Frida-i-Buenos-Aires

Världens godaste glass till dörren

2016-02-23 20:14 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Caféer, Smultronställen, Vardagsliv

Buenos Aires har utan tvekan glass som hör till den bästa i världen. Staden har över 3000 heladerías, glassbutiker. De flesta av dem är små familjeföretag vars glassrecept bevarats i flera generationer. De italienska invandrarna som bosatte sig i staden i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet öppnade de första butikerna och många av dem finns kvar än idag.

kyl.jpg
Hemma hos oss finns telefonnummerna till kvarterets glassbutiker alltid nära till hands.

En av fördelarna med att bo mitt i centrum är att det finns så många olika glassbutiker att välja mellan och nästan alla har gratis hemkörning i den stadsdel de ligger i. Skulle man bli sugen på glass efter middagen eller när man sitter och tittar på en film på kvällen (de flesta heladerías har öppet fram till midnatt) så är det bara att lyfta luren, något som händer ganska ofta hemma hos oss. Efter en halvtimme kommer glassgubben på moped, cykel eller promenerandes och voilà, bara att öppna frigolitförpackningen och avnjuta glass som framställts på hantverksvis. Vardagslyx i ordets fulla bemärkelse.

helado1.jpg
Ett kilo glass i frigolitförpackning, en klassisk efterrätt i Buenos Aires. Foto: Asociación Fabricantes de Helados Artesanales y Afines.

De här är mina favoriter just nu:

Etzio (Adress: Motevideo 364, Tele: 011 4371-6040 ), är en liten oansenlig glassbutik som jag gick förbi tusentals gånger innan jag testade deras glass, eftersom den ser ganska trist ut från gatan. Men skenet bedrar: deras glass har den perfekta konsistensen, varken för krämig eller för vattnig. Mandelkrämglassen (crema de almendras) är värd att prova, liksom deras olika varianter av dulce de leche-glass.

Cadore (Adress: Avenida Corrientes 1695, Tele: 011 4373-9797), öppnades 1957 av familjen Olivotti, från regionen Cadore i norra Italien, vid gränsen till Österrike. Där drev tre generationer i släkten en glassbutik med samma namn mellan 1881 och 1949. Cadores dulce de leche-glass är den godaste jag någonsin har ätit. Och precis som i Italien kan man få glassen toppad med panna montata, eller chantilly, som det heter på spanska (vispgrädde).

Tiberio helados (Adress: Bartolomé Mitre 1940, Tele: 011 4954-1055), intill Kongressen har inte bara supergod glass, utan även ett litet café där man kan dricka kaffe och avnjuta hemlagade muffins, bakverk och egentillverkad choklad.

cadore.jpg
Cadore, en glassklassiker på Avenida Corrientes.

2016-02-23 20:14 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Caféer, Smultronställen, Vardagsliv

Guide till Buenos Aires

2016-02-15 18:55 1 kommentar
Kategori: Allmän information, Argentina, Buenos Aires, Caféer, Fotboll, Konst, Kultur, Restauranger

Om du missade min guide till Buenos Aires som publicerades i Vagabonds Sydamerikaspecial i november 2014, så hittar du den nu även online här: Expertens tips till Buenos Aires

Här tipsar jag om några av mina favoritställen i staden, så skynda och läs om du är på väg hit.

BA I 203.JPG
Den gamla saluhallen är en av mina favoriter i tangostadsdelen San Telmo.

2016-02-15 18:55 1 kommentar
Kategori: Allmän information, Argentina, Buenos Aires, Caféer, Fotboll, Konst, Kultur, Restauranger

Buenos Aires godaste brownie...

2015-10-27 21:58 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Caféer, Smultronställen

...äter du på det supermysiga lilla caféet Brauni, bredvid Kongressen. En väninna som arbetar i närheten tog med mig dit häromdagen och jag blev frälst. Något av det jag gillar mest med att bo i en storstad är att det ständigt finns nya smultronställen att upptäcka.

Brauni2.jpg
Den som gillar sötsaker lär inte bli besviken på Brauni.

På Brauni serverars pajer, sallader, smörgåsar och på onsdagar även andra enklare lunchrätter. Men det bästa är ändå deras bakverk och kakor, som kan avnjutas tillsammans med en mängd olika teer (eller kaffe om man inte är en te-människa). Här finns till och med pepparkakor, som kan vara ganska svårt att hitta i Buenos Aires.

Så missa inte denna lilla pärla om du är i krokarna av Kongressen och särskilt inte deras brownie. Den är himmelsk.

Ett plus är att det finns gott om plats för barnvagn och en trevlig liten patio med glastak om man vill ha utomhuskänsla.

Adress: Hipólito Yrigoyen 1852
Stadsdel:Congreso

Brauni1.jpg
Det vattnas i munnen på mig när jag ser den här bilden (och, nej, inlägget är inte sponsrat av caféet)
Brauni3.jpg
Caféet har en liten patio med glastak, nästan som att sitta ute.

2015-10-27 21:58 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Caféer, Smultronställen

Kaffe med historia

2015-05-14 21:43 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Caféer

Anna skrev en kommentar till inlägget om te och undrade följande:

Hur är kaffekulturen? Är den som i Sverige eller är det mest tedrickande när man träffas med kompisar?

I Argentina dricker man vanligtvis te, kaffe eller mate (en infusion som framställs av yerba mate och dricks i en kalebass eller en liten kopp med bombilla, ett slags sugrör) när man träffas och fikar.

När det gäller kaffekulturen så är den i högsta grad levande. Buenos Aires invånare är stora kaffedrickare. Många av stadens caféer har öppet från tidigt på morgonen till långt efter midnatt. Det är inte ovanligt att restaurangbesökare avslutar middagen efter tolvslaget och därefter slinker in på närmsta café och beställer en cortado, en espresso med lite mjölk. Det här med att man inte kan sova om man dricker kaffe sent på kvällen är inget man hör särskilt ofta och koffeinfritt kaffe är svårt att få tag på.

kaffe.jpg
Vem kan motstå en rykande het kopp café con leche på morgonen?

Varje kvarter har sina egna caféer – det lär totalt finnas cirka 8000 i Buenos Aires – och de är viktiga knutpunkter för stadens invånare. Här äter man frukost, läser tidningen, har jobbmöten, utbyter skvaller med grannarna och träffar sina vänner för att diskutera politik i timtal. På stadens mest traditionella caféer överlever den sista generationen riktiga kypare, äldre elegant klädda herrar, som världsvant sveper fram mellan borden. På caféerna serveras förutom kaffe, öl, vin, drinkar, fantastiska bakverk, smörgåsar (sandwiches) och enklare maträtter (minutas), som med svenska mått mätt kan tyckas vara hela middagar.

Buenos Aires caféer har i alla tider varit favorittillhåll för intellektuella, politiker, författare, poeter och konstnärer, som söker sig dit för att inspireras, utbyta idéer och förbereda revolutioner. Staden har ärvt sin cafékultur från Paris och Madrid. De första caféerna kom till under kolonialtiden. Det var på caféerna runt Plaza de Mayo som Argentinas frihetskämpar träffades för att konspirera mot den spanska kolonialmakten och förbereda revolutionen som skulle leda landet till landets självständighet 1816.

elfederal1.JPG
El Federal i San Telmo har en fantastisk hundraårig bardisk.

För att bevara staden cafékultur kulturminnesmärker lokalregeringen sedan 1998 de gamla caféer som är mest välbehållna. Idag finns ett femtiotal caféer med på listan över Cafés Notables, Framstående caféer. Några klassiker bland dessa som du inte får missa är:

Café Tortoni (Adress: Avenida de Mayo 825) invigdes 1858 och sägs vara Argentinas äldsta café. En gång i tiden var det hemvist för författare, poeter och konstnärer. Skribenten Jorge Luis Borges och konstnären Benito Quinquela Martín hörde till stamgästerna. Trots att caféets eleganta salonger idag främst besöks av turister är ett stopp här obligatoriskt. Var dock beredd på långa köer om du ska fika här.

Billares36.JPG
Los 36 billares på Avenida de Mayo.

Caféet och biljardhallen Los 36 billares (Adress: Avenida de Mayo 1265), har trots nyrenovering lyckats behålla sin eleganta atmosfär. I källaren samlas kvarterets spanska romer för att spela biljard. Här serveras god och prisvärd lunch – min personliga favorit är deras kycklingwok - och generösa picadas (smårätter). Missa inte deras empanadas (piroger) och pizzor som bakas i vedeldad stenugn.


lagiralda1.JPG
Anspråkslösa lilla La Giralda är vida berömt för sin varma choklad.

Låt dig inte luras av att La Giralda (Adress: Avenida Corrientes 1455) nuförtiden pryds av en ful skylt som sponsras av coca-cola och av inredningen vid första anblicken verkar lite kal och tråkig. På det lilla spanska café serveras stans godaste chocolate con churros, friterade kakor som doppas i tjock varm choklad. Stället är också berömt för sina submarinos, varm mjölkchoklad som görs på chokladbitar nerrörda i het mjölk. Caféet, som en gång i tiden var en mjölkbod, är en populär mötesplats för intellektuella och studenter. Från fönsterborden har man utsikt över livliga Avenida Corrientes.

elfederal2.JPG
El Federal, ett av San Telmos mest traditionella caféer.

I den pittoreska stadsdelen San Telmo ligger El Federal (Adress: Carlos Calvo 395), som grundades 1884 och inte verkar har förändrat mycket sedan dess. Den vackra bardisken dekorerad med glasmosaik är över hundra år gammal. Precis som många andra gamla caféer i Buenos Aires var El Federal från början en handelsbod. Till specialiteterna hör pastarätter och picadas.

lagiralda2.JPG
Submarinos och churros på La Giralda, en perfekt höstfika.

Caféordlista

Cortado: Espresso i liten kopp med några droppar mjölk
Cortado en jarrito: Espresso i lite större kopp med några droppar mjölk
Café con leche: Kaffe med mjölk i stor kopp
Lágrima: "tår", varm mjölk med några droppar kaffe i. Beställs ofta i jarrito.
Café solo: espresso utan mjölk
Café americano: lite svagare kaffe i stor kopp
Medialunas de grasa / de manteca: "halvmånar", krispiga små croissanter som bakas på smör (manteca) eller fett (grasa). De som bakas på smör är lite mjukare och har rundare form. En vanlig frukost är kaffe och medialunas. Varianten café y tres (3) medialunas, serveras på de de flesta caféer.
Tostado mixto: varm macka med ost och skinka som serveras i trianglar.
Sandwich: smörgåsar går under namnet sandwich i menyn. På de flesta ställen kan man välja mellan pan francés (baguette), pan árabe (pitabröd) och pan de miga (formfranska). Andra varianter är pebete (en mjukare fralla) och pan negro (fullkornsbröd, som är betydligt mindre grovt än det som vi är vana vid i Sverige).
Picada: den argentinska motsvarigheten till spanska tapas. (picar betyder "att plocka lite och äta" ) En picada är plockmat – olika, ostar, skinka, starka korvar, oliver, patéer och andra läckerheter – som serveras med bröd, chips och jordnötter. Den kan vara en hel middag i sig, eller bara en aptitretare.
Minutas: enklare maträtter som serveras på de flesta caféer, vilken tidpunkt som helst.

2015-05-14 21:43 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Caféer

Tid för te

2015-04-23 23:22 7 kommentarer
Kategori: Buenos Aires, Caféer, Traditioner

Vem har sagt att det är typiskt svenskt att fika? I Argentina är mellanmålet på eftermiddagen nästintill heligt. Lunch äter man klockan 13 och middag inte förrän vid 21 snåret, ofta ännu senare. Ingen klarar timmarna däremellan på tom mage, därför har mellanmålet blivit en institution.

I Buenos Aires finare kretsar består detta mål av "five o´clock"-te på brittiskt vis. Det är inte så märklig med tanke på att Argentina, efter Chile, är det land i Latinamerika som har störst befolkning med brittiskt påbrå: cirka 250 000 personer. Under förra seklet invandrade många familjer från England, Skottland, Irland och Wales hit, bland annat för att bygga upp järnvägsnätet och bankväsendet.

Tetraditionen är så djupt rotad i folksjälen att till och med en av landets mest älskade barnvisor handlar om en tebjudning. "Canción de tomar el té" , "Tedrickarvisan", som har sjungits av flera generationer argentinska barn, skrevs av den hyllade poeten och vissångaren María Elena Walsh, även hon av engelskt ursprung. Och barnen inte bara sjunger om te, de dricker det också. Redan från två års ålder serveras småttingarna te på förskolan, med mycket mjölk och socker såklart.

te1.JPG
Drick ditt eftermiddagste på det eleganta konditoriet Las Violetas.

Särskilt på helgerna är det vanligt att man samlas kring tebordet som dignar under söta och salta läckerheter. Små smörgåssnittar med ost, skinka, oliver, hackade ägg och andra fyllningar, rostat bröd med smör, marmelad och färskost, tunngräddade pannkakor med dulce de leche eller sylt, små bakelser, småkakor, scones, kex…listan kan göras lång. En riktig te-meny håller dig mätt ända fram till frukosten nästa dag. Ingen skulle få för sig att servera några torra skorpor som tilltugg.

te7.jpg
Typiska godbitar som serveras till teet. Här på Las Violetas.

I somliga familjer, som hemma hos min kompis Franciscos föräldrar, är även tidpunkten helig. "Five o´clock"-te är just "five o´clock"-te och bör därför serveras prick klockan fem. Några minuter innan femslaget sitter Francisco och hans syskon, samt deras respektive och barn, bänkade i matsalen hemma i föräldrahemmet. Nåde den som kommer för sent eller reser sig upp för att svara i mobilen när teet ska hällas upp.

te2.JPG
Argentinska damer dricker klockan-fem-te.
te3.JPG
Den här tjusiga kyparen har serverat te på Las Violetas i 14 år.

Vill du avnjuta ett riktigt traditionellt klockan-fem-te ska du besöka det anrika caféet Las Violetas (Adress: Avenida Rivadavia 3899, ta tunnelbanelinjen A till Castro Barros). Stället har funnits i 130 år och är berömt för sina vackra blyinfattade fönster och för sina medialunas, som sägs vara stans godaste. Här glider kostymklädda kypare fram genom de eleganta salongerna med brickor fyllda av smarriga bakverk och smörgåsar. Omkring 250 kronor kostar den kompletta te-menyn, som räcker till minst två personer. Du lär inte behöva äta middag efteråt.

te8.jpg
Räkna med att det är fullsatt en söndagseftermiddag på Las Violetas.

Här visar barnkanalen Paka Paka "Tedrickarvisan".

2015-04-23 23:22 7 kommentarer
Kategori: Buenos Aires, Caféer, Traditioner

Bokmalarnas stad

2015-03-08 22:04 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Caféer, Kultur, Litteratur

Buenos Aires är den stad i världen med flest bokhandlar per invånare, enligt en färsk undersökning som gjorts av World Cities Culture Forum 2014, skriver tidningen La Nación.

Staden har hela 467 boklådor, vilket innebär att det finns 25 affärer per 100 000 invånare. Efter Buenos Aires på rankingen hamnade Hong Kong med 22 bokhandlar, Madrid med 16 och Shangahai med 15. Minst antal bokaffär per 100 000 invånare har Singapore och Istanbul, bara tre stycken.

Stadsdelen med flest bokhandlar är San Nicolás i centrala Buenos Aires, hela 121 boklådor finns det här.

Två bokhandlar som du inte får missa är 200-åriga Librería Ávila (Adress: Adolfo Alsina 500) och Ateneo Grand Splendid (Avenida Santa Fe 1860), som ligger inhyst i en gammal teater från 1903. Här finns även ett trevligt café och ett helt okej utbud av guider och andra böcker om Argentina på engelska. Eller varför inte ta en promenad längs Avenida Corrientes – gatan som aldrig sover - , mellan Avenida Callao och Avenida 9:e de julio, som kantas av teatrar och boklådor som har öppet till långt fram på småtimmarna?

Och så här på internationella kvinnodagen måste jag ju bara rekommendera Librería de Mujeres, Kvinnobokhandeln, som säljer litteratur skriven för och av kvinnor. Affären ligger i en av Buenos Aires vackraste gränder, Doctor Rodolfo Rivarola, på nummer 133.

Bokhandel1.JPG
Med sina tre våningar och 2 000 kvadratmeter är El Ateneo Grand Splendid Latinamerikas största bokhandel. Den besöks dagligen av 3 000 personer.
Bokhandel2.JPG
El Ateneo har fungerat både som teater och biograf, innan byggnaden gjordes om till bokhandel 2000. Slå dig ner på den gamla scenen, insup atmosfären och njut av en café con leche.

2015-03-08 22:04 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Caféer, Kultur, Litteratur

Palermeando

2015-01-19 15:27 10 kommentarer
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Caféer, Stadsdelar

Det har varit lite tyst här på bloggen på sistone. Det beror inte på bloggtorka, utan på att jag har varit på semester i paradiset utan internetuppkoppling. Paradiset heter Valle de Traslasierra och ligger i provinsen Córdoba, ungefär 90 mil nordväst om Buenos Aires. Eller vad sägs om dopp i porlande kristallklara bäckar, promenader i landskap där bergstopparna möter molnen och långa grillkvällar under stjärnklara himlar? Jag lovar att återkomma till denna fantastiska plats i ett senare inlägg.

Nu är jag däremot tillbaka i storstaden och har finbesök från Sverige. Inget är väl härligare än att ha gäster och få strosa runt som turist i sin egen stad utan att ha bråttom någonstans, till exempel i hippa Palermo Soho. Att hänga i Palermo har till och med ett eget verb på spanska: palermear.

panerarosa.jpg
Goda mackor hittar du på Panera Rosa (Adress: Jorge Luis Borges 1685). Cirka 130 pesos (120 kronor) kostar en smörgås med kaffe.

Dessa gamla arbetarkvarter, med sina breda trottoarer och låga byggnader, var en gång i tiden favorittillhåll för bohemer och konstnärer. Men i mitten av 90-talet började området förvandlas. De gamla nedslitna fasaderna rustades upp, inhemska designers öppnade små butiker och trendiga barer och restauranger slog upp sina dörrar. Palermo blev snabbt hemvist för stadens coolaste folk.

capital.jpg
På Capital finns mycket fint till hemmet (Adress: Honduras: 4958).

Idag har också de stora kedjorna hittat hit och även mindre hippa människor syns på gatorna. Områdets ursprungliga invånare har sedan länge flytt sin kos, trötta på folkliv och oväsen.

Flest besökare har kvarteren på helgerna när en stor design- och konsthantverksmarknad hålls på Plaza Cortazar (som i folkmun kallas Placita Serrano). Här hittar du både kläder, accessoarer och roliga prylar till hemmet. Passa på att fynda billiga presenter, ta en fika på någon av uteserveringarna och njut av folkvimlet. Kanske är Palermo lite mindre coolt idag än för tio år sedan. Men Palermo är ändå alltid Palermo.

bartola.jpg
Teveprofilen Marcelo Tinellis dotter Micalea öppnade för några år sedan caféet Bartola (Gurruchaga 1795). Här kan man både ta en fika och shoppa med sig inredningen hem.
krukor.jpg
I närheten av Placita Serrano finns det här ståndet med färgglada krukor och kaktusar.
petfriendly.jpg
Senaste trenden i Buenos Aires är "pet friendly" caféer. Detta ställe är även "bycicle friendly".

2015-01-19 15:27 10 kommentarer
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Caféer, Stadsdelar

Sydamerikabloggarens favoriter

2014-12-16 22:23 Kommentera
Kategori: Allmän information, Argentina, Buenos Aires, Caféer, Restauranger, Smultronställen

Vagabonds Sydamerikabloggare Julia Tengblad Söder, 26, år är sedan fyra månader tillbaka bosatt i Buenos Aires. Efter att ha mött den stora kärleken när hon coachsurfade i staden, beslöt hon sig för att ta tjänstledigt från sitt jobb i Stockholm och än en gång korsa Atlanten för att bli sambo med sin Milton. Här delar hon med sig av sina smultronställen och tipsar om sevärdheter.

julia.jpeg
Så här glad är Julia när hon får tillbringa dagen i favoritparken Parque Centenario.

Hallå Julia, vad gör du i Buenos Aires?
Jag studerar en kurs på distans i Latinamerika-studier från Göteborgs Universitet, frilansar lite och njuter av livet.

Hur länge kommer du att stanna här?
Denna gång kommer jag att vara här i nästan sju månader, jag kom hit i början av september och stannar till slutet på mars.

Jag har läst på din blogg att Buenos Aires är en stad som du ständigt återkommer till. Hur många gånger har du varit här och vad är det som gör staden så speciell?
Nu är det femte gången jag är här. Jag kom hit första gången 2008. Det var i november och vår och det var min första resa på egen hand. Jag antar att den euforin som jag kände då har hållit i sig och gjort att jag alltid känner ett lyckorus när jag kommer hit. Det är en gigantisk stad som lever dygnet runt, enormt vacker och enkel att ta sig runt i.

Finns det något du inte gillar med Buenos Aires?
Att den är stor och vältrafikerad har så klart sina nackdelar, vilket märks i luften. Det finns också områden där jag inte känner mig helt säker i, tyvärr, vilket kan kännas begränsande emellanåt.

Har du något favoritcafé?
Det finns många mysiga caféer, både trendiga men också äldre, anrika caféer med en lång historia. Las Violetas (Rivadavia 3899) är ett av dem, 130 år gammalt, med en mysig atmosfär och ett gigantiskt utbud av söta bakelser.

Var äter du helst middag ute?
Restaurangen La Lechuza (Uriarte 1980) är en redig parrilla, grill, med vällagade biffar för köttälskaren. Bio Restaurant (Humbolt 2192) erbjuder i huvudsak både ekologisk och vegetarisk mat och är en välsmakande sidekick till köttet. Empanadas, piroger, går alltid hem och La Fachada (som finns på flera adresser) har ett brett utbud. Jag älskar empanadas.

Hur tillbringar du en ledig dag?
Vi har morgonsol på balkongen så jag dricker morgonkaffet där. På helgerna tar jag en sväng på marknaden nedanför vid parken Parque Centenario. En picknick i Reserva Ecológica, ett naturreservat som ligger ett stenkast från centrum, är ett skönt avbrott från stadens myller. Vi promenerar också mycket och köper gärna med oss glass från någon glassbar och sätter oss i en park eller fikar med tårta på något café. När vi är lediga lagar vi ofta egna ñoquis (spanska för italienskans gnocchi, reds. anm. ) och dricker ett gott rött vin till.

Vad får någon som besöker staden för första gången absolut inte missa?
I alla städer finns listor med sevärdheter som kan checkas av rätt snabbt och det är ofta efter det som den riktiga njutningen kan börja. För att få in den rätta stämningen tycker jag att man bör lägga tid till måltiderna, äta länga på en uteservering, dricka kaffe eller äta och dricka gott, spana på människor och känn in stadslivet utan stress. Tango upplever man bäst på Plaza Dorrego i San Telmo på söndagskvällarna.

Är det något speciellt man ska tänka på när man kommer till Buenos Aires som turist?
Ta med bra skor och gå mycket. I Buenos Aires är det enkelt att navigera och ta sig runt mellan de olika stadsdelarna. Ha dina värdesaker närmast kroppen och skylta inte med dyra smycken.

Missa inte Julias guide till Quito i Vagabonds specialnummer om Sydamerika!

2014-12-16 22:23 Kommentera
Kategori: Allmän information, Argentina, Buenos Aires, Caféer, Restauranger, Smultronställen

Lyxfrukost

2014-12-09 00:54 3 kommentarer
Kategori: Buenos Aires, Caféer, Smultronställen

Det bästa med att bo i en storstad är att det alltid finns nya platser kvar att upptäcka. Som det här caféet Tea Connection. Jag hade åkt förbi med bussen tusentals gånger, men av någon anledning aldrig tagit en fika där förrän häromdagen.

teatime1.jpg
Supergod frukost, aircondition och färska dagstidningar. Kan det bli bättre än så här?

Om du befinner dig i Buenos Aires och har tröttnat på att äta medialunas (Argentinas svar på croissanter) och tostados mixtos (tunna skivor formfranska med ost och skinka som rostas och serveras i trianglar) till frukost, så kan jag verkligen rekommendera det här stället. Här kan man välja på olika frukostar för runt hundralappen, som bland annat innehåller färsk frukt med olika sorters ostar och honung, franska croissanter, bröd med frön och hemlagade marmelader.

Stället gör sitt namn rättvisa och har ett stort utbud av olika tesorter, förutom färskpressade juicer, fruktdrinkar och kaffe. En frukostoas som man inte bör missa om man är i Buenos Aires. Adress: i hörnet av gatorna Junín och Arenales, i Barrio Norte.

teatime2.jpg
Utbudet av te är enormt, men det finns gammalt vanligt hederligt kaffe också.

2014-12-09 00:54 3 kommentarer
Kategori: Buenos Aires, Caféer, Smultronställen

På strövtåg i Málaga

2014-10-20 21:11 Kommentera
Kategori: Allmän information, Caféer, Málaga, Restauranger, Spanien

Jag älskar hamnstäder så det är ingen slump att jag trivs så bra i Buenos Aires. Jag gillar ruffiga gamla sjömanskvarter och doften av hav, men framförallt känslan av att dessa platser har varit mötespunkter för människor från när och fjärran sedan urminnes tider. När det gäller hamnstäder i andra länder, så är Málaga i södra Spanien en av mina favoriter. Denna halvmiljonerstad vid Medelhavet har ett lugnt tempo som det är lätt att sugas med i.

DSC01624-001.jpg
Málagas centrum är promenadvänligt och bilfritt.
DSC01571.jpg
...och det finns alltid en tapasbar runt knuten.

Jag hade inte besökt Málaga på tio år när min syssling Anna, som är född och uppvuxen i Torremolinos, bara en mil därifrån, föreslog att vi skulle åka dit i somras. Med på resan hade vi en 7-åring och en 3-åring. Centrum har fått sig ett rejält ansiktslyft under de senaste åren och i dag är nästan alla gator bilfria. Det är med en andra ord en trevlig stad att bara vandra omkring i och perfekt att besöka med barn eftersom de kan röra sig ganska fritt. När man behöver vila är det bara att slå sig ner på någon uteservering, i Málaga är det aldrig långt till en tapasbar eller ett fik. Dessutom är det smidigt och enkelt att ta sig dit med lokaltåg (Cercanías) från badorterna längs Costa del Sol.

Några av Málagas höjdpunkter:

Plaza de la Merced är torget där konstnären Pablo Picasso lekte som barn. Torgets duvor skulle senare dyka upp i många av hans målningar. Att besöka hans födelsehem (Plaza de la Merced 15), som idag är museum, är förstås ett måste.
2003 öppnade konstnärens släktingar ett andra Picassomusum, Museo Picasso Málaga (Palacio de Buenavista, calle San Agustín 8), vars samling består av runt 250 verk från konstnärens olika perioder.

DSC01551.jpg
Ett stopp på Plaza de la Merced är ett måste.

På gågatan calle Larios hittar allt du kan tänka dig i shoppingväg. Här ligger bland annat Massimo Dutti, Zara, Mango, Calzedonia och andra kedjor. Missa inte stans godaste glass på Casa Mira (calle Larios 5).

DSC01620.jpg
Över Calle Larios hänger segeldukar som ger skugga i eftermiddagshettan.

Málagas lunga Parque la Alameda anlades 1886 och är ett grönt promenadstråk som skiljer centrum från hamnen. Här kan barnen springa av sig i vackert anlagda andalusiska trädgårdar. Dessutom har parken en trevlig lekplats med intilliggande uteservering (om det är något jag älskar med Spanien så är det att det ofta finns caféer i anslutning till lekplatserna, en dröm för denna ständigt småtrötta och kaffesugna småbarnsmamma). Med andra ord ett perfekt ställe att pausa på, både för små och stora.

DSC01613-001.jpg
Koppla av från asfalten i oasen Parque la Alameda.
DSC01615 - copia.jpg
Ett café på lekplatsen, kan det blir bättre?

Bredvid katedralens trädgård, i en gammal byggnad från 1887, ligger caféet El Jardín, som har en supermysig trottoarservering.

Tapasstället Pimpi i hjärtat av gamla stan (Calle Granada 62) har jag redan skrivit om i ett tidigare inlägg här. Men jag kan inte låta bli att rekommendera det igen för den som vill avnjuta goda smårätter i andalusisk atmosfär. Mer Málaga än så här kan det inte bli.

DSC01541.jpg
Ta en kaffe i baren på det pittoreska caféet El jardín...
DSC01539.jpg
...eller slå dig ner på uteserveringen och njut av folklivet.

2014-10-20 21:11 Kommentera
Kategori: Allmän information, Caféer, Málaga, Restauranger, Spanien

Anonym 371072741

Jag är journalist och bosatt i Argentinas huvudstad sedan tolv år tillbaka. Följ med till mitt Buenos Aires och upptäck smultronställena bortom de stora turistmagneterna. På den här bloggen hittar du bland annat skildringar av vardagslivet på andra sidan Atlanten, tips, praktisk information och reseberättelser från andra platser i Argentina och Latinamerika.

Blogroll

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206