Indien-bloggen

Längtar till Trichy-Trichy

2016-09-26 10:45 Kommentera

Roskforttemplet.jpg
Rock Fort-templet tronar på en klippa mitt i gamla stan.

I Tiruchirapalli träffar jag en man som heter Vilambi. Han tycker att det det inte finns någon bättre plats på jorden att bo på.
– Här finns bra universitet, det är lugnt och tryggt och inte så mycket trafik, säger han. Det är en bra familjestad. Dessutom är naturen nästan jämt grön runt stan på grund av Kaverifloden som aldrig sinar.

Jag älskar staden med det tungvrickande namnet Tiruchirapalli. Ofta när jag är här, i Sverige, och inte där, längtar jag dit. Staden med namnet som är så tungvrickande att stans invånare föredrar att säga Trichy, helst två gånger. Fråga: Where are you from? Svar: Trichy-Trichy. Men jag har andra bevekelsegrunder: jag gillar den dammiga röriga mellanstora stadens kombination av hinduisk andlighet och ekonomisk entreprenörskap.

Den tamilska tolkningen av hinduismen känns trots ortodoxa drag inte lika oresonlig som i norra Indien. Här är vanligtvis hinduer och muslimer inte rädda för varandra.

Sri Ranganathaswamy Temple.jpg
Ranganathaswamy-templet i Srirangam i utkanten av Trichy.

Trichy har ett inte särskilt uppseendeväckande exotiskt basarliknande centrum, men ändå tillräckligt rörigt, myllrande och doftande för att tillfredsställa längtan efter Indien. Styrkan ligger i templen som är antingen spektakulärt belägna, enormt stora och/eller rymmer spännande riter som inte nämns i hinduismens grundbok.

Staden har gamla anor och finns omnämnd som stad i Cholariket runt år noll. Därefter har det tillhört Palava- och Pandyakungarna innan Cholariket återfick kontrollen över Trichy på 900-talet e Kr. En period under medeltiden tillhörde stan Vijayanagar, det hinduiska kungadömet i Karnataka som föll och erövrades av muslimska trupper 1565.

Masaladosa_mm.jpg
Den sydindiska maten är den bästa.

Rock Fort-templet ligger på en 83 meter hög klippa som reser sig som en mystisk utomjordisk monilit ur basarkvareten. Srirangam tre kilometer norr om centrum är Indiens största: tempelområdet är på 60 hektar och den högsta gopuramen (tempelpyramiden) är 73 meter. Och i Samayapuram två mil norr om centrum dyrkar man den röda gudinnan Mariamman, blöter sina kläder och rullar som levande timmerstockar runt templet.

Dessutom är hotellen billiga och bra, de utländska turisterna få, atmosfären nyfiket vänlig och stadslivet befriande fritt från självpåtagna guider och fixare som ska hjälpa vilsna blekansikten att hitta rätt.

2016-09-26 10:45 Kommentera

Per J Andersson

Jag är redaktör på Vagabond sedan starten 1987 - och därtill besatt av Indien, som jag ständigt reser till. Senaste 30 åren har det blivit hundratals reportage och hittills fem böcker om landet, senast dokumentärromanen New Delhi-Borås. Har du frågor om Indien? Maila per@vagabond.se.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206