Inre och yttre resor

Bologna – sällsamma legender och en makalöst bra shopping

2016-10-16 18:16 Kommentera

Trots att jag varit så många gånger i Bologna så hittar jag alltid nya skatter att besöka och andra som jag bara måste återvända till. Även om Bologna inte känns så katolskt så är religionen mer närvarande än man kan tycka vid första anblicken. Kyrkorna är otaliga, den ena vackrare än den andra och de står sällan tomma. Många gånger pågår någon andakt och där sitter alltid flera människor i tystnad, funderar och begrundar över livet.

Några av dem gömmer på spännande legender som t ex Sanctario di San Luca, välkänd där hon står högt uppe på kullen en bit utanför själva centrum. Det är lång vandring genom nästan fyra kilometer arkader och många trappsteg innan man når toppen, men väl framme är det mödan värt. En storslagen utsikt och en sällsam stillhet möter. Legenden säger dessutom att om man promenerar hela vägen, fram och tillbaka och knäböjer framför Madonnan så får man önska något och det bästa av allt är att önskningen ska gå i uppfyllelse. Sant eller falskt, ja det är bara prova. Samma Madonna bärs en gång om året ner från San Luca till San Petronius och här får hon stanna under en vecka. Legenden berättar att processionerna började på 1400-talet. Det hade regnat i månader och inget ville växa. Då togs Madonnan ut och som i ett trollslag var solen där. När det numera regnar under processionen (vilket är vanligt) så sägs det att det är Madonnans tårar.

En annan, betydligt mera okänd, och väl gömd skatt är Santa Caterina da Bologna. Sedan mer än 500 år tillbaka sitter hon på en guldtron, iförd sin nunnedräkt och legenden säger bl.a. att när hennes "systrar" fann henne, två veckor efter hennes död, doftade hon fortfarande friskt och gott. Dessutom, när bombningarna i Bologna nådde sin kulmen och till och med klostret bombades så klarade sig San Caterina och hennes rum förblev oskadat. Klostret är enkelt att finna, men att hitta in till San Caterina är betydligt svårare. Framför en mörk dörr vid ena väggen sitter en liten ringklocka. Här kan man ringa på, vänta och se om nunnorna från klostret ger en tillåtelse att komma in i salen där San Caterina fortfarande sitter, en spännande och berörande upplevelse.

När man har njutit av historia, kultur och alla kyrkor kan det vara dags att shoppa loss i Bologna som erbjuder underbar shopping för olika plånböcker. Låt oss utgå från Piazza Maggiore och på gatorna som sträcker sig härifrån öppnar sig all möjlig shopping. Via Ugo Bassi, Via Independenza eller Via Rizzola – det är bara att välja. Man hittar snygga skor, små butiker, men också köppalats som H & M, Sisley eller Zara om man är ute efter kläder eller skor, men varför stanna vid det? Här finns trevliga väskaffärer, tvålar och kosmetika, roliga smycken, barnkläder – ja det mesta.

Efter ett arbetsmöte tänkte jag ägna resten av förmiddagen åt shopping av olika slag, d.v.s. fönstershopping och kanske också en del saker ska följa med hem. Inleder med en kaffe på Bar Rivoli nära hotellet och nu är jag redo för att strosa längs Independenza, min favorit. Det blir ett par snygga boots på Cinti och ett nagellack på Kiko innan jag styr stegen mot Via Archiginassio och Via Farini. Här ligger de tätt, lyxbutikerna, den ena mera exklusiv än den andra. Skopriserna ökar med någon hundralapp för varje steg man tar, samma sak med priserna på rockar, klänningar eller vad det nu är. Det är kul att kolla och fönstershoppa i dessa butiker och alltid kan man få nya idéer och inspiration. Kikar på klockan, som närmar sig 14, hög tid för lunch eftersom många restauranger slutar servera lunch 14.30 eller möjligen 15. Efter lunchen ska det bli favoritinköp, på matgatorna. Mera om detta i nästa inlägg.

P1000509 - Kopia.JPG
På väg mot San Luca!
P1000523 - Kopia.JPG
Framme efter en lång och mödosam vandring - San Luca!
IMG_1766.JPG
Utanför klostret i väntan på att få se Santa Caterina
IMG_1847.JPG
Santa Catarina på sin guldtron!
IMG_1820.JPG
Shopping längs Via Rizzola!

2016-10-16 18:16 Kommentera

Bologna - historiens vingslag viskar i varje hörn

2016-10-09 19:19 Kommentera

Bologna är en av mina absoluta favoriter och dit återvänder jag alltid, varje år, privat eller med jobb. SAS fyller 70 år och när förhandserbjudandet till Guldkunder damp ner i mailboxen och erbjöd resor för halva poängåtgången och vi bjöds välkomna till Hotell Metropolitan, oslagbar favorit, så var det bara att boka. Landar, tar taxi in till Centro Storico, välkomnas varmt av Anna och Claudio, hotellets ägare. Sviten på olivgården bjuder oss välkomna. Lika underbart som alltid, insuper atmosfären och sedan senaste besöket har "mitt" förtjusande hotell utökats med en ny våning med fantastiska rum och terrasser som bjuder på utsikt över Bolognas månghundraåriga gamla takåsar. Dessutom med en alldeles otroligt vacker takterrass där man kan njuta aperitivo, mortadella, skinkor, ostar och oliver tillsammans med ett gott vin eller någon annan dryck. Utsikten är bedövande vacker och hela miljön är ytterst smakfull.

Dags att gå ut för att äta och längs vägen hälsas vi välkomna med kramar och glada tillrop från alla håll, lycklig, glad i ett av mina andra "hem" (det finns några fler). Avnjuter en utsökt middag under arkaderna i en av de gamla gränderna, men maten och de bästa restaurangerna sparar jag till ett senare inlägg.

Huvudgatorna är i dag stängda för biltrafik. Varför det? Jo, i dag är det fest till ära av San Petronius, Bolognas alldeles eget skyddshelgon. Vi får veta att det är konsert på torget och efteråt ska det bli fyrverkerier. Självklart måste vi till Piazza Maggiore och tillsammans med ca 3000 andra lyssnar vi på ett italienskt band som heter Nomadi, okänt för oss, men tydligen något av ett kultband i Italien. Stämningen är hög, publiken är ung och, entusiastisk och glad. Fyrverkerierna som avslutar kvällen är bland de mest storslagna jag sett, en sprakande och speciell atmosfär bland byggnader från 1300-1400-talen. Nöjda och glada går vi "hemåt" till hotellet. Njuter en stund under olivträden på den fridfulla gården innan vi somnar i vårt ljuva rum.

Efter den underbara frukosten flanerar vi mot Piazza Maggiore, det undersköna torget och Bolognas nav. Lugnt och stilla och av gårdagens fyrverkerier och fest syns inte ett enda spår. Så är man också bra på att hålla gator och torg rena som salsgolv. Tempot är stilla trots att Bologna är en stad i Göteborgs storlek så är det sällan man ser någon stressa eller springa. Livet får ta den tid det tar helt enkelt. Över torget och hela det historiska centrat vakar den vackra katedralen, San Pietro. Kyrkan började byggas på 1300-talet, men fullbordades inte förrän 300 år senare. En gång på väg att överträffa Peterskyrkan, såväl vad gällde storlek som prakt. När detta nådde Rom stoppades det fortsatta bygget av Påven. San Pietro fick inte bli en konkurrent till Vatikanen och det heliga centrat. Här ligger stadshuset, det gamla biblioteket och mycket annat, men efter en kaffe på torget styr vi stegen mot universitet och studentkvarteren vid Via Zamboni.

Bologna kan ståta med världens äldsta universitet och att gå in i, och titta på, några av institutionsbyggnaderna är en upplevelse. Byggnaderna, inrymda i de skönaste palats man kan tänka sig. Historiska institutionen, filosofiska, medicinska, juridiska, ja listan kan göras lång. Vackra fasader. Invändigt fresker, statyer och andra konstföremål. Konsten och historien spelar en central roll i hela det italienska samhället. Fantasin griper tag i en, man förflyttas för en sekund till Medeltiden och det känns nästan som om Dante Alighieri går förbi och besvarar min vördnadsfulla hälsning med en nickning. Jag skojar klart, men missa inte ett besök här.

På vägen tillbaka mot tornen stannar vi till på "studentkaféet" vid Piazza Verdi – en favorit som jag alltid återkommer till. Stämningen är underbar och i dag firas flera nya unga doktorer med lagerkransen på huvudet, glada tillrop, lite "bus" – alltid lika roligt att ta del av. Dessutom är kaffet otroligt gott och billigt. Dröjer oss kvar en stund innan vi styr stegen till Via Santo Stefano. Vi ska besöka Santuario di Santo Stefano som är sju kyrkor i en. En mäktig upplevelse och i en kyrkorna ligger självaste San Petronio begravd. I en del av dessa sju kyrkor finns en liten butik som drivs av munkarna. Här kan man köpa nyttiga örter, salvor och mycket annat. Stillheten råder trots en del turister. Tittar på klockan, dags för lunch innan vi fortsätter att njuta av Bologna. Mera följer.


IMG_1528.JPG
Utanför rummet på den förtjusande olivgården
IMG_1562.JPG
Att njuta aperitivo och ett gott glas vin på denna förtjusande terrass högt ovanför takåsarna inbjuder till inspirerande samtal
IMG_1489.JPG
Livfulla och trevliga kaféet på Piazza Verdi
IMG_1422.JPG
Magiska fyrverkerier i Bolognas historiska centra
IMG_1811.JPG
Sanutario di Santo Stefano

2016-10-09 19:19 Kommentera

Höst i Köpenhamn, shopping, vinprovning och konst – en underbar mix

2016-10-02 17:31 Kommentera

Sticker mellan med Köpenhamn och lite annat innan det blir mera av Australien och andra långväga resmål. En höstdag i Byen är aldrig fel, särskilt inte när vädrets makter är oss nådiga. Sommaren varar fortfarande trots att det borde vara höst enligt almanackan. Butikerna ropar däremot höst och jag tycker det är kul att kolla senaste modet, fönstershoppa och kanske följer det också med några små saker hem, vem vet? Strosar längs Ströget, betraktar Illums läckra skyltning innan jag viker in mot Runde Torn och myllret av trevliga små gator. Lite te hos Persch så klart och Kronprinsens Gade bjuder på många andra trevliga butiker. Flanerar vidare till Pilestraede, kollar in på Norr och i ett par andra butiker innan det blir en tur till mera etablerade modehus som Malene Birger. In på Illums Bolighus och kaffe på klassiska Illum Smushi Café, bara miljön är värd ett besök. Vacker och romantisk inredning, utsökt porslin, goda bakverk och bra kaffe.

Lämnar city och kör till Ordrupgaard, en ständigt återkommande favorit. Nu visas en imponerande Monet utställning, Nordens största med många klassiska verk. Hänförd, berörd och inspirerad av det jag ser. Lägg till detta Ordrupgaards arkitektur, med den råa moderna nybygganden och det gamla trähuset från slutet av 1800-talet, en mix helt min smak. Blev så upplyft att tiden bara försvann, tittade på klockan, lunchdags sedan länge. Tur att vi har nära till vårt lunchställe, Kaféet på Ordrupgaard, som är så fint, underbar miljö, ekologiska råvaror. I dag blir det blir det smörrebröd, ett vegetariskt och ett med ost, som sköljs ner med gott rödvin och efteråt kaffe. Nu är vi redo för en tur i den underbara parken. Träden har precis börjat skifta färg till gyllene toner av alla slag, med inslag av rött och en del grönt som dröjer sig kvar. Vackra skulpturer bidrar till upplevelsen och det vilar ett underbart ljus över parken som ytterligare förhöjer stämningen.

Dags att köra tillbaka mot Köpenhamn, ska inhandla kvällens middag, men längs den vackra Kystvejen blir det först stopp på Arne Jacobsens klassiska bensinmack från 1938. Den är vacker att se på, men vi stannar till främst för att köpa utsökt glass i den fina glassbaren. Självklart höjs smakupplevelsen av den klassiska och vackra miljön. Lägg till detta en hänförande utsikt över Öresund och upplevelsen är fulländad.

Några inköp på Magasin och ett glas champagne i deras vin- och champagnebar får en att känna sig som en äkta Köpenhamnare innan vi avslutar på Lögismose vid Toldbodarna. Provar veckans "tillbudsviner", köper deras underbara tapas som ska bli kvällens middag. Ett par flaskor vin får också följa med hem. Älskar stämningen och atmosfären på Lögismose och vi dröjer oss kvar länge innan det är dags att lämna Köpenhamn för denna gång.

IMG_1250.JPG
Redo för Monet
IMG_1257.JPG
Utsökta smörrebröd på Ordrupsgaards Café
IMG_1269.JPG
Klassiker - bensinmack ritad av Arne Jacobsen 1938
IMG_1283.JPG
NORR - en av många trevliga affärer i Köpenhamn
IMG_1276.JPG
Ett glas champagne på Magasins vin- och champagnebar känns kontinentalt!

2016-10-02 17:31 Kommentera

Vandring i Australiens vildmark – livsnjutning, tystnad - blir ett med naturen

2016-09-25 19:21 Kommentera

Vaknar, det är morgon, lägger ett par vedträn på elden, ligger kvar under mysiga filtar och värmer varandra. Tittar på klockan, snart halv tio, kanske dags att stiga upp och äta frukost. Utanför fönstret sitter kängurun, eller rättare sagt wallabyn, och kikar på oss. Mycket nyfiken. Öppnar dörren till den lilla terrassen, eller vad man nu ska kalla uteplatsen vid ingången till vårt tält. Solen strålar från en klarblå himmel och det känns redan varmt. Några fåglars ljud hörs, annars är det så tyst att man nästan hör tystnaden. Går ner mot samlingsrummet och på flodstranden är ett bord dukat för två. Varmt och glatt god morgon från Jaide och Steve och snart står frukosten på bordet. Den ena läckerheten efter den andra och till detta färsk apelsinjuice och gott kaffe. Avslutar med ett iskallt dopp i ett av vattenhålen i bäcken. Magiskt, känns som man är alldeles ensam ute i världsalltet.

Nu är det dags att bege sig på lång vandring. Lunchpaket och vatten finns att hämta, vi packar ryggsäcken och lämnar vår trygga boning. Ut i intet, mot den stora nationalparken Lamington. Att ta sig dit till fots tar säkert minst en timme, men vägen vi går bjuder på det ena mer betagande naturscenariot efter det andra. Vilda djur med också får och svarta kossor som kikar på oss. Berg, raviner och så närmar sig en skog med höga träd och spikraka stammar. Upplivade och nästan lätt berusade av den rena luften, tystnaden och skönheten. Vi är glada att vi har med vatten, det är backigt, soligt och ganska varmt. Så tätnar skogen igen och vi passerar en underbar bäck där man också kan bada. Dock inga handdukar med och vattnet är kallt så jag nöjer mig med att doppa fötterna. Dags för lunch och vi öppnar vårt matpaket, ljuvlig pumpasoppa, bröd och någon sorts plättar. Nya krafter och så är vi framme vid Lamington. Varningsskyltar för dingohundar, vildkatter, kängurus så klart, men kanske framförallt för risken att gå vilse. Ha med vatten, första hjälpen kit, kompass och tänk på att man inte söker någon förrän de varit borta minst 24 timmar. Naturens krafter är inte att leka med! Internet eller telefon fungerar inte. Spännande och lite kusligt, men vi ska inte ta oss djupt in i nationalparken utan hålla oss på den markerade stigen och vända om efter ett tag. Det är ganska tuff vandring, smala stigar, backigt och när vi kommit en bit på väg inser jag hur lätt man skulle kunna gå vilse här. Det börjar bli dags att vända tillbaka och efter ett par timmar ser vi Nightfall Wildernes Camp. Det ryker i skorstenen på den båda andra tälten och vi ta med en öl upp till vårt. Tänder brasan, tappar upp vatten i de franska badkaren, tänder stearinljusen, sjunker ner, njuter och mjukar upp våra trötta kroppar.

När vi går till kvällens middag är det kolmörkt och det känns skönt att sjunka ned framför brasan, njuta av den ljuvliga middagen och stilla småprat. I kväll blir det inte någon partynatt. Alla är ganska trötta efter gårdagen och efter dagens långa vandringar. Tillbaka mot tälten och brasan och nog prasslar det i mörkret? En koala eller är det vår lilla wallaby? I kväll somnar vi ovaggade och ser fram mot ännu en dag ute i vildmarken innan det blir dags att ta oss mot helt andra platser.


IMG_8916 - Kopia.JPG
Gigantiska träd i skogen
IMG_8935 - Kopia.JPG
Dags för en liten paus!
IMG_8940.JPG
Magisk natur och inte en människa så långt ögat når!
IMG_8927 - Kopia.JPG
Vi närmar oss nationalparken
IMG_8997.JPG
En av flera ljuvliga frukosträtter!

2016-09-25 19:21 Kommentera

Nightfall wilderness camp – vildmarksliv i Australien – en oförglömlig upplevelse

2016-09-18 18:38 Kommentera

Så är vi framme någonstans långt ute i "nowhere". Vi kör över Christmas Creek och just i dag är vattnet inte särskilt högt så det går lätt att ta sig över. Parkerar bilen och vi har knappast hunnit stiga ur förrän vi välkomnas varmt av Steve och Jaide, paret som driver detta ställe. Hälsar på Marc och Erin som är ett av de tre par som också ska tillbringa helgen härute i vildmarken. Fler gäster tar man inte emot – ett par i varje "tält", totalt sex gäster. Jaide visar oss runt. Vi börjar nere vid bäcken. Tre bord med stolar står utplacerade väl avskilda från varandra längs bäckstranden. Här kan man bada berättar Jaide, i något av vattenhålen, enda publik är någon av alla de wallabys som lever och bor här, möjligen tillsammans med någon liten koala. Självklart ska jag testa ett dopp lite senare, solen skiner och det är nog drygt 20 grader trots att det är vinter i Australien. Är det ljumma kvällar äter vi ute i det fria, förklarar Jaide, men nu på vintern blir det troligen framför brasan i samlingsrummet. Vilket rum. Underbart, öppet åt ena hållet, en härlig brasa, soffa och bord där man samlas för en öl, ett glas vin eller en drink före maten, fri bar där man kan hämta dricka. Middagen serveras klockan 19 och frukost mellan 8 och klockan 11. Om så önskas kan man också äta i sitt privata "tält". Friheten känns total.


En liten golfbil transporterar oss och väskorna uppåt, långt ut till ett alldeles eget avskilt ställe och där ligger "tältet" som ska bli vår bostad över helgen. Jag måste medge att vanligt campingliv absolut inte är något för mig, men jag hade ju sett på nätet att det var något helt annat och jag blev överväldigad. Här skulle jag kunna stanna länge och göra ingenting, säger jag. I kylskåpet står en flaska champagne och en ostbricka med ljuvliga tillbehör. Allt ingår i priset. Varken kort eller kontanter används på Wildernes Nightfall Camp utan det man vill göra och ha bokas och betalas i förväg, som t ex massage i det fria eller guidade långa vandringar i nationalparken.

Öppnar champagnen, skålar och njuter innan vi går husesyn i vår boning på 62 m2. En fullt utrustad köksavdelning med ett välfyllt kylskåp – inte bara ostbrickan, utan choklad, nötter och andra snacks, vatten mm. En mysig soffhörna, plädar och filtar (det kan behövas för natten är kylig även om kaminen värmer), en stor och präktig braskamin, dusch, toalett och som kronan på verket två franska badkar, stearinljus och badsalt, så klart att vi njöt av ett bad i dessa ljuvliga badkar, på med morgonrockar, tänder brasan innan det är dags att äta.

Nu ska jag backa bandet för innan dess hann vi utforska området utan att se en enda människa. Inledde med att sitta utanför tältet, äta ostar, skåla i champagne och lyssna på tystnaden. Se, viskar min man. En wallaby mamma med sin lilla unge. Den lilla diar medan mamman kikar försiktigt på oss. En upplevelse som tränger så djupt in i själen att den är svår att förklara. Hand i hand går vi sedan runt i detta oändliga område, långvandringen till Lamington Park ska vi göra i morgon. Den kräver ordentliga skor, vatten mm. I dag är de mer än tillräckligt att bara vara här. Några hundra meter upp i backen ligger ett av de andra tälten och jag ser hur det ryker ur skorstenen. Detta är ett ställe som gjort för romantik.

Så faller mörkret och det blir svart. Kolsvart och jag prisar lyktorna vi fått. Utan dessa hade det varit omöjligt att ta sig till samlingsplatsen nere vid bäcken. Jag har sällan mött ett sådant mörker, tystnaden är överväldigande och bryts bara av en och annan fågel som slår bo för natten och ett tassande av någon wallaby eller koala. Månen är vänlig och bjuder på lysande fullmåne i nattens mörker och med försiktiga steg går vi mot samlingstältet. Här sitter de båda andra paren, killarna har vi redan hälsat på, men nu är också Dominique och hennes man Marc här. De har barnfritt och har lämnat sin lille ettåring i tryggt förvar hos hennes föräldrar. Småpratar, tar en öl före maten innan vi bjuds till bords. Sitter framför öppen eld och njuter av en utsökt trerätters måltid, lokala råvaror och ekologiskt så långt det går. Underbara viner innan vi flyttar över till sittgruppen igen. Jag hade räknat med en tidig kväll, men runt detta bord klickar personkemin i gång på ett sätt jag sällan varit med om. Något händer med oss alla och vi pratar och pratar om livet, ja om allt. Människor från olika delar av världen ja de båda andra paren är australiensare, olika erfarenheter, jobb, utbildningar, men ändå något som svetsar oss samman och öppnar inre portar. Klockan närmar sig väl midnatt när Marc faller på knä och friar, romantiskt så det förslår. Champagne öppnas, musik sätts på och vi dansar och pratar natten lång. Den tidiga kvällen blev kring halv tre tiden på natten och efter en oförglömlig kväll somnar vi tätt intill varandra framför brasans mjuka sken. Det här är livskvalitet. Fortsättning följer.

IMG_8805.JPG
Myshörna framför brasan
IMG_8817.JPG
Lovar att de var ljuvliga att bada i - de franska badkaren
IMG_8818.JPG
Champagne och ostar - utsökt lunch!
IMG_8834.JPG
IMG_0985.JPG
Mor med sin lilla unge!
IMG_8883 - Kopia.JPG
I dag kunde man gå över Christmas Creek - nästan torrskodd!
IMG_8800.JPG
En bild på den sköna sängen måst ju också med!

2016-09-18 18:38 Kommentera

Ut mot ”outback” - vildmarken i Australien – ”lightversionen”

2016-09-12 18:07 Kommentera

Dags att ta några dagars "break" från Queenslands glada och soliga huvudstad för en helg i vildmarken. Det är fredag förmiddag, solen strålar från en klarblå himmel. Efter en god frukost i den numera välbekanta, lite gammeldags, frukostmatsalen säger vi hej så länge till den trevliga personalen på mysiga Inchcolm Hotel. Vi har hyrt bil någon kilometer från hotellet och vi bestämmer oss för att promenera dit. Bagaget är lätt. Packat för en vildmarkshelg (resten av väskorna lämnas kvar på hotellet). Bilen hämtas, enkelt och smidigt, på ett lite udda ställe i utkanten av Chinatown. Vi tackar den moderna tekniken för GPS, hur i all världen hittade vi förr? Målet är inställt på Christmas Creek, Lamington och färden dit förtjänar ett alldeles eget inlägg. Efter några mil på trafikerade vägar befinner vi oss i ödsligheten. Husen blir färre och färre, boskap betar dock längs den smala vägen. Landskapet är bedövande vackert. Grönt med ockrafärgade nyanser, ändlösa slätter, men berg skymtar i fjärran. Vi stannar bilen för att gå ut och lyssna på tystnaden och den är så intensiv och närvarande att örat nästan skapar egna ljud. Magiskt. Se, där är dom, utropar jag när de första kängurus hoppar förbi, sedan ser vi en koala och flockar av wallabees. Det känns verkligen exotiskt att möta dessa djur, så fjärran från Sverige. Dessvärre ser man också flera ihjälkörda kängurus och många vi träffat har vittnat om att det är problem. Att köra innan mörkrets inbrott var ett självklart val för oss.

Sista utposten och sista möjligheten att handla, innan vi ska nå vårt vildmarkscamp, är Beaudesert, som ligger 50 km från vårt mål (gäller att inte glömma några inköp när man bor så). En typisk liten australiensisk landsort med ett par hotell, en supermarket, några kaféer och ett trevligt postkontor. Botaniserar först i livsmedelsaffären, men köper bara vatten. Allt ska finnas på "vårt" ställe (även friskt vatten, men i fall att?). Ett kafé och en kopp kaffe innan vi kör ut i tomma intet vore inte så dumt. Kollar på tripadvisor, Everdays Café rankas i topp. Frågar ett par kvinnor om vägen dit och plötsligt sitter vi där, som främmande fåglar, i en förtjusande liten trädgård. Ett par riktiga "Crocodile Dundee" män med en liten hund, ett par äldre damer, några lunchätare och så vi, de enda icke lokala gästerna. Kaffet är gott, vi nyttjar en bra toalett och besöker också postkontoret. Köper frimärken, tänkte skriva vykort långt där ute i ödemarken och posta dem när vi är åter i Brisbane. I det trevliga postkontoret finns "allt", dockor, väskor, block, datorer, pennor och böcker, ja "name it".

Fulltankad bil och nu bär det av ut i oändligheten. Ja, det känns nästan så. Inte en enda människa så långt ögat når, en och annan bil möter vi, massor av vilda djur, men också får och kor som betar i hagar stora som halva Skåne. Det här är Australien, fjärran från kuststäderna. Magiskt, storslaget, man tappar nästan andan. Här och var dyker en gård upp med eget vindkraftverk och annan självförsörjning. Vägbeskrivningen talar om att efter den lilla orten (ja ort och ort – en klunga hus) Hillview så fungerar vare sig internet eller GPS, men att det inte ska vara svårt att hitta fram. I min uppkopplade värld känns det märkligt att inte kunna kolla mail, Facebook, internet – ingenting, konstigt men också befriande. Så får vi syn på en liten träskylt som talar om att vi nästan är framme. Vad vi inte vet när vi kör över bäcken, (vägen är farbar ända fram i dag – så är det inte alltid – ibland är vattennivån i bäcken alltför hög) är att denna helg på många sätt ska förändra, ja kanske inte våra liv, men beröra oss djupt in i själen. Mera om detta i nästa blogginlägg.

IMG_0691.JPG
Njuter kaffe på Everdays kafé i Beaudesert
IMG_9009.JPG
Varningsskyltar för kängurur behövs verkligen
IMG_8825.JPG
Otroligt vackra naturscener möter överallt
IMG_8909.JPG
Stiliga svarta kor på väg mot ännu vildare trakter!

2016-09-12 18:07 Kommentera

Brisbane – kultur, parker och god mat

2016-09-05 12:03 Kommentera

Brisbane är en grön stad, en solig stad och en glad stad. Funderar över varför allt lyser solgult med blå och gröna färgklickar lite här och där. Ja inte bokstavligt men den solgula glada andan vilar över staden. Är det klimatet som gör människorna så glada? Ja, säkert delvis men det måste vara något annat också. Floden kanske, vatten är rogivande och vackert. Brisbane River är storslagen där den rinner genom staden kantad av skyskrapor på ena sidan och fantastiska grönområden på den andra. Då slår det mig att detta verkar vara trädgårdarnas stad och gröna lungor i storstad betyder mycket för välbefinnandet och kanske är de dessa som skapar en småstadskänsla i en 2 miljoners stad? Tempot är så avslappnat och lugnt. Alla verkar ha tid att byta några ord, står man med en karta i handen stannar genast någon och frågar om man vill ha hjälp.

Så till alla de gröna parkerna. Först ut är Roma Street Parkland som lär vara världens största tropiska stadspark. Den bjuder på en storslagen blomsterprakt, den ena uppsättningen vackrare än den andra. Vi tar en kaffe på mysiga Melange Café innan vi promenerar ner till floden och hoppar på City Cat, en av flera trevliga båtlinjer som trafikerar Brisbane River. Av vid Southbank. Här möter vi enorma ytor fyllda med grönskande parker och man kan till och med gå på regnskogspromenad! Vi avstår dock eftersom vi ska till mera vilda regnskogar så småningom. Nu är det inte enbart trädgårdar som finns här utan också större delen av Brisbanes kulturella centra med bland annat Queensland Art Gallery, Gallery of Modern Art och Queensland Museum, men också många andra spännande byggnader. Här kan man besöka en nepalesisk pagod om man har lust och även andra multikulturella byggnader. Det vimlar av trevliga kaféer och lunchställen, men själva ska vi ta City Cat tillbaka till andra sidan – vi är sugna på lunch och slinker in på ett av många trevliga kaféer.

När vi pratar om parker så missa absolut inte City Botanic Garden. En ofantligt stor park där man umgås, joggar, cyklar eller kramas. Vi är där på kvällen och jag är fascinerad av att parkerna är öppna till midnatt. Hemma har man alltid fått lära sig att undvika parker efter mörkrets inbrott, men Brisbane anses vara en extremt säker stad – kanske därför man har öppet långt efter mörkrets inbrott?

Avslutar Brisbane med några ord om alla underbara matställen. Restauranger och kaféer – de flesta i toppklass. Saké och Harveys nämnde jag i förra blogginlägget, men det finns fler favoriter. Blackbird som ligger nere vid vattnet visade sig vara ett förtjusande ställe med utsikt över floden. Livfull och härlig stämning med fantastisk mat. Ostron och skaldjur som sig bör i en stad som Brisbane, men också ett spännande australienskt kök med en touch av Italien. Sono Japanese är så japanskt att man skulle kunna vara i Tokyo. Den ligger mitt inne i city och är svårfunnen så man bör vara ute i god tid innan den aktuella bordsbokningen. Förtjusande personal och japansk sittning vid de flesta borden. Sist, men inte minst la Vue Waterfront som ligger precis vid floden. Utsikten är vidunderlig och maten en pärla med betoning på fisk och skaldjur. Le chef bidrar till att skapa en speciell stämning genom sitt personliga bemötande och varje gäst tas emot som en stjärna. Lägg till dessa ett otal mysiga barer, fler restauranger, kaféer och man skulle kunna äta på olika ställen under ett helt år. För oss börjar det bli dags att lämna solskensstaden och ge oss vidare mot nya resmål!

IMG_8614.JPG
Väntar på båten
IMG_8738.JPG
En fläkt av Nepal mitt i Brisbane
IMG_8726.JPG
Blomsterprakt!
IMG_8470.JPG
Ännu mera blomsterprakt!
IMG_9033.JPG
Delikata förrätten på La Vue Waterfront och utanför fönstret den flotta bron - upplyst i violett!

2016-09-05 12:03 Kommentera

Fortitude Valley - spännande stadsdel i Brisbane

2016-08-29 15:14 Kommentera

Vid första ögonkastet känns Brisbane inte som den storstad den faktiskt är, men efter ett par dagar där upptäcker vi att staden faktiskt är nästan dubbelt så stor som Stockholm! Kanske är det den varma, vänliga och hjälpsamma atmosfären som lurar en?

En av våra absoluta favoriter blev stadsdelen Fortitude Valley. För mig kändes den som ett mellanting mellan Berlin Mitte/ Kreuzberg och Notting Hill i London - men kanske lite mera "raw" - inte riktigt lika tillrättalagt. Promenerade dit via Chinatown och det första vi mötte var klubbar och hotell med - kanske ? - ett lite tvivelaktigt rykte - men så plötsligt hamnade vi på en extremt intressant liten gatstump -Winn Lane -mysiga kaféer - butiker och ett hamburgerhak där i princip alla businessfolk verkade luncha - supertrevligt men för tidigt för lunch för oss. Flöt vidare - ja så kändes det - förbi några trista gator - innan ögonen spärrades upp / kolla den gatan och så hamnar vi på en av de mera spännande designgator jag någonsin sett! Möbler / kläder / hippa kaféer och sist men inte minst - extremt trevliga människor. Missa inte Clickon Furniture - superläckra möbler och för den som är nyfiken på australiensiskt mode så är Isov and Peppa en guldgruva!

Sugna på kaffe och hamnade på Jaimies Espresso - ett extremt läckert kafé! Vet inte riktigt hur jag ska beskriva det? En enkel barack med uteplats på en liten asfalterad bakgård - nej så känns det ju inte alls utan som en plats där man kan hänga i timmar - dricka utsökt kaffe - luncha - prata med en massa trevliga människor och lyssna på superbra musik! Förändringen här både syns och känns - bakgårdar som plötsligt ersatts av läckra arkitektoniska skapelser - risiga bilar som får lämna plats för BMW suvar och Lexus - en stadsdel i spännande omvandling.

Börjar bli hungriga och plötsligt befinner vi oss på James Street - en helt underbar gata. Får syn på Harveys - en restaurang som ser mycket trevlig ut - är fullsatt både ute och inne så när som på ett enda bord. Äter en fantastisk lunch - köket är en mix mellan australiensiskt och italienskt när det är som bäst. Sitter ute och njuter länge av det goda vinet - beställer in ostar - svårt att slita oss men dags att upptäcka mera av Brisbane!

image1.jpeg


Winn Lane


image1-1.jpeg


Utan för Ison och Peppa som har massor av läckra australiensiska kläder

image1-2.jpeg


Jaime's Espressobar gav oss nya vänner och oförglömliga minnen

image1-3.jpeg


Vad som dolde sig bakom dörrarna på detta hotell lyckades vi aldrig lista ut!

image1-4.jpeg


Underbar möbeldesign hos Clickon

2016-08-29 15:14 Kommentera

Brisbane - sol - värme och en alldeles otrolig livsglädje!

2016-08-22 14:05 Kommentera

Brisbane - Queenslands huvudstad är som en enda stor glädjemagnet. Alla är vänliga och hjälpsamma - står man med kartan i hand så kommer genast någon fram och vill hjälpa till! Sinnebilden av pigga glada och gästvänliga australiensare! Efter en nattflygning från Singapore landar vi tidigt på morgonen i Brisbane - taxi till mycket trevliga och personliga Inchcolm boutiquehotell. Trots att klockan bara är halv åtta på morgonen så får vi rummet direkt - varmt välkomnade av personalen - tog en lätt frukost innan vi gav oss ut i vimlet. Lyckades efter vissa vedermöder och mycket hjälp hitta Old windmill - Brisbanes äldsta byggnad - nja kanske inte värd att leta så mycket efter men kul att ha sett. Stadshuset var betydligt enklare att hitta - en glad byggnad framför ett torg fullt av liv. Kände oss lätt jetlagade - gick ner till Eagle Street Pier - bara att komma dit och se floden med alla båtar och den vackra bron piggade upp. In på Sake - en mycket bra japansk restaurang - här blev vi omhändertagna och välkomnade med både värme och glädje. Åt ljuvlig mat - drack gott vin och vips var vi som nya människor igen.

Eagle Street är fantastiskt fint - massor av trevliga och livfulla restauranger och barer - ja man blir glad här också! Vi tar oss upp på Queen Street - shoppingstråket med alla tänkbara butiker - alltifrån H& M till Dior och Chanel hittar man downtown. Börjar bli sugna på kaffe ( ja har redan tagit ett par på hotellet och Starbucks) men så faller mina ögon på Noosa - en choklad - och kaffebutik/ med ljuvligt kaffe och en sorts Rocky Road choklad med recept från nuvarande ägarens farfar - så otroligt god!

Strosar vidare - träffar en massa trevliga människor och tar en öl tillsammans med Mick och Jade som vi träffar i hotellets mysiga bar. Dags att klä om för middag och sedan väntar nog sängen - kommer mycket mera om Brisbane senare!

image.jpeg
Trevliga Queensstreet!
image.jpeg
En av Brisbanes äldre sevärdheter ( staden är ung - tidigt 1900-tal blir gammalt)
image.jpeg
Noosa Chocolate Factory
image.jpeg
Den gamla kvarnen!

2016-08-22 14:05 Kommentera

Singapore - spektakulär lyx, men också en spännande mix av olika kulturer!

2016-08-16 06:39 Kommentera

> Landar, lätt jetlaggad efter drygt 12 timmar på planet, det är kolmörkt,
> klockan är 6.30 i Singapore och hemma är den, nej förresten, tänk inte på
> tiden hemma. Här är klockan halv sju och det är snart morgon och ljust. Jag
> brukar alltid försöka anpassa mig till landets tid, glömma att marken gungar
> ibland och vet att redan i morgon känns det nästan som vanligt. Har varit i
> Singapore ganska många gånger och fascineras alltmera av denna, på ytan, så
> extremt välordnade, ja nästan lite väl präktiga stad. Har varit där med
> jobbprojekt och bland annat besökt sjukhus (Singapores hälso- och sjukvård
> rankas som en av världens främsta - långt för Sveriges), men också som
> turist på väg till olika länder långt från Sverige.
>
> Taxi direkt till hotellet. Makalösa och fascinerande lyxpalatset Marina Bay
> Sands, en upplevelse i sig, helt klart värt att satsa lite extra på om man
> har möjlighet. Omhändertagande och så vänliga att vi skulle kunnat
> tillbringa hela dagen vid hotellets helt sanslösa infinity pool, som lär
> vara den högsta och största i hela världen, men nog vore det slöseri med
> tiden att missa spännande Singapore. Ett par timmar vid poolen, simtur, en
> lätt andra frukost och man är som en ny människor, redo att ta sig an
> Singapore.
>
> Först ut blir Arab Street. Alltid kul att botanisera i de små butikerna,
> dock inga inköp, vi ska ju vidare. Börjar bli sugen på kaffe och styr stegen
> in på Haji Lane, lite hippt och ett spännande kvarter med mysiga kaféer och
> butiker. Många av husen är dekorerade med målningar i starka färger och jag
> vet inte varför, men de för tankarna till La Boca i Buenos Aires. Med tanke
> på kaféutbudet, sex timmars tidsskillnad och bara ett par timmars sömn i
> bagaget så blir det kaffe på två superläckra ställen, Artistri Café och CAD,
> mycket olika, men båda är någon sorts mix mellan galleri och kafé och kaffet
> är bara sååå gott. Gillar man lite annorlunda kläder så missa inte Tangers,
> koreansk design, mycket läckert och jag som bestämt mig för att inte handla
> kunde inte motstå en topp, ni vet det där om att man aldrig ångrar det man
> köpt bara det man inte köpte! Gillar man vintage så är Dulcet Fig ett måste
> och den som snöat in på brittiskt får sitt lystmäte hos Fabulous Fads.
>
> Lite tidigt för en Singapore Sling på Raffles, men missa föralldel inte ett
> besök. Spännande historia om tigern som en gång sköts där och i butiken kan
> man köpa söta (och dyra) tigrar i alla storlekar. Det är också kul att slå
> sig ner bland alla turister i baren och dricka den berömda drinken medan man
> kastar jordnötsskal på golvet. Enda stället i Singapore där det inte är
> kliniskt rent.

> Styr stegen mot MRT stationen (tågen som förflyttar en med blixtens
> hastighet till olika delar av Singapore) Målet är Little India. Färgglada
> hus, doftande blommor, ljuvliga kryddor och här kan den som vill shoppa
> loss. Med våra mått mätt är det billiga souvenirer i en annars dyr stad.
> Missa inte Sri Veeramakaliamman Temple, Little Indias äldsta tempel med anor
> från 1881. Man får gärna gå in, men glöm inte att ta av skorna. Ett annat
> sevärt tempel är Sri Srinivasa Perumal Temple, 397 Serangoon Road. I Little
> India vimlar det av trevliga och prisvärda restauranger. Vi börjar bli
> hungriga och slinker in på Langnaa Barefoot Dining, som bjuder på ett
> indiskt kök i världsklass. Klockan är sen eftermiddag och med tanke på att
> vi bor på läckra Marina Bay Sands så vill vi dit och njuta av poolen och
> allt annat. Middag på fantastiska Din Tai Fung innan vi avslutar kvällen med
> en drink på hotellets top floor bar. Utsikten är magnifik med Singapores
> Skyline och högst upp bland alla skyskrapor svävar vi, ja marken börjar
> gunga lätt och det är dags att lägga sig. Det blir mer Singapore så
> småningom, men innan dess en massa annat.

image1.jpeg


Arab Street med Sultanens moské i bakgrunden!

image1-1.jpeg

Haji Lane

image1-2.jpeg


Plötsligt - en butik med skandinavisk inspirerad design!

image1-3.jpeg

Det äldsta templet i Little India

image1-4.jpeg

Kul och prisvärt i Little India

2016-08-16 06:39 Kommentera

Anonym 1579269464

Jag är forskare, författare, psykolog och föreläsare med en aldrig sinande passion - att resa. Se och uppleva så mycket som möjligt. Börjar planera nästa resa redan på flyget hem. Har förmånen att resa både i jobb och privat samt att kunna jobba var som helst i världen. Är lite av en "country collector" - hunnit med 80 länder hittills och fler ska det bli.
I bloggen lyfter jag fram hur resor påverkar ens inre, hur man förändras och utvecklas. Ger tips på speciella "high lights" - alltifrån städer, natur och stränder till restauranger och mycket annat.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206