Karins värld

Björnfaktorn

2014-09-20 15:55 3 kommentarer
Kategori: Friluftsliv, Nordamerika

Det är en enorm skillnad på hur man hanterar inslaget av björnar i Sverige och Kanada.
* När en björn visar sig i närheten av bebyggelse i Sverige: Stor uppståndelse! Vad ska hända härnäst? Man kan ju inte gå ut längre! Den måste skjutas!
* När en björn tar genvägen genom en trädgård i norra Vancouver: Jahaja. En björn. Ja, de var ju här först. De har också rätt att leva. Har den lullat vidare så jag kan gå ut nu?

Ungefär så upplever jag inställningen. Stämmer det?

Kayakbear_webb.jpg
Är det en svartråtta? Ett murmeldjur? En hoprullad pälskappa? Nej, det är en svartbjörn, och den var inte så liten som den ser ut i det här perspektivet. När vi paddlade i Johnstone Strait utanför Vancouver Island såg vi björn varje dag. De letade krabbor på stränderna och höjde knappt huvudena när vi kom flytande.
Väskhäng_webb.jpg
Campingplatser i Kanada brukar ha anordningar där man kan gömma eller hänga undan mat, tandkräm och annat som björnar kan tycka luktar gott. Ibland finns höga stolpar som är metallklädda nertill för att björnarna inte ska kunna klättra, och sedan en vajer spänd högt upp mellan stolparna. Sedan är det bara att hissa upp ryggsäckar och matpåsar med ett rep. På den här campingplatsen, vid sjön Garibaldi Lake i bergen utanför Squamish, fanns ett hus att stänga in käket i. Upphängningsanordningen är mest för att undvika att möss kommer åt allt smaskens.
coyotes.jpg
Inne i Vancouver rör sig även djur som tvättbjörnar, skunkar och – prärievargar. Den här skylten finns vid Olympic Village, längs södra stranden av False Creek.

2014-09-20 15:55 3 kommentarer
Kategori: Friluftsliv, Nordamerika

Take-away-öl med påtår

2014-09-19 02:14 Kommentera
Kategori: Nordamerika

British Columbia har länge attraherat vinkännare till Okanagan, provinsens vindistrikt - men nu är frågan om inte den nya mikrobryggeritrenden av öl lockar ännu mer folk.

Lite efter sina amerikanska västkustgrannar nere i Portland och Seattle har bryggeriscenen i Vancouver under senare tid formligen exploderat. Bara i år öppnades 28 nya mikrobryggerier i British Columbia, som nu sammanlagt har strax under hundra stycken.

I Vancouver finns ett flertal pubar som brygger sin öl på plats – och tack vare en lagändring för ett år sedan får man numera även sälja take away-flaskor för påfyllning i samma lokaler.

Man köper alltså en flaska, en Growler, första gången man köper med sig en öl hem. Nästa gång tar man med den, och kan fylla på direkt från puben/bryggeriet, till en mindre summa. Trevligt!

Brassbatflight.jpg
Ofta kan man köpa en "flight", en avsmakningsbricka med tre-fyra ölsorter. Här har vi en "brassbat" på bryggeriet Brassneck, beläget i ett område där många bryggerier låg förr i tiden, och där man nu ser nya mikrobryggerier födas.
Growler.jpg
Minsta sortens growler på Brassneck rymmer 473 ml och kostar runt 45 kronor första gången du köper en fylld flaska. Sedan kostar påfyllningen cirka 25 kronor, lite beroende på ölsort. För mig blev det en Ten times Ten APA, American Pale Ale. Flaskan blir en bra souvenir. På baksidan finns en brödrost avbildad. Bara en sån sak.

2014-09-19 02:14 Kommentera
Kategori: Nordamerika

Grönkål och knark i Vancouver

2014-09-18 05:47 3 kommentarer
Kategori: Nordamerika

Tillbaka efter lång bloggtorka. Äntligen i Kanada. Äntligen med vettig uppkoppling och lite tid över att skriva.

Två veckors intensiv reportageresa i Vancouver med omnejd tillsammans med fotografen Sara Arnald går mot sitt slut. Sara åkte hem idag, och själv har jag unnat mig ytterligare två dygn - med tid att känna in stan och ta en extra tur till någon av favoriterna vi skaffat oss.
Vancouver, beläget mellan hav och berg i ett milt klimat, brukar hamna högt - om inte högst - i undersökningar om livskvalitet, och har flera gånger utsetts till "the world's most livable city".

Men staden är mer komplex än jag kunnat föreställa mig i förväg. Kontrasterna är enorma.

Å ena sidan den sportiga, naturnära och coola staden där man odlar grönsaker mitt i city, snaskar i sig grönkål i alla former och varianter man kan tänka sig, där yogamattan under armen är lika vanlig som en handväska slängd över axeln, där snöklädda berg med bra skidåkning finns inom synhåll från Downtown, där trendiga mikrobryggerier växer som svampar ur jorden och där björnar bokstavligen går på gatorna i norra änden av stan.

Å andra sidan det utbredda drogmissbruket som är så oerhört synligt. Jag har aldrig tidigare sett människor injicera öppet på gatan på det viset som sker längs Hastings Street mellan Main och Carrall. Även i övrigt är socialt utslagna människor en självklar del av stadsbilden. Problemen göms inte undan, och samtidigt som misären känns sorglig finns där ett uns av bevarad ömsesidig respekt och bibehållet människovärde, när den som är sårig i ansiktet och skakar av abstinens får samma service som alla andra på 7 Eleven.

Vancouver har gett mersmak, inte minst i kombination med alla otroliga möjligheter till friluftsliv och naturupplevelser som finns i närheten. Vi har bland annat paddlat kajak vid Vancouver island, sett björnar, valar och delfiner, och vandrat upp till en turkosblå sjö i bergen utanför Squamish.
Mer om det och mycket annat senare!

FalseCreek1_webb.jpg
Glasade skyskrapor i Downtown, sett från Granville island. False creek har blivit så ren att delfinerna börjar hitta hit. Kajaker finns det redan gott om. Både såna man står på och sitter i.

2014-09-18 05:47 3 kommentarer
Kategori: Nordamerika

Ledig dag

2013-11-13 20:33 Kommentera
Kategori: Nordamerika

Efter drygt två veckor i Dominikanska Republiken och Puerto Rico har vi en dags ledigt i Miami. Jag förstår att det kan låta förmätet att säga att man jobbar hårt när man gör ett resereportage, och jag kan verkligen inte klaga på uppgiften. Allt man får se och uppleva, alla möten och samtal, alla nyfikna frågor man får (och måste) ställa, gör resan lite roligare.
Man får en anledning att lägga sig i, snoka runt, tjuvlyssna, och gå rakt fram till folk och fråga vilka de är och vad de håller på med.
Sånt ingår i jobbet.

Men det tar faktiskt lite på krafterna också. Att ständigt vara på resande fot. Att lösa logistiken och hela tiden ha tentaklerna ute. Att alltid vara driven mot nästa krök i vägen, för vem vet vad som väntar där. Något bättre? En överraskning? Något helt fantastiskt eller skittråkigt, vad vet man. Man måste ju ändå kolla.

Jag antecknar väldigt mycket när jag reser och gör reportage. Skriver ner intryck, iakttagelser, dialoger, citat från folk. Sånt som rör sig, hörs, luktar och smakar. Kostnader, märkliga tillägg på notorna, hur man bäst tar sig från A till B. Tankar och reflektioner, frågor och saker att dubbelkolla senare.

Som sagt, det är ändå kul att vara nyfiken, att ha en anledning att lära sig mer. Men sen kommer den där dagen då man är alldeles ledig. Då man har tid att bara vara. Det känns skönt. En enda dags ledighet, alltså.
Och då ser det ut så här på Miami Beach:

Badweather.jpg
Livat på Miami Beach.
Beachtent.jpg
De envisa. Det finns inget dåligt väder...

2013-11-13 20:33 Kommentera
Kategori: Nordamerika

Swemaricans

2013-08-21 23:50 Kommentera
Kategori: Nordamerika

Det kryllar av svenskar i New York. För ett par år sen såg jag en siffra på att det bor mellan 15 000 och 17 000 svenskar i vår favoritstad over there, men det kan säkert vara fler idag. Förutom alla som bor där mer eller mindre tillfälligt, kommer förstås mängder på besök, gärna mer än en gång.

Många av dem som vill leva New York-drömmen flockas till Williamsburg, Brooklyn, som de senaste åren blivit så trendigt att nåt annat kvarter snart måste bli det senaste heta. I vissa delar av Williamsburg är ännu de ortoxa judarna i majorit(http://www.fettesaubbq.com/)et, men på och kring Bedford Avenue är klitentelet ett annat. Hit kommer man för stämningen, vintagebutikerna och barerna. Tänk dig revbensspjäll serverade rakt på smörpappersklädda brickor i en gammal verkstad (http://www.fettesaubbq.com/), food trucks med billiga rätter, eller hipsterkaféer med lysande laptopäpplen på borden (testa El Beit, riktigt bra kaffe!).

Och så var det det här med ölen. Brooklyn Brewery, som bland annat producerar Brooklyn Lager ligger i de här kvarteren, och Brooklyn Brewery älskar Sverige. För att Sverige älskar Brooklyn (och dess bryggeri förstås!
Sverige är deras största marknad utanför delstaten New York, och varje år ordnas en festival som bjuder på Brooklynska artister i Sverige.
Den hålls på Debaser i Stockholm just den här helgen.
http://www.debaser.se/kalender/10618/

BrooklynSweden.jpg

Gjorde en tur till bryggeriet i söndags. Att gå till Brooklyn Brewery på en söndag är som att gå in på ett högljutt...fritids. Här kan folk sitta i timmar och dricka öl, spela spel och dricka lite mera öl. Med avbrott för en gratis visning i bryggeriet.

IMG_20130818_210142.jpg
Brooklyn Brewery. Det var här det började, i Williamsburg. Och sen...

Något liknande kanske det blir när Brooklyn Brewery öppnar i Hammarby Sjöstad, i höst/vinter? Det blir det första bryggeriet utanför Brooklyn, och det är väl klart att det ska ligga i Stockholm.

Många andra tecken på svenskarnas närvaro finns förstås också...

IMG_20130818_210359.jpg
Först kom kafékedjan Fika som skulle lära amerikanerna att verkligen sitta ner med sin kaffe. Sen kom den här: Konditori. Khan-da-tor-ree...hmm.

2013-08-21 23:50 Kommentera
Kategori: Nordamerika

Anonym 1432375747

Jobbar som frilansjournalist och är krönikör i Vagabond. Gillar att gå, undviker att cykla, älskar att paddla. Kramar djur, tjuvlyssnar på folk, äter allt utom ostkaka.
Har en dragning till arktiska områden, men hamnar ändå ofta i solen. Följ mig på instagram: @karintravels - eller om du hellre följer min resande hund: @lovistravels
Bloggar också på resmedhund.se

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206