Frida-i-Buenos-Aires

Vinterlov på toppen

2016-07-22 16:21 Kommentera
Kategori: Argentina, Córdoba, Smultronställen

berg.jpg
Bergsvy längs vägen till La Cumbre

Två veckor i juli har de argentinska skolbarnen vinterlov. Många familjer reser någonstans under denna period, om föräldrarna har förmånen att kunna ta semester. De som måste jobba får fixa och trixa med mor- och farföräldrar, andra föräldrar och barnflickor för att få ihop vardagen. Både jag och min man har turen att vara lediga en vecka från universitet där vi jobbar så vi passade på att hälsa på släkten i Villa Carlos Paz i Córdoba, cirka 75 mil norr om Buenos Aires. Villa Carlos Paz ligger vackert vid San Roque-sjön, omgiven av bergskedjan Sierras Chicas i dalen Valle Punilla. Själva staden är dock en ganska trist metropol för lågbudgetturism, så den kan man gärna hoppa över. Däremot finns det många vackra utflyktsmål i närheten som till exempel den pittoreska lilla byn La Cumbre (på svenska Toppen). Byn, som från början hette San Jerónimo, fick sitt nuvarande namn år 1900 eftersom den med sina 1141 meter över havet var den högsta punkten på järnvägslinjen som man hade byggt genom dalen.

berg2.jpg
Ta en fika i höstsolen på Gerónimo, i korsningen av 25 de mayo och 9 de julio, och spana in deras fina innergård. Hotellet i anslutning, La Posada del Peregrino, såg så mysigt ut att vi blev sugna på att stanna över natten.
berg3.jpg
Byns "stortorg" har gröna ytor och en lekplats för små turister med spring i benen.

Nu är järnvägen för länge sedan nerlagd, men kvar finns spåren efter de brittiska järnvägsarbetarna och ingenjörerna som blev kvar i Argentina och bosatte sig i området. Här finns fantastiska gamla herrgårdar och stenhus, som hämtade ur någon film om engelsk aristokrati på landsbygden, och mysiga tesalonger där man kan avnjuta sitt five o'clock tea med bakverk och scones med sylt på bär som plockats i trakten. Ett perfekt ställe för att ta en promenad, insupa klar bergsluft och ta en fika i vintersolen. Eller varför inte shoppa lite konsthantverk eller konst i något av byns små affärer eller gallerier. La Cumbre är ett av mina favoritställen i Valle de Punilla och definitivt värd ett besök om du befinner dig i krokarna.

tehus.jpg
Till höger syns ett av La Cumbres anrika tehus.

2016-07-22 16:21 Kommentera
Kategori: Argentina, Córdoba, Smultronställen

Dalen bortom bergen

2016-03-14 04:01 Kommentera
Kategori: Córdoba, Smultronställen

Innan hösten är här på riktigt och sommaren känns för långt bort, så kommer här – som utlovat – ett inlägg om Valle de Traslasierra, Dalen bortom bergen, där jag tillbringade semestern. Namnet Dalen bortom bergen får mig att tänka på platserna i Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta och faktiskt är det ett alldeles sagolikt ställe. Dalen ligger i provinsen Córdoba, ungefär 85 mil nordväst om Buenos Aires. Trots att det börjar bli ett allt mer populärt turistmål så är området fortfarande ganska vildvuxet och oexploaterat, särskilt i jämförelse med andra delar av denna natursköna och välbesökta provins. Det har gått tio år sedan mitt första besök i dalen och sedan dess har jag ständigt rest tillbaka. Eftersom min man kommer från Córdoba så har denna provins en speciell plats i mitt hjärta och känns lite som hemma för mig.


20160105_172627.jpg
Bergen möter molnen längs Camino de las Altas Cumbres.

Om man kör till Valle de Traslasierra från Buenos Aires via den lilla staden Alta Gracia (där man kan göra ett stopp och besöka Che Guevaras barndomshem) så tar man Camino de las Altas Cumbres, Vägen över de höga bergstopparna. Här snirklar sig bilen fram genom det karga landskapet och då och då kör man in i ett moln. Här och var ligger små bodar där traktens invånare säljer fårskinn, keramik, olivolja, honung och andra lokala produkter. Väl nere på andra sidan rätar vägen ut sig och öppnar sig mot dalen. Längs vägen syns restauranger, konsthantverksaffärer och skyltar som visar till hotell, campingplatser, badställen och bungalows i området.

Själva turistattraktionen här är naturen, bergen, floderna och bäckarna. Faktiskt finns det inte så mycket mer att göra än att ligga i en hängmatta och koppla av, avnjuta långa grillmiddagar under stjärnorna och bada i kristallklara bergsbäckar. Här finns både flodstränder med glasskiosker, restauranger och toaletter, där man får räkna med att trängas med andra badgäster, men även helt öde små badställen där man är ensam i världen.

IMG_2611.jpg
Hängmatta med bergsutsikt. Foto: Salvatore Carrara

Det här får du inte missa i Valle de Traslasierra:

Nono är en pittoresk liten by vars hjärta utgörs av torget och kyrkan. Här hålls konsthantverksmarknad varje kväll och det arrangeras teater och konserter under sommarmånaderna. Runt torget ligger restauranger och butiker där man kan köpa keramik, lokala produkter och souvenirer. Missa inte den enkla krogen Lo de Chabela (Adress: Siria 67) som är Nonobornas egen favorit. Här serveras traktens godaste friterade empanadas (piroger) och du kan sitta ute och äta på den lilla gården.

IMG_2515.jpg
Hos slaktaren i Nono får du räkna med att köa. Foto: Salvatore Carrara

Marknaden på torget i Villa de las Rosas på lördagsmorgnar (under sommarsäsongen hålls den även på torsdagsmorgnar) är vida berömd. Här kan man köpa både mat och konsthantverk. Det är bäst att komma tidigt på morgonen för runt lunch är det så knökfullt att det är svårt att ta sig fram och omöjligt att hitta parkeringsplats. På baren som ligger på hörnan mittemot torget samlas de lokala musikerna för att sjunga och spela gitarr. Här kan du ta något kallt att dricka och spana in folklivet.

IMG_2645.jpg
I Villa de las Rosas kan du hänga på baren mittemot torget och lyssna på levande musik. Foto: Salvatore Carrara
IMG_2684.jpg
En typisk lördagseftermiddag i Villa de las Rosas. Foto: Salvatore Carrara
IMG_2647.jpg
På marknaden kan du fynda konsthantverk och äta gott. Foto: Salvatore Carrara

Criollitos, supergoda frasiga brödstycken som säljs överallt i Córdoba. De kan delas på mitten och serveras med smör och marmelad eller ätas precis som de är. Världens godaste frukost!

DSC03555.jpg
Det finns ingen bättre frukost än nybakade criollitos.

Ett dopp i en bergsflod. Även om de flesta hotell och bungalows har pool, så kan du inte semestra i Traslasierra utan att ha badat i någon av floderna som rinner genom dalen. Testa till exempel Balneario Paso de las Tropas, som har roliga små vattenfall att doppa sig i och små sandstränder perfekta för barn som gillar att leka med spann och spade. Badstället har fått namnet Truppernas passage (på svenska), eftersom det var här som generalerna Bustos och Paz trupper passerade under stridigheterna mellan federalister och unitarier på 1800-talet. Badstället ligger cirka 5 km från Nono. OBS! Det här är en badplats för dig som gillar mycket folk.

DSC03501.jpg
Badstället Paso de las Tropas

En lång grillmiddag under stjärnorna. I Buenos Aires och dess omgivning är det svårt att få syn på stjärnor eftersom staden är så upplyst, men i Traslasierra förstår man verkligen innebörden av ordet stjärnhimmel. Om du hyr hus eller bungalow så har de med all säkerhet en inbyggd grill. Bra kött hittar du till exempel hos slaktaren i Nono.

Så tar man sig till Valle de Traslasierra

Man kan ta nattbuss från Buenos Aires till Nono med bussbolaget Nueva Chevalier. Resan tar cirka 12 timmar och kostar runt 2000 pesos (cirka 1100 kronor) tur och retur. Det fungerar att ta sig runt med kollektivtrafik och taxi i dalen, men det är betydligt smidigare att ha bil.

En annan möjlighet är att flyga till Córdoba från Buenos Aires - från 3000 pesos (cirka 1650 kronor) per person, tur och retur -och från flygplatsen ta sig vidare med hyrbil. Från Córdoba tar det cirka två timmar att köra till Nono. Vägarna är bra, men var beredd på mycket kurvor när du kör över bergen Altas Cumbres.

Ett tredje alternativ är att köra till Valle de Traslasierra från Buenos Aires, vilket tar cirka tio timmar. Det är motorväg mellan Buenos Aires och Córdoba och motortrafikled och landsväg den sista biten.

IMG_2636.jpg
I Valle de Traslasierra är naturen den främsta turistattraktionen. Foto: Salvatore Carrara

2016-03-14 04:01 Kommentera
Kategori: Córdoba, Smultronställen

Världens godaste glass till dörren

2016-02-23 20:14 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Caféer, Smultronställen, Vardagsliv

Buenos Aires har utan tvekan glass som hör till den bästa i världen. Staden har över 3000 heladerías, glassbutiker. De flesta av dem är små familjeföretag vars glassrecept bevarats i flera generationer. De italienska invandrarna som bosatte sig i staden i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet öppnade de första butikerna och många av dem finns kvar än idag.

kyl.jpg
Hemma hos oss finns telefonnummerna till kvarterets glassbutiker alltid nära till hands.

En av fördelarna med att bo mitt i centrum är att det finns så många olika glassbutiker att välja mellan och nästan alla har gratis hemkörning i den stadsdel de ligger i. Skulle man bli sugen på glass efter middagen eller när man sitter och tittar på en film på kvällen (de flesta heladerías har öppet fram till midnatt) så är det bara att lyfta luren, något som händer ganska ofta hemma hos oss. Efter en halvtimme kommer glassgubben på moped, cykel eller promenerandes och voilà, bara att öppna frigolitförpackningen och avnjuta glass som framställts på hantverksvis. Vardagslyx i ordets fulla bemärkelse.

helado1.jpg
Ett kilo glass i frigolitförpackning, en klassisk efterrätt i Buenos Aires. Foto: Asociación Fabricantes de Helados Artesanales y Afines.

De här är mina favoriter just nu:

Etzio (Adress: Motevideo 364, Tele: 011 4371-6040 ), är en liten oansenlig glassbutik som jag gick förbi tusentals gånger innan jag testade deras glass, eftersom den ser ganska trist ut från gatan. Men skenet bedrar: deras glass har den perfekta konsistensen, varken för krämig eller för vattnig. Mandelkrämglassen (crema de almendras) är värd att prova, liksom deras olika varianter av dulce de leche-glass.

Cadore (Adress: Avenida Corrientes 1695, Tele: 011 4373-9797), öppnades 1957 av familjen Olivotti, från regionen Cadore i norra Italien, vid gränsen till Österrike. Där drev tre generationer i släkten en glassbutik med samma namn mellan 1881 och 1949. Cadores dulce de leche-glass är den godaste jag någonsin har ätit. Och precis som i Italien kan man få glassen toppad med panna montata, eller chantilly, som det heter på spanska (vispgrädde).

Tiberio helados (Adress: Bartolomé Mitre 1940, Tele: 011 4954-1055), intill Kongressen har inte bara supergod glass, utan även ett litet café där man kan dricka kaffe och avnjuta hemlagade muffins, bakverk och egentillverkad choklad.

cadore.jpg
Cadore, en glassklassiker på Avenida Corrientes.

2016-02-23 20:14 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Caféer, Smultronställen, Vardagsliv

Tillbaka till verkligheten

2016-02-01 19:52 Kommentera
Kategori: Argentina, Smultronställen, Vardagsliv

traslasierra2.JPG
Badställe i Valle de Traslasierra

Förlåt kära bloggläsare att det har varit så tyst här på bloggen den sista tiden. Anledningen heter sommarsemester och en hel del turistande i Buenos Aires med mitt finbesök från Sverige.

Nu är jag emellertid tillbaka på kontoret efter sex-månaders föräldraledighet och en månads semesterledighet. Det känns lite vemodigt, fast samtidigt skönt att sätta igång med årets olika jobbprojekt. Fyraåringen åkte i morse för första gången förväntansfull iväg på dagkollo, en lösning som många föräldrar i Argentina använder sig av i januari och februari eftersom skolorna inte börjar förrän i mars. Och lillebror, som snart fyller åtta månader, ska börja inskolas på förskola den här veckan.

Även om semestern är slut för min del så har vi ett par sköna sommarmånader framför oss i Buenos Aires, innan höstlöven börjar falla. Runt hörnet, det vill säga på fredag, väntar en långhelg på fyra dagar eftersom det är karneval i Argentina. Mer om det kan ni läsa i det här inlägget.

Jag lovar att återkomma med sommarens höjdpunkter från ett av mina smultronställen i Argentina, Valle de Traslasierra, eller Dalen bortom bergen, som den heter på svenska. Detta fantastiska och natursköna område ligger i provinsen Córdoba, ungefär 90 mil nordväst om Buenos Aires. Hej så länge!

traslasierra1.JPG
Nono, Valle de Traslasierra

2016-02-01 19:52 Kommentera
Kategori: Argentina, Smultronställen, Vardagsliv

Buenos Aires godaste brownie...

2015-10-27 21:58 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Caféer, Smultronställen

...äter du på det supermysiga lilla caféet Brauni, bredvid Kongressen. En väninna som arbetar i närheten tog med mig dit häromdagen och jag blev frälst. Något av det jag gillar mest med att bo i en storstad är att det ständigt finns nya smultronställen att upptäcka.

Brauni2.jpg
Den som gillar sötsaker lär inte bli besviken på Brauni.

På Brauni serverars pajer, sallader, smörgåsar och på onsdagar även andra enklare lunchrätter. Men det bästa är ändå deras bakverk och kakor, som kan avnjutas tillsammans med en mängd olika teer (eller kaffe om man inte är en te-människa). Här finns till och med pepparkakor, som kan vara ganska svårt att hitta i Buenos Aires.

Så missa inte denna lilla pärla om du är i krokarna av Kongressen och särskilt inte deras brownie. Den är himmelsk.

Ett plus är att det finns gott om plats för barnvagn och en trevlig liten patio med glastak om man vill ha utomhuskänsla.

Adress: Hipólito Yrigoyen 1852
Stadsdel:Congreso

Brauni1.jpg
Det vattnas i munnen på mig när jag ser den här bilden (och, nej, inlägget är inte sponsrat av caféet)
Brauni3.jpg
Caféet har en liten patio med glastak, nästan som att sitta ute.

2015-10-27 21:58 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Caféer, Smultronställen

Möt våren i Japanska trädgården

2015-09-23 01:39 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Smultronställen

Våren är här! Den invigs officiellt den 21 september varje år i Argentina.

"El día de la primavera", vårens dag, firar man genom att köpa och ge bort blommor eller ha picknick i någon park. Dagen kallas även för studentens dag. Många gymnasieskolor och universitet stänger och studenterna vallfärdar till närmsta park, där det brukar arrangeras konserter och andra kulturella aktiviteter. Tyvärr förde våren i Buenos Aires med sig regn, rusk och iskalla vindar det här året, så särskilt många studenter på grönbete syntes inte till.

azaleor.JPG
När azaleorna blommar i Japanska Trädgården, ja då vet man att våren är här.

Men jag vill i alla fall passa på att tipsa om en trevlig våraktivitet, nämligen ett besök i Japanska trädgården. Jardín Japonés, som den heter på spanska, drivs av Argentinsk-Japanska Kulturföreningen och ligger i stadsdelen Palermo alldeles intill det stora grönområdet Bosques de Palermo.

Trädgården är perfekt att besöka med lite mindre barn. Här finns många roliga broar att gå över, feta koifiskar att mata och man kan sitte ute i solen och äta glass och dricka kaffe. Stället har också en populär sushirestaurang som även är öppen på kvällen, tehus och ett växthus där det odlas bonsaiträd. Var beredd på att det är lång kö till trädgården på helgerna.

DSC01875.JPG
En grön oas mitt i stadsdelen Palermo.
DSC01871.JPG
Trädgården är lagom stor att besöka med barn.
DSC01891.JPG
Utsikt från tehuset.
DSC01879.JPG
För några pesos kan man skriva sina önskningar på en pappersremsa och hänga upp den för att de ska gå i uppfyllelse.

Jardín Japonés
Adress: Avenida Casares 2966.
Inträde: 50 pesos. Gratis för barn under 12 år.
Öppet: alla dagar 10-18 (restaurangen har öppet till midnatt).

DSC01885.JPG
Bonsaifantasten får sitt lystmäte stillat i växthuset.

2015-09-23 01:39 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Smultronställen

Över Buenos Aires takåsar

2015-05-27 20:19 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Smultronställen

palaciobarolo6.JPG
Här breder Buenos Aires ut sig i kvällsljuset.

En av de roligaste sakerna med att bo i en storstad är att man ständigt upptäcker nya guldkorn, till och med i sitt eget kvarter. Som till exempel Palacio Barolos kupol, som definitivt är en av stans bästa utsiktspunkter. Härifrån kan du skåda ut över Buenos Aires takåsar från alla vädersträck. Observera att ett besök i kupolen definitivt inte är något för dig som är det minsta klaustrofobisk, har svindel eller problem med att gå i trappor.

Den palatsliknande byggnaden Palacio Barolo var då den uppfördes 1923 sydamerikas högsta hus. Till dess topp tar man sig genom att först åka hiss och sedan promenera sex våningar. Den sista biten består av en spiraltrappa utan räcke som verkar vara gjord för pygmeér. Om den som går först upp råkar halka och falla så faller alla i ledet, tänker jag medan jag flåsar uppför de sista trappstegen. -Se upp och med era huvud, här blir taket lägre, hojtar guiden uppifrån. Väl uppe i kupolen breder Buenos Aires ut sig under våra fötter i det fantastiska kvällsljuset och jag känner att strapatsen var mödan värd, med risk för att låta klyschig.

palaciobarolo2.JPG
Det gäller att inte ha svindel om man ska sitta i kupolen, en glaskupa med hela stan under sig...
palaciobarolo4.JPG
...eller luta sig ut över något av balkongräckena.

Besöket i kupolen ingår i en guidad rundtur i byggnaden, som skapades av den italienska arkitekten Mario Palanti. Palanti var Dante Alighieri-fantast och därför fyllde han sitt verk av element som på olika sätt har anknytning till den Gudomliga Komedin. Precis som den Gudomliga Komedin är byggnaden indelad i himmel, skärseld och helvete. Den är 100 meter hög eftersom Dantes verk har 100 sånger och har 22 våningar, eftersom varje sång har 22 verser. Rundturen börjar i helvetet (bottenvåningen) och avslutas på ett av kontoren från 1920-talet. Information om priser och tider hittar du här: Palacio Barolo Tours. Adress: Avenida de Mayo 1370.

palaciobarolo3.JPG
Utsikt över Plaza del Congreso.
palaciobarolo.jpg
Ståtliga Palacio Barolo tornar upp sig över Avenida de Mayo.

2015-05-27 20:19 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Smultronställen

Hösttips

2015-05-11 04:15 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Kultur, Museer, Smultronställen

Eva skrev till bloggen och frågade vad som händer i höst i Argentina och om det finns något speciellt att göra här för familjer. Här kommer lite tips:

Hösten (21 mars-21 juni) är enligt denna bloggare den bästa tiden på året att besöka Buenos Aires. Eftersom det är min favoritårstid så är jag inte såklart inte särskilt objektiv, men klimatet är fantastiskt på hösten. Det är inte lika tryckande hett som under sommarmånaderna, men kan fortfarande vara upp emot 20º C mitt på dagen. Och det regnar inte lika mycket som på våren. Det är med andra ord en perfekt årstid för att strosa runt i stan och slå sig ner på någon uteservering och njuta av gatulivet.

host7.jpg
Ta en fika i höstsolen. På bilden syns Hierbabuena på Avenida Caseros 454, i San Telmo.

Så vad finns det då att hitta på i Buenos Aires om man reser hit under hösten med sin familj?

Jag skulle vilja slå ett slag för alla fina museer som staden har. En riktig pärla som passar både små och stora är Museo Argentino de Ciencias Naturales "Bernardino Rivadavia", Naturvetenskapliga Museet (Adress: Angel Gallardo 490, öppet alla dagar 14-19 ). Här finns fantastiska dinosaurieskelett och välbehållna uppstoppade djur både från Sydamerika och andra kontinenter. Fågelavdelningen har kul knappar med fågelläten att trycka på för de minsta. Museet är lagom stort och ligger vid parken Parque Centenario, som har en trevlig loppmarknad på helgerna och en jättefin ny lekplats.

Ett annat fint museum som brukar ha spännande temporära utställningar är konsthallen Fundación Proa i La Boca (Adress: Avenida Don Pedro de Mendoza 1929, öppet tis-sön 11-19). Här finns ett mysigt café med utsikt över hamnen och på helgerna under årets varmare månader arrangerar kulturcentret Centro Cultural Nomade pysselaktiviteter för barn på trottoaren utanför museet.

host1.JPG
Dinosauriefantasten får sitt lystmäte stillat på Naturvetenskapliga Museet.
host2.JPG
Museet har en interaktiv fågelavdelning med många kul knappar att trycka på.

Annars är höstvädret perfekt för långa promenader, till exempel i hamnområdet Puerto Madero eller i naturområdet Reserva Ecológica, ett stenkast därifrån.

Under hösten är Buenos Aires kulturliv intensivt. Just nu och fram till den 17: es maj pågår till exempel Buenos Aires internationella cirkusfestival med massor av shower, av vilka en hel del är gratis. Mer information (på spanska) hittar du på Polo Circos hemsida.

host5.jpg
Njut av en promenad i Puerto Madero.

2015-05-11 04:15 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Kultur, Museer, Smultronställen

Sydamerikabloggarens favoriter

2014-12-16 22:23 Kommentera
Kategori: Allmän information, Argentina, Buenos Aires, Caféer, Restauranger, Smultronställen

Vagabonds Sydamerikabloggare Julia Tengblad Söder, 26, år är sedan fyra månader tillbaka bosatt i Buenos Aires. Efter att ha mött den stora kärleken när hon coachsurfade i staden, beslöt hon sig för att ta tjänstledigt från sitt jobb i Stockholm och än en gång korsa Atlanten för att bli sambo med sin Milton. Här delar hon med sig av sina smultronställen och tipsar om sevärdheter.

julia.jpeg
Så här glad är Julia när hon får tillbringa dagen i favoritparken Parque Centenario.

Hallå Julia, vad gör du i Buenos Aires?
Jag studerar en kurs på distans i Latinamerika-studier från Göteborgs Universitet, frilansar lite och njuter av livet.

Hur länge kommer du att stanna här?
Denna gång kommer jag att vara här i nästan sju månader, jag kom hit i början av september och stannar till slutet på mars.

Jag har läst på din blogg att Buenos Aires är en stad som du ständigt återkommer till. Hur många gånger har du varit här och vad är det som gör staden så speciell?
Nu är det femte gången jag är här. Jag kom hit första gången 2008. Det var i november och vår och det var min första resa på egen hand. Jag antar att den euforin som jag kände då har hållit i sig och gjort att jag alltid känner ett lyckorus när jag kommer hit. Det är en gigantisk stad som lever dygnet runt, enormt vacker och enkel att ta sig runt i.

Finns det något du inte gillar med Buenos Aires?
Att den är stor och vältrafikerad har så klart sina nackdelar, vilket märks i luften. Det finns också områden där jag inte känner mig helt säker i, tyvärr, vilket kan kännas begränsande emellanåt.

Har du något favoritcafé?
Det finns många mysiga caféer, både trendiga men också äldre, anrika caféer med en lång historia. Las Violetas (Rivadavia 3899) är ett av dem, 130 år gammalt, med en mysig atmosfär och ett gigantiskt utbud av söta bakelser.

Var äter du helst middag ute?
Restaurangen La Lechuza (Uriarte 1980) är en redig parrilla, grill, med vällagade biffar för köttälskaren. Bio Restaurant (Humbolt 2192) erbjuder i huvudsak både ekologisk och vegetarisk mat och är en välsmakande sidekick till köttet. Empanadas, piroger, går alltid hem och La Fachada (som finns på flera adresser) har ett brett utbud. Jag älskar empanadas.

Hur tillbringar du en ledig dag?
Vi har morgonsol på balkongen så jag dricker morgonkaffet där. På helgerna tar jag en sväng på marknaden nedanför vid parken Parque Centenario. En picknick i Reserva Ecológica, ett naturreservat som ligger ett stenkast från centrum, är ett skönt avbrott från stadens myller. Vi promenerar också mycket och köper gärna med oss glass från någon glassbar och sätter oss i en park eller fikar med tårta på något café. När vi är lediga lagar vi ofta egna ñoquis (spanska för italienskans gnocchi, reds. anm. ) och dricker ett gott rött vin till.

Vad får någon som besöker staden för första gången absolut inte missa?
I alla städer finns listor med sevärdheter som kan checkas av rätt snabbt och det är ofta efter det som den riktiga njutningen kan börja. För att få in den rätta stämningen tycker jag att man bör lägga tid till måltiderna, äta länga på en uteservering, dricka kaffe eller äta och dricka gott, spana på människor och känn in stadslivet utan stress. Tango upplever man bäst på Plaza Dorrego i San Telmo på söndagskvällarna.

Är det något speciellt man ska tänka på när man kommer till Buenos Aires som turist?
Ta med bra skor och gå mycket. I Buenos Aires är det enkelt att navigera och ta sig runt mellan de olika stadsdelarna. Ha dina värdesaker närmast kroppen och skylta inte med dyra smycken.

Missa inte Julias guide till Quito i Vagabonds specialnummer om Sydamerika!

2014-12-16 22:23 Kommentera
Kategori: Allmän information, Argentina, Buenos Aires, Caféer, Restauranger, Smultronställen

Lyxfrukost

2014-12-09 00:54 3 kommentarer
Kategori: Buenos Aires, Caféer, Smultronställen

Det bästa med att bo i en storstad är att det alltid finns nya platser kvar att upptäcka. Som det här caféet Tea Connection. Jag hade åkt förbi med bussen tusentals gånger, men av någon anledning aldrig tagit en fika där förrän häromdagen.

teatime1.jpg
Supergod frukost, aircondition och färska dagstidningar. Kan det bli bättre än så här?

Om du befinner dig i Buenos Aires och har tröttnat på att äta medialunas (Argentinas svar på croissanter) och tostados mixtos (tunna skivor formfranska med ost och skinka som rostas och serveras i trianglar) till frukost, så kan jag verkligen rekommendera det här stället. Här kan man välja på olika frukostar för runt hundralappen, som bland annat innehåller färsk frukt med olika sorters ostar och honung, franska croissanter, bröd med frön och hemlagade marmelader.

Stället gör sitt namn rättvisa och har ett stort utbud av olika tesorter, förutom färskpressade juicer, fruktdrinkar och kaffe. En frukostoas som man inte bör missa om man är i Buenos Aires. Adress: i hörnet av gatorna Junín och Arenales, i Barrio Norte.

teatime2.jpg
Utbudet av te är enormt, men det finns gammalt vanligt hederligt kaffe också.

2014-12-09 00:54 3 kommentarer
Kategori: Buenos Aires, Caféer, Smultronställen

Anonym 371072741

Jag är journalist och bosatt i Argentinas huvudstad sedan tolv år tillbaka. Följ med till mitt Buenos Aires och upptäck smultronställena bortom de stora turistmagneterna. På den här bloggen hittar du bland annat skildringar av vardagslivet på andra sidan Atlanten, tips, praktisk information och reseberättelser från andra platser i Argentina och Latinamerika.

Blogroll

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206