Frida-i-Buenos-Aires

Guide till Buenos Aires

2016-02-15 18:55 1 kommentar
Kategori: Allmän information, Argentina, Buenos Aires, Caféer, Fotboll, Konst, Kultur, Restauranger

Om du missade min guide till Buenos Aires som publicerades i Vagabonds Sydamerikaspecial i november 2014, så hittar du den nu även online här: Expertens tips till Buenos Aires

Här tipsar jag om några av mina favoritställen i staden, så skynda och läs om du är på väg hit.

BA I 203.JPG
Den gamla saluhallen är en av mina favoriter i tangostadsdelen San Telmo.

2016-02-15 18:55 1 kommentar
Kategori: Allmän information, Argentina, Buenos Aires, Caféer, Fotboll, Konst, Kultur, Restauranger

Blogguppehåll

2015-07-16 22:33 4 kommentarer
Kategori: Allmän information, Argentina, Barn, Buenos Aires, Vardagsliv

Det har varit lite tomt här på bloggen på sistone. Det beror inte på bloggtorka, utan på att en ny liten familjemedlem upptar all min energi och vakna tid. Så den här bloggaren har bestämt sig för att ta föräldraledigt en tid framöver. Det gäller att utnyttja tiden med minstingen maximalt, eftersom mammaledigheten i Argentina bara är tre månader lång. Vi ses om ett tag. ¡Hasta la vista!

20150716_133027.jpg
Buenos Aires-bloggen tar föräldraledigt. På återseende!

2015-07-16 22:33 4 kommentarer
Kategori: Allmän information, Argentina, Barn, Buenos Aires, Vardagsliv

Sydamerikabloggarens favoriter

2014-12-16 22:23 Kommentera
Kategori: Allmän information, Argentina, Buenos Aires, Caféer, Restauranger, Smultronställen

Vagabonds Sydamerikabloggare Julia Tengblad Söder, 26, år är sedan fyra månader tillbaka bosatt i Buenos Aires. Efter att ha mött den stora kärleken när hon coachsurfade i staden, beslöt hon sig för att ta tjänstledigt från sitt jobb i Stockholm och än en gång korsa Atlanten för att bli sambo med sin Milton. Här delar hon med sig av sina smultronställen och tipsar om sevärdheter.

julia.jpeg
Så här glad är Julia när hon får tillbringa dagen i favoritparken Parque Centenario.

Hallå Julia, vad gör du i Buenos Aires?
Jag studerar en kurs på distans i Latinamerika-studier från Göteborgs Universitet, frilansar lite och njuter av livet.

Hur länge kommer du att stanna här?
Denna gång kommer jag att vara här i nästan sju månader, jag kom hit i början av september och stannar till slutet på mars.

Jag har läst på din blogg att Buenos Aires är en stad som du ständigt återkommer till. Hur många gånger har du varit här och vad är det som gör staden så speciell?
Nu är det femte gången jag är här. Jag kom hit första gången 2008. Det var i november och vår och det var min första resa på egen hand. Jag antar att den euforin som jag kände då har hållit i sig och gjort att jag alltid känner ett lyckorus när jag kommer hit. Det är en gigantisk stad som lever dygnet runt, enormt vacker och enkel att ta sig runt i.

Finns det något du inte gillar med Buenos Aires?
Att den är stor och vältrafikerad har så klart sina nackdelar, vilket märks i luften. Det finns också områden där jag inte känner mig helt säker i, tyvärr, vilket kan kännas begränsande emellanåt.

Har du något favoritcafé?
Det finns många mysiga caféer, både trendiga men också äldre, anrika caféer med en lång historia. Las Violetas (Rivadavia 3899) är ett av dem, 130 år gammalt, med en mysig atmosfär och ett gigantiskt utbud av söta bakelser.

Var äter du helst middag ute?
Restaurangen La Lechuza (Uriarte 1980) är en redig parrilla, grill, med vällagade biffar för köttälskaren. Bio Restaurant (Humbolt 2192) erbjuder i huvudsak både ekologisk och vegetarisk mat och är en välsmakande sidekick till köttet. Empanadas, piroger, går alltid hem och La Fachada (som finns på flera adresser) har ett brett utbud. Jag älskar empanadas.

Hur tillbringar du en ledig dag?
Vi har morgonsol på balkongen så jag dricker morgonkaffet där. På helgerna tar jag en sväng på marknaden nedanför vid parken Parque Centenario. En picknick i Reserva Ecológica, ett naturreservat som ligger ett stenkast från centrum, är ett skönt avbrott från stadens myller. Vi promenerar också mycket och köper gärna med oss glass från någon glassbar och sätter oss i en park eller fikar med tårta på något café. När vi är lediga lagar vi ofta egna ñoquis (spanska för italienskans gnocchi, reds. anm. ) och dricker ett gott rött vin till.

Vad får någon som besöker staden för första gången absolut inte missa?
I alla städer finns listor med sevärdheter som kan checkas av rätt snabbt och det är ofta efter det som den riktiga njutningen kan börja. För att få in den rätta stämningen tycker jag att man bör lägga tid till måltiderna, äta länga på en uteservering, dricka kaffe eller äta och dricka gott, spana på människor och känn in stadslivet utan stress. Tango upplever man bäst på Plaza Dorrego i San Telmo på söndagskvällarna.

Är det något speciellt man ska tänka på när man kommer till Buenos Aires som turist?
Ta med bra skor och gå mycket. I Buenos Aires är det enkelt att navigera och ta sig runt mellan de olika stadsdelarna. Ha dina värdesaker närmast kroppen och skylta inte med dyra smycken.

Missa inte Julias guide till Quito i Vagabonds specialnummer om Sydamerika!

2014-12-16 22:23 Kommentera
Kategori: Allmän information, Argentina, Buenos Aires, Caféer, Restauranger, Smultronställen

Rapport från våren

2014-10-27 18:23 4 kommentarer
Kategori: Allmän information, Argentina, Buenos Aires, Vardagsliv

Även om vårens officiella start i Argentina är den 21 september så är det inte vår på riktigt förrän nu i slutet av oktober då Jakarandaträden börjar blomma. När de blålila trädkronorna dyker upp på gator, torg och i parker, ja då vet man att det inte är långt kvar till sommaren.

vader.jpg
Voilá, dagens väderprognos: Eftersom luftfuktigheten är hög i Buenos Aires kan det kännas mycket varmare än vad termometern visar. Därför använder man begreppet "sensación térmica" (termisk känsla). Termometern visar på 35°C, men det känns i själva verket som 40ºC.

Ett annat vårtecken är värmen, som har kommit tidigt i år. Det kommer att bli en olidligt het sommar, säger folk. "Om det är så här varmt redan nu, hur ska vi stå ut i januari", suckar de. Januari är inte bara synonym till årets varmaste månad utan även till strömavbrott (eftersom elnätet överbelastas när alla sätter på sin luftkonditionering samtidigt - då blir det både svettigt och mörkt).

Hela förra veckan har det varit fruktansvärt varmt och fuktigt i Buenos Aires. Imorse förutspådde min favoritmeteorolog Diego De Angeli att denna dag lär bli den hetaste oktoberdagen i historien, med en eftermiddagstemperatur på 35 ºC. Det är såklart underbart om man ligger vid en pool, men inte om man står inklämd i en överfylld tunnelbanevagn utan air condition. Som tur är lär det regna ikväll. Jag hoppas på ett sådant där riktigt skyfall som bara inträffar i Buenos Aires under våren och sommaren. Efteråt blir det lite lättare att andas, om än bara för ett tag.

20141027_090726.jpg
Idag kan det bli den varmaste oktoberdagen någonsin. Nuvarande innehavare av rekordet är den 30 oktober 2009 då det var 34,5º C varmt och 80% luftfuktighet.
jakaranda.jpg
När Jakarandaträden står i blom, ja då vet man att det är vår på riktigt.

2014-10-27 18:23 4 kommentarer
Kategori: Allmän information, Argentina, Buenos Aires, Vardagsliv

På strövtåg i Málaga

2014-10-20 21:11 Kommentera
Kategori: Allmän information, Caféer, Málaga, Restauranger, Spanien

Jag älskar hamnstäder så det är ingen slump att jag trivs så bra i Buenos Aires. Jag gillar ruffiga gamla sjömanskvarter och doften av hav, men framförallt känslan av att dessa platser har varit mötespunkter för människor från när och fjärran sedan urminnes tider. När det gäller hamnstäder i andra länder, så är Málaga i södra Spanien en av mina favoriter. Denna halvmiljonerstad vid Medelhavet har ett lugnt tempo som det är lätt att sugas med i.

DSC01624-001.jpg
Málagas centrum är promenadvänligt och bilfritt.
DSC01571.jpg
...och det finns alltid en tapasbar runt knuten.

Jag hade inte besökt Málaga på tio år när min syssling Anna, som är född och uppvuxen i Torremolinos, bara en mil därifrån, föreslog att vi skulle åka dit i somras. Med på resan hade vi en 7-åring och en 3-åring. Centrum har fått sig ett rejält ansiktslyft under de senaste åren och i dag är nästan alla gator bilfria. Det är med en andra ord en trevlig stad att bara vandra omkring i och perfekt att besöka med barn eftersom de kan röra sig ganska fritt. När man behöver vila är det bara att slå sig ner på någon uteservering, i Málaga är det aldrig långt till en tapasbar eller ett fik. Dessutom är det smidigt och enkelt att ta sig dit med lokaltåg (Cercanías) från badorterna längs Costa del Sol.

Några av Málagas höjdpunkter:

Plaza de la Merced är torget där konstnären Pablo Picasso lekte som barn. Torgets duvor skulle senare dyka upp i många av hans målningar. Att besöka hans födelsehem (Plaza de la Merced 15), som idag är museum, är förstås ett måste.
2003 öppnade konstnärens släktingar ett andra Picassomusum, Museo Picasso Málaga (Palacio de Buenavista, calle San Agustín 8), vars samling består av runt 250 verk från konstnärens olika perioder.

DSC01551.jpg
Ett stopp på Plaza de la Merced är ett måste.

På gågatan calle Larios hittar allt du kan tänka dig i shoppingväg. Här ligger bland annat Massimo Dutti, Zara, Mango, Calzedonia och andra kedjor. Missa inte stans godaste glass på Casa Mira (calle Larios 5).

DSC01620.jpg
Över Calle Larios hänger segeldukar som ger skugga i eftermiddagshettan.

Málagas lunga Parque la Alameda anlades 1886 och är ett grönt promenadstråk som skiljer centrum från hamnen. Här kan barnen springa av sig i vackert anlagda andalusiska trädgårdar. Dessutom har parken en trevlig lekplats med intilliggande uteservering (om det är något jag älskar med Spanien så är det att det ofta finns caféer i anslutning till lekplatserna, en dröm för denna ständigt småtrötta och kaffesugna småbarnsmamma). Med andra ord ett perfekt ställe att pausa på, både för små och stora.

DSC01613-001.jpg
Koppla av från asfalten i oasen Parque la Alameda.
DSC01615 - copia.jpg
Ett café på lekplatsen, kan det blir bättre?

Bredvid katedralens trädgård, i en gammal byggnad från 1887, ligger caféet El Jardín, som har en supermysig trottoarservering.

Tapasstället Pimpi i hjärtat av gamla stan (Calle Granada 62) har jag redan skrivit om i ett tidigare inlägg här. Men jag kan inte låta bli att rekommendera det igen för den som vill avnjuta goda smårätter i andalusisk atmosfär. Mer Málaga än så här kan det inte bli.

DSC01541.jpg
Ta en kaffe i baren på det pittoreska caféet El jardín...
DSC01539.jpg
...eller slå dig ner på uteserveringen och njut av folklivet.

2014-10-20 21:11 Kommentera
Kategori: Allmän information, Caféer, Málaga, Restauranger, Spanien

Virtuell promenad i Buenos Aires

2014-09-26 20:54 1 kommentar
Kategori: Allmän information, Argentina, Buenos Aires

Nu kan du flanera i de pittoreska tangokvarteren i San Telmo eller vandra runt i den lummiga stadsdelen Palermo utan att resa dig ur soffan. Sedan igår finns nämligen Buenos Aires och ett hundratal andra städer i Argentina med i Google Street View. Det är bara att gå in på google maps och dra den lilla gula gubben (som du hittar i det nedre högre hörnet) till den plats du vill besöka. Så missa inte chansen att ta en virtuell promenad i Argentinas huvudstad. Trots att bilderna varken förmedlar dofter eller ljud så gör panoramaperspektivet att det i alla fall känns lite som på riktigt.

view.jpg
Ett av mina favoritgathörn i San Telmo, korsningen mellan Avenida Brasil och Defensa.

2014-09-26 20:54 1 kommentar
Kategori: Allmän information, Argentina, Buenos Aires

Typically porteño I

2014-04-14 04:36 Kommentera
Kategori: Allmän information, Argentina, Buenos Aires, Vardagsliv

maxikiosko1.jpg
Maxikiosken i mitt kvarter, min egen räddare i nöden.

Buenos Aires invånare kallas rätt och slätt för porteños, hamnbor. Porteño är även det adjektiv som beskriver saker och företeelser från Buenos Aires. Lite då och då kommer jag att publicera inlägg om sådant som är typiskt för Buenos Aires, typically porteño. Det första bidraget med denna titel vill jag tillägna kiosken, även kallad maxikiosken (eller maxikiosco, på spanska), eftersom den rymmer allt mellan himmel och jord.

I varje kvarter finns en eller flera maxikiosker, där du kan köpa allt från plåster (styckevis), batterier, toapapper och champagne till mer ortodoxa kioskprodukter som godis, glass, läsk och tobak. I vissa kiosker kan man få dokument kopierade eller ringa (en del har små telefonkabiner där man betalar efter samtalet, andra har fortfarande gamla hederliga mynttelefonautomater hängandes på väggen) och somliga hyser en liten filial till den argentinska posten, Correo Argentino. Många av dessa små affärer har öppet hela natten lång, vilket gör dem till en räddare i nöden när allt annat är stängt.

maxikiosko2.jpg
Sötsaker i alla dess färger och former. Utbudet av müslibarer är minst sagt imponerande i Buenos Aires kiosker.
maxikiosko3.jpg
I maxikiosken kan du köpa kortlekar, rakhyvlar, fruktsallad och påskägg såklart.

2014-04-14 04:36 Kommentera
Kategori: Allmän information, Argentina, Buenos Aires, Vardagsliv

Världens bästa rödtjut

2014-03-16 05:36 Kommentera
Kategori: Allmän information, Argentina, Vin

För första gången har ett argentinskt vin utsetts till världens bästa i den prestigefyllda tävlingen Vinalies Internationales 2014 , som arrangeras av Franska Oenologförbundet. Det var vinet Famiglia Bianchi Reserva Malbec 2014 som utnämndes till "Det bästa röda torra vinet i världen". Vinet produceras av den traditionella bodegan Casa Bianchi, i provinsen Mendoza, landets främsta vinregion. Provinsen ligger vid Andernas sluttningar och är vida berömd för sina goda Malbecviner. I tävlingen deltog 3500 viner från 41 länder så nog kan familjen Bianchi vara stolt över bragden.

Vinet finns inte i Systembolagets katalog, men däremot hittar man en hel del andra Malbecviner. Malbecdruvan, som importerades från den franska regionen Bordeaux i slutet av 1800-talet , är Argentinas nationaldruva. -I Frankrike gav Malbec aldrig särskilt bra viner eftersom geografin och klimatet inte lämpade sig för denna druva, förklarar den argentinske oenologen Miguel Brascó.
-Eftersom druvan har väldigt mörk färg användes den från början till att färga bordsvin, men på 60-talet upptäckte man att druvan gav vin med stark personlighet, berättar han vidare. Idag är det den argentinska druva som är mest populär utomlands. Landet är den femte största vinproducenten i världen och den nionde största vinexportören.

Hur som helst, Malbec är en druva väl värd att prova och den passar särskilt bra till en saftig köttbit. Själv ska jag skynda mig ut och köpa en flaska Famiglia Bianchi Reserva Malbec 2014. Just nu kostar detta vin bara runt 80 kronor i Argentina, men jag är säker på att priset snart kommer att höjas.

vin.jpg
Här är vinnaren! Bild: Casa Bianchi

2014-03-16 05:36 Kommentera
Kategori: Allmän information, Argentina, Vin

Länge leve Evita

2014-03-08 23:58 Kommentera
Kategori: Allmän information, Argentina, Buenos Aires, Politik, Traditioner

Vad passar bättre på den internationella kvinnodagen än en bild på Eva Perón, eller Evita (lilla Eva) som hon kallas i folkmun. Hennes porträtt täcker både fram och baksidan av Socialdepartementets fasad på Buenos Aires paradgata Avenida 9 de julio.

Konstverket i stål som skapades av konstnären Alejandro Marmo på beställning av landets nuvarande president Cristina Fernández de Kirchner, invigdes 2011, på Evitas 59:e dödsdag.

Minnet av landets mest älskade första dam, Evita Perón, är än idag i högsta grad levande. Förutom att hon blickar ut över en av stadens främsta genomfartsleder, har hon nyligen blivit en sedel och är en ständig referens i den politiska debatten. Hennes kamp för kvinnor och arbetarnas rättigheter, samt det enorma välgörenhetsarbete som hon idkade hyllas fortfarande av peronister och respekteras av allmänheten. När det gäller kvinnofrågor så var hennes främsta bedrift att 1947 driva igenom den lag som gav kvinnor rösträtt i Argentina. Därför är hon värd att bli ihågkommen en dag som denna.

Evita.jpg
Evita, allestädes närvarande i Buenos Aires trafik.

2014-03-08 23:58 Kommentera
Kategori: Allmän information, Argentina, Buenos Aires, Politik, Traditioner

En dag på landet

2014-02-28 16:39 Kommentera
Kategori: Allmän information, Argentina, Buenos Aires, Kultur, Traditioner, Vardagsliv

Varje gång jag befinner mig ute på landsbygden, någon timmes bilresa från Buenos Aires, ploppar Evert Taubes versrad "och med Pampas bakom sig många hundra gröna mil" upp i mitt huvud. Taube gjorde verkligen en träffande beskrivning av detta slättland på 750 000 kvadratkilometer i sången "Fritiof och Carmencita", för det är precis så det är: det monotona landskapet breder ut sig många hundra gröna mil utanför bilrutan. Den här sensommaren har det regnat ovanligt mycket, så Pampas är så grönt att det nästan skär i ögonen.

DSC00448.JPG
Många hundra gröna mil.

Förra helgen hade vi turen att bli hembjudna till min arbetskamrat, Laura, som har en liten jordegendom i Villa Lía, en by med cirka tusen invånare 13 mil norr om Buenos Aires. Här finns bara en enda asfalterad gata, hästar betar i trädgårdarna, barn cyklar kors och tvärs mellan husen och traktens hundar lapar sol mitt på landsvägen. Här talar vi alltså lantidyll med stort I.

DSC00495.JPG
En av Villa Lías gauchos på moped i samspråk med en granne.

Laura och hennes man Frieder är sanna entrepenörer. Förutom att de driver ett enkelt pensionat har de öppnat ett immigrantmuseum "Museo rostros de la Pampa" ("Museet Pampas ansikten"), med föremål som vittnar om de europeiska invandrarnas historia i området. En stor del av objekten har Lauras föräldrar, obotliga saksamlare, ackumulerat under åren. Resten har skänkts av lokalbefolkningen.

Mellan 1870 och 1930 bosatte sig omkring fyra miljoner spanjorer, italienare, tyskar, engelsmän, schweizare, polacker, ryssar och inmigranter från andra länder i Argentina. Många slog sig ner i Pampasregionen, vars jordbruk utvecklades i rasande fart och hungrade efter arbetskraft. Efter en runda på det lilla museet får man en känsla av hur det kan ha varit att hamna mitt ute på den dammiga landsbyggden i ett okänt land och med hela sitt liv nedstuvat i en koffert.

DSC00512.JPG
Jesús y Manuela Ares kom till Villa Lía som nygifta 1926, från Galicien i Spanien.
DSC00523.JPG
Bayers reseapotek för utomeuropeiska resor från början av 1900-talet.

Förutom museibesök och en ridtur över gröna slätter innehöll helgutflykten en äkta asado, grillmiddag. Kultur, natur och en saftig köttbit. Pampas blir inte bättre än så här.

ok.JPG
En ridtur är ett måste när man är på Pampas. Här sadlas hästarna av gårdens egen gaucho.
asado.jpg
Grillen, fullspäckad med läckerheter.
DSC00423.JPG
Relax i skuggan efter en maffig middag.

Om ni undrar hur det gick för den här bloggen i Travel Blog Awards 2013 så hamnade den på en hedersvärd tioende plats i kategorin "Bästa bloggen om att bo och leva utomlands" . Tack alla ni som röstade på mig! En blogg om en familj som tillbringar ett år i Sydafrika,
Karusellgrell
, vann tävlingen. Med bland finalisterna finns även två av mina bloggkollegor från Sydamerika, Julia Svanberg med sin blogg Mammas Machete och Annika Dalén med Colombialiv, vilka hamnade på femte respektive sjätte plats. Båda två skriver fantastiskt fint om vardagslivet i olika delar av Colombia.

2014-02-28 16:39 Kommentera
Kategori: Allmän information, Argentina, Buenos Aires, Kultur, Traditioner, Vardagsliv

Anonym 371072741

Jag är journalist och bosatt i Argentinas huvudstad sedan tolv år tillbaka. Följ med till mitt Buenos Aires och upptäck smultronställena bortom de stora turistmagneterna. På den här bloggen hittar du bland annat skildringar av vardagslivet på andra sidan Atlanten, tips, praktisk information och reseberättelser från andra platser i Argentina och Latinamerika.

Blogroll

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206