Inre och yttre resor

Ut mot ”outback” - vildmarken i Australien – ”lightversionen”

2016-09-12 18:07 Kommentera

Dags att ta några dagars "break" från Queenslands glada och soliga huvudstad för en helg i vildmarken. Det är fredag förmiddag, solen strålar från en klarblå himmel. Efter en god frukost i den numera välbekanta, lite gammeldags, frukostmatsalen säger vi hej så länge till den trevliga personalen på mysiga Inchcolm Hotel. Vi har hyrt bil någon kilometer från hotellet och vi bestämmer oss för att promenera dit. Bagaget är lätt. Packat för en vildmarkshelg (resten av väskorna lämnas kvar på hotellet). Bilen hämtas, enkelt och smidigt, på ett lite udda ställe i utkanten av Chinatown. Vi tackar den moderna tekniken för GPS, hur i all världen hittade vi förr? Målet är inställt på Christmas Creek, Lamington och färden dit förtjänar ett alldeles eget inlägg. Efter några mil på trafikerade vägar befinner vi oss i ödsligheten. Husen blir färre och färre, boskap betar dock längs den smala vägen. Landskapet är bedövande vackert. Grönt med ockrafärgade nyanser, ändlösa slätter, men berg skymtar i fjärran. Vi stannar bilen för att gå ut och lyssna på tystnaden och den är så intensiv och närvarande att örat nästan skapar egna ljud. Magiskt. Se, där är dom, utropar jag när de första kängurus hoppar förbi, sedan ser vi en koala och flockar av wallabees. Det känns verkligen exotiskt att möta dessa djur, så fjärran från Sverige. Dessvärre ser man också flera ihjälkörda kängurus och många vi träffat har vittnat om att det är problem. Att köra innan mörkrets inbrott var ett självklart val för oss.

Sista utposten och sista möjligheten att handla, innan vi ska nå vårt vildmarkscamp, är Beaudesert, som ligger 50 km från vårt mål (gäller att inte glömma några inköp när man bor så). En typisk liten australiensisk landsort med ett par hotell, en supermarket, några kaféer och ett trevligt postkontor. Botaniserar först i livsmedelsaffären, men köper bara vatten. Allt ska finnas på "vårt" ställe (även friskt vatten, men i fall att?). Ett kafé och en kopp kaffe innan vi kör ut i tomma intet vore inte så dumt. Kollar på tripadvisor, Everdays Café rankas i topp. Frågar ett par kvinnor om vägen dit och plötsligt sitter vi där, som främmande fåglar, i en förtjusande liten trädgård. Ett par riktiga "Crocodile Dundee" män med en liten hund, ett par äldre damer, några lunchätare och så vi, de enda icke lokala gästerna. Kaffet är gott, vi nyttjar en bra toalett och besöker också postkontoret. Köper frimärken, tänkte skriva vykort långt där ute i ödemarken och posta dem när vi är åter i Brisbane. I det trevliga postkontoret finns "allt", dockor, väskor, block, datorer, pennor och böcker, ja "name it".

Fulltankad bil och nu bär det av ut i oändligheten. Ja, det känns nästan så. Inte en enda människa så långt ögat når, en och annan bil möter vi, massor av vilda djur, men också får och kor som betar i hagar stora som halva Skåne. Det här är Australien, fjärran från kuststäderna. Magiskt, storslaget, man tappar nästan andan. Här och var dyker en gård upp med eget vindkraftverk och annan självförsörjning. Vägbeskrivningen talar om att efter den lilla orten (ja ort och ort – en klunga hus) Hillview så fungerar vare sig internet eller GPS, men att det inte ska vara svårt att hitta fram. I min uppkopplade värld känns det märkligt att inte kunna kolla mail, Facebook, internet – ingenting, konstigt men också befriande. Så får vi syn på en liten träskylt som talar om att vi nästan är framme. Vad vi inte vet när vi kör över bäcken, (vägen är farbar ända fram i dag – så är det inte alltid – ibland är vattennivån i bäcken alltför hög) är att denna helg på många sätt ska förändra, ja kanske inte våra liv, men beröra oss djupt in i själen. Mera om detta i nästa blogginlägg.

IMG_0691.JPG
Njuter kaffe på Everdays kafé i Beaudesert
IMG_9009.JPG
Varningsskyltar för kängurur behövs verkligen
IMG_8825.JPG
Otroligt vackra naturscener möter överallt
IMG_8909.JPG
Stiliga svarta kor på väg mot ännu vildare trakter!

2016-09-12 18:07 Kommentera

Anonym 1579269464

Jag är forskare, författare, psykolog och föreläsare med en aldrig sinande passion - att resa. Se och uppleva så mycket som möjligt. Börjar planera nästa resa redan på flyget hem. Har förmånen att resa både i jobb och privat samt att kunna jobba var som helst i världen. Är lite av en "country collector" - hunnit med 80 länder hittills och fler ska det bli.
I bloggen lyfter jag fram hur resor påverkar ens inre, hur man förändras och utvecklas. Ger tips på speciella "high lights" - alltifrån städer, natur och stränder till restauranger och mycket annat.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206