Norge i ett nötskal

Det nya Berlin

2016-02-14 15:45 Kommentera
Kategori: billigt, Estland, fantastiskt, Pegasus, Tallinn, weekend

wLATallinn20160208_10.jpg
Tallinn - det nya hippa.

"Ja, du ska till Litauen? Nej, förlåt, Riga, det som ligger i Vilnius? Nej jaha Estland, är inte det i Latvia?"

Jag tror inte vi svenskar är mycket bättre men i Norge har jag inte träffat på en enda person som kan skilja de tre baltiska staterna ifrån varandra, och ännu mindre deras huvudstäder. Eller vad som är land och vad som är stad. Och det är ingen som visar skam över det.
"Jaha, då var vi i Latvia!" säger min kollega glatt när vi stiger ur planet i Tallinn.

Jag är inte mycket bättre själv trots att jag kan skilja dem ifrån varandra - mina associationer till Estland var Öststatsland som lockar till sig alkoholiserade turister med billig prostitution. Det är som tur är en annan bild jag åker hem med. För Tallinn imponerade stort. En av de vackraste städer jag varit i med en "old town" som slår Stockholms alla gånger, och känns stor för att vara i en så liten stad. Och kanske det bästa: det var alltid helt folktomt. Min Uber-chaufför menade att turistsäsongen endast var under sommaren.

wLATallinn20160208_08.jpg
Inte en själ syns till.
wLATallinn20160208_02.jpg
Vackra ortodox-katolska kyrkor i var och vartannat hörn. Här Alexander Nevsky-katedralen.

Maten är fantastisk - och billig. En 3-rätters lyxmiddag kostar inte mycket mer än vad en medelmåttig rätt kostar hemma i Norge eller Sverige. Och brödet är det godaste jag ätit I MITT LIV. Och jag har ätit ganska mycket bröd i mitt liv. Det är tydligen en speciell sorts jäst som bidrar till en speciell bakteriekultur. Vad skulle jag inte ge för att lägga vantarna på det hemliga estniska brödreceptet.

Jag träffade en vän från Peking som flyttat tillbaka till Estland. Hon och hennes man hade först testat ut Japan, Hong Kong och Helsingfors innan de landade i Tallinn. "För att här behöver vi inte bo i en skokartong, vi kan äta mat och dricka öl som är hundra gånger godare och bättre än i Finland, och allt är billigare." Låter inte som en dålig deal.

Det känns på många sätt som att Tallinn är det nya Berlin, en hipp stad med många start-ups och entreprenörer som har upptäck alla fördelarna med den här staden. Och allt detta är bara ett billigt flyg bort. Bästa, närmaste och billigaste weekend-tipset.

wLATallinn20160208_13.jpg
På restaurangen Pegasus fanns världens godaste handgjorda bröd.
wLATallinn20160208_15.jpg
Det var på Pegasus kultureliten hängde under 60-talet, därav den hippa arkitekturen.

2016-02-14 15:45 Kommentera
Kategori: billigt, Estland, fantastiskt, Pegasus, Tallinn, weekend

Anonym 1057764695

Landet där helgaktiviteten alltid är hyttetur, lunchmackan och North Face-väskan är dominerande religioner, det råder fullständig matvarukommunism och som förargligt nog fick Skandinaviens vackraste vyer. Jag har flyttat hit intet ont anandes om att vårt kära grannland inte är att förväxla med Sverige.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206