Vår man på Mallorca

Fyra dagar, fyra nätter.

2016-09-14 19:37 Kommentera
Kategori: bil, karta, mallorca, tips & sånt, utsikt

palma_sunset_lowres.jpg
"Sunset [Over Palma]” - © DELAFOI / Solnedgång från Parc de la Mar, Palma.

En fråga dök upp från en vän som ska besöka ön för första gången. Hela familjen i Palma under fyra dagar i oktober. Två av dessa med hyrbil.

- Vad tycker du vi ska göra?

Det är en rimlig fråga. Vad gör man? Vart ska man gå? Vad ska man tänka på? Fyra dagar kommer gå fort men om ni spenderar dem klokt så kommer ni garanterat vilja besöka ön en andra gång.

Så låt mig få byta plats mer er för en kort stund. För om jag bodde i Palma under "fyra dagar i oktober" skulle jag inte oroa mig så mycket kring vad som är inne eller populärt just nu. Det finns tillräckligt med folk som gör det. Saker ändras och trender kommer och går, men Palma ligger det det ligger.

Jag skulle istället fokusera på staden som helhet. I oktober tror jag att jag skulle få plats på ett hotell i gamla stan och jag skulle försöka hålla mig kring stadsdelarna La Lonja, Cort, Monti Sion och Sindicat.

Jag skulle gå upp och ut tidigt på morgonen, precis innan Palma vaknar till liv. När solen letar sig ner på nystädade gator och när doften av våt asfalt blir som ett stilla andetag innan pulsen höjs. Där skulle jag söka mig runt gamla stans alla gränder och vrår i jakt på det lilla kvartersbageriet för den obligatoriska croissanten och den morgonpigga baren för dagens första kaffe.

Jag skulle vilja se det berömda olivträdet på Place de Cort, gatuartisterna på Placa Major och de två två stora shoppinggatorna. Och mitt myllret skulle jag vika av vid kyrkan Sant Miguel för en kaffe på Café Antiquari. Jag hade fortsatt trapporna ner runt hörnet och in på Costa de La Pols. Dels för att besöka second hand butiken som ligger där, men framför allt för att kliva in under träden på magnifika La Rambla och alla dess blomsterförsäljare.

Och jag skulle definitivt besöka katedralen.

I oktober bör det vara rimligt med turister och jag skulle känna att jag kunde gå där i min egen takt. Jag hade gått längst muren utanför katedralen och gamla stan men också letat mig ner under och ut i Parc de la Mar. Kanske vidare ner över stora vägen för att lära mig hur jag kommer till Palmas långa strandpromenad? För om jag lär mig tidigt hur jag kommer dit skulle jag redan andra morgonen kunna gå lite längre från centrum. Kanske mot Es Portixol och El Molinar för att se havet och soluppgången? Kanske till och med för ett morgondopp?

Och jag skulle vilja se det arabiska badhuset på Carrer de Can Serra.

Jag hade nog haft en ohållbar idé om att på kvällarna hålla mig i kvarteren mellan Placa Major och Sant Francesc, precis där stadsdelen Monti Sion möter Sindicat. Framför allt för tapas på Quina CreuCarrer de la Corderia. Men eftersom jag ibland kan vara både rastlös och nyfiken hade jag även velat besöka klassiska Bar EspañaCarrer de Can Escursac för deras Pintxo's. Och eftersom jag nu inte hade varit långt bort från La Lonja's alla restauranger så hade jag kanske gått ner där istället? Kanske för ett besök på Bon LlocCarrer de Sant Feliu? Eller vidare mot krogarna och barerna runt Placa de la Drassana?

Jag hade haft lite svårt att bestämma mig och som svensk hade jag nog även funderat en del på allt jag hört om Santa Catalina. Så jag hade promenerat ut från gamla stan, bort mot de låga husen som fyller kvarteren runt Carrer d'Espartero och in på Carrer d'Annibal.

Det är dock troligt att jag skulle tycka att det just där redan fanns tillräckligt med folk. Sannolikt skulle jag därför vandra vidare in bland kvarteren och av en slump upptäcka La Golondrina Carrer de Sant Magi.

Jag tror jag skulle gilla just det hörnet av Santa Catalina, ovetande om att ett besök där skulle göra La Golondrina till min absoluta favorit i Palma. Och när jag väl satt mig skulle jag troligtvis bli nyfiken på kvarteret på andra sidan Sant Magi. Det är därför inte otänkbart att jag skulle få se väderkvarnen, de orörda husen kring Placa Vapor och utsikten över hamnen.

Jag gillar att åka bil så jag hade också bokat en hyrbil. Framför allt om hotellet erbjudit bra lösning för parkering.

Jag hade lämnat Palma rakt norrut mot Valldemossa. Det finns något där kring Chopin som skulle väcka min nyfikenhet och jag hade därför sökt mig till Chopin-museet och Reial Cartoixa. Jag skulle också trotsat ryktet kring lyxiga Deià och på väg dit hade jag stannat till vid Son Marroig. Om så bara för utsiktens skull.

Jag hade vetat att jag måste välja. Ska man göra roadtrips kan man inte stanna överallt. Då kommer man inte något vidare långt. Så jag hade låtit dagsformen avgöra. Lyssnat till det spontana. Och eftersom jag gillar kyrkor är det troligt att jag parkerat centralt i Deià och letat mig upp mot Plaza de la Iglesia. För kyrkan och för utsikten.

Jag skulle fortsätta från Deià mot Sóller och Port de Sóller. Ner bland båtarna i Port hade jag stannat för lunch. Den första restaurang jag någonsin skulle besöka i Port de Sóller skulle av en händelse bli Albatross, nästan längst bort bland båtarna. Där skulle jag stanna upp ett tag och bestämma mig för om jag ska ta tunneln via Sóller direkt tillbaka till Palma? Eller köra vidare, upp genom Fornalutx mot Puig Major och Mallorcas egentliga centrum, klostret i Lluc?

Frågan är retorisk. För jag vet att jag hade kört vidare upp i bergen. I Santuari de Lluc finns även en svart madonna som har en fascinerade historia och jag vet att jag hade velat se henne.

Jag skulle lämna Lluc och bergen via vägen ner mot Caimari och Inca. Jag skulle nog vara trött vid det här laget och från Inca skulle jag snabbt kunna ta mig tillbaka till Palma.

(Karta: Restaurang "El Sol", Son Serra de Marina)

Tyvärr är jag hopplös när det gäller roadtrips. Jag vill köra länge. Jag kämpar dessutom fortfarande med någon form av nedärvd idé om att man måste få "valuta för pengarna", så en hyrbil skulle jag använda maximalt tills hyrtiden gått ut. Därför hade jag startat tidigt nästa dag.

Jag skulle ge mig tid för att studera kartan på hotellrummet och sett att det finns en motorväg mellan Alcudia och Palma som skär diagonalt genom större delen av ön. Jag hade försökt memorerat den som en nödutgång för dagens roadtrip. En retur-strategi som är snabb och enkel.

Jag hade därför lämnat Palma österut mot Llucmajor men svängt av vid El Arenal för att följa kustvägen runt Mallorcas södra del. Jag hade eventuellt letat mig ner till den berömda stranden Es Trenc. Men just den här dagen skulle jag haft mitt sikte inställt på en helt annan strand och jag hade därför inte stannat där för länge.

Från Es Trenc hade jag zick-zackat mig fram via Santanyi, Felanitx, Mancor och Artà. Om tiden tillät så hade jag längs vägen letat mig upp till kyrkan och klostret San Salvador utanför Felanitx och väl i Artà kanske jag till och med sagt hej till vännerna på Cafe Parisien. Men på min karta hade nålen suttit på restaurang El Sol vid Son Serra de Marina, så jag hade lämnat Artà ganska snabbt och följt skyltarna mot Alcudia.

Son Serra de Marina ligger längs vägen mot Alcudia från Artà sett. Det är nära men jag hade nog fått använda min Google map för att hitta ända fram till El Sol. En restaurang som ligger allra längst bort i ett tillsynes ändlöst rutnät av villor och enkelriktade gator.

Det kan hända att jag även skulle bli lite irriterad. I oktober hade jag nog upplevt Son Serra de Marina som ganska öde. En plats som vid en första anblick inte kan erbjuda mycket mer än tomma sommarhus. Ofrånkomligt hade jag funderat på om detta verkligen kan stämma? Kanske hade jag kört fel?

Men, jag hade valt att lita på de rekommendationer jag fått och inte gett mig förrän jag hitta hela vägen fram. Fram till den öppna stranden och den friska vinden. Fram till vågorna och havet. Fram till uteserveringen där jag med något enkelt som pizza eller pasta sakta skulle inse att jag troligtvis hittat något som skulle komma att bli en av mina favoritplatser på hela ön.

Och jag hade nog tvingats göra ett val här.

Antingen så skulle jag kunna fortsätta vidare förbi Alcudia mot Port de Pollenca och Pollenca. Jag skulle kunna leta mig upp mot utsikten vid Mirador Es Colomer eller kanske till och med tvinga upp hyrbilen längst den branta vägen mot mytomspunna Santuari del Puig de Maria.

Eller så kör jag åt andra hållet. För kartan skulle visa mig att bara ca 20 minuter från El Sol ligger Betlem. Och bortanför Betlem skulle jag hitta Mallorcas kanske mest bortglömda strandpromenad.

Visserligen hade jag från början siktet inställt på motorvägen mellan Alcudia och Palma, men eftersom jag passerade Manacor på väg till Artà så skulle jag nu veta att vägen via Manacor mot Palma är tvåfilig. Med andra ord även den en "nödutgång".

Så… räkna trappsteg i Pollenca eller krigsfångar i bergen ovanför Betlem? (Ja, lite får man ta reda på själv.)

I min bil, på just den här resan, skulle jag vara ensam så jag hade gjort både och. Kanske till och med chansat och åkt vägen över Tramuntanas för att passera Lluc en sista gång.

Men det är 365 steg i Pollenca så om jag väljer bergen därifrån lär det vara mörkt innan jag kommer upp till Lluc. Kanske hade jag valt den där nödutgången mot Palma ändå?

2016-09-14 19:37 Kommentera
Kategori: bil, karta, mallorca, tips & sånt, utsikt

Anonym 760497361

Jag heter Martin och jag växlar mitt boende mellan Mallorca & Stockholm. Jag är fotograf & creative director på Défenseur de la Foi och ena halvan av bandet Sonicfleet. Skriver och fotar om självklarheter, hemligheter och eventuellt några oklarheter, men framför allt om mitt magiska Mallorca. Finns även på Twitter & Instagram.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206