Vår man på Mallorca

Mallorcas farligaste djur är tillbaka!

2015-03-04 08:58 1 kommentar
Kategori: mallorca, tips & sånt, vandring, vardag

mallorcas_farligaste_djur.jpg
Processionslarven - Mallorcas farligaste djur?

Jag har varit borta från ön i nästan två veckor. Ibland är två veckor en evighet och jag är glad att få komma tillbaka.

Och tydligen är vi fler som känner så för i morse mötte jag nämligen årets första formation av den fruktade - och årligen återkommande - "Processionslarven". I alla fall är det första gången jag ser den för i år.

Att säga att det är Mallorcas farligaste djur låter kanske lite överdrivet, men det finns ju egentligen ingen speciellt farlig fauna här så för oss som reser med hund är Processionslarven ("Processionary Caterpillars" på engelska och "Procesionarias del Pino" på spanska) - tillsammans med "Leishmaniasis" (vilket är en helt annan historia) - bland det mest besvärliga vi kan råka ut för.

De här små gynnarna är nämligen inga trevliga krabater. Larvens hårstrån är giftiga och ett angrepp är mycket obehagligt. För en nosande och slickande hund kan det dessutom sluta riktigt illa. På riktigt. Kallbrand i tungan är vanligt. Vissa mindre hundar riskerar dessutom livet.

Har du hund, barn och andra nyfikna i din närhet bör du alltså vara väldigt vaksam, för det är "Don't touch!" som gäller.

Att ha koll på närmaste veterinärklinik är också bra - något man kanske alltid har när man reser med hund - för akut hjälp är avgörande.

Nu finns det en risk att jag skrämt upp dig som tänkt ta hunden med på resan till Mallorca och det var föstås inte min avsikt.

Larven följer troget säsongen mars till april (eventuellt maj) och vet man bara vad det är man ska titta efter - och vad man ska undvika - så kan man enkelt fortsätta sina promenader med både hund och barn.

De kallas också "Procesionarias del Pino" av en anledning. "Procesionarias" för att de vandrar i en lång sammanhållen "procession". "Pino" för att de lever i pinjeträden. Det gör dem 1) lätta att känna igen 2) lätta att undvika. Inga träd, inga larver.


// MARTIN


Ps. Såg att intervjun som Barbro gjorde med mig för Vagabond Magasin (nr 2 2015) blev till ett helt uppslag. Bilder och allt. Stolt, glad, kul och "när gör vi nästa intervju" är sånt som blommar upp. Om du - förutom alla andra fantastiska artiklar - vill läsa lite mer om mig och mitt perspektiv på Mallorca så köp senaste numret. Eller köp den ändå, det är en underbar tidning!

2015-03-04 08:58 1 kommentar
Kategori: mallorca, tips & sånt, vandring, vardag

Anonym 760497361

Jag heter Martin och jag växlar mitt boende mellan Mallorca & Stockholm. Jag är fotograf & creative director på Défenseur de la Foi och ena halvan av bandet Sonicfleet. Skriver och fotar om självklarheter, hemligheter och eventuellt några oklarheter, men framför allt om mitt magiska Mallorca. Finns även på Twitter & Instagram.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206