Inre och yttre resor

Brisbane – kultur, parker och god mat

2016-09-05 12:03 Kommentera

Brisbane är en grön stad, en solig stad och en glad stad. Funderar över varför allt lyser solgult med blå och gröna färgklickar lite här och där. Ja inte bokstavligt men den solgula glada andan vilar över staden. Är det klimatet som gör människorna så glada? Ja, säkert delvis men det måste vara något annat också. Floden kanske, vatten är rogivande och vackert. Brisbane River är storslagen där den rinner genom staden kantad av skyskrapor på ena sidan och fantastiska grönområden på den andra. Då slår det mig att detta verkar vara trädgårdarnas stad och gröna lungor i storstad betyder mycket för välbefinnandet och kanske är de dessa som skapar en småstadskänsla i en 2 miljoners stad? Tempot är så avslappnat och lugnt. Alla verkar ha tid att byta några ord, står man med en karta i handen stannar genast någon och frågar om man vill ha hjälp.

Så till alla de gröna parkerna. Först ut är Roma Street Parkland som lär vara världens största tropiska stadspark. Den bjuder på en storslagen blomsterprakt, den ena uppsättningen vackrare än den andra. Vi tar en kaffe på mysiga Melange Café innan vi promenerar ner till floden och hoppar på City Cat, en av flera trevliga båtlinjer som trafikerar Brisbane River. Av vid Southbank. Här möter vi enorma ytor fyllda med grönskande parker och man kan till och med gå på regnskogspromenad! Vi avstår dock eftersom vi ska till mera vilda regnskogar så småningom. Nu är det inte enbart trädgårdar som finns här utan också större delen av Brisbanes kulturella centra med bland annat Queensland Art Gallery, Gallery of Modern Art och Queensland Museum, men också många andra spännande byggnader. Här kan man besöka en nepalesisk pagod om man har lust och även andra multikulturella byggnader. Det vimlar av trevliga kaféer och lunchställen, men själva ska vi ta City Cat tillbaka till andra sidan – vi är sugna på lunch och slinker in på ett av många trevliga kaféer.

När vi pratar om parker så missa absolut inte City Botanic Garden. En ofantligt stor park där man umgås, joggar, cyklar eller kramas. Vi är där på kvällen och jag är fascinerad av att parkerna är öppna till midnatt. Hemma har man alltid fått lära sig att undvika parker efter mörkrets inbrott, men Brisbane anses vara en extremt säker stad – kanske därför man har öppet långt efter mörkrets inbrott?

Avslutar Brisbane med några ord om alla underbara matställen. Restauranger och kaféer – de flesta i toppklass. Saké och Harveys nämnde jag i förra blogginlägget, men det finns fler favoriter. Blackbird som ligger nere vid vattnet visade sig vara ett förtjusande ställe med utsikt över floden. Livfull och härlig stämning med fantastisk mat. Ostron och skaldjur som sig bör i en stad som Brisbane, men också ett spännande australienskt kök med en touch av Italien. Sono Japanese är så japanskt att man skulle kunna vara i Tokyo. Den ligger mitt inne i city och är svårfunnen så man bör vara ute i god tid innan den aktuella bordsbokningen. Förtjusande personal och japansk sittning vid de flesta borden. Sist, men inte minst la Vue Waterfront som ligger precis vid floden. Utsikten är vidunderlig och maten en pärla med betoning på fisk och skaldjur. Le chef bidrar till att skapa en speciell stämning genom sitt personliga bemötande och varje gäst tas emot som en stjärna. Lägg till dessa ett otal mysiga barer, fler restauranger, kaféer och man skulle kunna äta på olika ställen under ett helt år. För oss börjar det bli dags att lämna solskensstaden och ge oss vidare mot nya resmål!

IMG_8614.JPG
Väntar på båten
IMG_8738.JPG
En fläkt av Nepal mitt i Brisbane
IMG_8726.JPG
Blomsterprakt!
IMG_8470.JPG
Ännu mera blomsterprakt!
IMG_9033.JPG
Delikata förrätten på La Vue Waterfront och utanför fönstret den flotta bron - upplyst i violett!

2016-09-05 12:03 Kommentera

Anonym 1579269464

Jag är forskare, författare, psykolog och föreläsare med en aldrig sinande passion - att resa. Se och uppleva så mycket som möjligt. Börjar planera nästa resa redan på flyget hem. Har förmånen att resa både i jobb och privat samt att kunna jobba var som helst i världen. Är lite av en "country collector" - hunnit med 80 länder hittills och fler ska det bli.
I bloggen lyfter jag fram hur resor påverkar ens inre, hur man förändras och utvecklas. Ger tips på speciella "high lights" - alltifrån städer, natur och stränder till restauranger och mycket annat.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206