omgivning är det svårt att få syn på stjärnor eftersom staden är så upplyst, men i Traslasierra förstår man verkligen innebörden av ordet stjärnhimmel. Om du hyr hus eller bungalow så har de med all säkerhet en inbyggd grill. Bra kött hittar du till exempel hos slaktaren i Nono.

Så tar man sig till Valle de Traslasierra

Man kan ta nattbuss från Buenos Aires till Nono med bussbolaget Nueva Chevalier. Resan tar cirka 12 timmar och kostar runt 2000 pesos (cirka 1100 kronor) tur och retur. Det fungerar att ta sig runt med kollektivtrafik och taxi i dalen, men det är betydligt smidigare att ha bil.

En annan möjlighet är att flyga till Córdoba från Buenos Aires - från 3000 pesos (cirka 1650 kronor) per person, tur och retur -och från flygplatsen ta sig vidare med hyrbil. Från Córdoba tar det cirka två timmar att köra till Nono. Vägarna är bra, men var beredd på mycket kurvor när du kör över bergen Altas Cumbres.

Ett tredje alternativ är att köra till Valle de Traslasierra från Buenos Aires, vilket tar cirka tio timmar. Det är motorväg mellan Buenos Aires och Córdoba och motortrafikled och landsväg den sista biten.

IMG_2636.jpg
I Valle de Traslasierra är naturen den främsta turistattraktionen. Foto: Salvatore Carrara

2016-03-14 04:01 Kommentera
Kategori: Córdoba, Smultronställen

Höst

2016-03-01 16:18 Kommentera
Kategori: Argentina, Barn, Buenos Aires, Vardagsliv

Regnet hänger i luften när jag och 4-åringen promenerar de tolv kvarteren till den nya stora skolan som han började på igår. Visserligen i förskoleklass, men det är en skola som det går en massa stora barn på också, till skillnad från den lilla förskolan som han gick på förra året.

Vanligtvis är området kring kongressbyggnaden som vi passerar ett livligt kaos av bilar och människor vid den här tiden på morgonen, men idag är det alldeles stilla. Alla gator är avspärrade, det står uniformerade poliser överallt och de flesta lokala tevekanaler är på plats.

En speaker testar ljudet i högtalaranläggningen: Uno dos, uno dos. Idag invigs nämligen precis som den 1:a mars varje år det argentinska riksdagsåret av landets president. Det här året är förväntningarna på öppningstalet extra höga, eftersom det är första gången det hålls av landets nya president Mauricio Macri.

kongressen3.jpg
Förberedelser inför invigningen av riksdagsåret runt Kongressen.
kongressen.jpg
Avenida Callao syns sällan så här folktom en vardsgsmorgon klockan halv nio.

Det är just de här två händelserna som gör att det känns som om det är höst på riktigt nu: skolstarten och invigningen av riksdagen. Trots att väderprognosen förutspår att det ska bli 27º C och sol i eftermiddag så känns det riktigt höstligt så här på morgonkvisten. Och jag drömmer om te och scones och kalla vindar utanför husknuten.

skolstart.jpg
Morgonsamling en av de första skoldagarna, ett säkert hösttecken.

2016-03-01 16:18 Kommentera
Kategori: Argentina, Barn, Buenos Aires, Vardagsliv

Världens godaste glass till dörren

2016-02-23 20:14 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Caféer, Smultronställen, Vardagsliv

Buenos Aires har utan tvekan glass som hör till den bästa i världen. Staden har över 3000 heladerías, glassbutiker. De flesta av dem är små familjeföretag vars glassrecept bevarats i flera generationer. De italienska invandrarna som bosatte sig i staden i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet öppnade de första butikerna och många av dem finns kvar än idag.

kyl.jpg
Hemma hos oss finns telefonnummerna till kvarterets glassbutiker alltid nära till hands.

En av fördelarna med att bo mitt i centrum är att det finns så många olika glassbutiker att välja mellan och nästan alla har gratis hemkörning i den stadsdel de ligger i. Skulle man bli sugen på glass efter middagen eller när man sitter och tittar på en film på kvällen (de flesta heladerías har öppet fram till midnatt) så är det bara att lyfta luren, något som händer ganska ofta hemma hos oss. Efter en halvtimme kommer glassgubben på moped, cykel eller promenerandes och voilà, bara att öppna frigolitförpackningen och avnjuta glass som framställts på hantverksvis. Vardagslyx i ordets fulla bemärkelse.

helado1.jpg
Ett kilo glass i frigolitförpackning, en klassisk efterrätt i Buenos Aires. Foto: Asociación Fabricantes de Helados Artesanales y Afines.

De här är mina favoriter just nu:

Etzio (Adress: Motevideo 364, Tele: 011 4371-6040 ), är en liten oansenlig glassbutik som jag gick förbi tusentals gånger innan jag testade deras glass, eftersom den ser ganska trist ut från gatan. Men skenet bedrar: deras glass har den perfekta konsistensen, varken för krämig eller för vattnig. Mandelkrämglassen (crema de almendras) är värd att prova, liksom deras olika varianter av dulce de leche-glass.

Cadore (Adress: Avenida Corrientes 1695, Tele: 011 4373-9797), öppnades 1957 av familjen Olivotti, från regionen Cadore i norra Italien, vid gränsen till Österrike. Där drev tre generationer i släkten en glassbutik med samma namn mellan 1881 och 1949. Cadores dulce de leche-glass är den godaste jag någonsin har ätit. Och precis som i Italien kan man få glassen toppad med panna montata, eller chantilly, som det heter på spanska (vispgrädde).

Tiberio helados (Adress: Bartolomé Mitre 1940, Tele: 011 4954-1055), intill Kongressen har inte bara supergod glass, utan även ett litet café där man kan dricka kaffe och avnjuta hemlagade muffins, bakverk och egentillverkad choklad.

cadore.jpg
Cadore, en glassklassiker på Avenida Corrientes.

2016-02-23 20:14 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Caféer, Smultronställen, Vardagsliv

Guide till Buenos Aires

2016-02-15 18:55 1 kommentar
Kategori: Allmän information, Argentina, Buenos Aires, Caféer, Fotboll, Konst, Kultur, Restauranger

Om du missade min guide till Buenos Aires som publicerades i Vagabonds Sydamerikaspecial i november 2014, så hittar du den nu även online här: Expertens tips till Buenos Aires

Här tipsar jag om några av mina favoritställen i staden, så skynda och läs om du är på väg hit.

BA I 203.JPG
Den gamla saluhallen är en av mina favoriter i tangostadsdelen San Telmo.

2016-02-15 18:55 1 kommentar
Kategori: Allmän information, Argentina, Buenos Aires, Caféer, Fotboll, Konst, Kultur, Restauranger

Anonym 371072741

Jag är journalist och bosatt i Argentinas huvudstad sedan tolv år tillbaka. Följ med till mitt Buenos Aires och upptäck smultronställena bortom de stora turistmagneterna. På den här bloggen hittar du bland annat skildringar av vardagslivet på andra sidan Atlanten, tips, praktisk information och reseberättelser från andra platser i Argentina och Latinamerika.

Blogroll

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206