Frida-i-Buenos-Aires

Barnkultur

2016-07-27 16:43 2 kommentarer
Kategori: Argentina, Barn, Buenos Aires, Kultur

20160722_151633.jpg
Tjejgruppen Patinetas en Banda trollband den yngsta publiken med egenkomponerad musik och teater. Du hittar dem på facebook här: https://www.facebook.com/patinetas.banda

Just nu exploderar Buenos Aires av kultur för barn. Teaterpjäser, musikaler, opera, balett, bio, konserter och andra aktiviteter för de allra yngsta fyller stadens scener, biografer, konserthallar och museer. Skolbarnens vinterlov, som inträffar två veckor i juli, är nämligen synonym till kultur. Allt från kommersiella storsäljare som Disney on Ice, Shrek och Greta Gris till små och intima teaterscener som erbjuder alternativa föreställningar och där skådisarna tar betalt "a la gorra", det vill säga skramlar ihop pengar i en hatt när uppträdet är slut. Dessutom finns det en hel del gratisaktiviteter som arrangeras av Buenos Aires kommunfullmäktige, argentinska kulturministeriet och olika frivilligorganisationer.

20160721_174011.jpg
Barnen fick vara med och trolla under föreställningen på trolleriskolan, en publikhöjdare.

Själv har vi hunnit med trolleri på en pytteliten trolleriskola som även har ett pyttelitet museum (Museo de la Magia på Rodríguez Peña 91, www.pasemagico.com), konsert med barnmusikgruppen Las Patinetas en Banda och teater med superhjältarna Spindelmannen, Hulk, Captain America och Iron Man. Den sistnämnda föreställningen överträffade naturligtvis övriga, ur 5-åringens perspektiv.

Om jag var barn och fick välja en favoritstad så skulle Buenos Aires helt klart hamna högt upp på listan. Så himla mycket kul grejer det finns att gå och kolla på. Och det allra viktigaste är att kultur anses vara en rättighet för alla och att det finns många aktiviteter som är gratis eller bara kostar en spottstyver.

IMG-20160725-WA0011.jpg
"Skola för superhjältar" heter pjäsen som 5-åringen gillade mest.

2016-07-27 16:43 2 kommentarer
Kategori: Argentina, Barn, Buenos Aires, Kultur

Höst- och vinteraktiviteter för barnfamiljer

2016-06-10 20:23 2 kommentarer
Kategori: Argentina, Barn, Buenos Aires, Kultur, Museer

Clara och Johanna har hört av sig till bloggen eftersom de undrar om höst och vinter är bra årstider att semestra i Buenos Aires för barnfamiljer. De vill också veta vad det finns för aktiviteter för barn vid den här tiden på året, samt om det är något speciellt man ska tänka på. Här kommer svaren på deras frågor:

Väder
Hösten börjar officiellt den 21 mars och den första delen av hösten brukar det nästan vara sommarväder. Inte förrän i mitten på april börjar det bli lite kyligare. Vinterns officiella startdag är den 21 juni och den varar fram till den 21 september.

Den här hösten har varit den kallaste på 60 år och det här är den första helgen som det inte regnar på de senaste 15 veckorna, men vanligtvis är hösten både mildare och mindre regnig. På hösten och vintern kan det vara runt 0ºC på morgonen, men till och med på vintern kan temperaturen stiga till cirka 15ºC mitt på dagen och man kan sitta ute i solen och ta en kaffe. Så jag tycker helt klart att man kan åka till Buenos Aires med barn under höst- och vintermånaderna. Om man inte gillar att trängas med en massa andra barnfamiljer ska man undvika de två sista veckorna i juli, när skolorna här har vinterlov. Om man råkar vara i Buenos Aires vid denna tid så är det bra att veta att det är mindre folk på aktiviteter för barn på förmiddagar och under veckorna.

P1070013.JPG
I stadsdelen Palermo Viejo finns många uteserveringar, perfekta för en fika i höstsolen.

Att tänka på
Inomhus kan det vara lite kallt och ruggigt, särskilt om man hyr lägenhet eller bor lite enklare. Så det är bra att ha varma pyjamaser och andra innekläder med sig i bagaget, samt inneskor, När det gäller ytterkläder så fungerar det bra att klä barnen i lager, med till exempel en tjock tröja och en fleecejacka mitt på dagen och en tunnare täckjacka (med svenska mått mätt) på morgnar och kvällar. Den här hösten behöver man definitivt regnkläder också.

Aktiviteter
Det finns mängder med saker att göra i Buenos Aires på hösten och vintern. Både djurparker och nöjesfält har öppet under hela året. Dessutom är det perfekta årstider att besöka någon av stadens över 100 museer, många av dem är gratis eller kostar bara en spottstyver. Här kommer några tips:

Djurparken Bioparque Temaikén
Buenos Aires Zoo är ganska nedslitet och trist så det kan man gärna hoppa över. Däremot är djurparken Bioparque Temaikén, i Escobar, cirka 5 mil från Buenos Aires jättefin. Här finns bland annat ett fantastiskt akvarium där fiskarna simmar över huvudet på besökarna, över 2500 fåglar från hela världen, en bondgård där man får klappa och mata djuren och läskiga jättefladdermöss. Djurparken är unik eftersom man respekterar djurens naturliga miljöer och inga djur lever i burar.. I parken finns fina lekplatser, en lite finare restaurang och flera snabbmatsrestauranger. Man kan även äta medhavd matsäck. Många resebyråer i Buenos Aires arrangerar heldagsutflykter till Temaikén och man köper inträdesbiljetten direkt via resebyrån. Om man köper biljetterna direkt i djurparken så kostar det 330 pesos för vuxna och 280 pesos för barn (via djurparkens webbsida - http://www.temaiken.org.ar/ - är det något billigare). Gratis inträde för barn under tre år. Öppet onsdag-söndag, 10-18.

murciealgos.jpg
En jättefladdermus på väg att äta lunch. Foto: Bioparque Temaikén
guacamayos_02.jpg
Arapapegojor i Temaikén. Foto: Bioparque Temaikén

Nöjesparken Parque de la Costa och Tigre
Parque de la Costa
ligger vid floddeltat i staden Tigre, tre mil norr om Buenos Aires. Hit tar du dig med tåg från stationen Retiro i Buenos Aires. Om man vill kan man byta tåg i Olivos (Estación Maipú) och därifrån ta Tren de la Costa, som tillhör nöjesparken och går längsmed Río de la Plata ända fram till parkens huvudingång. Karuseller finns för barn i alla åldrar. 254 pesos kostar ett åkpass till alla karuseller. Gratis inträde för barn under tre år.

Själva floddeltat i Tigre är också värd ett besök. Båtar som kör runt till de olika öarna avgår från stadens lilla hamn, i närheten av centralstationen. Öppet lördagar, söndagar och helgdagar 11.00-18.30.


dinosaurie.jpg
På Naturvetenskapliga museet är det knökfullt av dinosaurieskelett.

Naturvetenskapliga museet
Ett roligt museum för barn är Museo Argentino de Ciencias Naturales "Bernardino Rivadavia", Naturvetenskapliga Museet (Adress: Angel Gallardo 490, Här finns fantastiska dinosaurieskelett och välbehållna uppstoppade djur både från Sydamerika och andra kontinenter. Fågelavdelningen har kul knappar med fågelläten att trycka på för de minsta. På dinosaurieavdelningen kan barnen leka arkeologer och gräva efter skelett I en sandlåda. Museet är lagom stort och ligger vid parken Parque Centenario, som har en trevlig loppmarknad på helgerna och en jättefin ny lekplats. Museet har öppet alla dagar 14-19. Inträdet kostar 25 pesos. Gratis för barn under tre år.

japanska.jpg
Japanska trädgården är lagom stor för små fötter och har roliga broar att gå över.

Jardín Japonés
Japanska trädgården. Jardín Japonés, som den heter på spanska, drivs av Argentinsk-Japanska Kulturföreningen och ligger i stadsdelen Palermo alldeles intill det stora grönområdet Bosques de Palermo (Adress: Avenida Casares 2966). Trädgården är perfekt att besöka med lite mindre barn. Här finns många roliga broar att gå över, feta koifiskar att mata och är det fint väder kan man ta en glass och en kaffe på den lilla uteserveringen. Stället har också en populär sushirestaurang som även är öppen på kvällen, tehus och ett växthus där det odlas bonsaiträd. Var beredd på att det är lång kö till trädgården på helgerna. Inträde 70 pesos. Gratis för barn under 12 år. Öppet alla dagar 10-18 (restaurangen har öppet till midnatt).


Speciella vinterevenemang

Teater och musik på Calle Corrientes
Under vinterlovet, den andra hälften av juli, visas barnteater och musikaler på teatrarna längsmed Avenida Corrientes. Centro Cultural de la Cooperación brukar ha bra dockteater (Adress: Avenida Corrientes 1543).

Bokmässan för barn och ungdomar
Mellan de 11:e och den 31:a juli arrangeras Bokmässan för Barn och Ungdomar i Centro Cultural Kirchner – CCK- , Adress: Sarmiento 151, samt på mässområdet Teknópolis, utanför stan. Förutom att man kan köpa böcker annordnas aktiviteter för barn, som till exempel teater och konserter. Mer information: http://www.el-libro.org.ar/infantil-juvenil/

2016-06-10 20:23 2 kommentarer
Kategori: Argentina, Barn, Buenos Aires, Kultur, Museer

Höst

2016-03-01 16:18 Kommentera
Kategori: Argentina, Barn, Buenos Aires, Vardagsliv

Regnet hänger i luften när jag och 4-åringen promenerar de tolv kvarteren till den nya stora skolan som han började på igår. Visserligen i förskoleklass, men det är en skola som det går en massa stora barn på också, till skillnad från den lilla förskolan som han gick på förra året.

Vanligtvis är området kring kongressbyggnaden som vi passerar ett livligt kaos av bilar och människor vid den här tiden på morgonen, men idag är det alldeles stilla. Alla gator är avspärrade, det står uniformerade poliser överallt och de flesta lokala tevekanaler är på plats.

En speaker testar ljudet i högtalaranläggningen: Uno dos, uno dos. Idag invigs nämligen precis som den 1:a mars varje år det argentinska riksdagsåret av landets president. Det här året är förväntningarna på öppningstalet extra höga, eftersom det är första gången det hålls av landets nya president Mauricio Macri.

kongressen3.jpg
Förberedelser inför invigningen av riksdagsåret runt Kongressen.
kongressen.jpg
Avenida Callao syns sällan så här folktom en vardsgsmorgon klockan halv nio.

Det är just de här två händelserna som gör att det känns som om det är höst på riktigt nu: skolstarten och invigningen av riksdagen. Trots att väderprognosen förutspår att det ska bli 27º C och sol i eftermiddag så känns det riktigt höstligt så här på morgonkvisten. Och jag drömmer om te och scones och kalla vindar utanför husknuten.

skolstart.jpg
Morgonsamling en av de första skoldagarna, ett säkert hösttecken.

2016-03-01 16:18 Kommentera
Kategori: Argentina, Barn, Buenos Aires, Vardagsliv

Barnens paradis

2015-09-10 23:40 2 kommentarer
Kategori: Argentina, Barn, Buenos Aires

karusell1.jpg
Den gamla karusellen på Plaza del Congreso har öppnat igen efter att ha varit stängd i evigheter.

Jag har tidigare skrivit på bloggen om hur barnvänligt Buenos Aires är. Argentinarna är nog ett av världens mest barnkära folk. Barn är välkomna överallt - på restauranger, på fester, på bröllop och på begravningar - de får allas uppmärksamhet och behandlas som prinsar och prinsessor. Begreppet "egentid" existerar inte och är svårt att förklara för en argentinsk förälder. Att få hänga med familjen och umgås med barnen anses vara en ynnest, särskilt i en stad som Buenos Aires där arbetsdagarna är långa och många dessutom förlorar mycket tid på att pendla.

I Buenos Aires finns det massor av roliga saker att hitta på med barn, som är gratis eller nästan gratis. Som den här gamla karusellen som Mödrarna på Plaza de Mayo har rustat upp och satt igång framför sitt huvudkontor på Plaza del Congreso. För bara fem pesos (cirka 4,50 kr) kan minstingarna åka karusell tills de blir vimmelkantiga och hoppa så mycket hoppslott de bara orkar. Jag blir alldeles varm i hjärtat av sådana här initiativ som gör att alla föräldrar har råd att låta sina barn roa sig. Karusellen öppnar klockan 15 varje eftermiddag. Var beredd på att det är mycket folk här på helgerna.

karusell2.jpg
Tänk att få åka karusell hur många gånger som helst...
hoppslott.jpg
...och hoppa i hoppslottet tills du storknar...

2015-09-10 23:40 2 kommentarer
Kategori: Argentina, Barn, Buenos Aires

Topless i riksdagen

2015-08-05 17:12 4 kommentarer
Kategori: Argentina, Barn, Buenos Aires, Politik

0013020790.jpg

Jag kan inte låta bli att tillfälligt bryta bloggpausen för att lägga upp den här härliga bilden på rigsdagsledamoten Victoria Donda, som ammar sin 8 månader gamla dotter mitt under ett riksdagssammanträde. Bilden spreds som en löpeld i sociala medier och hennes offentliga ammande blev snabbt en snackis i Argentina.

Victoria hävdar att hon inte hade planerat att plocka fram bröstet i riksdagen, utan att hon gav barnet mat för att det var hungrigt. Andra menar att hennes agerande var ett smart drag för att bana väg för det lagförslag som hon presenterade i dagarna, under den pågående Världsamningsveckan. För att främja amningen föreslår Victoria att man ska utöka mammaledigheten (som idag bara är tre månader lång) och skapa amningsrum på arbetsplatser inom både den offentliga och privata sektorn.

Vare sig Victorias bara bröst i riksdagen var politisk strategi eller bara utfodring av hungrig bebis så lyckades hon väcka debatt kring frågan om hur svårt det är för många kvinnor att kombinera yrkesliv med amning. Heja Victoria!

2015-08-05 17:12 4 kommentarer
Kategori: Argentina, Barn, Buenos Aires, Politik

Blogguppehåll

2015-07-16 22:33 4 kommentarer
Kategori: Allmän information, Argentina, Barn, Buenos Aires, Vardagsliv

Det har varit lite tomt här på bloggen på sistone. Det beror inte på bloggtorka, utan på att en ny liten familjemedlem upptar all min energi och vakna tid. Så den här bloggaren har bestämt sig för att ta föräldraledigt en tid framöver. Det gäller att utnyttja tiden med minstingen maximalt, eftersom mammaledigheten i Argentina bara är tre månader lång. Vi ses om ett tag. ¡Hasta la vista!

20150716_133027.jpg
Buenos Aires-bloggen tar föräldraledigt. På återseende!

2015-07-16 22:33 4 kommentarer
Kategori: Allmän information, Argentina, Barn, Buenos Aires, Vardagsliv

3-i-topp för barn

2014-05-22 13:00 Kommentera
Kategori: Argentina, Barn, Buenos Aires, Smultronställen

Lite då och då hör folk som vill resa utomlands under sin föräldraledighet av sig till mig för att fråga om Buenos Aires är en barnvänlig stad. –Jaaaa! Buenos Aires är en underbar stad att vara i med barn, trots den bullriga trafiken och även om det saknas mycket infrastruktur för småbarnsfamiljer. Argentinarna är ett barnälskande folk, barnen står alltid i centrum och är välkomna överallt. Så att det kan vara lite bökigt att ta sig fram med barnvagn, eftersom trottoarerna är söndriga och hissen i tunnelbanan alltid är ur funktion, kompenseras av att folk är otroligt vänliga och hjälpsamma. Jag har skrivit en del tips för den som vill resa med barn till Buenos Aire på min tidigare blogg här.

Aktiviteter för barn i Buenos Aires behöver varken vara dyra eller krångliga. Här är guldklimpens (snart 3 år) favoriter just nu:

1.Duvor. Dessa lite läskiga och ganska smutsiga storstadsfåglar fascinerar just nu min lille kille. Majskorn att utfodra dem med finns att köpa på många större torg, till exempel Plaza del Congreso. En liten påse kostar 2 peso (ca 1,60 kr) och räcker till många duvor.

duvor2.JPG
Duvor att mata finns det gott om i Buenos Aires, särskilt på Plaza del Congreso.

2. Reserva Ecológica. Naturreservatet vid Costanera Sur i närheten av Puerto Madero (Avenida Tristán Achával Rodríguez 1550), är en annan höjdare. Här finns stor gröna ytor att springa på och spännande insekter och djur att kolla in. Ta med en picknick korg och stanna hela dagen!

reserva_Ecologica.jpg
Reserva Ecológica, ett naturområde mitt inne i stan.

3. Lekplatser. Många av lekplatserna i Buenos Aires är gamla, rostiga och nedslitna, men det finns också en del nya och fina. Hetaste lekplatstipsen: Parque Irala, i La Boca (i närheten av Boca Juniors fotbollsstadion) har en superstor, modern lekplats som passar barn från cirka 2,5 år. Det var min granne Moa, tvåbarnsmamma och något av en lekplatsutforskare, som tipsade mig om detta smultronställe (äras den som äras bör) och jag blev glatt överraskad när jag kom dit.

En lite mindre lekplats, som även är lämplig för yngre barn, är den på Plaza Rodríguez Peña, vid utbildningsministeriet Palacio Pizzurno. Här finns bland annat rutschbanor i flera olika storlekar.

lekplats.JPG
Lekplatsen i Parque Irala har lekredskap för barn i olika åldrar.
lekplats2.JPG
Bredvid lekplatsen finns grönområden för picknickfiltar och bollspel.

2014-05-22 13:00 Kommentera
Kategori: Argentina, Barn, Buenos Aires, Smultronställen

Kul för barn i Rom

2014-01-23 19:23 2 kommentarer
Kategori: Barn, Italien, Rom

I Buenos Aires är många lekplatser nedslitna och omoderna, därför tycker jag att det är extra kul att besöka roliga lekområden med guldklimpen när vi är utomlands. Om du planerar att åka till Rom med barn så får du absolut inte missa den fina lekplatsen vid Casa del Cinema i parken Villa Borghese. Förutom att den är rolig och välutrustad så gör den gröna omgivningen att man får en känsla av att vara ute i naturen istället för mitt inne i en storstad. Det är helt enkelt ett perfekt ställe att springa av sig på (för barn) och vila upp sig på (för föräldrar) när man behöver en paus i allt turistande. Lekplatsen har många bra bänkar, alldeles bredvid finns det en kiosk och en karusell och dessutom har Casa del Cinema en trevlig uteservering ett stenkast därifrån.

IMG_1123.JPG
Lekplatsen i Villa Borghese, en grön oas för barn med mycket spring i benen.

Villa Borghese, som är en av Roms tre största parker, är såklart värd ett besök i sig. Från ingången vid Piazza del Popolo har man fin utsikt över delar av den historiska stadskärnan. Parken hyser ett flertal museum, bland annat det berömda Galleria Borghese (http://www.galleriaborghese.it) med verk av Caravaggio, Rafael y Bernini.

Förutom lekplatsen finns det mycket annat att göra för barnfamiljer här, man kan bland annat hyra roddbåt, cykelbil (hos Ronconi Biciclette http://www.ronconibiciclette.it vid Galleria Nazionale d´Arte Moderna eller Ascol Bike http://www.ascolbike.com, i närheten av Galleria Borghese), rida på ponnyer eller varför inte besöka en av Europas äldsta djurparker, Bioparco di Roma (http://www.bioparco.it/).

På sommaren visas dockteater på teatern Il San Carlino och man kan även åka en rundtur med ett litet tåg som går utanför zoo.

IMG_1117.JPG
I Villa Borghese är det alltid nära till en välsorterad kiosk.
IMG_1120.JPG
Naturkänsla mitt inne i centrum.

Travel Blog Awards 2014!
Leta reda på riktiga biljettfynd när du söker flyg till London!

2014-01-23 19:23 2 kommentarer
Kategori: Barn, Italien, Rom

Karusellkultur

2013-11-22 00:46 Kommentera
Kategori: Argentina, Barn, Buenos Aires, Traditioner

Att vara förälder i ett land som man inte själv är uppväxt i innebär att man ständigt upptäcker nya saker som hör barndomen till. Och som man själv inte hade en aning om. Som det här med karuseller. Mina arbetskamrater blir helt lyriska när de pratar om karusellerna i kvarteren där de bodde när de var barn. Själv förknippar jag min barndoms karusellturer med det årliga besöket på Tivoli i Köpenhamn. Min karusellkultur är således mycket begränsad. I Buenos Aires finns det däremot karuseller vid var och varannan lekplats, totalt ett femtiotal i hela staden. Gamla knarriga, handmålade och lite luggslitna karuseller, tillverkade i trä och metall.

calesita1.jpg
Karusellen i stadsdelen Parque de los Patricios invigdes 1947.

Karusell åker man oftast på helgerna, i samband med ett besök i lekparken. En åktur kostar omkring fyra pesos (ca 4,50 kr) och tre kostar runt tio (ca 11 kr). Det är med andra ord ett billigt nöje och barn från alla samhällsklasser möts på den roterande plattformen.

De första karusellerna tillverkades i Argentina i slutet av 1800-talet av en spansk invandrare vars efternamn var De la Huerta. Många av dem sålde han på avbetalning till sina landsmän, så att de skulle ha ett arbete direkt när de anlände till det nya landet.

De flesta karuseller bär namn efter sina ägare, som till exempel la calesita de Roberto (Robertos karusell) eller la Calesita de Don José (Herr Josés karusell). Sedan 2008 är alla karuseller i Buenos Aires kulturminnesmärkta.

calesita2.jpg
Att åka karusell är ett typiskt helgnöje i Buenos Aires.

El calesitero, karusellföraren, är en viktig person för argentinska barn. Inte bara för att det är han som sätter igång och bromsar karusellen och bestämmer hur länge varje åktur ska pågå, utan också för att det är han som håller i la sortija: en metallring som sitter fast på en pinne. Pinnen är i sin tur instucken i en träbit som hänger i en kedja. Under varje karuselltur ställer sig karusellföraren vid karusellen och svänger med kedjan framför de förbiåkande barnen. Det barn som lyckas få tag i ringen får en gratis åktur. I söndags fick min lilla guldklimp (2,5 år) för första gången fatt i den. Jag blev både stolt och rörd, trots min totala brist på karusellkultur.

calesitero.jpg
La sortija är ett eftertraktat byte under åkturen.

2013-11-22 00:46 Kommentera
Kategori: Argentina, Barn, Buenos Aires, Traditioner

Anonym 371072741

Jag är journalist och bosatt i Argentinas huvudstad sedan tolv år tillbaka. Följ med till mitt Buenos Aires och upptäck smultronställena bortom de stora turistmagneterna. På den här bloggen hittar du bland annat skildringar av vardagslivet på andra sidan Atlanten, tips, praktisk information och reseberättelser från andra platser i Argentina och Latinamerika.

Blogroll

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206