Annons
Annons
Foto: Jonas Gratzer

Foto: Jonas Gratzer

Restips

Hitta lugnet i Chiang Mai

Andas in. Andas ut. Du är i Chiang Mai i norra Thailand, där yoga, massage och meditation ger själen ro.

Text: Magdalena Mecweld • 2012-02-29 Uppdaterad 2021-06-23

Bara någon minut efter landning är Chiang Mais lugna lunk och sköna vibb fysiskt påtaglig. Axlarna sjunker ner några centimeter och magen slappnar av, ett leende klistrar sig fast och livet känns på något sätt lättare och vackrare. Här är det lite friskare, lite grönare och betydligt fridfullare än i andra thailändska städer.
Till skillnad mot Bangkok är Chiang Mai en promenad­vänlig stad med välkomnande, halvtomma trottoarer kantade av skimrande buddistiska tempel. Över 300 stycken kan staden stoltsera med och varje litet stråk har minst ett dussin. Det är storslagna, glittrande guldtempel, blygsamma trätempel och gamla magiska tempelruiner.

Hitta lugnet i Chiang Mai
Wat Suan Dok ’? ett av många tempel i staden.

Solens smekande strålar reflekteras i guldet och får varje gränd att se sagolik ut. Det är kanske denna skönhet som gör att avkopplingen blir så tydlig. Eller så är det den lägre temperaturen, de gröna träden och blommorna eller kanske människornas långsamma sätt att röra sig. Det sägs att till och med dialekten är släpigare här.

Det är i Chiang Mai de mer alternativa intellektuella thailändarna håller till. Universiteten braverar med Thailands bästa lärare och utbildningar. Klubbarna är fyllda av coola studenter. På den berömda nattmarknaden och på utvalda backpackerställen finns turister – i övrigt lyser de med sin frånvaro. De flesta som reser till Thailand gör det trots allt för de vita stränderna och de vajande kokospalmerna. Här i norr lockar istället djungeltrekking och kultur. Men Chiang Mai är också Thailands centrum för andlighet, med många meditationsretreater, de bästa massageskolorna och de böjligaste yogainstruktörerna.

Hitta lugnet i Chiang Mai
Fridfullt sinne och böjlig kropp uppnås på Yoga Studio Chiang Mai.

Spa-anläggningarna är lika oräkneliga som templen.
De flesta belägna innanför muren som omgärdar den äldre delen av staden. Här är trafiken sporadisk och i varje liten gränd ligger små pensionat med tillhörande lummiga trädgårdar.

Mitt på Arak Road i en grön trädgård finns yogastället Yoga Studio Chiang Mai. Klockan är nio denna strålande morgon och tystnaden avbryts då och då av motorljud. Solens strålar reflekteras i de närliggande templen. Jag har släpat mig hit motvilligt för att träna den intensiva flow-yogan som är en mix av olika stilar. Den liknar i mycket en flödande dans utan paus och vi ska träna i nästan två timmar. Salen är fylld av svettiga flåsande kroppar. Yogainstruktören Sandras mjuka röst instruerar oss in i nästa krävande ställning som heter Virabhadrasana, eller “Krigaren”.
– Rätta till det främre benet, sjunk ner med överkroppen, ta ner armarna. Lyft dem sedan ovan huvudet och titta upp, säger hon lugnt men bestämt.
Det hela är svettigt och nästan outhärdligt och jag undrar irriterat för mig själv varför jag inte tog det senare, lugnare yogapasset. Eller en skön massage.
Belöningen kommer som alltid efteråt då jag sitter i den lummiga trädgården och dricker ananasjuice och äter färsk papaya. Och kroppen – den är uttänjd, genomarbetad och gladare än på länge. Bredvid mig sitter min yogakompis Jaqueline som är i 60-årsåldern, kommer från London men har flyttat till Chiang Mai för drygt ett år sedan. Hon både yogar och masseras regelbundet och älskar sitt liv i Thailand.

Hitta lugnet i Chiang Mai
En skön ryggvridning kan aldrig skada. Efteråt är känslan av vitalitet oslagbar.

– Var annars kan man betala 1 700 kr i månaden för en lägenhet med pool och portvakt? Allt är så mycket billigare här än i Bangkok. Ja, och så finns ju all denna yoga och massage här och så är det svalare. Jag har svårt för fuktig värme, säger hon och tar en klunk av sin gröna detox-juice.
Även yogan kostar hälften så mycket som i Bangkok, trots att studion har några av Thailands bästa lärare. De flesta instruktörer är även kunniga i buddistisk meditation och tai chi.
Här finns till exempel den yoda-liknande mästaren Sifu Liang som ger längre och kortare kurser i tai chi, chi kung och taoistisk meditation. Om man inte riktigt är upplagd för en sträckande yoga går det bra att kika förbi och bli vänligt hänvisad till andra slags terapier.

Hitta lugnet i Chiang Mai
Yoga för lata. Rörelserna i thaimassage liknar i mycket yogaställningarna, men någon annan gör jobbet.

Nästa dag väljer jag ett annat slags yoga. Thaimassage liknar i mycket yogans rörelser. Den sköna knådningen och stretchningen brukar kallas yoga för lata – vilket måste erkännas, är ett av mina främsta karaktärsdrag. Rörelserna och effekten är liknande men du slipper anstränga dig och låter någon annan göra jobbet medan du drömmer dig bort i ett skönt endorfintöcken.
Avslappningen är total och långvarig. Och jag vet som sagt inte om det beror på all massagen, yogan, den goda maten, skönheten runt om eller kanske allt på en gång, men Chiang Mai bedårar och förtrollar. Och även om staden saknar både vita stränder, kokospalmer och hav, finns här ett annat slags lockelse – den sällsynta känslan av balans och andrum.

MiniGuide – Välmående i Chiang Mai

Lär dig thaimassage[/h3] Thaimassage anses vara en av de mest effektiva massagemetoderna i världen. Man jobbar utan olja, med kläder på. Förutom en skön avkoppling får du även en stretch och knådning som heter duga.
Chetewan Thai Traditional Massage School anses vara den bästa thaimassageskolan i Thailand. 30-timmarskurser kostar från 6 500 baht, drygt 1 600 kr (http://www.watpomassage.com).
Thai Massage School of Chiang Mai (TMC) är rekommenderad av tidigare elever och ingår i utbildningsministeriet i Thailand. Olika nivåer på femdagarskurserna som kostar cirka 7 500 baht, 1 800 kr (http://www.tmcschool.com).

Meditera mera

I Chiang Mai kryllar det av meditationskurser, de flesta i anslutning till buddistklostren. Det enklaste är att gå runt och fråga men du kan också boka in en längre meditationsretreat på International Buddhism Centre Wat Phra That Doi Suthep som också har dagliga meditationer. Varje dag klockan 15.00 hålls så kallade dham­­ma-talks – buddhistiska tal (http://www.fivethousandyears.org eller http://www.doisuthep.com, tryck på den engels­ka flaggan för översättning av hemsidan som är delvis på thai).
Northern Insight Meditation Centre Wat Ram Poeng har en mycket disciplinerad meditationskurs som varar under minst tio dagar. Du får inte prata med någon förutom din lärare, inte äta mat efter klockan 12 på dagen och meditera nästan hela tiden. Thaimunkar är lärare på denna kurs som bör vara 26 dagar. Endast donationsbetalning (http://www.palikanon.com/vipassana/tapotaram/tapotaram.htm).

Yoga dig vig

Yoga Studio Chiang Mai är en skön yogaskola som ligger centralt i gamla staden. Här kan du få lugn hatha yoga för nybörjare eller avancerad Iyengar-yoga. Även tai chi, chi kung (qigong) och taoistisk meditation. Både drop in och längre kurser ges. Ligger på 65/1 Arak Road, och kostar cirka 50 kr för ett pass (http://www.yoga-chiangmai.com).
Wild Rose Yoga är en skön yogastudio med svenska anusara-läraren Jonas Westring. Här finns förutom genuin fysisk hatha yoga även pranayama (andningsövningar), yogaanatomi, filosofi och andra intressanta lektioner. Ligger bakom Chiang Mai Gate Market, på en tvärgata till Phra Pok Klao 2. Kostar cirka 50 kr för ett pass (http://www.wildroseyoga.org).

Hitta lugnet i Chiang Mai
Yoga Studio Chiang Mai.

5 bra yogaställen i Övriga Thailand

1 Yoga Elements
Bangkoks stjärna

Det här anses vara den bästa studion i huvudstaden – och har utnämnts av tidningen Travel and Leisure till en av de 25 bästa yogaställena i världen. Adrian Cox, som grundat stället, är en ödmjuk, varm och äkta yogi. Här finns både ashtanga, vinyasa, hot yoga och klassisk hatha.
Var: Ligger i Vanissa Building 29, 23:e våningen, Soi Chitlom, Patumwan Bangkok, Närmaste Skytrain är Chitlom, Sukhumit Line.
Kostnad: Cirka 100 kr för ett pass.
http://www.yogaelements.com

2 Yoga with Mona
Rofyllt på stranden

Yoga with Mona drivs av Mona Haymaker, en fantastiskt duktig vinyasa-flow lärare från Kalifornien som har slagit ner sig på stranden med det passande namnet Relax Bay, Ko Lanta. Den vackra yogaplattformen i mörkt trä är byggd på en kulle bland träden med utsikt över havet. Efter yogan kan du ta en lunch/brunch eller middag i restaurangen. Vill du slippa åka till och från yogan kan du bo i Relax Bay Bungalows på stranden.
Var: Efter Long Beach, Ko Lanta.
Kostnad: Cirka 60 kr/pass.
http://www.monayoga.com, http://www.relaxbay.com

3 Jungle Yoga

Kändisarnas favorit[/h3] Jungle Yoga ligger mitt i regnskogen bland sagolika berg på en spegelblank sjö. Du både bor och yogar på en plattform mitt på vattnet. Den enda förankringen till land är de smala bryggorna gjorda i bambu. Detta är kändis-yoga-lärarnas favoritställe (Danny Paradise och Simon Low har retreats här 2011) och hit kommer man för att träna yoga och relaxa. Inget annat.
Var: I nationalparken Khao Sok, Klong Saeng Wildlife Sanctuary i Krabiprovinsen.
Kostnad: Beroende på lärare.
http://www.jungleyoga.com

4 The Sanctuary
Allt på samma ställe

The Sanctuary har förutom yoga även ett wellness-center med detox och alla slags mer eller mindre seriösa new age-terapier. Många besökare bor billigt på den lilla vita paradis-stranden Hat Yuan och promenerar mellan klipporna till yoga-lektionerna. Hat Yuan ligger endast tio minuters båtresa från fullmånestranden Hat Rin på Ko Pha-Ngan.
Var: På stranden Hat Tien, Ko Pha-Ngan.
Kostnad: 70 kr för ett pass. En veckas vistelse (Yoga Holiday) från 4 300 kr inklusive allt.
http://www.thesanctuarythailand.com

5 Samahita Yoga Thailand
Världskända lärare

Samahita Yoga Thailand är en fin anläggning, långt från allt festande på Ko Samui. Vackert, dyrt, eko, strand, pool, yoga, massage, detox och wellness är ord som bäst beskriver stället. Här kan du åka på retreat eller skräddarsy din egen vistelse. Många kända lärare från alla yoga-stilar kommer hit under året, bland annat världsberömda yogaparet Ron och Marla från Kanada och ashtanga-gurun Richard Freeman.
Var: På stranden Bang Kao, södra Ko Samui.
Kostnad: En vecka kostar från 7 500 kr inklusive allt, beroende på lärare.
http://www.yoga-thailand.com


Text: Magdalena Mecweld • 2012-02-29
RestipsThailand

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top