Vår man på Mallorca

Nattvandring

2015-07-02 11:42 Kommentera
Kategori: mallorca, tips & sånt, utsikt, vandring

nattvandring_by_martin_web.jpg
Nattvandring till Cornador Gran och den berömda utkiken Xim Quesada.

Det är varmt nu. Riktigt varmt. Vi ligger hack i häl på 40 grader och i den skålformade Sóllerdalen står luften still större delen av dagen. Värmen lägger sig som ett lock över redan frasigt torra trädgårdar och dammiga vägar och det är stillsamt, tyst och stundtals filmiskt surrealistiskt.

Det blir till en tid av "ingenting" även om man försöker göra "någonting".

Bada förstås. Det känns både logiskt och klokt. Sitta i skuggan av ett parasoll känns också klokt. Att bara vila om möjligt lite klokare. Men att cykla eller vandra? Nej, det känns direkt oklokt.

Den sista långa vandringen jag gjorde gick från Sóller via Mirador de ses Barques och vidare förbi Bàlitx d'Avall upp till Torre de na Seca. Vilket är ett alla de torn som omger ön.

Från Sóller räknat sträcker sig rutten mer än halvvägs till Cala Tuent och tog 6 timmar allt som allt. Detta var i maj men solen var redan het och där och då bestämde jag att "hikingen" var över för säsongen. För mig och för hunden.

Det verkar dock som om väldigt många bestämt sig för det motsatta. Jag möter dagligen både överhettade cyklister och vandrare, alla röda av värmen och brända av solen. Många med aningen frånvarande blick när de sicksackar mellan stolarna in i närmaste bar för att beställa "…aqua?".

Och det är inte alls förvånande för det är varmt. Riktigt varmt. Däremot tycker jag helt ärligt att det är en aning dumdristigt.

För Mallorca är en föränderlig ö och även om det inte handlar om att bege sig ut i vildmark, är naturen tveklöst respektingivande. Framför allt med sina enorma höjdskillnader. En tur här innebär alltid risk för ras, osäkra stigar och vikar med kalla undervattensströmmar.

Det är ett landskap som kräver viss koncentration och en del förberedelser. 35 grader, stekande sol och risk för vätskebrist är helt enkelt onödigt att ta in i den ekvationen.

Men… skam den som ger sig.

Inspirerad av de som fortfarande inte gett upp bestämde jag mig för att ge kängorna en ny chans. Fast vare sig hunden eller jag är speciellt sugna på att pressa oss uppåt i värmen, av anledningar redan nämnda, så vad gör man?

Jo, man går på natten i stället.

Lampa på hunden och lampa på mig så bar det av kl 03.00 i söndags morse. Två timmar rakt upp genom Barranc de Biniaraix mot toppen av Cornador Gran och den berömda utkiken Xim Quesada.

Barranc de Biniaraix är en relativt enkel promenad och därför perfekt för vandring i mörker. Det är stundtals lite brant men den stenlagda stigen är i princip komplett och det finns gott om källvatten längs vägen om man nu behöver det.

Den sista etappen mot Cornador Gran är i och för sig en klassisk grusstig och kan vara lite svår att navigera de första 100 metrarna, men har man gått där förut, eller om man går med någon som hittar, är det enkelt och en nattpromenad blir en fantastisk upplevelse.

Det är också en soluppgång jag längtat efter. En värd att minnas. För det blir liksom inte bättre än så.

Men värmen kommer så fort solen når stenhällen och vi tog oss därför sakta men säkert ner i den skuggiga dalen strax efter. När hettan åter låg med full kraft över dalen var vi redan tillbaka i hemmets skugga.

Trötta förstås. Också lätt skadeskjutna av ynkliga skavsår och rivmärken men helt tillfreds med vårt nattliga uppdrag.

Och "Ja", jag erkänner. Både jag och hunden log kanske lite väl mycket när vi under nedfärd sporadiskt mötte de par och grupper som var på väg upp.

För det är varmt nu. Riktigt varmt.

// MARTIN

2015-07-02 11:42 Kommentera
Kategori: mallorca, tips & sånt, utsikt, vandring

"Un café americano, por favor"

2015-04-08 11:49 Kommentera
Kategori: mallorca, tips & sånt, vandring, vardag

cafe_americano_martin_vagabond.jpg
Dagens första kaffe på Ca’n Benet, i Fornalutx. Om du har tur är det dessutom Mallorcas bästa.

Jag dricker vare sig öl, vin eller sprit. Jag dricker heller inte läsk eller något liknande. Eller ens mjölk. Vid sporadiska tillfällen kan jag beställa en färskpressad juice, men i huvudsak dricker jag vatten. Och kaffe förstås. Ganska mycket kaffe faktiskt.

Dessa dryckesvanor gör mig tyvärr rätt oduglig som krogguide och Mallorcas nattklubbar och partyställen vet således jag ganska lite om. Däremot har jag tagit en eller flera kaffe på de mest udda, trevliga och välkända caféer och barer den här ön har att erbjuda.

Jag är dock långt ifrån en kaffekonnessör - min expertis sträcker från "gott kaffe" till "inte gott kaffe" - och jag dricker mitt kaffe som det serveras. Men i den unga drömmen om världen utanför, utvecklade jag i sann kosmopolitisk anda en tidig förkärlek till espressobarer, espressomaskiner och kaffedrickandets estetik.

För rätt miljö - oavsett stil - är tveklöst den mest avgörande smakupplevelsen.

Att bara få sitta en stund på alla dessa fantastiska ställen är för mig essensen av hela resan och i många fall är koppen framför mig inget annat än min biljett in i lokalen.

Här är några favoriter, utan inbördes ordning och i väldigt skiftande stil:

# Café Ferrocarril de Sóller, Palma
Jag är svag för järnvägsstationer. Speciellt om de bevarats och restaurerats så som det gjorts med denna. Gatorna och trafiken utanför gör det stundtals extremt stökigt samtidigt som perrongen, tåget och stationslivets lugna mak ger en glimt av svunnen tid.

Du hittar det vid norra hörnet av Plaza de España i korsningen Carrer Eusebi Estada och Av. Joan March.

# Bar Mingo, Manacor
Ett underbart ställe med underbara människor och kaosaktig atmosfär. Det finns något väldigt genuint och folkligt där och Bar Mingo är ett sånt där ställe där vem som helst kan hamna i samspråk med vem annan som helst, om vad som helst.

Du hittar det vid Plaça Ramon Llull i centrala Manacor.

# Stay Restaurant, Port de Pollença
Utsikt över magiska "Badia de Pollença" med Alcúdia i horizonten blir detta Bar Mingo's absoluta motsats. Stillsamt. Ja, mycket stillsamt. Försök finna tid att gå dit en sen eftermiddag då ljuset ligger fint över bukten. Sa jag att det är magiskt?

Du hittar det mitt i hamnen på Carrer Puerto.

# Es Mirall, Port de Sóller
En favorit bland favoriter. Nästan längst ut i viken, med fri sikt över hamnen och bergen bakom, är det förvånansvärt avskilt och lugnt även under den mest intensiva högsäsongen. En kaffe blir lätt en lunch, blir lätt en eftermiddag, som blir en skymning och en kväll. Har du tur kommer tv'n fram och ni kan se någon spansk ligamatch tillsammans.

Du hittar det på Camí del Far, vägen upp mot fyren 'Cap Gros'.

# Café Parisien, Artà
Noraya på Café Parisien var den första jag lärde känna när vi flyttade till ön som också kunde engelska. Många kaffe och många frågor blev det, så visst jag är nog lite partiskt, men gågatan, uteserveringen, baren, bakgården och personalen gör detta till ett fantastisk ställe. Helt av egen kraft.

Du hittar det mitt på gågatan Carrer de Ciutat ganska nära torget.

# Café Ca'n Benet, Fornalutx
Från där vi bor kan man till fots ta vägen och stigen förbi Binibassi, vidare mot Fornalutx och tillbaka på ca 1 tim och lite till.

Vi gör det till en hundpromenad nästan varje morgon och nästan varje morgon stannar vi för dagens första kaffe på Ca'n Benet, precis vid torget i Fornalutx. Om Juan jobbar blir det dessutom Mallorca bästa, inledningen till trots. Det är en rutin som vuxit sig fast, som jag inte vill vara utan och som saknas om den uteblir.

Du hittar det på Carrer de sa Plaça, i kanten av Plaça Espanya.

Vid tillfälle ses vi säkert där. Jag brukar dyka upp kring halv-nio-tiden, min hund är prickig och jag beställer alltid "...un café americano, por favor".

// MARTIN

2015-04-08 11:49 Kommentera
Kategori: mallorca, tips & sånt, vandring, vardag

Mallorcas farligaste djur är tillbaka!

2015-03-04 08:58 1 kommentar
Kategori: mallorca, tips & sånt, vandring, vardag

mallorcas_farligaste_djur.jpg
Processionslarven - Mallorcas farligaste djur?

Jag har varit borta från ön i nästan två veckor. Ibland är två veckor en evighet och jag är glad att få komma tillbaka.

Och tydligen är vi fler som känner så för i morse mötte jag nämligen årets första formation av den fruktade - och årligen återkommande - "Processionslarven". I alla fall är det första gången jag ser den för i år.

Att säga att det är Mallorcas farligaste djur låter kanske lite överdrivet, men det finns ju egentligen ingen speciellt farlig fauna här så för oss som reser med hund är Processionslarven ("Processionary Caterpillars" på engelska och "Procesionarias del Pino" på spanska) - tillsammans med "Leishmaniasis" (vilket är en helt annan historia) - bland det mest besvärliga vi kan råka ut för.

De här små gynnarna är nämligen inga trevliga krabater. Larvens hårstrån är giftiga och ett angrepp är mycket obehagligt. För en nosande och slickande hund kan det dessutom sluta riktigt illa. På riktigt. Kallbrand i tungan är vanligt. Vissa mindre hundar riskerar dessutom livet.

Har du hund, barn och andra nyfikna i din närhet bör du alltså vara väldigt vaksam, för det är "Don't touch!" som gäller.

Att ha koll på närmaste veterinärklinik är också bra - något man kanske alltid har när man reser med hund - för akut hjälp är avgörande.

Nu finns det en risk att jag skrämt upp dig som tänkt ta hunden med på resan till Mallorca och det var föstås inte min avsikt.

Larven följer troget säsongen mars till april (eventuellt maj) och vet man bara vad det är man ska titta efter - och vad man ska undvika - så kan man enkelt fortsätta sina promenader med både hund och barn.

De kallas också "Procesionarias del Pino" av en anledning. "Procesionarias" för att de vandrar i en lång sammanhållen "procession". "Pino" för att de lever i pinjeträden. Det gör dem 1) lätta att känna igen 2) lätta att undvika. Inga träd, inga larver.


// MARTIN


Ps. Såg att intervjun som Barbro gjorde med mig för Vagabond Magasin (nr 2 2015) blev till ett helt uppslag. Bilder och allt. Stolt, glad, kul och "när gör vi nästa intervju" är sånt som blommar upp. Om du - förutom alla andra fantastiska artiklar - vill läsa lite mer om mig och mitt perspektiv på Mallorca så köp senaste numret. Eller köp den ändå, det är en underbar tidning!

2015-03-04 08:58 1 kommentar
Kategori: mallorca, tips & sånt, vandring, vardag

Badsugen?

2015-02-10 21:47 Kommentera
Kategori: mallorca, utsikt, vandring, vardag

badsugen_web.jpg
Bildtext Snögubbe med "Embassament de Cúber" i bakgrunden. (Bilden är tagen på ca 875 m höjd.)

Har du haft ögon på ön den senaste veckan så har du säker hört att det kommit en hel del snö. Framför allt i de centrala delarna och främst uppe i bergen.

Ganska mycket också. Av egen erfarenhet har det varit meterdjupt på vissa ställen där uppe. Och beroende av vem du frågar så är det rekord av något slag, men jag låter det vara osagt.

Mycket snö blev det i alla fall och i helgen vallfärdade människor - bokstavligt talat - till bergen där vi bor för att få leva ut lite snödrömmar.

Det kommer visserligen snö på bergstopparna varje år och visst, det kan till och med tyckas att jag som svensk borde vara föga imponerad av lite snö, men det är inte snön i sig sig, utan allt det för med sig och kontrasterna det skapar.

I år (under några dagar) var det extra speciellt att se alldeles vita berg rama in låglandets apelsinträd och blommande mandelträd. Och alla jag mött har varit barnsligt glada, vilket är oerhört befriande. (Nu när jag tänker på det har jag inte sett en enda sur min...)

Det har helt enkelt varit fint. Riktigt fint. Faktiskt underbart vackert.

Men idag - efter vad som nu känns som veckor av mörka moln - vaknade vi till klarblå himmel och en värmande sol.

Jag ser redan att snön däruppe är på väg bort och att forsarna i dalen har fullt upp. Det kommer bli mäktigt att se hur berget tar hand om allt smältvatten den närmaste veckan.

...och samtidigt upptäcker man nya sidor av sig själv, som att jag kan bli glad för de mest otippade saker. Som t. ex. "smältvatten".

- Vi hörs!

// MARTIN

Ps. Vill du se mer bilder så finns jag även på Instagram @martinoxious!

2015-02-10 21:47 Kommentera
Kategori: mallorca, utsikt, vandring, vardag

…och apropå guldställen

2014-12-12 16:19 Kommentera
Kategori: tips & sånt, utsikt, vandring

fredag_12dec.jpg
En hälsning från ’Mirador Xim Quesada’ ovanför Sóller-dalen

Idag sken solen så skippade vardagen och tog på oss träningskläder för en tur upp i Barranc de Biniaraix och till utkiksplatsen 'Mirador Xim Quesada', högst upp på Cornador Gran (956 m) med utsikt över hela Sóller-dalen.


Trevlig helg!


// MARTIN

2014-12-12 16:19 Kommentera
Kategori: tips & sånt, utsikt, vandring

"All Along The Watchtower" - om att uppleva saker om och om igen

2014-11-27 11:26 Kommentera
Kategori: historia, mallorca, utsikt, vandring

all_along_the_watchtower_webb.jpg
Ett av 50 kvarvarande vakttorn. Just detta finns i utkanten av Península de Llevant, strax norr om Cala Mesquida på nordöstra sidan av Mallorca.

Jag är inte en strandkille. Visst, bada är ju kul men att ligga på stranden en hel dag har egentligen aldrig varit något alternativ för mig. Jag är alldeles för nyfiken och rastlös för något sånt.

Så det blir en hel del utflykter. Mycket bil, ibland även scooter, men framför allt promenader och vandringar. En tidsödande sysselsättning både till utförande och i planering. För även om jag inte har något emot guidade turer, så ligger min personliga förtjusning till stor del i den där idéen om att "jag-kan-själv". Att studera kartor och hitta rätt stig är för mig en del av själva upplevelsen och då får man vara beredd på att det ibland går åt en hel del extra tid.

Jag tror det handlar om att jag vill förstå vad det är jag ser. Jag har lärt mig att de stenklädda stigarna genom bergen är stenklädda av en anledning. Att snögravarna på skuggsidan av Puig Massanella finns där av en anledning och de gömda ruinerna några hundra meter norr om "Algueria Vella d'Avall" i Península de Llevant har sin egen väldigt speciella historia (eventuellt återkommer jag till den).

Det ger mig en ny dimension av upplevelsen och det gör att jag kan åka tillbaka flera gånger till en och samma plats. För om jag upptäckte något där sist, tar jag ofta reda på vad, för att kunna åka tillbaka och "uppleva" det på nytt.

Mallorcas vakttorn är en sådan "upptäckt". Jag blev fullständigt betagen av deras historia och kan leta upp dem om och om igen. Det finns något sagolikt kring dem som svårt att sätta fingret på. Deras själva existens berättar inte bara om en annan tid, utan en annan värld.

Kortfattat är historien så här; På grund av sin geografiska position har hela Balearerna fått utstå hot och våld genom århundraden av Europas alla politiska och religiösa skiftningar. Vakter och olika utkiksplatser har därför alltid funnits, men efter hundratals år av både krig och pirater tog man på 1500-talet allting ett steg längre. En ring av strategiskt placerade vakt- och försvarstorn började byggas runt ön. Varje torn i visuell kontakt med nästa, både motsols och medsols.

Signalsystemet, utformat av den lokala renässansmannen Joan Binimelis, var lika enkelt som genialt. Med rök på dagen och eld på natten kunde man likt dominobrickor skicka en kedja av signaler till Palma och det centrala Almudaina Palatset för att varna om alla eventuella och reella hot. 84 torn byggde man totalt och idag finns ca 50 kvar.

- Mot den bakgrunden blir min upplevelse av dessa torn helt fantastisk.

Jag vet att jag från ett torn alltid kan se ett annat och tanken att stå där när det "var på riktigt" blir både svindlande och fascinerande.

Min fantasi skenar och jag lever mig in i hur det var att tända den första elden, att se sitt närmaste torn svagt lysa upp av lågorna i den becksvarta natten och att bo i byarna och städerna och se en krans av eldar bildas runt ön.

Jag försvinner bort för en sekund av själva tanken. Jag ryser lite och blir lätt tårögd av en anledning som jag inte kan sätta ord på. Det finns något stort i berättelsen om tornens historia som jag inte kan skaka av mig. Något som berör mig på ett sätt som bara kan hända med trötta ben under bar himmel.

Det har något med överlevnad att göra, om sammanhållning och om stora uppoffringar. Det är något magsikt med människor - och det är något magiskt med Mallorca.

// MARTIN

2014-11-27 11:26 Kommentera
Kategori: historia, mallorca, utsikt, vandring

Anonym 760497361

Jag heter Martin och jag växlar mitt boende mellan Mallorca & Stockholm. Jag är fotograf & creative director på Défenseur de la Foi och ena halvan av bandet Sonicfleet. Skriver och fotar om självklarheter, hemligheter och eventuellt några oklarheter, men framför allt om mitt magiska Mallorca. Finns även på Twitter & Instagram.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206