Norge i ett nötskal

Oslos hemligaste sevärdhet

2016-01-11 18:34 2 kommentarer
Kategori: Emanuel Vigeland, Gustav Vigeland, mausoleum, Oslo, sevärdhet, Slemdal, Vigelandsparken

wLAEmanuelVigeland20160110_71.jpg
Ingången till Emanuel Vigelands mausoleum är inte gjord för dvärgar, men så liten att du tvingas buga till hans urna när du går in och ut.

"Du ska få ett tips om den bästa sevärdheten i Oslo", sa en kollega som inte är känd för att direkt slänga varken tips eller komplimanger runt om sig. "Emanuel Vigelands mausoleum - det är bara öppet på söndagar mellan kl 12 och 16".

Sedan jag fick det här tipset har han grymtat varje gång han sett mig och fått reda på att jag fortfarande inte gått dit, trots hans givmilda tips. Men hur enkelt är det när det bara är öppet fyra timmar i veckan?

I söndags gav vi oss ut på strapatsen att finna detta mausoleum, som jag misstog för museum. Emanuel Vigeland är den bortglömde brodern till Gustav Vigeland, den kände skulptören som står för Oslos sevärdhet nummer 1: Vigelandsparken. Emanuel Vigeland hade jag däremot aldrig hört om, och ingen jag nämnt det för hade heller hört om Emanuel Vigelands-mausoleet, inte ens folk som bott här i flera år.

wLAEmanuelVigeland20160110_68.jpg
Hemlig sevärdhet. Den här skylten var ännu svårare att läsa i verkligheten.

Emanuel Vigeland ska tydligen ha varit ganska bitter över att bli överglänst av sin bror, och hans mausoleum är knappast en ödmjuk förrättning. Vi tog tunnelbanan till stationen med det vackra namnet Slemdal och gick i cirka tio minuter därifrån. Mitt i det vackra villa-området tornar mausoleet upp sig, likt ett krematorium.

För att komma in måste du böja dig, och tjejen vid ingången meddelade att vi varken fick ta bilder, ha på mobilen eller prata.

wLAEmanuelVigeland20160110_69.jpg
Ett litet mausoleum mitt bland villorna.
wLAEmanuelVigeland20160110_75.jpg
Här går gränsen för vad som får fotograferas.

Bilderna hade ändå inte kunnat göra upplevelsen rätta. Det här är det mäktigaste jag sett i Oslo. Den absurda konsten och stämningen i detta mörka mausoleum, den totala tystnaden och det dova skallet av porten som öppnas och stängs när någon går in. Kanske är det därför det är så okänt - för upplevelsen hade blivit en helt annan med turistgrupper som pratat i mun på varandra.

Tack kära kollega, du som upplyste mig om detta. Hit ska jag ta varenda besökare från och med nu.

Emanuel Vigelands mausoleum. Grimelundsveien 8, söndagar från kl 12-16. Rekommenderas varmt men sprid inte ordet, tack.

2016-01-11 18:34 2 kommentarer
Kategori: Emanuel Vigeland, Gustav Vigeland, mausoleum, Oslo, sevärdhet, Slemdal, Vigelandsparken

Anonym 1057764695

Landet där helgaktiviteten alltid är hyttetur, lunchmackan och North Face-väskan är dominerande religioner, det råder fullständig matvarukommunism och som förargligt nog fick Skandinaviens vackraste vyer. Jag har flyttat hit intet ont anandes om att vårt kära grannland inte är att förväxla med Sverige.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206