Inre och yttre resor

Bologna – sällsamma legender och en makalöst bra shopping

2016-10-16 18:16 Kommentera

Trots att jag varit så många gånger i Bologna så hittar jag alltid nya skatter att besöka och andra som jag bara måste återvända till. Även om Bologna inte känns så katolskt så är religionen mer närvarande än man kan tycka vid första anblicken. Kyrkorna är otaliga, den ena vackrare än den andra och de står sällan tomma. Många gånger pågår någon andakt och där sitter alltid flera människor i tystnad, funderar och begrundar över livet.

Några av dem gömmer på spännande legender som t ex Sanctario di San Luca, välkänd där hon står högt uppe på kullen en bit utanför själva centrum. Det är lång vandring genom nästan fyra kilometer arkader och många trappsteg innan man når toppen, men väl framme är det mödan värt. En storslagen utsikt och en sällsam stillhet möter. Legenden säger dessutom att om man promenerar hela vägen, fram och tillbaka och knäböjer framför Madonnan så får man önska något och det bästa av allt är att önskningen ska gå i uppfyllelse. Sant eller falskt, ja det är bara prova. Samma Madonna bärs en gång om året ner från San Luca till San Petronius och här får hon stanna under en vecka. Legenden berättar att processionerna började på 1400-talet. Det hade regnat i månader och inget ville växa. Då togs Madonnan ut och som i ett trollslag var solen där. När det numera regnar under processionen (vilket är vanligt) så sägs det att det är Madonnans tårar.

En annan, betydligt mera okänd, och väl gömd skatt är Santa Caterina da Bologna. Sedan mer än 500 år tillbaka sitter hon på en guldtron, iförd sin nunnedräkt och legenden säger bl.a. att när hennes "systrar" fann henne, två veckor efter hennes död, doftade hon fortfarande friskt och gott. Dessutom, när bombningarna i Bologna nådde sin kulmen och till och med klostret bombades så klarade sig San Caterina och hennes rum förblev oskadat. Klostret är enkelt att finna, men att hitta in till San Caterina är betydligt svårare. Framför en mörk dörr vid ena väggen sitter en liten ringklocka. Här kan man ringa på, vänta och se om nunnorna från klostret ger en tillåtelse att komma in i salen där San Caterina fortfarande sitter, en spännande och berörande upplevelse.

När man har njutit av historia, kultur och alla kyrkor kan det vara dags att shoppa loss i Bologna som erbjuder underbar shopping för olika plånböcker. Låt oss utgå från Piazza Maggiore och på gatorna som sträcker sig härifrån öppnar sig all möjlig shopping. Via Ugo Bassi, Via Independenza eller Via Rizzola – det är bara att välja. Man hittar snygga skor, små butiker, men också köppalats som H & M, Sisley eller Zara om man är ute efter kläder eller skor, men varför stanna vid det? Här finns trevliga väskaffärer, tvålar och kosmetika, roliga smycken, barnkläder – ja det mesta.

Efter ett arbetsmöte tänkte jag ägna resten av förmiddagen åt shopping av olika slag, d.v.s. fönstershopping och kanske också en del saker ska följa med hem. Inleder med en kaffe på Bar Rivoli nära hotellet och nu är jag redo för att strosa längs Independenza, min favorit. Det blir ett par snygga boots på Cinti och ett nagellack på Kiko innan jag styr stegen mot Via Archiginassio och Via Farini. Här ligger de tätt, lyxbutikerna, den ena mera exklusiv än den andra. Skopriserna ökar med någon hundralapp för varje steg man tar, samma sak med priserna på rockar, klänningar eller vad det nu är. Det är kul att kolla och fönstershoppa i dessa butiker och alltid kan man få nya idéer och inspiration. Kikar på klockan, som närmar sig 14, hög tid för lunch eftersom många restauranger slutar servera lunch 14.30 eller möjligen 15. Efter lunchen ska det bli favoritinköp, på matgatorna. Mera om detta i nästa inlägg.

P1000509 - Kopia.JPG
På väg mot San Luca!
P1000523 - Kopia.JPG
Framme efter en lång och mödosam vandring - San Luca!
IMG_1766.JPG
Utanför klostret i väntan på att få se Santa Caterina
IMG_1847.JPG
Santa Catarina på sin guldtron!
IMG_1820.JPG
Shopping längs Via Rizzola!

2016-10-16 18:16 Kommentera

Anonym 1579269464

Jag är forskare, författare, psykolog och föreläsare med en aldrig sinande passion - att resa. Se och uppleva så mycket som möjligt. Börjar planera nästa resa redan på flyget hem. Har förmånen att resa både i jobb och privat samt att kunna jobba var som helst i världen. Är lite av en "country collector" - hunnit med 80 länder hittills och fler ska det bli.
I bloggen lyfter jag fram hur resor påverkar ens inre, hur man förändras och utvecklas. Ger tips på speciella "high lights" - alltifrån städer, natur och stränder till restauranger och mycket annat.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206