Inre och yttre resor

Bologna - historiens vingslag viskar i varje hörn

2016-10-09 19:19 Kommentera

Bologna är en av mina absoluta favoriter och dit återvänder jag alltid, varje år, privat eller med jobb. SAS fyller 70 år och när förhandserbjudandet till Guldkunder damp ner i mailboxen och erbjöd resor för halva poängåtgången och vi bjöds välkomna till Hotell Metropolitan, oslagbar favorit, så var det bara att boka. Landar, tar taxi in till Centro Storico, välkomnas varmt av Anna och Claudio, hotellets ägare. Sviten på olivgården bjuder oss välkomna. Lika underbart som alltid, insuper atmosfären och sedan senaste besöket har "mitt" förtjusande hotell utökats med en ny våning med fantastiska rum och terrasser som bjuder på utsikt över Bolognas månghundraåriga gamla takåsar. Dessutom med en alldeles otroligt vacker takterrass där man kan njuta aperitivo, mortadella, skinkor, ostar och oliver tillsammans med ett gott vin eller någon annan dryck. Utsikten är bedövande vacker och hela miljön är ytterst smakfull.

Dags att gå ut för att äta och längs vägen hälsas vi välkomna med kramar och glada tillrop från alla håll, lycklig, glad i ett av mina andra "hem" (det finns några fler). Avnjuter en utsökt middag under arkaderna i en av de gamla gränderna, men maten och de bästa restaurangerna sparar jag till ett senare inlägg.

Huvudgatorna är i dag stängda för biltrafik. Varför det? Jo, i dag är det fest till ära av San Petronius, Bolognas alldeles eget skyddshelgon. Vi får veta att det är konsert på torget och efteråt ska det bli fyrverkerier. Självklart måste vi till Piazza Maggiore och tillsammans med ca 3000 andra lyssnar vi på ett italienskt band som heter Nomadi, okänt för oss, men tydligen något av ett kultband i Italien. Stämningen är hög, publiken är ung och, entusiastisk och glad. Fyrverkerierna som avslutar kvällen är bland de mest storslagna jag sett, en sprakande och speciell atmosfär bland byggnader från 1300-1400-talen. Nöjda och glada går vi "hemåt" till hotellet. Njuter en stund under olivträden på den fridfulla gården innan vi somnar i vårt ljuva rum.

Efter den underbara frukosten flanerar vi mot Piazza Maggiore, det undersköna torget och Bolognas nav. Lugnt och stilla och av gårdagens fyrverkerier och fest syns inte ett enda spår. Så är man också bra på att hålla gator och torg rena som salsgolv. Tempot är stilla trots att Bologna är en stad i Göteborgs storlek så är det sällan man ser någon stressa eller springa. Livet får ta den tid det tar helt enkelt. Över torget och hela det historiska centrat vakar den vackra katedralen, San Pietro. Kyrkan började byggas på 1300-talet, men fullbordades inte förrän 300 år senare. En gång på väg att överträffa Peterskyrkan, såväl vad gällde storlek som prakt. När detta nådde Rom stoppades det fortsatta bygget av Påven. San Pietro fick inte bli en konkurrent till Vatikanen och det heliga centrat. Här ligger stadshuset, det gamla biblioteket och mycket annat, men efter en kaffe på torget styr vi stegen mot universitet och studentkvarteren vid Via Zamboni.

Bologna kan ståta med världens äldsta universitet och att gå in i, och titta på, några av institutionsbyggnaderna är en upplevelse. Byggnaderna, inrymda i de skönaste palats man kan tänka sig. Historiska institutionen, filosofiska, medicinska, juridiska, ja listan kan göras lång. Vackra fasader. Invändigt fresker, statyer och andra konstföremål. Konsten och historien spelar en central roll i hela det italienska samhället. Fantasin griper tag i en, man förflyttas för en sekund till Medeltiden och det känns nästan som om Dante Alighieri går förbi och besvarar min vördnadsfulla hälsning med en nickning. Jag skojar klart, men missa inte ett besök här.

På vägen tillbaka mot tornen stannar vi till på "studentkaféet" vid Piazza Verdi – en favorit som jag alltid återkommer till. Stämningen är underbar och i dag firas flera nya unga doktorer med lagerkransen på huvudet, glada tillrop, lite "bus" – alltid lika roligt att ta del av. Dessutom är kaffet otroligt gott och billigt. Dröjer oss kvar en stund innan vi styr stegen till Via Santo Stefano. Vi ska besöka Santuario di Santo Stefano som är sju kyrkor i en. En mäktig upplevelse och i en kyrkorna ligger självaste San Petronio begravd. I en del av dessa sju kyrkor finns en liten butik som drivs av munkarna. Här kan man köpa nyttiga örter, salvor och mycket annat. Stillheten råder trots en del turister. Tittar på klockan, dags för lunch innan vi fortsätter att njuta av Bologna. Mera följer.


IMG_1528.JPG
Utanför rummet på den förtjusande olivgården
IMG_1562.JPG
Att njuta aperitivo och ett gott glas vin på denna förtjusande terrass högt ovanför takåsarna inbjuder till inspirerande samtal
IMG_1489.JPG
Livfulla och trevliga kaféet på Piazza Verdi
IMG_1422.JPG
Magiska fyrverkerier i Bolognas historiska centra
IMG_1811.JPG
Sanutario di Santo Stefano

2016-10-09 19:19 Kommentera

Anonym 1579269464

Jag är forskare, författare, psykolog och föreläsare med en aldrig sinande passion - att resa. Se och uppleva så mycket som möjligt. Börjar planera nästa resa redan på flyget hem. Har förmånen att resa både i jobb och privat samt att kunna jobba var som helst i världen. Är lite av en "country collector" - hunnit med 80 länder hittills och fler ska det bli.
I bloggen lyfter jag fram hur resor påverkar ens inre, hur man förändras och utvecklas. Ger tips på speciella "high lights" - alltifrån städer, natur och stränder till restauranger och mycket annat.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206