Frida-i-Buenos-Aires

Barnkultur

2016-07-27 16:43 2 kommentarer
Kategori: Argentina, Barn, Buenos Aires, Kultur

20160722_151633.jpg
Tjejgruppen Patinetas en Banda trollband den yngsta publiken med egenkomponerad musik och teater. Du hittar dem på facebook här: https://www.facebook.com/patinetas.banda

Just nu exploderar Buenos Aires av kultur för barn. Teaterpjäser, musikaler, opera, balett, bio, konserter och andra aktiviteter för de allra yngsta fyller stadens scener, biografer, konserthallar och museer. Skolbarnens vinterlov, som inträffar två veckor i juli, är nämligen synonym till kultur. Allt från kommersiella storsäljare som Disney on Ice, Shrek och Greta Gris till små och intima teaterscener som erbjuder alternativa föreställningar och där skådisarna tar betalt "a la gorra", det vill säga skramlar ihop pengar i en hatt när uppträdet är slut. Dessutom finns det en hel del gratisaktiviteter som arrangeras av Buenos Aires kommunfullmäktige, argentinska kulturministeriet och olika frivilligorganisationer.

20160721_174011.jpg
Barnen fick vara med och trolla under föreställningen på trolleriskolan, en publikhöjdare.

Själv har vi hunnit med trolleri på en pytteliten trolleriskola som även har ett pyttelitet museum (Museo de la Magia på Rodríguez Peña 91, www.pasemagico.com), konsert med barnmusikgruppen Las Patinetas en Banda och teater med superhjältarna Spindelmannen, Hulk, Captain America och Iron Man. Den sistnämnda föreställningen överträffade naturligtvis övriga, ur 5-åringens perspektiv.

Om jag var barn och fick välja en favoritstad så skulle Buenos Aires helt klart hamna högt upp på listan. Så himla mycket kul grejer det finns att gå och kolla på. Och det allra viktigaste är att kultur anses vara en rättighet för alla och att det finns många aktiviteter som är gratis eller bara kostar en spottstyver.

IMG-20160725-WA0011.jpg
"Skola för superhjältar" heter pjäsen som 5-åringen gillade mest.

2016-07-27 16:43 2 kommentarer
Kategori: Argentina, Barn, Buenos Aires, Kultur

Höst- och vinteraktiviteter för barnfamiljer

2016-06-10 20:23 2 kommentarer
Kategori: Argentina, Barn, Buenos Aires, Kultur, Museer

Clara och Johanna har hört av sig till bloggen eftersom de undrar om höst och vinter är bra årstider att semestra i Buenos Aires för barnfamiljer. De vill också veta vad det finns för aktiviteter för barn vid den här tiden på året, samt om det är något speciellt man ska tänka på. Här kommer svaren på deras frågor:

Väder
Hösten börjar officiellt den 21 mars och den första delen av hösten brukar det nästan vara sommarväder. Inte förrän i mitten på april börjar det bli lite kyligare. Vinterns officiella startdag är den 21 juni och den varar fram till den 21 september.

Den här hösten har varit den kallaste på 60 år och det här är den första helgen som det inte regnar på de senaste 15 veckorna, men vanligtvis är hösten både mildare och mindre regnig. På hösten och vintern kan det vara runt 0ºC på morgonen, men till och med på vintern kan temperaturen stiga till cirka 15ºC mitt på dagen och man kan sitta ute i solen och ta en kaffe. Så jag tycker helt klart att man kan åka till Buenos Aires med barn under höst- och vintermånaderna. Om man inte gillar att trängas med en massa andra barnfamiljer ska man undvika de två sista veckorna i juli, när skolorna här har vinterlov. Om man råkar vara i Buenos Aires vid denna tid så är det bra att veta att det är mindre folk på aktiviteter för barn på förmiddagar och under veckorna.

P1070013.JPG
I stadsdelen Palermo Viejo finns många uteserveringar, perfekta för en fika i höstsolen.

Att tänka på
Inomhus kan det vara lite kallt och ruggigt, särskilt om man hyr lägenhet eller bor lite enklare. Så det är bra att ha varma pyjamaser och andra innekläder med sig i bagaget, samt inneskor, När det gäller ytterkläder så fungerar det bra att klä barnen i lager, med till exempel en tjock tröja och en fleecejacka mitt på dagen och en tunnare täckjacka (med svenska mått mätt) på morgnar och kvällar. Den här hösten behöver man definitivt regnkläder också.

Aktiviteter
Det finns mängder med saker att göra i Buenos Aires på hösten och vintern. Både djurparker och nöjesfält har öppet under hela året. Dessutom är det perfekta årstider att besöka någon av stadens över 100 museer, många av dem är gratis eller kostar bara en spottstyver. Här kommer några tips:

Djurparken Bioparque Temaikén
Buenos Aires Zoo är ganska nedslitet och trist så det kan man gärna hoppa över. Däremot är djurparken Bioparque Temaikén, i Escobar, cirka 5 mil från Buenos Aires jättefin. Här finns bland annat ett fantastiskt akvarium där fiskarna simmar över huvudet på besökarna, över 2500 fåglar från hela världen, en bondgård där man får klappa och mata djuren och läskiga jättefladdermöss. Djurparken är unik eftersom man respekterar djurens naturliga miljöer och inga djur lever i burar.. I parken finns fina lekplatser, en lite finare restaurang och flera snabbmatsrestauranger. Man kan även äta medhavd matsäck. Många resebyråer i Buenos Aires arrangerar heldagsutflykter till Temaikén och man köper inträdesbiljetten direkt via resebyrån. Om man köper biljetterna direkt i djurparken så kostar det 330 pesos för vuxna och 280 pesos för barn (via djurparkens webbsida - http://www.temaiken.org.ar/ - är det något billigare). Gratis inträde för barn under tre år. Öppet onsdag-söndag, 10-18.

murciealgos.jpg
En jättefladdermus på väg att äta lunch. Foto: Bioparque Temaikén
guacamayos_02.jpg
Arapapegojor i Temaikén. Foto: Bioparque Temaikén

Nöjesparken Parque de la Costa och Tigre
Parque de la Costa
ligger vid floddeltat i staden Tigre, tre mil norr om Buenos Aires. Hit tar du dig med tåg från stationen Retiro i Buenos Aires. Om man vill kan man byta tåg i Olivos (Estación Maipú) och därifrån ta Tren de la Costa, som tillhör nöjesparken och går längsmed Río de la Plata ända fram till parkens huvudingång. Karuseller finns för barn i alla åldrar. 254 pesos kostar ett åkpass till alla karuseller. Gratis inträde för barn under tre år.

Själva floddeltat i Tigre är också värd ett besök. Båtar som kör runt till de olika öarna avgår från stadens lilla hamn, i närheten av centralstationen. Öppet lördagar, söndagar och helgdagar 11.00-18.30.


dinosaurie.jpg
På Naturvetenskapliga museet är det knökfullt av dinosaurieskelett.

Naturvetenskapliga museet
Ett roligt museum för barn är Museo Argentino de Ciencias Naturales "Bernardino Rivadavia", Naturvetenskapliga Museet (Adress: Angel Gallardo 490, Här finns fantastiska dinosaurieskelett och välbehållna uppstoppade djur både från Sydamerika och andra kontinenter. Fågelavdelningen har kul knappar med fågelläten att trycka på för de minsta. På dinosaurieavdelningen kan barnen leka arkeologer och gräva efter skelett I en sandlåda. Museet är lagom stort och ligger vid parken Parque Centenario, som har en trevlig loppmarknad på helgerna och en jättefin ny lekplats. Museet har öppet alla dagar 14-19. Inträdet kostar 25 pesos. Gratis för barn under tre år.

japanska.jpg
Japanska trädgården är lagom stor för små fötter och har roliga broar att gå över.

Jardín Japonés
Japanska trädgården. Jardín Japonés, som den heter på spanska, drivs av Argentinsk-Japanska Kulturföreningen och ligger i stadsdelen Palermo alldeles intill det stora grönområdet Bosques de Palermo (Adress: Avenida Casares 2966). Trädgården är perfekt att besöka med lite mindre barn. Här finns många roliga broar att gå över, feta koifiskar att mata och är det fint väder kan man ta en glass och en kaffe på den lilla uteserveringen. Stället har också en populär sushirestaurang som även är öppen på kvällen, tehus och ett växthus där det odlas bonsaiträd. Var beredd på att det är lång kö till trädgården på helgerna. Inträde 70 pesos. Gratis för barn under 12 år. Öppet alla dagar 10-18 (restaurangen har öppet till midnatt).


Speciella vinterevenemang

Teater och musik på Calle Corrientes
Under vinterlovet, den andra hälften av juli, visas barnteater och musikaler på teatrarna längsmed Avenida Corrientes. Centro Cultural de la Cooperación brukar ha bra dockteater (Adress: Avenida Corrientes 1543).

Bokmässan för barn och ungdomar
Mellan de 11:e och den 31:a juli arrangeras Bokmässan för Barn och Ungdomar i Centro Cultural Kirchner – CCK- , Adress: Sarmiento 151, samt på mässområdet Teknópolis, utanför stan. Förutom att man kan köpa böcker annordnas aktiviteter för barn, som till exempel teater och konserter. Mer information: http://www.el-libro.org.ar/infantil-juvenil/

2016-06-10 20:23 2 kommentarer
Kategori: Argentina, Barn, Buenos Aires, Kultur, Museer

Guide till Buenos Aires

2016-02-15 18:55 1 kommentar
Kategori: Allmän information, Argentina, Buenos Aires, Caféer, Fotboll, Konst, Kultur, Restauranger

Om du missade min guide till Buenos Aires som publicerades i Vagabonds Sydamerikaspecial i november 2014, så hittar du den nu även online här: Expertens tips till Buenos Aires

Här tipsar jag om några av mina favoritställen i staden, så skynda och läs om du är på väg hit.

BA I 203.JPG
Den gamla saluhallen är en av mina favoriter i tangostadsdelen San Telmo.

2016-02-15 18:55 1 kommentar
Kategori: Allmän information, Argentina, Buenos Aires, Caféer, Fotboll, Konst, Kultur, Restauranger

Obelisken utan topp

2015-09-29 23:21 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Konst, Kultur

Just nu förvånas Buenos Airesbor och turister över att Obelisken - El Obelisco - saknar sin topp. Den 67,5 höga pelaren, stadens främsta symbol, ser helt enkelt ut som om någon har huggit av den översta biten. "Obelisken utan topp" blev snabbt en snackis och bilder av den spreds som en löpeld via twitter och instagram. "Vad har hänt med obelisken?" frågade folk sig och föreslog mer eller mindre osannolika teorier: allt från att toppen hade blivit bortrövad av rymdvarelser till att någon korrupt politiker skulle ha stulit den.

obelisken utan topp.jpg
Helt plötsligt saknades den översta biten på Obelisken, skumt...

Mysteriet uppdagades några timmar senare när ett foto som tagits med en drönare ur fågelperspektiv började spridas i sociala medier. Det visade sig att den översta delen inte är borttagen, utan har täckts av paneler med spegelglas som skapar en optisk illusion. Samtidigt kan en kopia av Obeliskens topp i naturlig storlek beskådas vid ingången till Malba, Buenos Aires Museum för Latinamerikansk konst. Interventionen utgör en del av konstprojektet "Symbolens demokratisering" och har genomförts av den argentinska konstnären Leandro Erilich.

obeliskenovan.jpg
En bild tagen med en drönare visar att toppen är kvar, fast dold bakom paneler med speglar. Foto: Twitter @nopasanaza
obeliskenstopp.jpg
Obeliskens översta del kan beskådas utanför Malba. Foto: Anouk Tessereau / Twitter @sergioucedo2

Obelisken uppfördes 1936 till stadens 400-årsjubileum och förvandlades snabbt till en symbol för Buenos Aires. Den ligger på Plaza de la República, i korsningen av Avenida 9 de julio och Avenida Corrientes.

Malba hittar du på Avenida Presidente Figueroa Alcorta 3415.

o2.jpg
Så här ser Obelisken ut i vanliga fall. Bilden är tagen från Avenida Corrientes.

Uppdatering, 7 oktober 2015:

Nu har Obelisken fått sisn topp tillbaka, men du kan besöka kopian av den utanför Malba fram till mars nästa år. Från dess inre kan man njuta av olika vyer över Buenos Aires.

malba.jpg
Så här gick det till när Obelisken fick tillbaka sin översta del. Foto: Malba -Fundación Costantini

2015-09-29 23:21 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Konst, Kultur

Hösttips

2015-05-11 04:15 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Kultur, Museer, Smultronställen

Eva skrev till bloggen och frågade vad som händer i höst i Argentina och om det finns något speciellt att göra här för familjer. Här kommer lite tips:

Hösten (21 mars-21 juni) är enligt denna bloggare den bästa tiden på året att besöka Buenos Aires. Eftersom det är min favoritårstid så är jag inte såklart inte särskilt objektiv, men klimatet är fantastiskt på hösten. Det är inte lika tryckande hett som under sommarmånaderna, men kan fortfarande vara upp emot 20º C mitt på dagen. Och det regnar inte lika mycket som på våren. Det är med andra ord en perfekt årstid för att strosa runt i stan och slå sig ner på någon uteservering och njuta av gatulivet.

host7.jpg
Ta en fika i höstsolen. På bilden syns Hierbabuena på Avenida Caseros 454, i San Telmo.

Så vad finns det då att hitta på i Buenos Aires om man reser hit under hösten med sin familj?

Jag skulle vilja slå ett slag för alla fina museer som staden har. En riktig pärla som passar både små och stora är Museo Argentino de Ciencias Naturales "Bernardino Rivadavia", Naturvetenskapliga Museet (Adress: Angel Gallardo 490, öppet alla dagar 14-19 ). Här finns fantastiska dinosaurieskelett och välbehållna uppstoppade djur både från Sydamerika och andra kontinenter. Fågelavdelningen har kul knappar med fågelläten att trycka på för de minsta. Museet är lagom stort och ligger vid parken Parque Centenario, som har en trevlig loppmarknad på helgerna och en jättefin ny lekplats.

Ett annat fint museum som brukar ha spännande temporära utställningar är konsthallen Fundación Proa i La Boca (Adress: Avenida Don Pedro de Mendoza 1929, öppet tis-sön 11-19). Här finns ett mysigt café med utsikt över hamnen och på helgerna under årets varmare månader arrangerar kulturcentret Centro Cultural Nomade pysselaktiviteter för barn på trottoaren utanför museet.

host1.JPG
Dinosauriefantasten får sitt lystmäte stillat på Naturvetenskapliga Museet.
host2.JPG
Museet har en interaktiv fågelavdelning med många kul knappar att trycka på.

Annars är höstvädret perfekt för långa promenader, till exempel i hamnområdet Puerto Madero eller i naturområdet Reserva Ecológica, ett stenkast därifrån.

Under hösten är Buenos Aires kulturliv intensivt. Just nu och fram till den 17: es maj pågår till exempel Buenos Aires internationella cirkusfestival med massor av shower, av vilka en hel del är gratis. Mer information (på spanska) hittar du på Polo Circos hemsida.

host5.jpg
Njut av en promenad i Puerto Madero.

2015-05-11 04:15 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Kultur, Museer, Smultronställen

Bokmalarnas stad

2015-03-08 22:04 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Caféer, Kultur, Litteratur

Buenos Aires är den stad i världen med flest bokhandlar per invånare, enligt en färsk undersökning som gjorts av World Cities Culture Forum 2014, skriver tidningen La Nación.

Staden har hela 467 boklådor, vilket innebär att det finns 25 affärer per 100 000 invånare. Efter Buenos Aires på rankingen hamnade Hong Kong med 22 bokhandlar, Madrid med 16 och Shangahai med 15. Minst antal bokaffär per 100 000 invånare har Singapore och Istanbul, bara tre stycken.

Stadsdelen med flest bokhandlar är San Nicolás i centrala Buenos Aires, hela 121 boklådor finns det här.

Två bokhandlar som du inte får missa är 200-åriga Librería Ávila (Adress: Adolfo Alsina 500) och Ateneo Grand Splendid (Avenida Santa Fe 1860), som ligger inhyst i en gammal teater från 1903. Här finns även ett trevligt café och ett helt okej utbud av guider och andra böcker om Argentina på engelska. Eller varför inte ta en promenad längs Avenida Corrientes – gatan som aldrig sover - , mellan Avenida Callao och Avenida 9:e de julio, som kantas av teatrar och boklådor som har öppet till långt fram på småtimmarna?

Och så här på internationella kvinnodagen måste jag ju bara rekommendera Librería de Mujeres, Kvinnobokhandeln, som säljer litteratur skriven för och av kvinnor. Affären ligger i en av Buenos Aires vackraste gränder, Doctor Rodolfo Rivarola, på nummer 133.

Bokhandel1.JPG
Med sina tre våningar och 2 000 kvadratmeter är El Ateneo Grand Splendid Latinamerikas största bokhandel. Den besöks dagligen av 3 000 personer.
Bokhandel2.JPG
El Ateneo har fungerat både som teater och biograf, innan byggnaden gjordes om till bokhandel 2000. Slå dig ner på den gamla scenen, insup atmosfären och njut av en café con leche.

2015-03-08 22:04 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Caféer, Kultur, Litteratur

Galen i Wallander

2014-07-01 14:37 8 kommentarer
Kategori: Kultur, Litteratur, Sverige, Ystad

Kommer ni ihåg den argentinska familjen som planerade att göra en resa till Sverige i Wallanders fotspår och som jag skrev om här? I mars blev drömmen äntligen verklighet. Mitt i den argentinska sommaren gav sig María Rosa Beltramo (57 år), hennes två söner Ignacio (24 år) och Felipe (19 år), och hennes syster Liliana (53 år) iväg till ett fortfarande ganska kallt Europa. Den enda av resenärerna som tidigare hade varit i världsdelen var Liliana, som studerade i Spanien när hon var ung.

Första anhalten var London, sedan fortsatte truppen till Wales, Skottland, Irland och Nordirland, innan det blev dags för resans huvudmål: Öresundsregionen, där de besökte Malmö, Ystad, Köpenhamn och Helsingör. Efter gruppens hemkomst passade jag på att intervjua Wallanderfanatikern María Rosa om hennes upplevelser.


Fridolfskonditori.jpg
María Rosa äter Wallanderbakelse på Fridolfs Konditori i Ystad, en av resan höjdpunkter!

Varför valde ni att resa just till Storbritannien och Öresundsregionen?

Jag var besatt av tanken att få resa till Ystad. Vi bestämde oss för att göra ett besök i Storbritannien först, eftersom vi ändå var i närheten.

Hur och var upptäckte du Henning Mankells böcker?

Jag tror att jag läste den första boken av Henning Mankell 2005 eller 2006. Jag gick förbi en bokhandel som ligger i närheten av radion där jag arbetar i min hemstad Córdoba och frågade om det hade kommit ut någon ny deckare. Ägaren gav mig ett exemplar av "Mördare utan ansikte" och sa "läs den här boken, det är en svensk som har skrivit den och du kommer att älska den". Jag trodde inte på honom eftersom jag inte kände till den skandinaviska deckarboomen och eftersom jag var tillräckligt fördomsfull för att tänka att ingen utanför USA kunde skriva bra böcker inom detta genre. Men eftersom jag har svårt att säga nej så köpte jag boken utan att jag egentligen hade lust. Jag blev såklart förälskad i Kurt Wallander redan efter det tredje eller fjärde kapitlet. Tack vare Henning började jag läsa Stieg Larsson, Åsa Larsson och Camilla Läckberg.

FelipeochMariaRosa.jpg
Felipe och María Rosa bakom Wallanders hus i Ystad, i serien där Rolf Lassgård hade huvudrollen.

Tyckte du att bilden som du hade fått av Sverige genom litteraturen stämde med verkligheten?

Även om jag inte började drömma om Sverige förrän jag hade läst Mankells romaner så har vilken argentinare som helst i min ålder en bild av Sverige. Alla känner till att fotbollsklubben Boca Juniors tog sina färger efter en flaggen på en svensk båt. Jag associerade även Sverige till hämningslösa människor som inte är rädda för att visa sig nakna (när jag var ung var mina killkompisar galna i svenskorna som de såg på bio), Ingmar Bergman, som blev otroligt populär i Argentina, ABBA och nyligen det svenska landslaget som slog ut Argentina i VM 2002.

Jag hade också en uppfattning om Sverige som ett organiserat och förutsägbart land, en välfärdsstat, där skillnaden mellan fattiga och rika inte är så stor som i Latinamerika. Därför är det ju fängslande att en sådan plats har skapat så många författare som skriver om brott, rasism och korruption. De tydligaste bilderna som jag hade av Sverige var de av Ystad, som jag först föreställde mig när jag läste Hennings böcker och sedan såg i serierna om Wallander. Jag hade också en bild av Malmö, som ofta förekommer i Hennings böcker och som jag hade sett i tv-serien Bron/Broen.

Nu har vi varit hemma i några månader och det känns som en dröm att vi har varit i Sverige.

När vi kom till Ystad gick vi till turistbyrån som gav oss en karta med alla platser som förekommer i Wallanderböckerna. Jag gillade att staden har gjort romankaraktären till sin på ett naturligt sätt. Förutom inomhusmiljöerna så existerade ju allting på riktigt: caféerna, gatorna, teatern, havet. Det kändes som om Kurt själv skulle dyka upp när som helst bakom någon husknut.

polisstationen.jpg
Gruppen besöker byggnaden som var polisstationen i den brittiska versionen av Wallanderserien.

Vad du tyckte du mest om i Sverige? Var det något som förvånade dig speciellt under resan?

Jag tyckte om allt i Sverige. Jag hade drömt länge om att få göra resan, så jag är inte särskilt kritisk. Det var som att vandra runt i en dröm.

Jag blev imponerad av att det svenska samhället verkar vara mer jämlikt än vårt. Vi såg många unga pappor som tog hand om sina barn och även manliga förskollärare i parkerna. Jag tror att den enda gången jag blev besviken var i Malmö när vi frågade om några platser som är med i Bron och folk tittade förvånat på oss som om de inte hade någon aning om serien. Jag antar att det beror på att vi inte frågade rätt personer.

Alla i familjen tyckte om Sverige, men jag var naturligtvis den mest entusiastiska. Även om vi var där i mars, när det nästan var vår, så var det kallt och blåsigt när vi vandrade läng stranden i Ystad. Jag gick i täten och vi letade efter en bar som är med i "Wallander - Den svaga punkten" . Min syster följde protesterande efter och skrek halvt på allvar halvt på skämt: "Varför skulle du bli besatt i en svensk? Från och med nu ska jag välja deckare åt dig. Och du kan vara säker på att hjälten i de böckerna kommer att bo i Acapulco!"

wallandervardagsrum.jpg
María Rosa i Wallanders vardagsrum, återskapat på Ystads filmmuseum Cineteket.

2014-07-01 14:37 8 kommentarer
Kategori: Kultur, Litteratur, Sverige, Ystad

Farväl till en hedonist

2014-05-12 01:23 Kommentera
Kategori: Argentina, Kultur, Mat, Vin

I lördags dog en av mina absoluta idoler, Miguel Brascó. Han var en av Argentinas främsta matkritiker och vinexperter, journalist, poet, författare, tecknare, men kanske framförallt livsnjutare. Miguel åt ofta lunch och middag ute och när han var hemma var det han som stod bakom grytorna. När han avled i helgen, 88 år gammal, var han gift för sjätte gången, med en 35 år yngre fru.

Han var också en av de första personerna som jag fick chansen att intervjua i Argentina, när jag 2004 skrev en artikel om vinexport till tidningen Bizclubs Magazine. Miguel, som verkade mycket yngre än sina 78 år, bjöd hem mig på ett glas vin och intervjun gjordes i hans fantastiska kök. På den tiden var han fortfarande gift med fru nummer fem och hans då 6-åriga dotter Milagros skuttade runt i lägenheten.

miguel.jpg
Miguel Brascó i sitt kök när jag intervjuade honom 2004.

Miguel var kultiverad, underhållande och otroligt kunnig när det gällde vin och mat. Han hade stark personlighet och kunde vara hård i sina utlåtanden, men hade samtidigt glimten i ögat. En kosmopolit som hade bott i Peru, Nederländerna och Spanien. Han var utbildad advokat och förutom recensioner och bestsellers om mat och vin, skrev han reseberättelser, låttexter, dikter, sagor, romaner och tecknade. Han startade flera olika gastronomitidningar, grundade tre privata herrklubbar, ledde teveprogram och skapade två egna viner. Argentina har förlorat en intellektuell mångsysslare och en bonvivant i ordets sanna bemärkelse. Ikväll ska jag dricka ett glas Malbec till hans minne.

2014-05-12 01:23 Kommentera
Kategori: Argentina, Kultur, Mat, Vin

Brevvänner på besök i Buenos Aires

2014-05-02 15:42 4 kommentarer
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Kultur, Litteratur

Författarna J.M. Coetzee och Paul Auster träffades för första gången 2008 på bokfestivalen i Adelaide, Australien. Sedan dess har de setts sammanlagt åtta gånger i fyra olika världsdelar, senast i Argentina. Hit kom de för att läsa ur sin gemensamma bok på Buenos Aires bokmässa, som firar 40-års jubileum i år. Dessutom utnämndes de till hedersdoktorer på universitetet där jag arbetar, och därför fick jag den stora äran att hålla dem sällskap de dagar de tillbringade i Buenos Aires.

Boken "Här och nu" kom ut förra året och skildrar författarnas brevväxling mellan 2008 och 2011. Redan när John och Paul, som de kallar varandra, träffades första gången bestämde de sig för att sätta igång att skriva brev till varandra, med målet att korrespondensen skulle ges ut i bokform. Paul använder inte e-post. Han skriver för hand och renskriver på sin gamla Olympia. Därför skickade han sina brev med hederlig gammal post till den sydafrikanska Nobelpristagaren J.M. Coetzee, som sedan 2002 är bosatt i Australien. Coetzee faxade i sin tur sina brev till sin författarkollega. Breven i boken är bara ett litet urval av allt som skickades mellan dem. De mest intressanta epistlarna valdes ut och de som berörde alltför personliga ämnen sållades bort.

Sedan boken har kommit ut så skriver de inte lika ihärdigt till varandra längre, men hör av varandra då och då. Träffas gör de emellertid fortfarande och att de trivs i varandras sällskap, det märks. Den 67-åriga Brooklynbon Paul är den som sköter snacket. Under måltiderna är det han som fyrar av frågor om landets situation till det argentinska värdfolket. Han sätter igång diskussioner och är inte rädd för att tycka annorlunda än resten. Han har bestämda åsikter om det mesta, men är samtidigt en uppmärksam lyssnare. Mötena med människorna här och samtalen var det mest intressanta med resan till Argentina, tycker han. Den argentinska politiken fascinerar och förvånar honom. Paul är utåtriktad och skämtar gärna. Han dricker vitt vin till maten och älskar saftiga argentinska biffar och svenska köttbullar (något han har lärt sig att uppskatta under sina resor till Sverige, ett land som han för övrigt gillar mycket). John är mer tillbakadragen och kan nästan uppfattas som blyg. Han är eftertänksam, ödmjuk och när han säger något så får man intrycket att det är väl genomtänkt. Han ödslar ingen energi på kallprat. Han är smal och spenslig för sina 74 år och äter vegetarisk mat.

auster&coetzee.jpg
Alla ville bli fotade med John och Paul, även jag!

I Argentina är dessa båda herrar superstjärnor. Vart de än beger sig möts de av fotoblixtar och fanatiska läsare. Deras rundvandring bland stånden på bokmässan får ställas in eftersom de nästan trampas ner av entusiastiska fans. Efter sitt framträdande inför 2000 personer signerar de böcker i över två timmar, tills de blir alldeles utmattade. De flesta av deras läsare i Argentina är, observerar de själva, väldigt unga eller över 50. "Det är dessa åldersgrupper som har tid att läsa oss", sammanfattar Coetzee. Han menar att de som är mittemellan dessa åldrar inte har tid med roman för att de har fullt upp med att få ihop livspusslet.

Det har varit en sann heder och mycket inspirerande att få tillbringa några dagar i de båda författarnas sällskap. Att få sitta och tjuvlyssna på deras samtal om stort och smått i livet medan vår taxi sakta glider fram genom Buenos Aires rusningstrafik. Precis som att läsa deras brevväxling, men här och nu.

2014-05-02 15:42 4 kommentarer
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Kultur, Litteratur

Busy week

2014-04-30 04:23 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Kultur, Litteratur

frida (1).jpg
På promenad i skuggan av Paul Auster och J.M. Coetzee. Foto: UNSAM

Det har varit lite tomt här på bloggen på sistone, men jag har haft fullt upp med att göra de här två herrarna sällskap under deras vistelse i Buenos Aires. Författarna Paul Auster och J.M. Coetzee är här för att delta i stadens bokmässa, som firar 40-års jubileum i år. Dessutom har de blivit utnämnda till hedersdoktorer på universitetet där jag jobbar. Två världsberömda författare, en av dem Nobelpristagare. I Argentina är de rockstjärnor med en fanatisk läsarkrets. På bokmässan läste de ett utdrag ur den gemensamma "Här och nu", resultatet av brevväxling de haft, inför nästan 2000 personer. Mitt jobb har bland annat bestått i att fösa bort alltför efterhängsna autografjägare och fotografer. Att tillbringa de senaste dagarna tillsammans med dessa eminenta personligheter har varit minst sagt hektiskt, men väldigt berikande. Jag återkommer snart med detaljer. Jag ska bara vila upp mig lite.

2014-04-30 04:23 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Kultur, Litteratur

Anonym 371072741

Jag är journalist och bosatt i Argentinas huvudstad sedan tolv år tillbaka. Följ med till mitt Buenos Aires och upptäck smultronställena bortom de stora turistmagneterna. På den här bloggen hittar du bland annat skildringar av vardagslivet på andra sidan Atlanten, tips, praktisk information och reseberättelser från andra platser i Argentina och Latinamerika.

Blogroll

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206