Indien-bloggen

Inte indisk mat

2013-07-06 08:52 Kommentera
Kategori: Indien, Indisk mat, Turism

Rajasthanithali.jpg
Rajasthani thali och gujurati thali - indisk mat som du näppeligen hittar på indiska krogar i Sverige.

Maten du äter på en indisk restaurang i Sverige är inte indisk. För det första lagas maten på nio av tio indiska krogar i Sverige av bangladeshier. För det andra är många av rätterna utvecklingar av en matkultur som de muslimska mogulerna hade med sig när de invaderade Nordindien på 1500-talet. För det tredje är några av rätterna uppfunna i Storbritannien på 1960-talet.

Ta till exempel paradrätten chicken tikka masala (kycklingfilébitar grillade på spett och serverade i en gräddig tomatsås). Tikka står för den röda färgen och masala för kryddblandning. Namnkombinationen och såsen är en uppfinning av sydasiatiska kockar på indiska krogar i Storbritannien i ett försök att skapa något som ser exotiskt ut men ändå inte är för starkt. Rätten har därefter spritt sig till indiska krogar över hela västvärlden och även exporterats tillbaka till moderlandet.

Visst kan man ändå kalla den indiska restaurangmaten i Sverige för indisk. Trots sitt historiska arv från Nordindiens muslimska erövrare har den ju ändå sina rötter på den indiska kontinenten – och all matkultur är i grunden en blandning av influenser från vitt skilda håll. Vem vill påstå att kåldolmar inte är svensk husmanskost trots rättens turkiska ursprung. Visst kan det upplevas som reaktionärt att söka efter nationellt genuina kulturyttringar. Vad är föresten "indiskt" och vad betyder "genuint"?

Men letar du efter annan indisk mat än mogulernas är ett besök på en indisk krog i Sverige ingen bra plats att börja den kulinariska resan på.

Indienbockerx3.jpg
New Delhi Borås, Indien - personlig guide och Indien - elefanten som började dansa - tre Indienböcker att ta med och läsa på vinterns Indienresa.

2013-07-06 08:52 Kommentera
Kategori: Indien, Indisk mat, Turism

Per J Andersson

Jag är redaktör på Vagabond sedan starten 1987 - och därtill besatt av Indien, som jag ständigt reser till. Senaste 30 åren har det blivit hundratals reportage och hittills fem böcker om landet, senast dokumentärromanen New Delhi-Borås. Har du frågor om Indien? Maila per@vagabond.se.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206