Frida-i-Buenos-Aires

Guide till Buenos Aires

2016-02-15 18:55 1 kommentar
Kategori: Allmän information, Argentina, Buenos Aires, Caféer, Fotboll, Konst, Kultur, Restauranger

Om du missade min guide till Buenos Aires som publicerades i Vagabonds Sydamerikaspecial i november 2014, så hittar du den nu även online här: Expertens tips till Buenos Aires

Här tipsar jag om några av mina favoritställen i staden, så skynda och läs om du är på väg hit.

BA I 203.JPG
Den gamla saluhallen är en av mina favoriter i tangostadsdelen San Telmo.

2016-02-15 18:55 1 kommentar
Kategori: Allmän information, Argentina, Buenos Aires, Caféer, Fotboll, Konst, Kultur, Restauranger

Fotbollsglädje i Buenos Aires

2014-07-10 19:05 5 kommentarer
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Fotboll

Lyckan över att ha vunnit semifinalen mot Holland är enorm i Argentina. Nu går landet till final i fotbolls-VM för första gången på 24 år. Min väninna, filmaren Victoria Comune, lyckades fånga festyran i Buenos Aires igår efter straffrysaren. Här kan ni se klippen:

På den traditionella pizzerian Güerrín dansade till och med pizzabagaren av glädje.


"Den som inte hoppar är tysk" körade folk på buenos Aires gator. Och hoppade gjorde de såklart också.

2014-07-10 19:05 5 kommentarer
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Fotboll

Semester!

2014-07-06 20:54 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Fotboll, Italien, Rom

roma.jpg
Alla vägar bär till Rom.

Lyckan över segern mot Belgien är enorm i Argentina. För första gången på 24 år har landet lyckats ta sig till semifinal i fotbolls-VM. Efter matchen vibrerade Buenos Aires av ljudet från biltutor, glädjevrål och fyrverkerier. Själv lämnar jag en stad i VM-yra och styr kosan norrut. Imorgon bär det av till Rom (där jag kommer att se matchen mot Nederländerna på onsdag) och sedan vidare till Spanien. Det ska bli lyxigt med lite sommarsemester mitt i vintern och ännu lyxigare att få besöka min favoritstad Rom för andra gången i år. Hur som helst, jag lovar att komma tillbaka utvilad, solbränd och med finfina tips från Rom och Andalusien. Ett och annat inlägg blir det kanske under resan också i mån av tillgång till internet. Hej så länge!

2014-07-06 20:54 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Fotboll, Italien, Rom

Fotbolls-VM överallt

2014-07-05 04:06 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Fotboll, Vardagsliv

Just nu är VM viktigare än någonting annat i Argentina. Barnen får stanna hemma från skolan när landslaget spelar och många arbetsplatser har flexibla tider och tillåter att de anställde smiter hem för att se Argentinas matcher. Efter rysarmatchen mot Schweiz i onsdags så är spänningen laddad inför mötet mot Belgien imorgon. Idag stannade nästan hela Buenos Aires när Brasilien spelade kvartsfinal mot Colombia. I alla affärer, på barer och restauranger, ja till och med hos kvarterets frisör, stod (eller satt) folk som klistrade vid teveapparaterna. De flesta argentinare hoppades på att Colombia skulle vinna, eftersom Brasilien anses vara en svårare rival om det argentinska laget segrar imorgon och går vidare. Men i allmänhet är folk övertygade om att det kommer att bli svårt att slå belgarna. Må turen vara med oss!

affaren.jpg
Ägarna till köttaffären i mitt kvarter kommer från Paraguay, men hejar såklart på Argentina.
frisoren.jpg
Även på kvarterets frisörsalong följdes matchen Brasilien-Colombia med spänning.
flagg.jpg
Argentinska flaggor pryder fasaderna i Buenos Aires.

2014-07-05 04:06 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Fotboll, Vardagsliv

Slummens fotbolls-VM

2014-06-22 00:03 Kommentera
Kategori: Argentina, Brasilien, Buenos Aires, Fotboll, Rio de Janeiro

En grupp ungdomar från en av Buenos Aires fattigaste kåkstäder Villa Zavaleta reste till Rio de Janeiro för att rapportera om hur fotbolls-VM upplevs i stadens favelor. Ungdomarna tillhör den sociala organisationen La Garganta Poderosa ( Den mäktiga halsen) som arbetar för urbanisering av slumområdena i Buenos Aires. Nu bloggar dessa 14 unga journalister om sina upplevelser på lapoderosa.org.ar. Om du kan spanska så missa inte deras nyhetsrapportering direkt från Rios favelor.

favela.jpg
VM-stämning i kåkstaden La Rocinha. Foto: La Garganta Poderosa

Organisationen menar att VM är så mycket mer än matcherna på fotbollsarenorna, som bara de allra rikaste har tillträde till. För att verkligen förstå VM måste man titta uppåt mot Rios kullar där tusentals brasilianare bor i fattiga slumområden. Det är här som VM utspelar sig på riktigt. Tanken bakom rapporteringen är också att motarbeta stigmatisering av fattigdom. Att vara fattig innebär inte att ens liv är mindre värdigt, det är helt enkelt på det här sättet som miljontals vanliga människor lever i Sydamerika.

Häromdagen fick den argentinska gruppen chansen att möta ungdomar från Guds stad, favelan som anses vara en av de farligaste i Rio där filmen med samma namn spelades in. Matchen kan du se här:

2014-06-22 00:03 Kommentera
Kategori: Argentina, Brasilien, Buenos Aires, Fotboll, Rio de Janeiro

Redo för avspark

2014-06-15 00:00 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Fotboll

messi2.jpg

I morse hängde en grupp modiga män upp den här jätteskylten på en byggnad i Buenos Aires centrum. Landslagets stjärna Lionel Messi, i gigantiskt format, blickar från och med idag ut över trafiken som flyter fram längs paradgatan Avenida 9 de julio. Hela staden andas förväntan inför landets första match i VM imorgon mot Bosnien Herzegovina. ¡Vamos Argentina!

messi.jpg
Allt hopp står tll Messi, här i jätteformat.
messi3.jpg
Ingen höjdskräck råder här.

2014-06-15 00:00 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Fotboll

Ljusblå pizza

2014-06-10 03:51 2 kommentarer
Kategori: Argentina, Fotboll, Mat, Pizza, Uruguay

VM och mat går hand i hand i Sydamerika. En kompis till mig från Brasilien berättade för mig att när det brasilianska landslaget spelade åt man i hennes familj alltid den mat som var typisk i motståndarlagets land. När de mötte Tyskland serverades till exempel bratwurst och surkål. Denna tradition tycktes bringa tur åt Brasilien. Även om de flesta inte går in lika mycket för maten som min brasilianska kompis så är vad man ska äta under matcherna en viktig del i planeringen inför VM. Typisk fotbollsmat i Argentina är pizza, empanadas (piroger) och picadas, plockmat i form av ost skinka, korvar, oliver och andra godsaker.
I Buenos Aires har restauranger och pizzerior börjat annonsera olika specialerbjudanden som gäller under VM. De flesta äter ute eller beställer hem mat, ingen har tid att stå vid spisen när det finns så många matcher att se.

I grannlandet Uruguay har den klassiska pizzerian Rodelu lanserat en speciell pizza för att stötta det uruguayanska landslaget som i folkmun går under namnet "la celeste", det ljusblåa. Pizzan, vars huvudingrediens är mozzarella, levereras därför i en ljusblå kartong med en bild på uruguayanska supportrar. Degen har en "touch av ingefära", lite annorlunda säger min källa på andra sidan Rio de la Plata som har vågat sig på att testa den.

HOJA-VENTAS PMJ.jpg
Den klassiska pizzan med mozzarella förpackas i landslagets färger, lagom till VM.

Rodelu - förkortning för República Oriental del Uruguay (Den östra republiken Uruguay, landets officiella namn på spanska) -, grundades 1916 och lär vara en av Sydamerikas äldsta pizzerior. Pizzerian har således funnits sedan fotbolls-VM hölls för första gången i Uruguay 1930, samma år som "la celeste" vann finalen mot Argentina och blev världsmästare.

Lite kuriosa: För fyra år sedan började Rodelu sälja färdiglagade pizzor i landets matbutiker. Deras pizza är rektangulär, så kallad "pizza a la pala" ("spadpizza"), en pizzavariant som skapades i början av 1900-talet och som kallas så eftersom den har fått sin form efter bagarens brödspade. Rodelu hittar du på hörnan mellan gatorna Requena García och Sarmiento i Parque Rodó, Montevideo.

2014-06-10 03:51 2 kommentarer
Kategori: Argentina, Fotboll, Mat, Pizza, Uruguay

VM-feber

2014-06-01 02:26 Kommentera
Kategori: Argentina, Fotboll, Traditioner, Vardagsliv

Nu har nedräkningen inför fotbolls-VM börjat i en av världens mest fotbollstokiga nationer. Det är mindre än två veckor kvar till avspark i grannlandet Brasilien och förväntningarna hänger i luften.

I Argentina utgör fotboll en väsentlig del av vardagen. När man lär känna någon är något av det första man frågar vilket lag personen håller på. Klubbtillhörighet är en lika viktig del av en människas identitet som namn, ålder och yrke.

mariano.jpg
Mariano, som jobbar i brödbutiken i mitt kvarter, är redo för VM.

Om fotbollen tar stor plats i vanliga fall, så är den extremt viktig just nu. När det är VM kretsar hela livet kring spelschemat. Andra saker som fritidsaktiviteter och arbete upphör att ha någon betydelse. De som är lyckligast lottade har tagit semester och sticker till Brasilien för att se matcherna där. Biljetterna till det argentinska landslagets matcher tog slut redan i mars. Argentina är det femte landet där det har köpts flest biljetter till VM (efter Brasilien, USA, Tyskland och England), sammanlagt 55 000.

vm.jpg
Den lokala pizzerian peppar landslaget.

Men de flesta får nöja sig med att se sitt lag på teve. På mitt jobb har vi sedan länge kollat upp vilka matcher det argentinska landslaget kommer att spela under arbetstid (och som alla anställda naturligtvis ser tillsammans på storbildsteve) och vilka vi kan se hemma. Andra livsviktiga frågor som diskuteras på arbetsplatserna är om det ska finna teveapparater tillgängliga för att se alla matcher och om man ska få se dem med eller utan volym. Elektronikaffärerna har specialerbjudande på led-tv och kabel- och satellitbolagen har lanserat särskilda kampanjer inför VM. I skolorna byter barnen bilder till sina fotbollsalbum, affärerna säljer allt från hundtröjor till kaffekoppar och mössor med Argentinas färger och reklamen på teve handlar bara om fotboll. Det börjar med andra ord dra ihop sig på riktigt för det största fotbollseventet på fyra år. Argentina är på väg att stanna.

album.jpg
Bilderna på landslagsspelarna är eftertraktade på bytesmarknaden.
oferta.jpg
Kabelbolaget Cablevisión erbjuder tittarna VM i högupplöst format för 70 peso i månaden.

2014-06-01 02:26 Kommentera
Kategori: Argentina, Fotboll, Traditioner, Vardagsliv

Anonym 371072741

Jag är journalist och bosatt i Argentinas huvudstad sedan tolv år tillbaka. Följ med till mitt Buenos Aires och upptäck smultronställena bortom de stora turistmagneterna. På den här bloggen hittar du bland annat skildringar av vardagslivet på andra sidan Atlanten, tips, praktisk information och reseberättelser från andra platser i Argentina och Latinamerika.

Blogroll

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206