Frida-i-Buenos-Aires

Sånt som värmer hjärtat

2016-06-16 15:46 2 kommentarer
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Vardagsliv

20160613_163209.jpg
Halsdukar, mössor och vantar till den som behöver.

"Fryser du? Ta en. Vill du hjälpa någon? Lämna en", står det på en skylt som någon hängt upp vid ett klädstreck utanför 4-åringens förskola. På strecket hänger vantar, mössor och halsdukar. Jag blir alldeles varm inombords när jag ser sådana här initiativ. Jag tycker att det är så himla fint att man tar tillvara på saker istället för att slänga och samtidigt ger dem till någon som behöver.

Just nu råder svåra tider i Argentina. Sedan december har omkring 150 000 människor förlorat sina jobb. Affärer stänger och industrin drar ner på verksamheten. Lågkonjukturen är ett faktum. Samtidigt har inflationen (45% det senaste året och 25% sedan i januari) slagit hårt mot medelklassen, men allra hårdast mot de som står längst ner på samhällsstegen. Enligt Observatoriet för Socialt Ansvar på Argentinas Katolska Universitet är 35% av landets invånare fattiga, vilket betyder totalt 13 miljoner människor. Det innebär nästan 1,5 miljon fler fattiga än i slutet av 2015. På Buenos Aires gator syns allt fler uteliggare. I mitt kvarter sover hela familjer på madrasser under kalla juninätter. Det gör ont att se och därför blir man extra glad när man upptäcker insatser som den på guldklimpens förskola. Så länge det finns människor som vill hjälpa sina medmänniskor känns det som om det finns hopp i mörkret.

20160613_163245.jpg
Låt ägodelar cirkulera, står det på skylten längst ner till vänster.

2016-06-16 15:46 2 kommentarer
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Vardagsliv

Anonym 371072741

Jag är journalist och bosatt i Argentinas huvudstad sedan tolv år tillbaka. Följ med till mitt Buenos Aires och upptäck smultronställena bortom de stora turistmagneterna. På den här bloggen hittar du bland annat skildringar av vardagslivet på andra sidan Atlanten, tips, praktisk information och reseberättelser från andra platser i Argentina och Latinamerika.

Blogroll

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206