Vår man på Mallorca

Åk buss!

2015-02-18 09:05 4 kommentarer
Kategori: karta, mallorca, tips & sånt

go_by_bus_vagabond_martin.jpg
Åk mer buss! Även när du är på semester. Och Mallorcas alla hörn och kanter besöks utmärkt genom att använda sig av lokaltrafiken.

När jag var yngre var jag väldigt engagerad i arbetet med människor med speciella behov. Jag har många fantastiska minnen från den tiden och lärde känna personer och deras historier på ett sätt som präglat mig för resten av livet.

Niklas, Ove, Joakim, Ulla och Lena har alla betytt mycket och jag minns dem med stor värme. Men den som kanske sticker ut mest är Elisabet. En då medelålders dam med hett temperament som varje morgon kom till vår arbetsplats i sin beiga trenchcoat, vita handväska, röda basker och matchande skor. En outfit som hon för övrigt behöll på resten av dagen.

Varje morgon hade vi också samma rutin. Elisabet ville att man skulle fråga hur hon kommit dit och på grund av sina medfödda begränsningar svarade hon alltid samma sak; "ÅK BUSS!". Och även om hon egentligen menade "Jag har åkt med den där bussen…", så hade hon i sin egen förenklade version helt rätt.

- Åk buss! Åk mer buss! Vi borde alla åka mer buss. Även när vi är på semester. Och att åka lokaltrafik är ett alldeles utmärkt sätt att se Mallorca.

I princip går det bussar över hela ön men är du i - eller i närheten av - Palma, är det enklast att börja på den centrala tåg- & busstationen vid Plaça de España. Är du förstagångsbesökare kan det vara bra att känna till att hela stationen (både tåg & buss) ligger under marknivå och syns därför inte vid en första anblick. Du behöver hitta rulltrapporna ner för att nå biljettautomater, infotavlor, caféer och sen ännu en trappa ner för att nå själva bussgaraget.

Bussbiljett kan du köpa direkt av chauffören. De tar dock inga kort och de kompromissar inte om du kommer med valörer högre än 10 Euro. Glöm därför inte mynt eller små sedlar så det räcker både tur och retur.

Det är "lokaltrafikssystem" som gäller, vilket innebär att du plingar om du ska av och vinkar när du ska gå på igen. Inget 'pling', inget stopp.

Jag har vid ett tillfälle åkt med 1:an från flygplatsen då den inte stannade utanför Corte Inglés eftersom ingen tryckte. Vilket är som om en av Stockholms blå bussar inte skulle stanna på Stureplan bara för att ingen plingar. Det gäller alltså att ha lite koll på både karta och den röda knappen när man ger sig ut på landsbygden.

Fördelarna är förstås många. Umgås med lokalbefolkningen är ju alltid kul och spänningen av att kanske inte riktigt veta när och var man hamnar är ju också kul. Det är också fortfarande relativt billigt. Exempelvis kostar en enkel resa med tunnelexpressen (buss 211) mellan Sóller och Palma € 2:70. Tar du din hyrbil får du betala € 5:05 bara för tunneln.

Nackdelen är att det är svårt att hitta busstider för sena kvällar och helger. Det beror förstås på var du bor och vilken linje du ska använda, men tänk på att alltid kolla hur du ska komma hem igen - innan då åker.

En annan nackdel är att jag forfarande inte mött en enda trevlig busschaufför. Jag vet inte om de gått i samma charmskola, har massa interna problem på TiB, eller om de tvångskommenderats att köra bussen, men jösses vad sur man kan vara på sitt jobb.

I början tänkte jag att det var den klassiska (och lika fåniga) "jag-är-sur-på-turister-filosofin", men ju mer buss jag åker, desto mer tycker jag mig se att det faktiskt gäller alla. När vi står där tysta i kön utanför bussen och förbereder oss på att lämna så jämn växel som möjligt så att han som kör inte ska få ännu ett utbrott, känns det alltid som om vi är med i det berömda "Soup Nazi" avsnittet från tv-serien Seinfeld. Ingen vill göra chauffören upprörd.

Men, vad spelar det för roll? Man åker väl inte buss för att träffa busschaufförer? Och fördelarna vinner - som alltid.

Tveka därför inte att ta bussen nästa gång du kommer till ön så kan vi tillsammans strunta i alla griniga gubbar som kör. Det finns trevligt folk här både så det räcker och blir över och man kan alltid öva spanska med någon på bussen.

- Vi hörs och syns!

// MARTIN

Liten mini-kom-ihåg:
- Kontanter!
- Många bussar tillåter inte större bagage eller väskor ombord. Det placeras bagageluckorna på sidan.
- Hund är ej tillåten. Inga undantag.
- Ta med karta. Både över Mallorca och över busslinjerna.

Myter:
Nej. Trots sitt usla humör kör inte Spanska busschaufförer som galningar. Spansk trafik är visserligen livfull men samtidigt också väldigt tolerant och tuta gör man för att meddela, inte för att skälla på folk. Jag har åkt buss på Mauritius. Där kör dom som galningar.

2015-02-18 09:05 4 kommentarer
Kategori: karta, mallorca, tips & sånt

Anonym 760497361

Jag heter Martin och jag växlar mitt boende mellan Mallorca & Stockholm. Jag är fotograf & creative director på Défenseur de la Foi och ena halvan av bandet Sonicfleet. Skriver och fotar om självklarheter, hemligheter och eventuellt några oklarheter, men framför allt om mitt magiska Mallorca. Finns även på Twitter & Instagram.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206