Frida-i-Buenos-Aires

Guide till Buenos Aires

2016-02-15 18:55 1 kommentar
Kategori: Allmän information, Argentina, Buenos Aires, Caféer, Fotboll, Konst, Kultur, Restauranger

Om du missade min guide till Buenos Aires som publicerades i Vagabonds Sydamerikaspecial i november 2014, så hittar du den nu även online här: Expertens tips till Buenos Aires

Här tipsar jag om några av mina favoritställen i staden, så skynda och läs om du är på väg hit.

BA I 203.JPG
Den gamla saluhallen är en av mina favoriter i tangostadsdelen San Telmo.

2016-02-15 18:55 1 kommentar
Kategori: Allmän information, Argentina, Buenos Aires, Caféer, Fotboll, Konst, Kultur, Restauranger

Sydamerikabloggarens favoriter

2014-12-16 22:23 Kommentera
Kategori: Allmän information, Argentina, Buenos Aires, Caféer, Restauranger, Smultronställen

Vagabonds Sydamerikabloggare Julia Tengblad Söder, 26, år är sedan fyra månader tillbaka bosatt i Buenos Aires. Efter att ha mött den stora kärleken när hon coachsurfade i staden, beslöt hon sig för att ta tjänstledigt från sitt jobb i Stockholm och än en gång korsa Atlanten för att bli sambo med sin Milton. Här delar hon med sig av sina smultronställen och tipsar om sevärdheter.

julia.jpeg
Så här glad är Julia när hon får tillbringa dagen i favoritparken Parque Centenario.

Hallå Julia, vad gör du i Buenos Aires?
Jag studerar en kurs på distans i Latinamerika-studier från Göteborgs Universitet, frilansar lite och njuter av livet.

Hur länge kommer du att stanna här?
Denna gång kommer jag att vara här i nästan sju månader, jag kom hit i början av september och stannar till slutet på mars.

Jag har läst på din blogg att Buenos Aires är en stad som du ständigt återkommer till. Hur många gånger har du varit här och vad är det som gör staden så speciell?
Nu är det femte gången jag är här. Jag kom hit första gången 2008. Det var i november och vår och det var min första resa på egen hand. Jag antar att den euforin som jag kände då har hållit i sig och gjort att jag alltid känner ett lyckorus när jag kommer hit. Det är en gigantisk stad som lever dygnet runt, enormt vacker och enkel att ta sig runt i.

Finns det något du inte gillar med Buenos Aires?
Att den är stor och vältrafikerad har så klart sina nackdelar, vilket märks i luften. Det finns också områden där jag inte känner mig helt säker i, tyvärr, vilket kan kännas begränsande emellanåt.

Har du något favoritcafé?
Det finns många mysiga caféer, både trendiga men också äldre, anrika caféer med en lång historia. Las Violetas (Rivadavia 3899) är ett av dem, 130 år gammalt, med en mysig atmosfär och ett gigantiskt utbud av söta bakelser.

Var äter du helst middag ute?
Restaurangen La Lechuza (Uriarte 1980) är en redig parrilla, grill, med vällagade biffar för köttälskaren. Bio Restaurant (Humbolt 2192) erbjuder i huvudsak både ekologisk och vegetarisk mat och är en välsmakande sidekick till köttet. Empanadas, piroger, går alltid hem och La Fachada (som finns på flera adresser) har ett brett utbud. Jag älskar empanadas.

Hur tillbringar du en ledig dag?
Vi har morgonsol på balkongen så jag dricker morgonkaffet där. På helgerna tar jag en sväng på marknaden nedanför vid parken Parque Centenario. En picknick i Reserva Ecológica, ett naturreservat som ligger ett stenkast från centrum, är ett skönt avbrott från stadens myller. Vi promenerar också mycket och köper gärna med oss glass från någon glassbar och sätter oss i en park eller fikar med tårta på något café. När vi är lediga lagar vi ofta egna ñoquis (spanska för italienskans gnocchi, reds. anm. ) och dricker ett gott rött vin till.

Vad får någon som besöker staden för första gången absolut inte missa?
I alla städer finns listor med sevärdheter som kan checkas av rätt snabbt och det är ofta efter det som den riktiga njutningen kan börja. För att få in den rätta stämningen tycker jag att man bör lägga tid till måltiderna, äta länga på en uteservering, dricka kaffe eller äta och dricka gott, spana på människor och känn in stadslivet utan stress. Tango upplever man bäst på Plaza Dorrego i San Telmo på söndagskvällarna.

Är det något speciellt man ska tänka på när man kommer till Buenos Aires som turist?
Ta med bra skor och gå mycket. I Buenos Aires är det enkelt att navigera och ta sig runt mellan de olika stadsdelarna. Ha dina värdesaker närmast kroppen och skylta inte med dyra smycken.

Missa inte Julias guide till Quito i Vagabonds specialnummer om Sydamerika!

2014-12-16 22:23 Kommentera
Kategori: Allmän information, Argentina, Buenos Aires, Caféer, Restauranger, Smultronställen

På strövtåg i Málaga

2014-10-20 21:11 Kommentera
Kategori: Allmän information, Caféer, Málaga, Restauranger, Spanien

Jag älskar hamnstäder så det är ingen slump att jag trivs så bra i Buenos Aires. Jag gillar ruffiga gamla sjömanskvarter och doften av hav, men framförallt känslan av att dessa platser har varit mötespunkter för människor från när och fjärran sedan urminnes tider. När det gäller hamnstäder i andra länder, så är Málaga i södra Spanien en av mina favoriter. Denna halvmiljonerstad vid Medelhavet har ett lugnt tempo som det är lätt att sugas med i.

DSC01624-001.jpg
Málagas centrum är promenadvänligt och bilfritt.
DSC01571.jpg
...och det finns alltid en tapasbar runt knuten.

Jag hade inte besökt Málaga på tio år när min syssling Anna, som är född och uppvuxen i Torremolinos, bara en mil därifrån, föreslog att vi skulle åka dit i somras. Med på resan hade vi en 7-åring och en 3-åring. Centrum har fått sig ett rejält ansiktslyft under de senaste åren och i dag är nästan alla gator bilfria. Det är med en andra ord en trevlig stad att bara vandra omkring i och perfekt att besöka med barn eftersom de kan röra sig ganska fritt. När man behöver vila är det bara att slå sig ner på någon uteservering, i Málaga är det aldrig långt till en tapasbar eller ett fik. Dessutom är det smidigt och enkelt att ta sig dit med lokaltåg (Cercanías) från badorterna längs Costa del Sol.

Några av Málagas höjdpunkter:

Plaza de la Merced är torget där konstnären Pablo Picasso lekte som barn. Torgets duvor skulle senare dyka upp i många av hans målningar. Att besöka hans födelsehem (Plaza de la Merced 15), som idag är museum, är förstås ett måste.
2003 öppnade konstnärens släktingar ett andra Picassomusum, Museo Picasso Málaga (Palacio de Buenavista, calle San Agustín 8), vars samling består av runt 250 verk från konstnärens olika perioder.

DSC01551.jpg
Ett stopp på Plaza de la Merced är ett måste.

På gågatan calle Larios hittar allt du kan tänka dig i shoppingväg. Här ligger bland annat Massimo Dutti, Zara, Mango, Calzedonia och andra kedjor. Missa inte stans godaste glass på Casa Mira (calle Larios 5).

DSC01620.jpg
Över Calle Larios hänger segeldukar som ger skugga i eftermiddagshettan.

Málagas lunga Parque la Alameda anlades 1886 och är ett grönt promenadstråk som skiljer centrum från hamnen. Här kan barnen springa av sig i vackert anlagda andalusiska trädgårdar. Dessutom har parken en trevlig lekplats med intilliggande uteservering (om det är något jag älskar med Spanien så är det att det ofta finns caféer i anslutning till lekplatserna, en dröm för denna ständigt småtrötta och kaffesugna småbarnsmamma). Med andra ord ett perfekt ställe att pausa på, både för små och stora.

DSC01613-001.jpg
Koppla av från asfalten i oasen Parque la Alameda.
DSC01615 - copia.jpg
Ett café på lekplatsen, kan det blir bättre?

Bredvid katedralens trädgård, i en gammal byggnad från 1887, ligger caféet El Jardín, som har en supermysig trottoarservering.

Tapasstället Pimpi i hjärtat av gamla stan (Calle Granada 62) har jag redan skrivit om i ett tidigare inlägg här. Men jag kan inte låta bli att rekommendera det igen för den som vill avnjuta goda smårätter i andalusisk atmosfär. Mer Málaga än så här kan det inte bli.

DSC01541.jpg
Ta en kaffe i baren på det pittoreska caféet El jardín...
DSC01539.jpg
...eller slå dig ner på uteserveringen och njut av folklivet.

2014-10-20 21:11 Kommentera
Kategori: Allmän information, Caféer, Málaga, Restauranger, Spanien

Fika i engelskt kvarter

2014-06-09 03:02 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Caféer, Mat, Restauranger, Smultronställen

Även om hösten är här på riktigt nu så kan det fortfarande vara riktigt varmt mitt på dagen. Det är med andra ord perfekt väder för att ta en kaffe i solen på någon uteservering. En av stans mysigaste trottoarserveringar har den vegetariska krogen Hierbabuena i stadsdelen San Telmo (Avenida Caseros 454). Förutom olika vegetariska rätter och sallader, serverar de goda mackor, fruktjuicer och kaffe.

cafe2.jpg
Hierbabuena ligger på bottenvåningen i den byggnad som en gång i tiden beboddes av engelska järnvägsdirektörer.

Boulevard Caseros, som den del av Avenida Caseros där restaurangen ligger kallas, är för övrigt - enligt denna bloggare - en av Buenos Aires vackraste platser. Här ligger den pampiga Edificio de los ingleses (Engelsmännens byggnad), som uppfördes 1912 och fick detta namn eftersom direktörerna för det brittiska järnvägsbolaget Ferrocarril del Sud bodde här. Bolaget anlade stora delar av det argentinska järnvägsnätet mellan slutet av 1800-talet och mitten av 1900-talet.

Längs med bulevarden har det öppnat flera trevliga restauranger under de senaste åren, vilket har gett området ett rejält uppsving. Om du är i närheten av San Telmo, missa inte denna lite undangömda gata, perfekt för en fika i höstsolen.

cykel.jpg
Fina detaljer förhöjer caféupplevelsen.
cafe1.jpg
Ta en kaffe i höstsolen på uteserveringen.

2014-06-09 03:02 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Caféer, Mat, Restauranger, Smultronställen

Älskade biffar

2014-02-06 00:29 Kommentera
Kategori: Allmän information, Argentina, Buenos Aires, Mat, Restauranger, Smultronställen, Traditioner, Vardagsliv

Om det var något från Argentina som jag saknade under min semester i Sverige så hamnar en riktigt saftig argentinsk biff högt upp på listan. Det argentinska nötköttet är vida berömt. När man har satt tänderna i den första grillade köttbiten förstår man att ryktet inte är oförtjänt. Att bo i en lägenhet utan balkong eller takterrass medför problemet att man inte kan ha någon egen grill hemma. För min man innebär detta en tragedi, men som tur är finns det gott om bra grillrestauranger, parrillas, i Buenos Aires. Vår favorit, Parrilla Peña, hade semesterstängt i januari, men i måndags slog den äntligen upp dörrarna.

Pablo.JPG
Vi har ingen grill, men det har däremot vår kompis Pablo. Som tur är brukar han bjuda hem oss ibland.

En svensk bekant som under en period var bosatt i Buenos Aires brukade säga att hon blev tårögd varje gång hon serverades en nygrillad köttbit. Jag tycker det är en fin beskrivning och efter att ha avstått från argentinska biffar i över en månad, kan jag säga att jag fick samma känsla när kyparen satte vår colita de cuadril (rumpstek) på bordet. Ett helt fantastiskt sätt att inleda den första arbetsveckan på efter semestern!

Om ni är i Buenos Aires, missa för allt i världen inte Parrilla Peña. Förutom kanongott kött och helt okej priser så är de friterade köttprirogerna som man får till förrätt bland stans bästa.

Parrilla Peña
Kvarter: Congreso
Adress: Rodríguez Peña 682
Betalningsmedel: kontant
Öppet: måndag-lördag, vid lunch och middagstid. Söndagar stängt på kvällen.

BA I 246 (1).JPG
Diverse godbitar på grillen.

Vill du beställa som en äkta argentinare på grillrestaurangen? Här kommer en snabbguide:

Förrätt
Till förrätt äter man oftast chorizo (stark korv), morcilla (kryddig blodkorv med lök, så olik den svenska blodkorven den kan bli) och achuras. Ordet härstammar från indianspråket araucano, i vilket uttrycket "achuraj" betyder "det som man inte kan använda och som man slänger". Förr i tiden tillhörde de här delarna det som de argentinska koskötarna gauchos ansåg att man inte kunde äta och därför gjorde sig av med när de hade slaktat sina djur. Idag anses dessa delar av djuret vara delikatesser. Till achuras hör t.ex.chinchulines (tunntarm); tripas gordas (tjocktarm); entraña (inälvor), criadilla (testikel); molleja (bräss), som vanligen äts med pressad citron och grovmalen svartpeppar; och riñones (njurar), vilka innan de grillas gnids in med vinäger och persilja.

Andra vanliga förrätter är empanada de carne, pirog fylld med nötkött, med eller utan hackat ägg och gröna oliver, och grillad provoleta (en ost som liknar den italienska sorten provolone).


IMG_1238.JPG
Morcillas, chorizos och oxkött i väntan på grillen

Huvudrätt
Om man vill prova lite av varje ska man beställa in parrillada (från grillen), som innehåller olika köttbitar, achuras, chorizo och morcilla. Andra specialiteter är bife de chorizo (ryggbiff), som äts hel eller som mariposa, uppskuren som en fjäril; lomo (oxfilé) och colita de cuadril (rumpstek).Man kan beställa in köttet jugoso (blodigt) a punto (medium) eller bien hecho (välstekt). När man äter grillat på restaurang brukar man ofta komplettera med olika sallader och papas fritas (pommes). Vill du prova något nytt så beställ papas fritas a la provenzal (pommes frites med persilja och vitlök) eller papas fritas con huevo (pommes frites med äggröra). Till köttet serveras ofta den smakstarka såsen chimichurri (gjord på olja, vinäger, lök, vitlök och kryddor) eller den något mildare salsa criolla (gjord på tomat, lök, paprika, kryddor, olja och vinäger).

Vin
Avnjut biffen med en flaska Malbecvin, eller passa på att testa den populära varianten tinto con soda, husets rödvin som man själv blandar ut med sodavatten i önskad mängd.

Tider för måltider
Lunch äter man kring klockan 13 och middag intas sällan före klockan 21. De flesta restauranger brukar öppna någon gång mellan klockan 20 och 20.30.

2014-02-06 00:29 Kommentera
Kategori: Allmän information, Argentina, Buenos Aires, Mat, Restauranger, Smultronställen, Traditioner, Vardagsliv

Romresans fem i topp

2014-01-11 13:55 Kommentera
Kategori: Italien, Kultur, Mat, Neapel, Restauranger, Rom, Smultronställen

rom.jpg

Framöver kommer jag att skriva lite om Rom, där jag precis har tillbringat en vecka. Det är en av mina favoritstäder så jag känner mig lyckligt lottad att ha en syster som har valt att bosätta sig där. Hon bor dessutom mitt i smeten, på promenadavstånd till pampiga monument, vackra torg och pittoreska gränder.

Det kändes lyxigt att bara strosa omkring, njuta av folklivet och vila benen på en uteservering då och då. Att Roms vinterklimat visade sig från sin bästa sida, med 15 °C och sol mitt på dagen, gjorde inte saken sämre. Det är först nu när jag är tillbaka i Malmö som jag inser hur grått Sverige är på vintern.

Här kommer resans fem höjdpunkter, många av dem med gastronomisk anknytning. I Italien står maten ständigt i fokus. Vilka råvaror som används till matlagning och dess kvalitet har stor betydelse. Italienarna är hedonister som tycker om att äta gott, planera måltider och samtala om mat, en livsfilosofi som passar mig perfekt.

fiore.jpg
Grönsaksstånd på Campo dei Fiori

1. Marknaderna
Jag älskar att besöka marknader och saluhallar i olika städer. Roms marknader är fantastiska. Campo dei Fiori (blomsterfältet), torget i centrala Rom där det säljs bland annat grönsaker och blommor på förmiddagarna, har lyckats bevara sin genuina atmosfär trots att det kryllar av turister. Mindre turistisk är den enorma Mercato Trionfale på Via Andrea Doria 3, i stadsdelen Prati, som definitivt är värd ett besök.

marknad2.jpg
Nötter i mängder på Mercato Trionfale.

2. Kronärtskockor
Denna delikatess, på italienska carciofi, äts på alla möjliga sätt i Rom. Testa till exempel carciofi alla romana, kronärtskockor på romerskt vis, som tillagas i ugn med mynta, persilja, vitlök och olivolja. En annan variant är carciofi alla giudia, kronärtskockor på judiskt vis, som friteras i olivolja och som man kan beställa in på någon av restaurangerna i Roms gamla judiska getto.

kron1.jpg
Kronärtskockor på Campo dei Fiori.
kronärtskockor.jpg
Carciofi alla romana.

3. Arancini siciliani
När min systers svärmor Mimma var i Sverige fick hon influensa och hann inte tillaga sin specialitet arancini siciliani. Vår första söndag i Rom gick hon upp klockan sex på morgonen för att överraska oss med denna delikatess från Sicilien till lunch: friterade krocketter fyllda med bland annat ris, köttfärssås och ost. Himmelskt goda!

arancini.jpg
Det vattnas i munnen på mig när jag ser den här bilden: krispiga arancini siciliani, direkt från fritösen.

4. Taverna Trilussa
I hjärtat av Trastevere ligger Taverna Trilussa, som har uppkallats efter den romerska poeten med samma namn. Här serverar bröderna Massimo och Maurizio Pirola det bästa ur det romerska köket. Man kan välja att äta pastan direkt från stekpannan. Vilken smakupplevelse! Restaurangen har fantastisk service (särskilt för barnfamiljen då små barn kan få in sin mat före de vuxna) och en trevlig uteservering med infravärme. Adress: Via del Politeama, 23-25, Trastevere. Cirka pris: 60 euro per person med vin.

trilusa2.jpg
Taverna Trilussa har en mysig uteservering.
spagetti.jpg
Ät din pasta direkt från stekpannan!

5. Utflykten till Neapel
"Vedi Napoli e poi muori", "se Neapel och dö sedan", lyder ett italienskt ordspråk, som refererar till stadens storslagenhet och vackra läge i Neapelbukten med Vesuvius i bakgrunden. Bara en timmes tågresa från Rom ligger denna kaotiska, färgglada, smutsiga, levande och alldeles underbara stad, som förtjänar ett eget inlägg längre fram.

neapeln.jpg
Neapel, en stad som det är omöjligt att inte älska.

2014-01-11 13:55 Kommentera
Kategori: Italien, Kultur, Mat, Neapel, Restauranger, Rom, Smultronställen

Fem saker du måste provsmaka när du är i Buenos Aires

2013-12-08 03:41 Kommentera
Kategori: Allmän information, Argentina, Buenos Aires, Caféer, Mat, Pizza, Restauranger

Kombinationen av överkomliga priser, råvaror av hög kvalité, bra service, enorma portioner och vällagad mat gör Buenos Aires till det perfekta resmålet för hedonisten. Den massiva italienska invandringen till landet från slutet av 1800-talet och fram till mitten av 1900-talet satte stor prägel på matkulturen, både när det gäller maträtter och sötsaker. Det gastronomiska utbudet är outsinligt. Här är godbitarna du inte får missa.

1. Köttet. Argentina är vida berömt för sina möra biffar. När man har satt tänderna i den första grillade köttbiten förstår man att ryktet inte är oförtjänt. Att gå på grillrestaurang, parrilla, är förstås ett måste när man besöker Buenos Aires. Min egen favorit är Parrilla Peña på Rodríguez Peña 682.

asado.JPG
Här ligger oxkött, chorizo, salchicha parrillera och morcilla (kryddig blodkorv fylld med lök) på grillen.

2. Vinet. Vad passar bättre till köttbiten än ett mustigt rödvin, gjort på nationaldruvan malbec? För den som föredrar vitt vin finns druvan torrontés som bara existerar i Argentina och som ger ett torrt och lite fruktigt vin. Vardagsvinet blandar man gärna ut med sodavatten, som man kan beställa in på restauranger i en sodasifon.

3. Glassen. Det är ingen överdrift att säga att världens näst godaste glass (efter Italien) finns i Buenos Aires. Italienarna som bosatte sig här hade med sig sina glassrecept och öppnade butiker för att sälja egentillverkad glass lite här och var. Många av dessa gelaterias, eller heladerías som det heter på spanska existerar fortfarande och ser ungefär likadana ut som i början på förra seklet. I kakelklädda lokaler med lysrörsbelysning skopar män i vita rockar upp glass med kirurkgisk precision. Testa till exempel glassen på Cadore (Avenida Corrientes 1695).

cadore.jpg
Cadore på Avenida Corrientes, en av Buenos Aires bästa heladerías.

4. Pizzan. Även pizzan har Buenos Aires den italienska invandringen att tacka för. Den traditionella pizzan i Buenos Aires är tjock och gräddas al molde, i en lite djupare form. Den svämmar över av ingredienser under ett tjockt lager mozzarella. Prova varianten fugazzeta rellena: pizza med lök och mozzarella där degen också är fylld med ost. En kaloribomb utan torra kanter. Glöm inte att beställa in fainá, en slags pizzabotten gjord på kikärtsmjöl som härstammar från Genova och som man äter tillsammans med pizzan. Min favoritpizzeria: Güerrín på Avenida Corrientes 1368.

Guerrin.JPG
Klassikern Güerrín öppnades av italienaren Franco Malvezzi 1932.

5. Bakverken. Alfajores är små söta kakor som infördes i Spanien på medeltiden av morerna. Namnet härstammar från ordet al-hasú, som betyder "fyllningen" på den arabiska som talades i det moriska riket Al-Andalus. Spanjorerna tog i sin tur med sig godsaken till Latinamerika under kolonialtiden. En typisk alfajor i Buenos Aires är fylld med dulce de leche och täckt med choklad- eller sockerglasyr. Buenos Aires mest berömda alfajortillverkare är Havanna, som har caféer över hela stan.
Medialunas, spanska för halvmånar ,är Argentinas egna croissanter. Äts gärna till frukost och finns i versionerna medialuna de grasa, bakade med fett, eller medialuna de manteca, gjorda på smör. Supergoda medialunas hittar du på Confitería Piazza, som ligger i hörnet mellan Luis Saenz Peña och Avenida de Mayo.

medialunas_small.jpg
Världens bästa frukost: nygräddade medialunas de manteca
plaza.jpg
Piazza har en trevlig uteservering där man kan avnjuta sina medialunas med en café con leche i skuggan.

2013-12-08 03:41 Kommentera
Kategori: Allmän information, Argentina, Buenos Aires, Caféer, Mat, Pizza, Restauranger

En smak av Spanien

2013-11-29 01:11 2 kommentarer
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Restauranger, Spanien, Traditioner

Innan jag flyttade till Buenos Aires bodde jag åtta år i Madrid. Det var visserligen ett tag sedan, men jag kan fortfarande få lite Spanienlängtan ibland. Mest saknar jag maten: krispiga croquetas (krocketter) fyllda med ost och skinka och tortilla de patatas (potatisomelett) som är så där smarrigt blöt i mitten. Som tur är bor jag mitt i Buenos Aires mest spanska område, kvarteren runt stadens äldsta aveny Avenida de Mayo. Från mitten av 1800-talet och fram till mitten av 1900-talet utvandrade cirka två miljoner spanjorer till Argentina i jakt på ett bättre liv. Ungefär 70% av dem kom från Galicien i norra Spanien och därför kallas spanjorer rätt och slätt för gallegos (galicier) i Argentina.

Även under senare år har Argentina tagit emot en hel del spanska invandrare, vilka söker sig till den argentinska arbetsmarknaden på grund av krisen i sitt hemland. Dessutom bor det än idag många spanska romer i mitt område. Jag stöter ofta på äldre kvinnor, svartklädda från topp till tå, och små herrar med kostym, hatt och käpp som samtalar med tydlig spansk accent när de träffas på något café. Romerna har funnits i stadsdelen sedan slutet av 1800-talet och har invandrat hit i olika etapper.

globo3.JPG
På El Globo ser det ut ungefär som när stället öppnades i mitten av 1800-talet.

Runt Avenida de Mayo, som blev känd som spanjorernas aveny, öppnade de spanska invandrarna affärer, hotell, restauranger och caféer. Under det spanska inbördeskriget (1936-1939) hade republikanerna sina favoritställen och Francoanhängarna sina. När de råkade stöta på varandra utbröt ofta vilda slagsmål.

Många av dessa ställen finns kvar än idag. Traditionella gamla spanska krogar serverar paella, smarriga fiskrätter, lentejas (linsgryta) och puchero español, en rätt som i Spanien går under namnet cocido och som består av olika köttsorter och grönsaker, kokta tillsammans på svag värme i minst ett par timmar.

Så om du tröttnar på blodiga biffar och blir sugen på en äkta spansk meny, kan jag rekommendera följande restauranger:

El Imparcial
Den här restaurangen öppnades 1860 och lär vara Buenos Aires äldsta. Namnet "Den opartiske" fick stor betydelse under spanska inbördeskriget. För att undvika bråk mellan republikaner och frankister införde ägaren ett förbud mot att prata politik. Stället är berömt för sin puchero a la española, med chorizo och morcilla (blodkorv). En portion räcker till fyra.

Adress: Hipólito Yrigoyen 1201
Öppet: Alla dagar, 12-15.30 och från klockan 20
Betalningsmedel: De flesta kort och kontant
http://www.elimparcialbsas.com.ar/

elimparcial.JPG
El Imparcial, Buenos Aires äldsta krog.

El Globo
Mittemot El Imparcial, ligger en annan klassiker: El Globo. Restaurangen öppnades 1806 och sedan dess har varken interiören eller menyn förändrats särskilt mycket. En trevlig krog, som har blivit en av våra favoriter i kvarteret eftersom lokalen är rymlig och det är smidigt att äta där med barn. Även här serveras puchero, portionen för två personer räcker till fyra. Själv gillar jag deras pollo al ajillo, kyckling som stekts i olja med vitlök. Här kan du också få riktig god natillas, spansk efterrätt gjord på mjölk, ägg, socker och maizenamjöl. Både till lunch och middag finns det en trerättersmeny för 120 pesos (cirka 130 kronor), dryck ingår inte.

Adress: Hipólito Yrigoyen 1199
Öppet: Alla dagar, 12-15 och 20-24
Betalningsmedel: De flesta kort och kontant
http://restaurantelglobo.com.ar/

globo2.JPG
El Globo, ett stenkast från Avenida de Mayo, är en riktig klassiker.

Laurak-Bat
Den här krogen ligger i det baskiska kulturcentret Laurak-Bat. Mitt i matsalen står en fantastisk ek, som har växt av ett skott från den berömda eken i den baskiska staden Guernica. På Laurak-Bat serveras fiskrätter, paella, skaldjur och alldeles underbara kroketter gjorda på fisk eller serranoskinka. Allting tillagas med superfräscha råvaror och servicen är bra.

Adress: Avenida Belgrano 1144
Öppet: Mån-lör, 9-24.30
Betalningsmedel: De flesta kort och kontant
http://www.restolaurakbat.com.ar/

vasco.jpg
Mitt i den baskiska restaurangen Laurak-Bat växer det en ek.

Iñaki
En annan av mina favoriter är Iñaki, även det en baskisk restaurang som drivs av familjen Uriona, som har sina rötter i denna del av Spanien. Här hittar du jättegoda fiskrätter och paellan går inte heller av för hackor. Missa inte deras centolla gratinada, gratinerad krabba. Det här är en riktig familjerestaurang, med trevlig, men ganska bullrig atmosfär.

Adress: Moreno 1341
Öppet: Mån-lör, 12-16 och från klockan 20
Betalningsmedel: De flesta kort och kontant

2013-11-29 01:11 2 kommentarer
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Restauranger, Spanien, Traditioner

Portvaktens krogtips

2013-10-18 22:53 4 kommentarer
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Restauranger, Smultronställen

En av fördelarna med att bo mitt i centrum är att det finns hur många lunchrestauranger som helst att välja mellan. Även om jag har hunnit hitta några favoriter sedan vi flyttade till vår nuvarande adress för ett år sedan, så är det alltid trevligt att prova nya ställen.


juan.jpg
Vid första ögonkastet ser det här ut som en helt vanlig lunchkrog.

Vår portvakt Lito, som har koll på det mesta som händer i kvarteret, tipsade mig om den nyöppnade Juan Cocina Argentina. Stället ser ganska intetsägande ut när man tittar in från gatan, en helt vanlig tråkig lunchrestaurang, men maten är kanon: rejäl argentinsk husmanskost lagad från grunden med färska råvaror. Här finns även en del vegetariska rätter och en lightmeny. Dagens rätt kostar omkring 50 pesos (cirka 56 kronor).

Menyn publiceras varje dag på https://www.facebook.com/Juancocinargentina.

Är du i närheten av Kongressen (Congreso de la Nación) och blir sugen på lunch kan jag varmt rekommendera det här alternativet.

malfatti.jpg
Husets malfatti* gjorda på spenat och ricotta, med salsa fileto (tomatsås).

Juan Cocina Argentina
Stadsdel: Montserrat
Adress: Hipólito Yrigoyen 1389
Öppet: mån-fre 11.30-16.30

*Malfatti, italienska för "dåligt gjorda", är en pastasort som liknar gnocchi (ñoquis på spanska), men som till skillnad från gnocchi är slarvigt skurna i ojämna bitar. I Argentina är rätten en del av den matkultur som den massiva italienska invandringen under 1800- och 1900-talen bidrog till.

2013-10-18 22:53 4 kommentarer
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Restauranger, Smultronställen

Anonym 371072741

Jag är journalist och bosatt i Argentinas huvudstad sedan tolv år tillbaka. Följ med till mitt Buenos Aires och upptäck smultronställena bortom de stora turistmagneterna. På den här bloggen hittar du bland annat skildringar av vardagslivet på andra sidan Atlanten, tips, praktisk information och reseberättelser från andra platser i Argentina och Latinamerika.

Blogroll

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206