Frida-i-Buenos-Aires

Vinterlov på toppen

2016-07-22 16:21 Kommentera
Kategori: Argentina, Córdoba, Smultronställen

berg.jpg
Bergsvy längs vägen till La Cumbre

Två veckor i juli har de argentinska skolbarnen vinterlov. Många familjer reser någonstans under denna period, om föräldrarna har förmånen att kunna ta semester. De som måste jobba får fixa och trixa med mor- och farföräldrar, andra föräldrar och barnflickor för att få ihop vardagen. Både jag och min man har turen att vara lediga en vecka från universitet där vi jobbar så vi passade på att hälsa på släkten i Villa Carlos Paz i Córdoba, cirka 75 mil norr om Buenos Aires. Villa Carlos Paz ligger vackert vid San Roque-sjön, omgiven av bergskedjan Sierras Chicas i dalen Valle Punilla. Själva staden är dock en ganska trist metropol för lågbudgetturism, så den kan man gärna hoppa över. Däremot finns det många vackra utflyktsmål i närheten som till exempel den pittoreska lilla byn La Cumbre (på svenska Toppen). Byn, som från början hette San Jerónimo, fick sitt nuvarande namn år 1900 eftersom den med sina 1141 meter över havet var den högsta punkten på järnvägslinjen som man hade byggt genom dalen.

berg2.jpg
Ta en fika i höstsolen på Gerónimo, i korsningen av 25 de mayo och 9 de julio, och spana in deras fina innergård. Hotellet i anslutning, La Posada del Peregrino, såg så mysigt ut att vi blev sugna på att stanna över natten.
berg3.jpg
Byns "stortorg" har gröna ytor och en lekplats för små turister med spring i benen.

Nu är järnvägen för länge sedan nerlagd, men kvar finns spåren efter de brittiska järnvägsarbetarna och ingenjörerna som blev kvar i Argentina och bosatte sig i området. Här finns fantastiska gamla herrgårdar och stenhus, som hämtade ur någon film om engelsk aristokrati på landsbygden, och mysiga tesalonger där man kan avnjuta sitt five o'clock tea med bakverk och scones med sylt på bär som plockats i trakten. Ett perfekt ställe för att ta en promenad, insupa klar bergsluft och ta en fika i vintersolen. Eller varför inte shoppa lite konsthantverk eller konst i något av byns små affärer eller gallerier. La Cumbre är ett av mina favoritställen i Valle de Punilla och definitivt värd ett besök om du befinner dig i krokarna.

tehus.jpg
Till höger syns ett av La Cumbres anrika tehus.

2016-07-22 16:21 Kommentera
Kategori: Argentina, Córdoba, Smultronställen

Anonym 371072741

Jag är journalist och bosatt i Argentinas huvudstad sedan tolv år tillbaka. Följ med till mitt Buenos Aires och upptäck smultronställena bortom de stora turistmagneterna. På den här bloggen hittar du bland annat skildringar av vardagslivet på andra sidan Atlanten, tips, praktisk information och reseberättelser från andra platser i Argentina och Latinamerika.

Blogroll

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206