Vår man på Mallorca

Nattvandring

2015-07-02 11:42 Kommentera
Kategori: mallorca, tips & sånt, utsikt, vandring

nattvandring_by_martin_web.jpg
Nattvandring till Cornador Gran och den berömda utkiken Xim Quesada.

Det är varmt nu. Riktigt varmt. Vi ligger hack i häl på 40 grader och i den skålformade Sóllerdalen står luften still större delen av dagen. Värmen lägger sig som ett lock över redan frasigt torra trädgårdar och dammiga vägar och det är stillsamt, tyst och stundtals filmiskt surrealistiskt.

Det blir till en tid av "ingenting" även om man försöker göra "någonting".

Bada förstås. Det känns både logiskt och klokt. Sitta i skuggan av ett parasoll känns också klokt. Att bara vila om möjligt lite klokare. Men att cykla eller vandra? Nej, det känns direkt oklokt.

Den sista långa vandringen jag gjorde gick från Sóller via Mirador de ses Barques och vidare förbi Bàlitx d'Avall upp till Torre de na Seca. Vilket är ett alla de torn som omger ön.

Från Sóller räknat sträcker sig rutten mer än halvvägs till Cala Tuent och tog 6 timmar allt som allt. Detta var i maj men solen var redan het och där och då bestämde jag att "hikingen" var över för säsongen. För mig och för hunden.

Det verkar dock som om väldigt många bestämt sig för det motsatta. Jag möter dagligen både överhettade cyklister och vandrare, alla röda av värmen och brända av solen. Många med aningen frånvarande blick när de sicksackar mellan stolarna in i närmaste bar för att beställa "…aqua?".

Och det är inte alls förvånande för det är varmt. Riktigt varmt. Däremot tycker jag helt ärligt att det är en aning dumdristigt.

För Mallorca är en föränderlig ö och även om det inte handlar om att bege sig ut i vildmark, är naturen tveklöst respektingivande. Framför allt med sina enorma höjdskillnader. En tur här innebär alltid risk för ras, osäkra stigar och vikar med kalla undervattensströmmar.

Det är ett landskap som kräver viss koncentration och en del förberedelser. 35 grader, stekande sol och risk för vätskebrist är helt enkelt onödigt att ta in i den ekvationen.

Men… skam den som ger sig.

Inspirerad av de som fortfarande inte gett upp bestämde jag mig för att ge kängorna en ny chans. Fast vare sig hunden eller jag är speciellt sugna på att pressa oss uppåt i värmen, av anledningar redan nämnda, så vad gör man?

Jo, man går på natten i stället.

Lampa på hunden och lampa på mig så bar det av kl 03.00 i söndags morse. Två timmar rakt upp genom Barranc de Biniaraix mot toppen av Cornador Gran och den berömda utkiken Xim Quesada.

Barranc de Biniaraix är en relativt enkel promenad och därför perfekt för vandring i mörker. Det är stundtals lite brant men den stenlagda stigen är i princip komplett och det finns gott om källvatten längs vägen om man nu behöver det.

Den sista etappen mot Cornador Gran är i och för sig en klassisk grusstig och kan vara lite svår att navigera de första 100 metrarna, men har man gått där förut, eller om man går med någon som hittar, är det enkelt och en nattpromenad blir en fantastisk upplevelse.

Det är också en soluppgång jag längtat efter. En värd att minnas. För det blir liksom inte bättre än så.

Men värmen kommer så fort solen når stenhällen och vi tog oss därför sakta men säkert ner i den skuggiga dalen strax efter. När hettan åter låg med full kraft över dalen var vi redan tillbaka i hemmets skugga.

Trötta förstås. Också lätt skadeskjutna av ynkliga skavsår och rivmärken men helt tillfreds med vårt nattliga uppdrag.

Och "Ja", jag erkänner. Både jag och hunden log kanske lite väl mycket när vi under nedfärd sporadiskt mötte de par och grupper som var på väg upp.

För det är varmt nu. Riktigt varmt.

// MARTIN

2015-07-02 11:42 Kommentera
Kategori: mallorca, tips & sånt, utsikt, vandring

Anonym 760497361

Jag heter Martin och jag växlar mitt boende mellan Mallorca & Stockholm. Jag är fotograf & creative director på Défenseur de la Foi och ena halvan av bandet Sonicfleet. Skriver och fotar om självklarheter, hemligheter och eventuellt några oklarheter, men framför allt om mitt magiska Mallorca. Finns även på Twitter & Instagram.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206