Vår man på Mallorca

Fyra dagar, fyra nätter.

2016-09-14 19:37 Kommentera
Kategori: bil, karta, mallorca, tips & sånt, utsikt

palma_sunset_lowres.jpg
"Sunset [Over Palma]” - © DELAFOI / Solnedgång från Parc de la Mar, Palma.

En fråga dök upp från en vän som ska besöka ön för första gången. Hela familjen i Palma under fyra dagar i oktober. Två av dessa med hyrbil.

- Vad tycker du vi ska göra?

Det är en rimlig fråga. Vad gör man? Vart ska man gå? Vad ska man tänka på? Fyra dagar kommer gå fort men om ni spenderar dem klokt så kommer ni garanterat vilja besöka ön en andra gång.

Så låt mig få byta plats mer er för en kort stund. För om jag bodde i Palma under "fyra dagar i oktober" skulle jag inte oroa mig så mycket kring vad som är inne eller populärt just nu. Det finns tillräckligt med folk som gör det. Saker ändras och trender kommer och går, men Palma ligger det det ligger.

Jag skulle istället fokusera på staden som helhet. I oktober tror jag att jag skulle få plats på ett hotell i gamla stan och jag skulle försöka hålla mig kring stadsdelarna La Lonja, Cort, Monti Sion och Sindicat.

Jag skulle gå upp och ut tidigt på morgonen, precis innan Palma vaknar till liv. När solen letar sig ner på nystädade gator och när doften av våt asfalt blir som ett stilla andetag innan pulsen höjs. Där skulle jag söka mig runt gamla stans alla gränder och vrår i jakt på det lilla kvartersbageriet för den obligatoriska croissanten och den morgonpigga baren för dagens första kaffe.

Jag skulle vilja se det berömda olivträdet på Place de Cort, gatuartisterna på Placa Major och de två två stora shoppinggatorna. Och mitt myllret skulle jag vika av vid kyrkan Sant Miguel för en kaffe på Café Antiquari. Jag hade fortsatt trapporna ner runt hörnet och in på Costa de La Pols. Dels för att besöka second hand butiken som ligger där, men framför allt för att kliva in under träden på magnifika La Rambla och alla dess blomsterförsäljare.

Och jag skulle definitivt besöka katedralen.

I oktober bör det vara rimligt med turister och jag skulle känna att jag kunde gå där i min egen takt. Jag hade gått längst muren utanför katedralen och gamla stan men också letat mig ner under och ut i Parc de la Mar. Kanske vidare ner över stora vägen för att lära mig hur jag kommer till Palmas långa strandpromenad? För om jag lär mig tidigt hur jag kommer dit skulle jag redan andra morgonen kunna gå lite längre från centrum. Kanske mot Es Portixol och El Molinar för att se havet och soluppgången? Kanske till och med för ett morgondopp?

Och jag skulle vilja se det arabiska badhuset på Carrer de Can Serra.

Jag hade nog haft en ohållbar idé om att på kvällarna hålla mig i kvarteren mellan Placa Major och Sant Francesc, precis där stadsdelen Monti Sion möter Sindicat. Framför allt för tapas på Quina CreuCarrer de la Corderia. Men eftersom jag ibland kan vara både rastlös och nyfiken hade jag även velat besöka klassiska Bar EspañaCarrer de Can Escursac för deras Pintxo's. Och eftersom jag nu inte hade varit långt bort från La Lonja's alla restauranger så hade jag kanske gått ner där istället? Kanske för ett besök på Bon LlocCarrer de Sant Feliu? Eller vidare mot krogarna och barerna runt Placa de la Drassana?

Jag hade haft lite svårt att bestämma mig och som svensk hade jag nog även funderat en del på allt jag hört om Santa Catalina. Så jag hade promenerat ut från gamla stan, bort mot de låga husen som fyller kvarteren runt Carrer d'Espartero och in på Carrer d'Annibal.

Det är dock troligt att jag skulle tycka att det just där redan fanns tillräckligt med folk. Sannolikt skulle jag därför vandra vidare in bland kvarteren och av en slump upptäcka La Golondrina Carrer de Sant Magi.

Jag tror jag skulle gilla just det hörnet av Santa Catalina, ovetande om att ett besök där skulle göra La Golondrina till min absoluta favorit i Palma. Och när jag väl satt mig skulle jag troligtvis bli nyfiken på kvarteret på andra sidan Sant Magi. Det är därför inte otänkbart att jag skulle få se väderkvarnen, de orörda husen kring Placa Vapor och utsikten över hamnen.

Jag gillar att åka bil så jag hade också bokat en hyrbil. Framför allt om hotellet erbjudit bra lösning för parkering.

Jag hade lämnat Palma rakt norrut mot Valldemossa. Det finns något där kring Chopin som skulle väcka min nyfikenhet och jag hade därför sökt mig till Chopin-museet och Reial Cartoixa. Jag skulle också trotsat ryktet kring lyxiga Deià och på väg dit hade jag stannat till vid Son Marroig. Om så bara för utsiktens skull.

Jag hade vetat att jag måste välja. Ska man göra roadtrips kan man inte stanna överallt. Då kommer man inte något vidare långt. Så jag hade låtit dagsformen avgöra. Lyssnat till det spontana. Och eftersom jag gillar kyrkor är det troligt att jag parkerat centralt i Deià och letat mig upp mot Plaza de la Iglesia. För kyrkan och för utsikten.

Jag skulle fortsätta från Deià mot Sóller och Port de Sóller. Ner bland båtarna i Port hade jag stannat för lunch. Den första restaurang jag någonsin skulle besöka i Port de Sóller skulle av en händelse bli Albatross, nästan längst bort bland båtarna. Där skulle jag stanna upp ett tag och bestämma mig för om jag ska ta tunneln via Sóller direkt tillbaka till Palma? Eller köra vidare, upp genom Fornalutx mot Puig Major och Mallorcas egentliga centrum, klostret i Lluc?

Frågan är retorisk. För jag vet att jag hade kört vidare upp i bergen. I Santuari de Lluc finns även en svart madonna som har en fascinerade historia och jag vet att jag hade velat se henne.

Jag skulle lämna Lluc och bergen via vägen ner mot Caimari och Inca. Jag skulle nog vara trött vid det här laget och från Inca skulle jag snabbt kunna ta mig tillbaka till Palma.

(Karta: Restaurang "El Sol", Son Serra de Marina)

Tyvärr är jag hopplös när det gäller roadtrips. Jag vill köra länge. Jag kämpar dessutom fortfarande med någon form av nedärvd idé om att man måste få "valuta för pengarna", så en hyrbil skulle jag använda maximalt tills hyrtiden gått ut. Därför hade jag startat tidigt nästa dag.

Jag skulle ge mig tid för att studera kartan på hotellrummet och sett att det finns en motorväg mellan Alcudia och Palma som skär diagonalt genom större delen av ön. Jag hade försökt memorerat den som en nödutgång för dagens roadtrip. En retur-strategi som är snabb och enkel.

Jag hade därför lämnat Palma österut mot Llucmajor men svängt av vid El Arenal för att följa kustvägen runt Mallorcas södra del. Jag hade eventuellt letat mig ner till den berömda stranden Es Trenc. Men just den här dagen skulle jag haft mitt sikte inställt på en helt annan strand och jag hade därför inte stannat där för länge.

Från Es Trenc hade jag zick-zackat mig fram via Santanyi, Felanitx, Mancor och Artà. Om tiden tillät så hade jag längs vägen letat mig upp till kyrkan och klostret San Salvador utanför Felanitx och väl i Artà kanske jag till och med sagt hej till vännerna på Cafe Parisien. Men på min karta hade nålen suttit på restaurang El Sol vid Son Serra de Marina, så jag hade lämnat Artà ganska snabbt och följt skyltarna mot Alcudia.

Son Serra de Marina ligger längs vägen mot Alcudia från Artà sett. Det är nära men jag hade nog fått använda min Google map för att hitta ända fram till El Sol. En restaurang som ligger allra längst bort i ett tillsynes ändlöst rutnät av villor och enkelriktade gator.

Det kan hända att jag även skulle bli lite irriterad. I oktober hade jag nog upplevt Son Serra de Marina som ganska öde. En plats som vid en första anblick inte kan erbjuda mycket mer än tomma sommarhus. Ofrånkomligt hade jag funderat på om detta verkligen kan stämma? Kanske hade jag kört fel?

Men, jag hade valt att lita på de rekommendationer jag fått och inte gett mig förrän jag hitta hela vägen fram. Fram till den öppna stranden och den friska vinden. Fram till vågorna och havet. Fram till uteserveringen där jag med något enkelt som pizza eller pasta sakta skulle inse att jag troligtvis hittat något som skulle komma att bli en av mina favoritplatser på hela ön.

Och jag hade nog tvingats göra ett val här.

Antingen så skulle jag kunna fortsätta vidare förbi Alcudia mot Port de Pollenca och Pollenca. Jag skulle kunna leta mig upp mot utsikten vid Mirador Es Colomer eller kanske till och med tvinga upp hyrbilen längst den branta vägen mot mytomspunna Santuari del Puig de Maria.

Eller så kör jag åt andra hållet. För kartan skulle visa mig att bara ca 20 minuter från El Sol ligger Betlem. Och bortanför Betlem skulle jag hitta Mallorcas kanske mest bortglömda strandpromenad.

Visserligen hade jag från början siktet inställt på motorvägen mellan Alcudia och Palma, men eftersom jag passerade Manacor på väg till Artà så skulle jag nu veta att vägen via Manacor mot Palma är tvåfilig. Med andra ord även den en "nödutgång".

Så… räkna trappsteg i Pollenca eller krigsfångar i bergen ovanför Betlem? (Ja, lite får man ta reda på själv.)

I min bil, på just den här resan, skulle jag vara ensam så jag hade gjort både och. Kanske till och med chansat och åkt vägen över Tramuntanas för att passera Lluc en sista gång.

Men det är 365 steg i Pollenca så om jag väljer bergen därifrån lär det vara mörkt innan jag kommer upp till Lluc. Kanske hade jag valt den där nödutgången mot Palma ändå?

2016-09-14 19:37 Kommentera
Kategori: bil, karta, mallorca, tips & sånt, utsikt

Nattvandring

2015-07-02 11:42 Kommentera
Kategori: mallorca, tips & sånt, utsikt, vandring

nattvandring_by_martin_web.jpg
Nattvandring till Cornador Gran och den berömda utkiken Xim Quesada.

Det är varmt nu. Riktigt varmt. Vi ligger hack i häl på 40 grader och i den skålformade Sóllerdalen står luften still större delen av dagen. Värmen lägger sig som ett lock över redan frasigt torra trädgårdar och dammiga vägar och det är stillsamt, tyst och stundtals filmiskt surrealistiskt.

Det blir till en tid av "ingenting" även om man försöker göra "någonting".

Bada förstås. Det känns både logiskt och klokt. Sitta i skuggan av ett parasoll känns också klokt. Att bara vila om möjligt lite klokare. Men att cykla eller vandra? Nej, det känns direkt oklokt.

Den sista långa vandringen jag gjorde gick från Sóller via Mirador de ses Barques och vidare förbi Bàlitx d'Avall upp till Torre de na Seca. Vilket är ett alla de torn som omger ön.

Från Sóller räknat sträcker sig rutten mer än halvvägs till Cala Tuent och tog 6 timmar allt som allt. Detta var i maj men solen var redan het och där och då bestämde jag att "hikingen" var över för säsongen. För mig och för hunden.

Det verkar dock som om väldigt många bestämt sig för det motsatta. Jag möter dagligen både överhettade cyklister och vandrare, alla röda av värmen och brända av solen. Många med aningen frånvarande blick när de sicksackar mellan stolarna in i närmaste bar för att beställa "…aqua?".

Och det är inte alls förvånande för det är varmt. Riktigt varmt. Däremot tycker jag helt ärligt att det är en aning dumdristigt.

För Mallorca är en föränderlig ö och även om det inte handlar om att bege sig ut i vildmark, är naturen tveklöst respektingivande. Framför allt med sina enorma höjdskillnader. En tur här innebär alltid risk för ras, osäkra stigar och vikar med kalla undervattensströmmar.

Det är ett landskap som kräver viss koncentration och en del förberedelser. 35 grader, stekande sol och risk för vätskebrist är helt enkelt onödigt att ta in i den ekvationen.

Men… skam den som ger sig.

Inspirerad av de som fortfarande inte gett upp bestämde jag mig för att ge kängorna en ny chans. Fast vare sig hunden eller jag är speciellt sugna på att pressa oss uppåt i värmen, av anledningar redan nämnda, så vad gör man?

Jo, man går på natten i stället.

Lampa på hunden och lampa på mig så bar det av kl 03.00 i söndags morse. Två timmar rakt upp genom Barranc de Biniaraix mot toppen av Cornador Gran och den berömda utkiken Xim Quesada.

Barranc de Biniaraix är en relativt enkel promenad och därför perfekt för vandring i mörker. Det är stundtals lite brant men den stenlagda stigen är i princip komplett och det finns gott om källvatten längs vägen om man nu behöver det.

Den sista etappen mot Cornador Gran är i och för sig en klassisk grusstig och kan vara lite svår att navigera de första 100 metrarna, men har man gått där förut, eller om man går med någon som hittar, är det enkelt och en nattpromenad blir en fantastisk upplevelse.

Det är också en soluppgång jag längtat efter. En värd att minnas. För det blir liksom inte bättre än så.

Men värmen kommer så fort solen når stenhällen och vi tog oss därför sakta men säkert ner i den skuggiga dalen strax efter. När hettan åter låg med full kraft över dalen var vi redan tillbaka i hemmets skugga.

Trötta förstås. Också lätt skadeskjutna av ynkliga skavsår och rivmärken men helt tillfreds med vårt nattliga uppdrag.

Och "Ja", jag erkänner. Både jag och hunden log kanske lite väl mycket när vi under nedfärd sporadiskt mötte de par och grupper som var på väg upp.

För det är varmt nu. Riktigt varmt.

// MARTIN

2015-07-02 11:42 Kommentera
Kategori: mallorca, tips & sånt, utsikt, vandring

Badsugen?

2015-02-10 21:47 Kommentera
Kategori: mallorca, utsikt, vandring, vardag

badsugen_web.jpg
Bildtext Snögubbe med "Embassament de Cúber" i bakgrunden. (Bilden är tagen på ca 875 m höjd.)

Har du haft ögon på ön den senaste veckan så har du säker hört att det kommit en hel del snö. Framför allt i de centrala delarna och främst uppe i bergen.

Ganska mycket också. Av egen erfarenhet har det varit meterdjupt på vissa ställen där uppe. Och beroende av vem du frågar så är det rekord av något slag, men jag låter det vara osagt.

Mycket snö blev det i alla fall och i helgen vallfärdade människor - bokstavligt talat - till bergen där vi bor för att få leva ut lite snödrömmar.

Det kommer visserligen snö på bergstopparna varje år och visst, det kan till och med tyckas att jag som svensk borde vara föga imponerad av lite snö, men det är inte snön i sig sig, utan allt det för med sig och kontrasterna det skapar.

I år (under några dagar) var det extra speciellt att se alldeles vita berg rama in låglandets apelsinträd och blommande mandelträd. Och alla jag mött har varit barnsligt glada, vilket är oerhört befriande. (Nu när jag tänker på det har jag inte sett en enda sur min...)

Det har helt enkelt varit fint. Riktigt fint. Faktiskt underbart vackert.

Men idag - efter vad som nu känns som veckor av mörka moln - vaknade vi till klarblå himmel och en värmande sol.

Jag ser redan att snön däruppe är på väg bort och att forsarna i dalen har fullt upp. Det kommer bli mäktigt att se hur berget tar hand om allt smältvatten den närmaste veckan.

...och samtidigt upptäcker man nya sidor av sig själv, som att jag kan bli glad för de mest otippade saker. Som t. ex. "smältvatten".

- Vi hörs!

// MARTIN

Ps. Vill du se mer bilder så finns jag även på Instagram @martinoxious!

2015-02-10 21:47 Kommentera
Kategori: mallorca, utsikt, vandring, vardag

…och apropå guldställen

2014-12-12 16:19 Kommentera
Kategori: tips & sånt, utsikt, vandring

fredag_12dec.jpg
En hälsning från ’Mirador Xim Quesada’ ovanför Sóller-dalen

Idag sken solen så skippade vardagen och tog på oss träningskläder för en tur upp i Barranc de Biniaraix och till utkiksplatsen 'Mirador Xim Quesada', högst upp på Cornador Gran (956 m) med utsikt över hela Sóller-dalen.


Trevlig helg!


// MARTIN

2014-12-12 16:19 Kommentera
Kategori: tips & sånt, utsikt, vandring

Konsten att bara vara här

2014-12-10 11:15 Kommentera
Kategori: mallorca, tips & sånt, utsikt

att_bara_vara_mallorca.jpg
Solnedgång över Bar Cala Canta. Ett guldkorn på behagligt promenadavstånd från centrala Palma.

Det klart, en sån rubrik känns kanske lite väl diffus. Och som bloggskrivare betraktat kanske jag borde vara mer fokuserad på tips och destinationer. Men bara lugn, det blir bättre.

För jag är synnerligen förtjust i att tipsa om saker som jag själv upptäckt och som jag skrev i föregående inlägg, alldeles för rastlös och nyfiken för att sitta på "stranden" dagarna i ända. Men nu när vintern kommer kan det ändå vara bra att påminna sig själv om "att bara vara". För ibland räcker det långt att bara sitta och "glo på folk", dricka kaffe och inte göra någonting. Ingenting alls. Inte ens en tiding och absolut ingen smartphone.

Mallorca är en perfekt plats för sånt. Speciellt under lågsäsong. Och att hitta sitt fik, sin restaurang eller sin bodega är i sig en resa. Ofta vet man inte vad man söker förrän man själv sitter där. Ibland kanske till och med av slump. Kanske missade man bussen. Kanske gick du fel vid den där korsningen eller kanske är man bara trött i benen.

Men känslan är omisskännlig och när du får den, sitt kvar! Stanna en stund längre. Ta dig tid. Mallorca ligger där det ligger och en timme hit eller dit spelar inte så stor roll.

Jag har "snubblat" över flera sådana ställen på ön. Alla olika men med den gemensamma nämnaren att det helt enkelt är perfekta för att "...bara vara här" (märk väl att under lågsäsong så kan öppettider variera);

- 'El Sol' i Son Serra De Marina. Längst ut bland alla nybyggda villor och det rutmönstrade gatunätet ligger tre restauranger. Den närmast stranden heter 'El Sol' och har hämtat mycket inspiration från surf-världen. Avslappnat med suverän pizza och pasta. Ett underbart ställe för en hel dag av att bara vara.

- 'Plaça de la Drassana' i Palma. En oas i Palmas kanske mesta restaurang- & krogkvarter med massor med folk, massor med restauranger och en underbar Fish & Chips på ena hörnet. Bara det i sig är värt en resa till Mallorca. En klassisk portion i tidningspapper och Plaça de la Drassana är en oslagbar kombination. (Kalla inte hans 'chips' för 'pommes frites' bara. Han gillar inte det.)

- 'Cala Canta'. Nästan längst bort på Palmas strandpromenad hittar man 'Bar Cala Canta'. Den är ganska spartansk och i sig kanske inget märkvärdigt, men läget utmed strandpromenaden, vyn över viken, eftermiddagssolen i ansiktet och det ganska lagom avståndet till Palma gör att en promenad hit, stanna en stund och en promenad tillbaka blir en helt perfekt eftermiddag.

Det finns flera ställen att tipsa om men jag tror vi kan stanna här. Detta är mina absoluta favoriter och om ett inlägg om att "bara vara" blir till en lista på ställen att besöka, behöver den listan antagligen hållas lite kort.

Vi hörs!!

// MARTIN

2014-12-10 11:15 Kommentera
Kategori: mallorca, tips & sånt, utsikt

"All Along The Watchtower" - om att uppleva saker om och om igen

2014-11-27 11:26 Kommentera
Kategori: historia, mallorca, utsikt, vandring

all_along_the_watchtower_webb.jpg
Ett av 50 kvarvarande vakttorn. Just detta finns i utkanten av Península de Llevant, strax norr om Cala Mesquida på nordöstra sidan av Mallorca.

Jag är inte en strandkille. Visst, bada är ju kul men att ligga på stranden en hel dag har egentligen aldrig varit något alternativ för mig. Jag är alldeles för nyfiken och rastlös för något sånt.

Så det blir en hel del utflykter. Mycket bil, ibland även scooter, men framför allt promenader och vandringar. En tidsödande sysselsättning både till utförande och i planering. För även om jag inte har något emot guidade turer, så ligger min personliga förtjusning till stor del i den där idéen om att "jag-kan-själv". Att studera kartor och hitta rätt stig är för mig en del av själva upplevelsen och då får man vara beredd på att det ibland går åt en hel del extra tid.

Jag tror det handlar om att jag vill förstå vad det är jag ser. Jag har lärt mig att de stenklädda stigarna genom bergen är stenklädda av en anledning. Att snögravarna på skuggsidan av Puig Massanella finns där av en anledning och de gömda ruinerna några hundra meter norr om "Algueria Vella d'Avall" i Península de Llevant har sin egen väldigt speciella historia (eventuellt återkommer jag till den).

Det ger mig en ny dimension av upplevelsen och det gör att jag kan åka tillbaka flera gånger till en och samma plats. För om jag upptäckte något där sist, tar jag ofta reda på vad, för att kunna åka tillbaka och "uppleva" det på nytt.

Mallorcas vakttorn är en sådan "upptäckt". Jag blev fullständigt betagen av deras historia och kan leta upp dem om och om igen. Det finns något sagolikt kring dem som svårt att sätta fingret på. Deras själva existens berättar inte bara om en annan tid, utan en annan värld.

Kortfattat är historien så här; På grund av sin geografiska position har hela Balearerna fått utstå hot och våld genom århundraden av Europas alla politiska och religiösa skiftningar. Vakter och olika utkiksplatser har därför alltid funnits, men efter hundratals år av både krig och pirater tog man på 1500-talet allting ett steg längre. En ring av strategiskt placerade vakt- och försvarstorn började byggas runt ön. Varje torn i visuell kontakt med nästa, både motsols och medsols.

Signalsystemet, utformat av den lokala renässansmannen Joan Binimelis, var lika enkelt som genialt. Med rök på dagen och eld på natten kunde man likt dominobrickor skicka en kedja av signaler till Palma och det centrala Almudaina Palatset för att varna om alla eventuella och reella hot. 84 torn byggde man totalt och idag finns ca 50 kvar.

- Mot den bakgrunden blir min upplevelse av dessa torn helt fantastisk.

Jag vet att jag från ett torn alltid kan se ett annat och tanken att stå där när det "var på riktigt" blir både svindlande och fascinerande.

Min fantasi skenar och jag lever mig in i hur det var att tända den första elden, att se sitt närmaste torn svagt lysa upp av lågorna i den becksvarta natten och att bo i byarna och städerna och se en krans av eldar bildas runt ön.

Jag försvinner bort för en sekund av själva tanken. Jag ryser lite och blir lätt tårögd av en anledning som jag inte kan sätta ord på. Det finns något stort i berättelsen om tornens historia som jag inte kan skaka av mig. Något som berör mig på ett sätt som bara kan hända med trötta ben under bar himmel.

Det har något med överlevnad att göra, om sammanhållning och om stora uppoffringar. Det är något magsikt med människor - och det är något magiskt med Mallorca.

// MARTIN

2014-11-27 11:26 Kommentera
Kategori: historia, mallorca, utsikt, vandring

En bra början...

2014-11-20 15:00 1 kommentar
Kategori: bil, karta, mallorca, utsikt

en_bra_borjan_web.png
Utsikt från Santuari de Cura, på berget Randa, 548 meter över havet.

Jag tänkte att en bra början på denna nya mallorca-blogg skulle handla om en bra början på ett Mallorca besök. Något för den nyanlände, den som vill få bättre grepp om ön och för den som bara vill landa i lugnet.

1 - Vi börjar med det praktiska. Hyr en bil. Mallorca blir en helt annan ö om du har bil. Nu under lågsäsong är det extra förmånligt eftersom de flesta uthyrare sänker sina priser ganska drastiskt.

Det finns förstås många tips och idéer om att hitta billigare uthyrare på landsbygden eller i utkanten av Palma, men enligt mig så slår inget det praktiska i att hyra direkt på flygplatsen. De flesta större aktörerna finns representerade och jag tror att alla erbjuder bokning via webb. Alla har dessutom dubbla receptioner varav en är vänd direkt in mot bagagehallen. Det innebär att man t ex kan fixa med bilen medan man väntar på väskorna. Och att hämta och lämna inom gångavstånd från flyget kommer alltid kännas extra värdefullt den dag det är dags att åka hem.

Tänk på att det i princip alltid tillkommer kostnad för full tank och för försäkring. En del bolag har olika regler så fråga vid bokning eller vid disken.

2 - Skippa hotellet! I alla fall behöver du antagligen inte åka dit det första du gör. Åk istället direkt mot Llucmajor och vidare mot lilla byn Randa. På berget med samma namn ligger 'Santuari de Cura'. Ett aktivt kloster med anor från 1200-talet och en utsikt över princip hela ön.

Randa-toppen håller nämligen en precis lagom höjd (548 m) mitt i slättlandet vilket gör att du vid klart väder ser du allt mellan Alcúdia och Palma.

Sätt blicken i norr och du får en fantastisk överblick av hela den nordvästra bergskedjan, inklusive Puig Major & Puig Massanella. Vänd dig mot söder och se städerna Llucmajor, Campos & Felanitx, samt hela den sydliga slätten ner mot havet. Extra bonus är restaurangen för den som vill stanna lite längre.

- Med andra ord, en utmärkt start för ett mallorca-besök!

- Vi hörs!

// MARTIN

Vägen dit är förhållandevis enkel och som allt annat på ön, väl skyltad. Från flygplatsen kör du MA19 mot "Llucmajor" och fortsätter med riktning mot "Algaida". Snart dyker det upp skyltning mot "Randa" och väl framme där ska du bara ha koll på den rosa skylten "Santuari de Cura" (från flygplatsen ca 2 mil).

Ps. Vill du komma iväg nu men har svårt att få till det över jul och nyår? Förläng ditt julfirande och åk till Mallorca i januari i stället.

Årets två första månader är bitvis i och för sig både kalla och ruggiga, men lågsäsongen öppnar upp för fantastiska naturupplevelser och värmen kan man få genom två underbara folkfester;

- Trettondagen (El Día de los Reyes) 6 januari firas traditionellt i Spanien och på Mallorca. Parader, presenter, hästar, hundar, folk och ungar deltar. Familjefest för alla som vill och kan.

- Sant Antoni firas i två dagar mellan 16-17 januari. Är du på Mallorca då får du helt enkelt inte missa detta. Eller, det är i princip omöjligt att missa, för i vissa byar och städer är det både galet och högljutt.

Det är en fantastiskt folkfest i rött och vitt med sin kulmen den 16:e och avslutande djurparader den 17:e. Jag kommer skriva mer om Sant Antoni när det närmar sig, men kan redan nu tipsa om att du ska bege dig till det lilla samhället Artà (på nordöstra sidan av ön), om du vill sikta in dig på en riktig storslagen fest.

2014-11-20 15:00 1 kommentar
Kategori: bil, karta, mallorca, utsikt

Anonym 760497361

Jag heter Martin och jag växlar mitt boende mellan Mallorca & Stockholm. Jag är fotograf & creative director på Défenseur de la Foi och ena halvan av bandet Sonicfleet. Skriver och fotar om självklarheter, hemligheter och eventuellt några oklarheter, men framför allt om mitt magiska Mallorca. Finns även på Twitter & Instagram.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206