Indien-bloggen

Wifi på indiska tåg

2016-09-14 10:45 Kommentera

Indisktågperrong.jpg

Gamla tåg, folkmyller och kassor med manuell betjäning. Det kan vara svårt att få ihop kontrasten mllan gammeldags och nytt, men nu kan du faktisk surfa tacka vare fritt wifi på Indiens tågstationer.

Först ut var Mumbai Central, som fick wifi i januari i år. I juni fick också nio pendeltågstationer i Bombay uppkoppling, nämligen Bandra terminus, Thane, Vashi, Dadar, Kalyan, Kurla, Borivali, Churchgate och Panvel. Fler stationer runt om i Indien tillkommer nu under hösten.

Målet är att 400 stationer ska erbjuda gratis wifi i slutet av 2019.

Victoria-Terminus.jpg
Victoria Terminus i Bombay fick gratis wifi i juni i år.

Frågan är inte hur snabbt, utan hur långsamt det blir. Med ett engångslösenord kommer du kunna utnyttja ett snabbt Internet, lovar man, under 30 minuter. Efter de första 30 minuterna kommer hastigheten sänkas, men troligtvis vara funktionellt nog för att skicka epost (utan bilagor) och uppdatera Facebook (utan bilder), men inte så mycket mer.

Wifi-projektet, som sker i samarbete med bland annat Google, ska efter stationerna se till att även tågen blir uppkopplade. Vi som hört sådana löften förr är luttrade och säger: vi tror det när vi ser det.

Å andra sidan klarar jag mig utmärkt utan internet när jag åker tåg i Indien. Jag har fullt upp med att prata med indiska medpassagerare och blicka ut över det skiftande landskapet.

2016-09-14 10:45 Kommentera

Per J Andersson

Jag är redaktör på Vagabond sedan starten 1987 - och därtill besatt av Indien, som jag ständigt reser till. Senaste 30 åren har det blivit hundratals reportage och hittills fem böcker om landet, senast dokumentärromanen New Delhi-Borås. Har du frågor om Indien? Maila per@vagabond.se.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206