Norge i ett nötskal

Räk-skivan

2015-08-30 11:13 1 kommentar
Kategori: båttur, kräftskiva, Oslo, Oslofjorden, räk-buffé, räk-frossa, räk-skiva, räkor

wcruisebåt.jpg
Oslos crusiebåtar tar dig ut från stan in i fjorden

I Norge är det aldrig långt bort till hav och fjordar. Helgens jobbfest arrangerades inte på något torrt konferenshotell, utan på en båttur i Oslofjorden. Det är inte svårt att hoppa på en "cruise" från Aker brygge, som tar dig bort från den inte så stora storstaden på ett fem minuter.

woslofjord1.jpg
Även om Oslos fjordar är inte kända som det vackraste i Norge är de inte fy skam de heller
wamund.jpg
Ett litet dopp från båten

Under middagen fick jag ta del av en norsk tradition jag inte känt till. "Räk-buffé". "Det blir räkbuffé, om någon inte tål eller ogillar räkor, säg till i förväg", stod det i mailet. Jag väntade mig skagenröra, räksallader av olika slag, skalade räkor med dill och potatissallad, kort sagt ett potpurri av räkor i alla dess slag.

En norsk räk-buffé innebär något annat. Buffén är mängden räkor, inte hur de serveras. Fram sattes fat av oskalade räkor och orostad formfranska! Alla norrmän lassade upp mängder och satte igång att skala som om de jobbat på fiskerier i hela sina liv.

wräkmacka.jpg
Detta är en räk-buffé.

"Äter ni inte det här i Sverige?" frågade mina kollegor förvånat när jag tafatt började slita loss räkskal och kropp.
"Vi har kräftskiva. Det är som det här bara det att…kräftorna är lite större, man kan äta mer på dem, behöver inte skala lika många, brödet är rostat, det serveras ofta tillbehör till, och det är inte lika bråttom."

Medan jag fortfarande satt och skalade ropades det ut att nu var det dags för frågesport på under däck, och alla försvann snabbt medan jag och en likasinnad stackare satt kvar och skalade för livet.

Men trots en viss hetsätning när skalningen väl var avklarad, upptäckte jag att med en skvätt majonäs, citron och torkad dill smakade räkmackan helt underbart - till trots från den nu något blöta formfranskan. En tradition värd att testas för den med tålamod. Men nästa år tror jag det ska kontras med den svenska kräftskivan.

2015-08-30 11:13 1 kommentar
Kategori: båttur, kräftskiva, Oslo, Oslofjorden, räk-buffé, räk-frossa, räk-skiva, räkor

Anonym 1057764695

Landet där helgaktiviteten alltid är hyttetur, lunchmackan och North Face-väskan är dominerande religioner, det råder fullständig matvarukommunism och som förargligt nog fick Skandinaviens vackraste vyer. Jag har flyttat hit intet ont anandes om att vårt kära grannland inte är att förväxla med Sverige.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206