Inre och yttre resor

Gourdon – ännu en hänförande liten provencalsk by

2016-08-08 16:27 1 kommentar

Vi är på väg till den lilla byn Gourdon. Redan på avstånd stannar vi bilen vid en avfart för att ta foton av byn som tronar högt uppe på en klippa. Gourdon ligger längs den gamla allfartsvägen Route Napoleon och läget är så vackert att man nästan tappar andan. Uppe på den 500 meter höga klippan klättar de mest förtjusande små hus och utsikten från byns alla hörn är magisk, hänförande ja jag skulle kunna ta med alla superlativer som finns och ändå inte kunna ge rättvisa åt det ögat ser när man är där. Så är också Gourdon rankad som en av Frankrikes vackraste byar och de drygt 400 invånarna får samsas med en hel del turister under högsäsong. Huvudgatan kantas av butiker och mysiga små restauranger och med blott 400 invånare kan nog var och en ana att den är smal och kort och ändå rymmer den mycket spännande. De provencalska dofterna av lavendel, rosor, timjan, anis och rosmarin vilar över byn, men ut från en liten lokal kommer än intensivare dofter. Vad är detta? Jo, en parfym och tvålfabrik, La Source parfumée. Vi går in i en mysig liten lokal och får veta att detta snarare är ett destilleri för dofter eller parfymer. Och vi ser hur en äldre dam blandar tvålmassa. Vi botaniserar bland de underbara tvålarna som fått sina dofter genom naturliga tillsatser som fikon, lavendel, jasmin, honung, örter, citron och mycket annat.

Även om byn är liten så är den fransk, vilket ofta innebär ett stort intresse för god mat. Gourdon är inget undantag och byn rymmer förvånansvärt många och bra restauranger. Vi slår oss ner på Restaurant les Grand Hommes, och det visar sig vara ett mycket bra val. Lunchmeny för 22 euro inleds med en mycket god foie gras, som följs av grillad fisk innan vi avslutar med crème brûlée a La Rose. Vad passar bättre till än ett glas svalt lokal rosévin? Nöjda och glada strosar vi vidare i denna lilla by. Här finns en underbar macaronbutik, La Délices d´Ana, flera små gallerier och allra högst upp på toppen ett mycket trevligt kafé. Vi slår oss ner och svalkar oss med vars en iskall Perrier. Vid bordet bredvid sitter Jean och hans flickvän, Christine. Vi börjar prata om svensk musik, Zara Larsson sjöng ju EM låten, men också om trakten som har en uråldrig historia. Jean är född i byn, men bor numera i Grasse. Familjen har kvar sitt hus så det är ett självklart val att tillbringa semestern i barndomsbyn. Byns slott har sitt ursprung från tidig medeltid, men byggdes om 1610. Vintertid är det stilla, men under sommarmånader blomstrar Gourdon. Vi säger "hej då" till våra nyfunna vänner innan vi går in i kyrkan som ligger nästan vägg i vägg med kaféets uteservering. Tänder ett ljus och tänker på de som inte längre är med oss. Ut i solskenet. Ett stenkast från kyrkan ligger en utsiktsplats och framför våra ögon öppnar sig det otroligt vackra landskapet. Skönheten är nästan bedövande med bergen, dalarna, olivträd, lavendel, grottorna Gorges du Loup och i fjärran det azurblå Medelhavet med Nice flygplats på den karakteristiska tungan ut i havet. Vi lämnar huvudstråket och befinner oss plötsligt i små gränder där man inte ser en enda turist. Fascinerande. Det börjar bli dags att köra vidare, men innan avfärd botaniserar jag i ytterligare ett par små butiker. Honung och lavendel kan man aldrig få nog av.

IMG_6928.JPG
På väg upp mot Gourdon som skymtar högt uppe på klippan!
IMG_6948.JPG
La Source Parfumée i Gourdon
IMG_6958.JPG
I fjärran skymtar Medelhavet och man kan skönja flygplatsen i Nice
IMG_6950.JPG
Lunch hos les Grands Hommes!
IMG_6969.JPG
Här känns turisterna långt borta!

2016-08-08 16:27 1 kommentar

Anonym 1579269464

Jag är forskare, författare, psykolog och föreläsare med en aldrig sinande passion - att resa. Se och uppleva så mycket som möjligt. Börjar planera nästa resa redan på flyget hem. Har förmånen att resa både i jobb och privat samt att kunna jobba var som helst i världen. Är lite av en "country collector" - hunnit med 80 länder hittills och fler ska det bli.
I bloggen lyfter jag fram hur resor påverkar ens inre, hur man förändras och utvecklas. Ger tips på speciella "high lights" - alltifrån städer, natur och stränder till restauranger och mycket annat.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206