Vår man på Mallorca

Es Firó | ...i väntan på nästa år

2015-05-13 11:15 2 kommentarer
Kategori: historia, mallorca, tips & sånt

es_firo_2015-1.jpg

Jag hade planerat att skriva ett inlägg om avslutningen av Es Firó 2015. Men när jag tittar igenom alla mina bilder inser jag att det finns inte tillräckligt med ord för att beskriva den här festen.

- Den måste helt enkelt upplevas.

Så jag låter bilderna tala istället och hoppas att vi ses här nästa år igen. För det är högljutt, rökigt, svettigt, skitigt, galet, utmattande och alldeles… alldeles underbart.

// MARTIN

es_firo_2015-2.jpg
es_firo_2015-3.jpg
es_firo_2015-4.jpg
es_firo_2015-5.jpg
es_firo_2015-6.jpg
es_firo_2015-7.jpg
es_firo_2015-8.jpg
es_firo_2015-9.jpg
es_firo_2015-10.jpg
es_firo_2015-11.jpg
es_firo_2015-12.jpg
es_firo_2015-13.jpg
es_firo_2015-14.jpg
es_firo_2015-15.jpg
es_firo_2015-16.jpg
es_firo_2015-17.jpg

2015-05-13 11:15 2 kommentarer
Kategori: historia, mallorca, tips & sånt

Es Firó | 2015

2015-05-10 11:26 Kommentera
Kategori: historia, mallorca, tips & sånt

es_firo_flags.jpg

Mitt i helgen. Mitt i festen. "Es Firó" kom i fredags och lämnar oss sent efter midnatt på måndag.

Det inofficiella startskottet skedde - bokstavligt - utanför (och inuti) Bar Turismo mitt i Sóller kl 20 i fredags och den stora festen börjar i morgon måndag, då hela invasionen från år 1561 spelas upp från Port de Sóller upp till centrala Sóller.

Är du inte här redan så är det hög tid att du lägger allt åt sidan och kommer hit!


// MARTIN

2015-05-10 11:26 Kommentera
Kategori: historia, mallorca, tips & sånt

Älskade apelsiner!

2015-04-29 15:17 3 kommentarer
Kategori: historia, mallorca, tips & sånt, vardag

alskade_apelsiner_web.jpg
Ett "social-politiskt-turist-konsument-statement-uppmaning" kring Sóllers apelsiner och annat närodlat.

Jag älskar verkligen apelsiner. Det är en fantastik skapelse, ett mästerverk. Det finns helt enkelt ingen bättre frukt. Kanske är denna kärlek en subtil orsak till att jag spenderar mina Mallorca-dagar i just Sóllerdalen? Ett område som har en lång historia kring just apelsiner.

Det var morerna som tog med sig frukten hit för ca 600 år sedan och sedan dess har den fått ett stort ansvar för dalens rikedomar. Export var viktig under lång tid och Frankrike var en stor konsument. Mängder med frukt gick från Port de Sóller till Marseille och den numera välbesökta spårvagnen från centrala Sóller till hamnen byggdes ursprungligen för fruktvagnar.

Dalens framgångar i exportindustrin ledde även till den idag klassiska järnvägen Ferrocarril de Sóller mellan Palma och Sóller som invigdes 1912. En triumf i modern teknologi då det begav sig.

Det är därför jag med viss vemod ser odling efter odling stå orörd och igenvuxen bakom sina rostiga stängsel.

För problemet är att både produktion och konsumtion idag ser annorlunda ut. "Billigt" säljer och och det är i princip omöjligt för dalens relativt små och spretiga gårdar att på ett vettigt sätt konkurrera med fastlandets industriodlingar. Många träd lämnar därför idag inget annat än fallfrukt och sporadiskt plockade frukter från familj och grannar.

Men det finns hopp. Det finns det alltid.

Fet a Sóller är en lokal leverantör (och webbutik) som uteslutande jobbar med lokala producenter. Och även lite mer nyskapande saker, som Angel d'Or, en apelsinlikör producerad mitt i dalen, håller på att addera ett nytt värde till den lokala frukten.

Det stora arbetet ligger dock hos oss. Vi som är här på besök, vi som konsumerar och vi som är en del av hela öns riktigt stora industri; Turism! Vi har ett ansvar och jag tänkte därför försöka mig på ett litet "social - politiskt - turist - konsument - statement - uppmaning";

Folk säljer det som fungerar och så länge "billigt" ligger högt på listan så lär ingen förändring ske. Snarare tvärtom. Importen kommer öka och så småningom kommer lokala producenter och leverantörer inte orka hålla emot längre.

Frågeställningen är därför tämligen enkel; Vill vi, på vår efterlängtade semester, på vår älskade ö, denna bördiga plats med allt från grisfarmar, fiskehamnar och fruktodlingar, konsumera importerad mat?

Svaret är lika enkelt; Nej. För det åter ju helt absurt.

Om öns huvudinkomst "turism" ställer kravet att endast konsumera närodlade produkter - oavsett var du befinner dig på ön - så kommer producenter och leverantörer följa efter.

Vi behöver bara vara villiga att betala några cent mer, att gå några extra meter, att fråga oss fram till lokala produkter - och framför allt - säga nej till importerade apelsiner, för att tillsammans vända denna trend.

Återigen, folk säljer det som fungerar. Vi bär ansvaret och det är också vi som måste ställa kraven. Jag ber er därför, köp närodlat! Alltid.

Ps. Ge gärna mer tips på lokala producenter och butiker. Runt hela ön!

// MARTIN

2015-04-29 15:17 3 kommentarer
Kategori: historia, mallorca, tips & sånt, vardag

"Dansa din djävul..."

2015-01-15 23:20 Kommentera
Kategori: bil, historia, mallorca, tips & sånt

devil_coming.jpg
Nej, min gamla grannfru i Artà visade ingen större rädsla för "El Diablo" (bilden är från ett tidigare tillfälle)

I morgon kommer dom. Då dansar Sant Antoni's djävlar in på gator och torg i Sa Pobla, Pollenca, Artà och andra städer och byar runt om på ön. Det blir inledningen till den mest intensiva helgen under hela vintern. (Kanske på hela året beroende på vem du frågar.)

För 'Sant Antoni' parallell-firar med den stora festen 'San Sebastian' i Palma, så från fredagens djävlar går vi till lördagens eldar och Palmas "Correfoc" (fyrverkeri). Sen kör vi en behövlig vila på söndagen för att på måndag (19 jan) toppa med "Inauguració De La Revetla De Sant Sebastià", vilket är själva höjdpunkten på festivalen 'San Sebastian'.

- Kameran är med. Hunden är med. Jag är med. Bilen är tankad. Nu kör vi!

// MARTIN

2015-01-15 23:20 Kommentera
Kategori: bil, historia, mallorca, tips & sånt

"All Along The Watchtower" - om att uppleva saker om och om igen

2014-11-27 11:26 Kommentera
Kategori: historia, mallorca, utsikt, vandring

all_along_the_watchtower_webb.jpg
Ett av 50 kvarvarande vakttorn. Just detta finns i utkanten av Península de Llevant, strax norr om Cala Mesquida på nordöstra sidan av Mallorca.

Jag är inte en strandkille. Visst, bada är ju kul men att ligga på stranden en hel dag har egentligen aldrig varit något alternativ för mig. Jag är alldeles för nyfiken och rastlös för något sånt.

Så det blir en hel del utflykter. Mycket bil, ibland även scooter, men framför allt promenader och vandringar. En tidsödande sysselsättning både till utförande och i planering. För även om jag inte har något emot guidade turer, så ligger min personliga förtjusning till stor del i den där idéen om att "jag-kan-själv". Att studera kartor och hitta rätt stig är för mig en del av själva upplevelsen och då får man vara beredd på att det ibland går åt en hel del extra tid.

Jag tror det handlar om att jag vill förstå vad det är jag ser. Jag har lärt mig att de stenklädda stigarna genom bergen är stenklädda av en anledning. Att snögravarna på skuggsidan av Puig Massanella finns där av en anledning och de gömda ruinerna några hundra meter norr om "Algueria Vella d'Avall" i Península de Llevant har sin egen väldigt speciella historia (eventuellt återkommer jag till den).

Det ger mig en ny dimension av upplevelsen och det gör att jag kan åka tillbaka flera gånger till en och samma plats. För om jag upptäckte något där sist, tar jag ofta reda på vad, för att kunna åka tillbaka och "uppleva" det på nytt.

Mallorcas vakttorn är en sådan "upptäckt". Jag blev fullständigt betagen av deras historia och kan leta upp dem om och om igen. Det finns något sagolikt kring dem som svårt att sätta fingret på. Deras själva existens berättar inte bara om en annan tid, utan en annan värld.

Kortfattat är historien så här; På grund av sin geografiska position har hela Balearerna fått utstå hot och våld genom århundraden av Europas alla politiska och religiösa skiftningar. Vakter och olika utkiksplatser har därför alltid funnits, men efter hundratals år av både krig och pirater tog man på 1500-talet allting ett steg längre. En ring av strategiskt placerade vakt- och försvarstorn började byggas runt ön. Varje torn i visuell kontakt med nästa, både motsols och medsols.

Signalsystemet, utformat av den lokala renässansmannen Joan Binimelis, var lika enkelt som genialt. Med rök på dagen och eld på natten kunde man likt dominobrickor skicka en kedja av signaler till Palma och det centrala Almudaina Palatset för att varna om alla eventuella och reella hot. 84 torn byggde man totalt och idag finns ca 50 kvar.

- Mot den bakgrunden blir min upplevelse av dessa torn helt fantastisk.

Jag vet att jag från ett torn alltid kan se ett annat och tanken att stå där när det "var på riktigt" blir både svindlande och fascinerande.

Min fantasi skenar och jag lever mig in i hur det var att tända den första elden, att se sitt närmaste torn svagt lysa upp av lågorna i den becksvarta natten och att bo i byarna och städerna och se en krans av eldar bildas runt ön.

Jag försvinner bort för en sekund av själva tanken. Jag ryser lite och blir lätt tårögd av en anledning som jag inte kan sätta ord på. Det finns något stort i berättelsen om tornens historia som jag inte kan skaka av mig. Något som berör mig på ett sätt som bara kan hända med trötta ben under bar himmel.

Det har något med överlevnad att göra, om sammanhållning och om stora uppoffringar. Det är något magsikt med människor - och det är något magiskt med Mallorca.

// MARTIN

2014-11-27 11:26 Kommentera
Kategori: historia, mallorca, utsikt, vandring

Anonym 760497361

Jag heter Martin och jag växlar mitt boende mellan Mallorca & Stockholm. Jag är fotograf & creative director på Défenseur de la Foi och ena halvan av bandet Sonicfleet. Skriver och fotar om självklarheter, hemligheter och eventuellt några oklarheter, men framför allt om mitt magiska Mallorca. Finns även på Twitter & Instagram.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206