Norge i ett nötskal

Utsikt med privatkonsert

2016-03-23 10:50 Kommentera
Kategori: Bergen, Fløibanen, privatkonsert, Silja Sol, utsikt

I Bergen är det bästa transportmedlet Fløibanen - ett litet tåg med basstationen mitt i centrum som tar dig upp i höjden i vacker utsikt. För att göra videon ovan ordnade vi en liten privatkonsert med Bergen-artisten Silja Sol som resten av passagerarna tacksamt tog emot (de gick i alla fall med på att vara tysta).

Med eller utan konsert, Fløibanen är ett obligatoriskt turiststopp. Eller så kan du göra som Bergen-borna själva, gå.

2016-03-23 10:50 Kommentera
Kategori: Bergen, Fløibanen, privatkonsert, Silja Sol, utsikt

Bästa byn

2016-02-28 20:29 Kommentera
Kategori: akvariet, Bergen, Don't Let Go, egenhyllning, god stämning, Miss Tati, P3Spanderer

Alla som kommer ifrån Bergen älskar sin egen hemstad. Det är en hemkärlek så stark att man kan vilja spy på den som icke-bergensare. Precis som i Malmö pratar de sitt eget språk som direkt avslöjar deras hemort till deras egen stora förtjusning, och två bergensare som träffas utanför Bergen bondar direkt när de hälsar på varandra.

Men trots deras egenhyllning kan du inte annat än älska dem när du är i Bergen. När jag och min kollega landade i Bergen började en av årets stressigaste dagar, med ett fullspäckat schema där allt var tvunget att klaffa och det inte fanns något rum för felsteg. Men alla vi mötte, både artister, managers, diverse ansvariga och random folk vi blev tvungna att be om hjälp på vägen, var de trevligaste, hjälpsammaste och av det genuint godaste laget människor. Vi hade en fantastisk dag med folk som bara var glada runt om oss och värvade in fler folk att hjälpa till.

Någon sa att den goda stämningen berodde på att solen hade skinit i flera dagar innan, något som sällan sker i Bergen. Men sol eller icke - vi hade aldrig kunnat haft samma upplevelse i Oslo (för att inte tala om Stockholm!). En för alla och alla för en - det verkar vara Bergen i ett nötskal.

Ovan är videon vi filmade på akvariet i Bergen med Miss Tati - en bergensk soul-gudinna. Akvariet är förresten fantastiskt, se till att komma lagom till en säl-matning med koreografisk uppvisning. Mer guld från denna glada stad kommer.

2016-02-28 20:29 Kommentera
Kategori: akvariet, Bergen, Don't Let Go, egenhyllning, god stämning, Miss Tati, P3Spanderer

Sportlov på norskt vis

2016-02-23 22:20 Kommentera
Kategori: fjällen, fjällvett, längdskidor, skidsäsong, sportlov

wIMG_1400.jpg
Norskt sportlov sker i fjällen.

Fjäll, skidor, matpakke, värmestuga med obligatoriskt våffel-, bulle-, och varm-choklad-köp, hytte med vedspis - det sammanfattar det norska sportlovet. Att åka längdskidor är så intuitivt för norrmän att det heter "gå på tur" som vilken promenad som helst, men att "gå på tur" i de norska fjällen är inte riktigt samma sak som att åka i skidor i de svenska skogarna, har jag fått lära mig.

wIMG_20160223_131024.jpg
Så vackert, men så bittert kallt.
wIMG_20160223_131031.jpg
Det ser varmt ut i solen, men medan den här bilden togs höll jag på att förfrysa fingrarna.

De över 50 år gamla norska fjällreglerna har nyligen uppdaterats, men för mig är nyckeln till överlevnad här handvärmare (sådana som man stoppar in i vantarna), extra vantar, köldsalva i ansiktet, vindsäker jacka, rånarluva och en pålitlig guide. Den varma solen i dalen hjälper ingenting när vinden blåser 10 meter i sekunden några meter högre upp. Men hur mycket jag än känner mig som en hårdnackad, äventyrande upptäcktsresande när jag trycker mig framåt centimeter för centimeter i isvinden tas jag alltid ner på jorden när en familj med fem- och treåringar plötsligt susar förbi. De föds tydligen med skidor, norrmännen.

wIMG_20160223_124937.jpg

2016-02-23 22:20 Kommentera
Kategori: fjällen, fjällvett, längdskidor, skidsäsong, sportlov

Electro på operan

2016-02-21 21:31 Kommentera
Kategori: Astrid S, electro, elektro, Matoma, norsk musik, operan, Oslo

Norge älskar norska artister - inte minst de som gör sig stora namn även utomlands. Matoma har med sin tropiska housemusik blivit en av världens största EDM-artister - och också den första artist som hållit konsert i foajén till operan. Biljetterna sålde slut på några dagar, och likaså den annonserade extrakonserten.

Matoma står och blir intervjuad i vad som känns en evighet innan jag kan snika förbi och sätta igång förberedelserna inför one-taken ovan. Det är inte alla house-DJ:s som klarar av att framföra sina låtar akustiskt, men där kunde Matoma dra igång flygeln utan problem.

Ibland klagar jag på att Norge är bakåtsträvande, men när housemusik får ta plats i operahuset kan man faktiskt inte klaga. Hur många gånger har Avicii blivit inbjudan att uppträda på Kungliga Operan?

2016-02-21 21:31 Kommentera
Kategori: Astrid S, electro, elektro, Matoma, norsk musik, operan, Oslo

Det nya Berlin

2016-02-14 15:45 Kommentera
Kategori: billigt, Estland, fantastiskt, Pegasus, Tallinn, weekend

wLATallinn20160208_10.jpg
Tallinn - det nya hippa.

"Ja, du ska till Litauen? Nej, förlåt, Riga, det som ligger i Vilnius? Nej jaha Estland, är inte det i Latvia?"

Jag tror inte vi svenskar är mycket bättre men i Norge har jag inte träffat på en enda person som kan skilja de tre baltiska staterna ifrån varandra, och ännu mindre deras huvudstäder. Eller vad som är land och vad som är stad. Och det är ingen som visar skam över det.
"Jaha, då var vi i Latvia!" säger min kollega glatt när vi stiger ur planet i Tallinn.

Jag är inte mycket bättre själv trots att jag kan skilja dem ifrån varandra - mina associationer till Estland var Öststatsland som lockar till sig alkoholiserade turister med billig prostitution. Det är som tur är en annan bild jag åker hem med. För Tallinn imponerade stort. En av de vackraste städer jag varit i med en "old town" som slår Stockholms alla gånger, och känns stor för att vara i en så liten stad. Och kanske det bästa: det var alltid helt folktomt. Min Uber-chaufför menade att turistsäsongen endast var under sommaren.

wLATallinn20160208_08.jpg
Inte en själ syns till.
wLATallinn20160208_02.jpg
Vackra ortodox-katolska kyrkor i var och vartannat hörn. Här Alexander Nevsky-katedralen.

Maten är fantastisk - och billig. En 3-rätters lyxmiddag kostar inte mycket mer än vad en medelmåttig rätt kostar hemma i Norge eller Sverige. Och brödet är det godaste jag ätit I MITT LIV. Och jag har ätit ganska mycket bröd i mitt liv. Det är tydligen en speciell sorts jäst som bidrar till en speciell bakteriekultur. Vad skulle jag inte ge för att lägga vantarna på det hemliga estniska brödreceptet.

Jag träffade en vän från Peking som flyttat tillbaka till Estland. Hon och hennes man hade först testat ut Japan, Hong Kong och Helsingfors innan de landade i Tallinn. "För att här behöver vi inte bo i en skokartong, vi kan äta mat och dricka öl som är hundra gånger godare och bättre än i Finland, och allt är billigare." Låter inte som en dålig deal.

Det känns på många sätt som att Tallinn är det nya Berlin, en hipp stad med många start-ups och entreprenörer som har upptäck alla fördelarna med den här staden. Och allt detta är bara ett billigt flyg bort. Bästa, närmaste och billigaste weekend-tipset.

wLATallinn20160208_13.jpg
På restaurangen Pegasus fanns världens godaste handgjorda bröd.
wLATallinn20160208_15.jpg
Det var på Pegasus kultureliten hängde under 60-talet, därav den hippa arkitekturen.

2016-02-14 15:45 Kommentera
Kategori: billigt, Estland, fantastiskt, Pegasus, Tallinn, weekend

Oslos hemligaste sevärdhet

2016-01-11 18:34 2 kommentarer
Kategori: Emanuel Vigeland, Gustav Vigeland, mausoleum, Oslo, sevärdhet, Slemdal, Vigelandsparken

wLAEmanuelVigeland20160110_71.jpg
Ingången till Emanuel Vigelands mausoleum är inte gjord för dvärgar, men så liten att du tvingas buga till hans urna när du går in och ut.

"Du ska få ett tips om den bästa sevärdheten i Oslo", sa en kollega som inte är känd för att direkt slänga varken tips eller komplimanger runt om sig. "Emanuel Vigelands mausoleum - det är bara öppet på söndagar mellan kl 12 och 16".

Sedan jag fick det här tipset har han grymtat varje gång han sett mig och fått reda på att jag fortfarande inte gått dit, trots hans givmilda tips. Men hur enkelt är det när det bara är öppet fyra timmar i veckan?

I söndags gav vi oss ut på strapatsen att finna detta mausoleum, som jag misstog för museum. Emanuel Vigeland är den bortglömde brodern till Gustav Vigeland, den kände skulptören som står för Oslos sevärdhet nummer 1: Vigelandsparken. Emanuel Vigeland hade jag däremot aldrig hört om, och ingen jag nämnt det för hade heller hört om Emanuel Vigelands-mausoleet, inte ens folk som bott här i flera år.

wLAEmanuelVigeland20160110_68.jpg
Hemlig sevärdhet. Den här skylten var ännu svårare att läsa i verkligheten.

Emanuel Vigeland ska tydligen ha varit ganska bitter över att bli överglänst av sin bror, och hans mausoleum är knappast en ödmjuk förrättning. Vi tog tunnelbanan till stationen med det vackra namnet Slemdal och gick i cirka tio minuter därifrån. Mitt i det vackra villa-området tornar mausoleet upp sig, likt ett krematorium.

För att komma in måste du böja dig, och tjejen vid ingången meddelade att vi varken fick ta bilder, ha på mobilen eller prata.

wLAEmanuelVigeland20160110_69.jpg
Ett litet mausoleum mitt bland villorna.
wLAEmanuelVigeland20160110_75.jpg
Här går gränsen för vad som får fotograferas.

Bilderna hade ändå inte kunnat göra upplevelsen rätta. Det här är det mäktigaste jag sett i Oslo. Den absurda konsten och stämningen i detta mörka mausoleum, den totala tystnaden och det dova skallet av porten som öppnas och stängs när någon går in. Kanske är det därför det är så okänt - för upplevelsen hade blivit en helt annan med turistgrupper som pratat i mun på varandra.

Tack kära kollega, du som upplyste mig om detta. Hit ska jag ta varenda besökare från och med nu.

Emanuel Vigelands mausoleum. Grimelundsveien 8, söndagar från kl 12-16. Rekommenderas varmt men sprid inte ordet, tack.

2016-01-11 18:34 2 kommentarer
Kategori: Emanuel Vigeland, Gustav Vigeland, mausoleum, Oslo, sevärdhet, Slemdal, Vigelandsparken

Norskt nytt år

2016-01-03 10:19 Kommentera
Kategori: fjällen, Geilo, längdskidor, Norge, nyår, pinnekjøtt, skidsemester, skidsäsong, skidåkning, Ustaoset

LAUstaoset201520160101_52.jpg

Det mest sociala du kan göra i Norge på nyår är att ta dig till en stuga i fjällen. Det är visserligen i vildmarken - men allt annat än öde. På Ustaoset, som ligger mellan Oslo och Bergen verkar det som att alla känner alla och det hejas till höger och vänster när du är ute på skidtur. Ett norskt nyår innebär i min erfarenhet:

LAUstaoset201520151231_01.jpg
1. Pinnekjøtt - ett heligt urnorskt koncept

1. Äta pinnekjøtt till middag på nyår. Pinnekjøtt är i princip som revbensspjäll av lamm. Det äts UTESLUTANDE med kålrabi-mos och kokad potatis och annat är inte diskuterbart. Förslaget om en sallad vid sidan som jag tog upp förra året har fnysts åt, skrattats åt och varit provocerande för utan undantag varenda norrman jag nämnt det för.

LAUstaoset201520151231_08.jpg
Pinnekjøttets tillbehör: kålrabi-mos.
LAUstaoset201520151231_16.jpg
Pinnekjøtt, kålrabi-mos, potatis och fettsås - endast så ska pinnekjøtt ätas.

2. Gå en tur på skidor
Det bästa med nyår på fjället är skidåkningen! Om du "gått en tur på ski" under dagen är blir årets sista dag toppen oavsett hur den hypade nyårsfesten blir.

wjag_skidor.jpg
Så världsvan ser jag ut på skidor

3. Köpa och se på fyrverkerier
Lika universalt som det låter. Det snålas inte på fjället - nästan varenda stuga vi kunde se bjöd på fina fyrverkerier. Och det är inte få stugor här uppe.

LAUstaoset201520160101_60.jpg
Utsikten mot Hallingskarvet

4. Transportsäkring
Planering av transport är viktigare här än någon annanstans. Det är inte självklart att stugan du firar nyår på ligger på gångbart avstånd från stugan du bor i. Inte heller att det finns taxi att tillgå denna attraktiva natt. Eller att vädret tillåter dig att köra även om du har bil och väljer att vara nykter. Eller att alla gäster kan sova över i stugan det firas i. Så efter att noga ha övervägt alla valen stod jag och mitt sällskap kvar med att:

a) åka hem mitt i natten på skidor
b) gå hem
c) försöka lifta med någon på vägen

Mitt sällskap valde snabbt bort a) med motiveringen att vi, med mina bristande skidkunskaper, inte skulle vara framme förrän i gryningen. Vi hade turen på vår sida och hittade till slut en aspirerande chaufför som, efter lite backande, fart-hämtande och rullande kunde köra oss nästan hela vägen hem. Tur för oss att han inte kunde köra hela, för när vi steg ur bilen väntande:

4. Norrsken
BONUS som knappast är självklar - men mitt år började med att jag såg norrsken för första gången. Väldigt svagt, men fortfarande flackande grönaktiga strålar i himlen. Magiskt.

LAUstaoset201520160101_21.jpg
På fjället kan det bli upp mot 30 minusgrader, men -15 är den lägsta temperaturen jag upplevt denna gång.

2016-01-03 10:19 Kommentera
Kategori: fjällen, Geilo, längdskidor, Norge, nyår, pinnekjøtt, skidsemester, skidsäsong, skidåkning, Ustaoset

Skidsemestern från helvetet

2015-12-30 18:02 Kommentera
Kategori: alperna, Engelberg, idiot, Schweiz, semester, Ski Lodge Engelberg, skidsemester, skidsäsong, skidåkning, snowboard, snö, svenskar, vinter, vinterparadis

LAEngelberg20151213_52.jpg
Vackra fantastiska Engelberg. En resa som började dåligt.

Den romantiska get-away-till-alperna-resan börjar med att vi står i rulltrappan på väg till tåget. Och där! Kommer en man som har bråttom. Eller en fuckings idiot skulle man kunna säga. Stöter till brädan och knuffar till mig (jag som redan gjort plats med min snowboard på ena sidan) så att jag skriker till. Vänder inte ens på huvudet. Mer ser vi inte av honom.

På tåget ser jag vad som faktiskt skett med brädan. Hela stålkanten har böjts och rivits av. Varken jag eller mitt resesällskap förstår hur det gått till. Men helt kvaddad är den.

Under hela resan sörjer jag brädan. Det var den bästa brädan. Och vad mer var, det var min kompis bräda jag lånat. Hon älskade den kanske ännu mer än jag.

wLAEngelberg20151216_89.jpg
På vägen från Luzern till Engelberg. Det är enkelt att ta sig hit - flyg till Zürich och sedan tåg i cirka två timmar från flygplatsen till Engelberg med ett byte i Luzern. Det lilla jag såg innan det blev mörkt var väldigt vackert.
LAEngelberg20151213_25.jpg
Tågstationen i Engelberg ligger mitt i stan, och cirka tio minuter till fots från liftarna. Det går bussar regelbundet.

Väl framme i vackra Engelberg i Schweiz checkar vi in på Ski Lodge Engelberg. Det ligger mittemot tågstationen, perfekt läge när du kommer fram släpandes på skidutrustning. Personalen är jättetrevlig, rummet är jättemysigt, och maten är helt fantastiskt underbart god. Och den hippa baren är jättehögljudd. Fortfarande när jag, lättstörd som den suraste gubben, ska sova.

Jag vrider och vänder på mig. Blir mer och mer irriterad. Är det bara festprissarna det tas hänsyn till här? Går till sist ner och säger till. "Gud, klart vi ska sänka!" säger den supertrevliga personalen, som också är svensk. Men hon visste ju inte att jag behöver FULLKOMLIG tystnad när jag ska sova. Om jag hör vinden vina svagt behöver jag öronproppar.

Uttröttad och irriterad börjar jag således den första dagen på den romantiska skidsemestern med att säga ryta "JAG VILL UT!" till den trevliga personalen. Går sedan ut på jakt efter en bräda, och konstaterar att det finns en (1!) snowboardshop i hela Engelberg (däremot 17 skidbutiker) där mannen säger "ledsen, men det är ingen som åker freestyle längre, och vi har inga sådana brädor här. För det finns INGEN som frågar efter det". Kul att få känna sig så speciell.

Jag får en bräda jag är halvnöjd med och när jag äntligen står i kön till liften håller jag på att sprängas när ett kinesiskt par försiktigt tränger sig före. Argt trycker jag ut dem och in mig själv.

LAEngelberg20151214_33.jpg
Engelberg från liften

Ute i backen förvandlas den tragiska skidsemestern till slut till en fantastiskt fin alpresa. Engelbergs vyer är otroliga, och förutom att det är lite stenar här och där i backen så här i december kan vi inte klaga på förhållandena. Under vardagarna är det bara vi, kinesiska turistgrupper och några skidskolegrupper i lifterna och ännu färre i backarna (räkna bort kineserna).

När vi kommer tillbaka till hotellet har de ordnat det absolut tystaste rummet åt oss (det är verkligen knäpptyst och enda anledningen till att jag fortfarande behöver öronproppar är att mitt sällskap andas), en fin fruktskål med nötter och choklad som plåster på såren och alla är så otroligt genuint trevliga att jag inte ens blir irriterad på att jag landat i en svensk-koloni trots att jag tagit mig utomlands, som jag brukar bli.

wLAEngelberg20151215_79.jpg
Utsikten från toppen
LAEngelberg20151213_49.jpg
LAEngelberg20151215_47.jpg
Aktiviteter på toppen - på "Klein Titlis", den högsta toppen i skidområdet, kan du gå på Europas högst belagda hängbro och ta bilder av utsikten (det var hit alla kineser alla ville).
LAEngelberg20151215_70.jpg
Från hängbron och ner i underjorden för att komma tillbaka till skidliften.

Till skillnad från allt annat i Engelberg (förutom ett kaffe-rosteri) är Ski Lodge hippt och modernt. Och det är, såklart, för att det drivs av svenskar (precis som kafferosteriet).

Resten av Engelberg är jättefint, men också ur-schweiziskt. När valet blev att hänga med gamla schweizare på tomma caféer eller att hänga på den hippaste (och kanske enda) after-skin med den bästa ölen fick jag ge upp mitt sökande efter lokalbefolkningen.

Och istället för att äta schweizisk husmanskost som raclette, som i och för sig har sin charm, har vi hittat den bästa maten i stan (lagad av några som borde utmana det svenska kocklandslaget) på Ski Lodge, till samma eller lägre pris. Vi har beställt tre-rätters-middag som del av boendet, och det är, som mitt sällskap kallar det, "en kulinarisk upplevelse" varje kväll. Jag kan nästan åka tillbaka bara för maten.

Och personalen är helt fantastiskt trevlig. Troligtvis för att de bor i paradiset. Och för att de är svenskar.

Tråkig bräd-attityd och dålig start till trots, Engelberg har jag redan lust att åka tillbaka till. Och för party poopers som jag: sen fest verkar det inte vara mer än på helgerna, och det finns tysta rum även på Ski Lodge.

LAEngelberg20151213_99.jpg

2015-12-30 18:02 Kommentera
Kategori: alperna, Engelberg, idiot, Schweiz, semester, Ski Lodge Engelberg, skidsemester, skidsäsong, skidåkning, snowboard, snö, svenskar, vinter, vinterparadis

Norges Uppsala

2015-11-02 20:29 Kommentera
Kategori: Gamle Bybru, Nidarosdomen, P3aksjonen, studentstad, Trondheim, UKA

wtrond1 copy.jpg
Trondheim - Norges tredje största stad. Vackrare än Oslo, mindre regnigt än Bergen.

Hur har jag kunnat missa den här stan fram tills nu? Ett och ett halvt år efter min flytt till Norge besöker jag Trondheim för första gången. Min arbetsplats är under fyra dagar mitt på torget, där den enorma jippot P3aksjonen äger rum, och där det samtidigt börjar förberedas inför "UKA", Norges största studentfestival. Efter att ha googlat "vad sker i Oslo" var och varannan helg känns det snarare som att Trondheim är Norges mittpunkt än huvudstaden. Har jag hamnat i fel stad?

Trondheim är bara en 50 minuters flygresa från Oslo. 50 minuter norrut - och då är du fortfarande i den södraste tredjedelen av landet. Det nordligaste jag varit i Norge hittills.

I pittoreska kvarter skuttar glada studenter omkring - att gå runt i Trondheim känns lite som att gå runt i Uppsala (bara det att det är vackrare, såsom det mesta i Norge). Här ligger bland annat det kända universitetet NTNU som spottar ut alla möjliga genier. Hett tips till blivande studenter. Det blev fyra dagar för mig den här gången, men här hade jag kunnat stanna i flera år.

wtrond2 copy.jpg
Från Gamle Bybru i Trondheim
wtrond3 copy.jpg
Uppsala Domkyrka kan slänga sig i väggen - Nidarosdomen i Trondheim är en av de mäktigaste kyrkorna jag sett.

2015-11-02 20:29 Kommentera
Kategori: Gamle Bybru, Nidarosdomen, P3aksjonen, studentstad, Trondheim, UKA

Askepott

2015-09-06 10:29 Kommentera
Kategori: Askepott, askungen, jul, Norge, norsk jultradition, P3morgen, traditioner, Tre Nötter till Askepott

Ibland när jag bor här glömmer jag bort att svenskar och norrmän inte är ett och samma folk, men med jämna mellanrum kommer det alltid en liten påminnelse. Som när det refereras till lokala kändisar och kollektiva barndomsminnen. Som "Tre Nötter till Askepott" - en tjeckisk alternativ askunge-saga som visas varje jul sedan 1973 på norsk tv.

Jag jobbar med världens härligaste programledare, tre glada och lite speciella karaktärer som är kända Norge över för sitt morgonprogram "P3morgen". När de fick nys om att det ska göras en re-make av den kända filmen "Tre Nötter till Askepott" bestämde de sig för att klä ut sig till filmens karaktärer. Videon ovan är behind-the-scenes från photo-shooten vi gjorde.

"För en svensk som inte har sett den här filmen, och har detta som referens, verkar den vara helt sjuk", sa jag skrattandes efteråt till mina kollegor.
Inga leenden tillbaka.
"Vadå, ser ni inte på den här filmen i Sverige?"
"Det är en norsk tradition, ALLA vet ju vad det är."
"Den visas varje julafton."

När jag kom hem suckade jag över bristen på självdistans som jag ibland tycker är återkommande här i landet för en norsk vän.
"Vadå, alla har ju sett den filmen!" fick jag barskt till svar. Skulle ha vetat bättre än att kritisera en norsk tradition vid det här laget.

Hade en norrman förundrat sig över att alla svenskar sitter och tittar på Kalle Ankas jul, vilket måste vara ännu mer underligt än att se Askungen som jägare med en styvmor som har klätt på sig allt i hela världen, vill jag tro att de flesta svenskar skrattat med.

Men en viktig lektion i norsk jultradition får du alltså i "Tre Nötter till Askepott". I vår kommer den efterlängtade remaken - se den och du får pluspoäng från alla norrmän.

w-askepott.jpg
P3morgen goes "Tre Nötter till Askepott" - en tjeckisk alternativ askunge-film som visas varje jul sedan 1973 på norsk tv.

2015-09-06 10:29 Kommentera
Kategori: Askepott, askungen, jul, Norge, norsk jultradition, P3morgen, traditioner, Tre Nötter till Askepott

Anonym 1057764695

Landet där helgaktiviteten alltid är hyttetur, lunchmackan och North Face-väskan är dominerande religioner, det råder fullständig matvarukommunism och som förargligt nog fick Skandinaviens vackraste vyer. Jag har flyttat hit intet ont anandes om att vårt kära grannland inte är att förväxla med Sverige.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206