Mitt Sydafrika

La Réunion – en ö för äventyrslystna!

2016-10-17 10:20 Kommentera
Kategori: Natur, Sport, Södra Afrika, Vandring, Äventyr

Réunion är en liten, liten bit av Frankrike mitt i Indiska Oceanen. Denna kombination är nästan oslagbar. Dels har man europeisk ordning och reda; bra vägar, fungerande kollektivtrafik och ett socialt system som gör att fattigdom, utbildning och sjukvård är helt annorlunda än på närliggande öar. Dels har man en avslappnad livsstil, tropiskt klimat, ett överflöd av frukt och grönt samt (naturligtvis) mycket god rom!

Réunion är en ung ö med dramatiska bergsformationer och en av världens mest aktiva vulkaner. Det är ett paradis för naturentusiaster och äventyrslystna. Jag spenderade drygt två veckor här tillsammans med min man, och vi upplevde nya äventyr och utmaningar varje dag!

Screen Shot 2016-10-17 at 10.23.11.png

VANDRA I CIRQUE DE MAFATE
Mafate är en av de tre gamla vulkankratrarna mitt på ön. Dess otillgänglighet gjorde den till en tillflyktsort för förrymda slavar på 17 och 18-hundratalet, och så småningom skapades några små byar. Idag bor ca 800 personer i Mafate, dit man endast kan ta sig antingen till fots eller med helikopter. I byarna finns små vandrarhem där man kan bo i enkla rum (privat eller sovsal) med delad dusch och toalett. Frukost och en traditionell middag ingår i priset. Vi vandrade här i sex dagar och njöt av varje minut. Lederna är tuffa, med väldigt mycket upp och ner, men omgivningarna är så vackra att man nästan tappar andan!

30.jpg
Vy över Marla, en av de små byarna i Mafate
5.jpg
Naturen spelar utan tvekan huvudrollen i Mafate

BESÖK VÄRLDENS MEST AKTIVA VULKAN
Piton de la Fournaise är en sk. Shield Volcano, vilket innebär att dess utbrott består av ett långsamt lavaflöde (inte stora explosioner). Senaste utbrottet var i september 2016. Det går att vandra upp till toppen av kratern, men tyvärr missade vi detta eftersom det fortfarande var för varmt efter utbrottet. I stället gav vi oss djupt ner under market, och utforskade lavatunnlar som skapades under ett stort utbrott 2004. Med pannlampa, knä och armbågsskydd vandrade, kröp och ålade vi oss genom tunnlar som skulle kunna vara tagna direkt från en sci-fi film.

35.jpg
Månlandskapet i området runt Piton de la Fournaise
Edited-43.jpg
En av de trängre passagerna i lavatunnlarna

CANYONING
Med höga berg och många vattendrag är Réunion perfekt för canyoning. Vi bestämde oss för en heldag i Bras Rouge utanför lilla bergsstaden Cilaos. Vi gjorde absailing nedför vattenfall, simmade genom djupa skrevor, rutschade i full fart på naturliga kanor och gjorde en alldeles galen nedhissning från en 45 meter hög bro med hjälp av ett tunt litet rep. Vattnet var iskallt, och många av absailing, hopp och kanor var höga och fartfyllda. Om man gillar att utmana sig själv är detta en enormt rolig och adrenalinfylld dag.

Canyoning-1.jpg
Iskallt vatten och tekniska passager; perfekt för att öka adrenalinet!
Edited-57.jpg
Titta upp; ser du bron? Därifrån kom vi ner!

FLYGA
Att flyga över Réunions vackra berg, vulkanen och den fantastiska kusten är något man inte får missa. Välj mellan helikopter, små flygplan eller paragliding. För den ultimata upplevelsen, ta en helikoptertur som går högt över bergen och djupt ner i dalarna. Det är inte billigt, men definitivt en upplevelse du aldrig glömmer. Vi valde en lite lugnare paragliding, där vi seglade högt över marken och landade på stranden.

Heli Reunion.jpg
Bild från Reunionisland.net
Edited-7.jpg

DYKA
Många av Réunions rev ligger ganska grunt (12-20 meter), vilket gör dykningen perfekt för den som gillar vackra färger och känslan av att vara i ett akvarium, omgiven av fiskstim i alla former och färger. Eftersom Franska säkerhetsföreskrifter gäller, så har alla dykfirmor väldigt bra utrustning, och rigorösa säkerhetsregler (något jag ibland kan sakna här i Afrika).

IMG_7151.JPG

CYKLA NEDFÖR I FULL FART
På downhill mountainbikes (med dubbla fjädringar och extremt bra bromsar) och iförd full skyddsutrustning kan man kasta sig ut för en drygt tre mil lång backe som börjar på 2,000 meters höjd och slutar på stranden. Det finns allt från ganska enkla spår till enormt tekniska passager, beroende på din kapacitet. Vi gjorde en kombination av nybörjare och nivå två, som innebar snabba spår blandat med utmanande single tracks med branta bitar och stenar/rötter att navigera.

Edited-66.jpg
Edited-68.jpg

Réunion är verkligen ett paradis för dem som gillar natur och äventyr! Lägg till detta ett härligt klimat, god mat och billig rom så kan det knappast bli bättre!

Reunion3.jpg

2016-10-17 10:20 Kommentera
Kategori: Natur, Sport, Södra Afrika, Vandring, Äventyr

5 ställen du inte får missa i downtown Joburg!

2016-09-27 17:14 Kommentera
Kategori: Allmänna tips, Johannesburg

Johannesburg. Ordet får många att tänka på gator som liknar Bagdad. Men Joburg genomgår just nu en enorm pånyttfödelse. Från sin början som en blomstrande, om än råbarkad, guldrushstad i slutet av 1800-talet, till en välordnad storstad där endast vita var välkomna under apartheidtiden, till den nedåtgående spiralen mot fattigdom, brottslighet och våld under senare delen av 1980-talet och framåt har staden alltid haft ett rykte om sig.

När jag kom till Sydafrika för drygt 10 år sedan var större delen av downtown en "no-go area"; företag och medelklassen hade sedan länge flyttat ut, och övergivna byggnader hade ockuperats av den lokala maffian där varje rum hyrdes ut till alldeles för många människor (framförallt med tanke på att vatten och avlopp var närmast obefintligt) och gatorna kontrollerades av gangsters.

Men sen hände något. Långsamt började områden fräschas up, och kulturcentra och mötesställen växte upp. De senaste åren har utvecklingen fullkomligt exploderat, och idag finns långt mer än vad man hinner utforska på bara en dag. Här är mina fem favoriter:

Newtown
Market Theatre etablerades i Newtown redan 1976, som en av de enda "non-racial" teatrarna i landet. Härifrån ifrågasattes ofta Apartheid genom protester lätt förklädda till konst. I början av 2000-talet började man renovera och städa upp området runt denna historiskt viktiga (och än idag mycket uppskattade) teater. Idag är det ett livligt distrikt, med flera restauranger och öppna platser där det ofta arrangeras konserter och andra events. På flera av restaurangerna, tex Sopiatown Bar & Lounge kan man prova på Sydafrikanska specialiteter som tex Mopane Worms (en typ av larv, som torkas och sedan tillreds i en tomatsås) och Mogodu (oxmage tillagad i en stuvning).

Joburg-1-2.jpg
Mopane Worms på en gatumarknad i Joburg

Maboneng
Maboneng ligger i de östra delarna av downtown. Det började som en konst och mat-marknad i en stor lagerbyggnad, och har nu växt till ett eget litet samhälle med bostäder, kontor, hotell, affärer och restauranger. Maboneng (som betyder "place of light") har en fantastisk vibe, och attraherar den unga och hippa generationen i Jozi. Marknaden, som är öppen på söndagar, är väl värt ett besök men nu finns här tillräckligt för ett besök vilken dag som helst.

Missa inte excentriska Zebra Inn några kvarter bort, där Swazi har drivit pub och hostel sen långt innan Maboneng. Här är väggarna fyllda med trofeer från Swazis tidigare liv som jägare (det var på den tiden man tog med sig ett tält, lite mat och en spårare och hoppades att man skulle komma tillbaka levande från bushen – fråga Swazi on det om han står i baren!).

Från Maboneng utgår även intressanta turer som fokuserar på graffiti i området. Ett fantastisk tillfälle att lära sig mer om områdets historia och utveckling, och underbart för dem som gillar stadsfotografering! För konstintresserade är ett besök till MOAD (Museum of African Design) också att rekommendera.

Joburg-1-5.jpg
Market on Main
Joburg-1-4.jpg
Zebra Inn
Joburg-2.jpg
Graffiti i Jeppestown, nära Maboneng

1 Fox Precinct
The Sheds on Fox Street är ännu en marknad där mat, konst och lokala designers samsas om utrymmet. The sheds (stora lagerlokaler) är också fyllda av historia, eftersom det var här gruvdriften växte fram i början av 1900-talet.

Missa inte senaste tillskottet till Joburgs foodie utbud: Urbanologi. Här serveras tapas med Asiatiska influenser i en alldeles fantastiskt hip lokal som också är hem till lokala bryggeriet Mad Giant(naturligtvis kan man prova deras öl här).

Joburg-2-3.jpg
The Sheds on Fox Street
August-1.jpg
Urbanologi
August-2.jpg
Asiatisk-inspirerade tapas på Urbanologi

Roof of Africa
I Afrikas högsta skyskrapa (223 meter och 50 våningar), The Carlton Centre, kan man ta hissen hela vägen upp till toppen och få en fantastisk 360-graders utsikt över Joburg. Under byggnaden finns ett bra parkeringsgarage. Det är inte helt enkelt att hitta hissen, men fråga någon av de hjälpfulla säkerhetsvakterna. Biljetten kostar R15.

Joburg-2.jpg
Vy över downtown Joburg från Roof of Africa

Constitution Hill
På denna kulle i de centrala delarna av Johannesburg byggdes 1892 ett fort som skulle försvara den dåvarande Boer-republiken Zuid Afrikaanse Republiek (med Paul Kruger som president) mot Engelsmännen under Boer-kriget. Senare blev byggnaderna omvandlade till fängelse, och här satt många politiska fångar inklusive Mahatma Gandhi och Nelson Mandela. Idag är stora delar av det gamla fängelset ett museum, där så lite som möjligt har rörts. Det är en överväldigande känsla att stå i en av isoleringscellerna och se de ord fångarna en gång ristade på väggarna.

Här ligger idag också Konstitutionsdomstolen som upprätthåller landets högsta lag. Som en symbol för det nya Sydafrika har vissa av väggarna byggts med tegelstenar från det gamla fängelset: "glöm aldrig vad som hänt, utan skapa något nytt och hoppfullt av det". Här finns också en fantastisk konstsamling av moderna Sydafrikanska konstnärer.

Con Court - isolation cells.jpg
Isoleringsceller
Con Court - name in all 11 languages.jpg
Konstitutionsdomstolen, på alla officiella språk

Detta är långt ifrån allt man kan göra i downtown Joburg. Området har fullkomligt exploderat de senaste åren, och snart kommer Joburg vara en stadsdestination som står på egna ben. Tänk "Afrikas Berlin" – här finns tydliga spår av en mörk historia och områden som pga fattigdom och brottslighet ska undvikas, men också en kreativ energi som kan matchas av få och en framtidstro som är enorm!

Joburg-1-3.jpg
Joburg-1.jpg
Joburg.jpg

2016-09-27 17:14 Kommentera
Kategori: Allmänna tips, Johannesburg

Öknen blommar!

2016-09-22 15:46 Kommentera
Kategori: Natur

Som lovat kommer här en uppdatering från min resa till Namaqualand, och vårblommor i öknen. Södra Afrika upplever just nu den värsta torkan på över 35 år, pga en så kallad "super El Niño". Detta har gjort att blomsterprakten är mindre än vanligt på flera ställen där många plantor ligger som frön och vilar i väntan på ordentliga regn. Men trots detta fick vi uppleva en fantastiskt skådespel! Här kommer några bilder.

Vårblommor-1.jpg
Vårblommor-2.jpg
Vårblommor-4.jpg
Vårblommor-5.jpg
Vårblommor-6.jpg
Vårblommor-7.jpg
Vårblommor-8.jpg
Vårblommor-9.jpg
Vårblommor-3.jpg

Att jag njöt var en underdrift! Dagar som dessa kan knappast kallas för jobb ;)

För mer information om att besöka Namaqualand, besök SANParks hemsida

2016-09-22 15:46 Kommentera
Kategori: Natur

Vår i Sydafrika

2016-09-02 19:00 Kommentera
Kategori: Natur

Första september är officiellt Spring Day i Sydafrika. Lite beroende på vart i detta stora land du bor, kan det betyda olika saker. Hos oss i Pretoria har vi redan passerat den vecka som känns som vår. Då man plötsligt vaknar på morgonen utan att det är svinkallt i rummet. En vecka senare är det högsommarvärme, och redan ganska varmt på nätterna. I trädgården knoppas och blommar det för fullt nu, och fåglarna bygger bon i en rasande takt. Citronträd och jasmin sprider ljuvlig doft, och clivian tävlar med strelitzian om att vara trädgårdens vackraste.

image.jpg

I de västra delarna av landet kan det fortfarande vara ganska kallt vid den här tiden blite aprilväder skulle man kunna säga, med en solig och vacker dag följat av kyla och regn. På vissa ställen liggen det tom snö på de högsta bergstopparna. Det är här, där regn och värme varvas, som våren kommer till sin fulla rätt. Ängarna översållas av blommor i alla former och färger, och lite längre norrut blommar öknen upp för ett par korta veckor.

Jag har upplevt blomsterprakten på ängarna norr om Kapstaden, men ännu inte fått se när öknen blommar. Men det tror jag snart det blir ändring på! Jag är just nu i Swakopmund på Namabias västkust, och på väg att resa söderut mot den blommande öknen tillsammans med en grupp svenskar. Vi har massor av häftiga upplevelser framför oss, som sanddyner, Oranjefloden och Fish River Canyon, och det känns knappt som jobb! Men för mig är det den blommande öknen som hägrar. Förhoppningsvis kommer det en uppdatering om någon vecka. Man ska ju ha tur att pricka in en solig dag, annars öppnar sig blommorna inte. Håll tummarna!

image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg

2016-09-02 19:00 Kommentera
Kategori: Natur

Sydafrikas modigaste kvinnor?

2016-08-20 15:29 Kommentera
Kategori: Krugerparken, Naturvård

Augusti månad är tillägnad kvinnan här i Sydafrika. Det är en förlängning av Kvinnodagen som firas 9e augusti till minne av när tiotusentals kvinnor genomförde en protestmars till Union Buildings i Pretoria 1956. Man protesterade mot de förhatliga passen som alla svarta var tvungna att bära (dessa pass visade bla vart personen bodde, och vart han eller hon arbetade - att röra sig utanför dessa områden var olagligt).

womensdaysouthafrica.jpg
Bild från SA History Online
Womens Day 1956.png
Bild från SA History Online

Många kvinnor i Sydafrika lever under förtryck än idag. Inte av staten, men av ett patriarkaliskt samhälle där man ofta ignorerar kvinnomisshandel och kvinnan får dra det tyngsta lasset i hushållet. Därför är augusti en viktig månad, där man både lyfter fram dessa viktiga frågor men också hyllar starka och framstående kvinnor.

The Black Mambas är en Anti Poaching Unit som arbetar för att skydda den starkt utrotningshotade noshörningen från tjuvjakt i området runt Krugerparken. Det som gör Black Mambas så unik är att den består uteslutande av kvinnor. Tjuvjakten på noshörning involverar enorma summor pengar (man uppskattar marknadsvärdet på hornet till över 60,000 dollar per kilo!) och alla inblandade är skoningslösa. "Varje morgon när jag vaknar vet jag att det mycket väl kan vara min sista dag" säger en av kvinnorna i en intervju. Så i mina ögon är dessa kvinnor definitivt bland de allra modigaste i Sydafrika!

Black Mambas-1-3.jpg
Bild från Black Mambas APU

Man skulle kunna tro att en grupp kvinnor inte avskräcker dessa hänsynslösa tjuvjägare, men the Black Mambas har ett starkt rykte och har varit oerhört framgångsrika i sitt uppdrag. Sen starten (2013) har de eliminerat 12 tjuvjägarläger och tjuvjakten har minskat med drygt 75% i det område som de patrullerar.

Black Mambas-1-5.jpg
Bild från Black Mambas APU
Black Mambas-2.jpg

Utöver sin roll som tjuvjaktsbekämpare fyller dessa kvinnor också en viktig roll inom utbildning. De undervisar om ekologi, vikten av ett robust ekosystem och problemen med tjuvjakt i skolor som ligger i områden nära Krugerparken. Förhoppningsvis leder detta så småningom till att lokalbefolkningen tar avstånd från tjuvjakten, och hjälper till att bekämpa den.

Vi borde alla hylla dessa modiga kvinnor, inte bara under augusti månad!

Black Mambas-1-2.jpg
Bild från Black Mambas APU
Black Mambas-2-2.jpg
Bild från Black Mambas APU

2016-08-20 15:29 Kommentera
Kategori: Krugerparken, Naturvård

Vinternöjen i Sydafrika

2016-08-02 14:53 Kommentera
Kategori: Mat och vin, Natur, Sport

Juli är precis slut, och med det känns det som vi går mot bättre tider här på södra halvklotet. Dagarna börjar bli längre, och snart blir det varmt igen. Här i Gauteng är vintern kall men klar; soliga dagar (det är vår torrsäsong, och vi ser knappt ett moln från juni till september) med temperaturer runt 20 grader, och kalla nätter som kan gå ner emot nollan. Det låter kanske inte så illa, men de kalla nätterna sätter sig i väggarna på våra hus som är oisolerade, dragiga och har enkelglas i fönstren... Sen är det ju så att temperatur är ett relativt begrepp. Här tar vi fram mössa och vantar om det ska vara under 20 grader på dagen!

Vinter-1-5.jpg
Även om det är soligt och fint på vintern väljer vi jacka och halsduk! Bilden tagen i downtown Johannesburg där det finns mycket street-art att beundra

Vintern är den perfekta utomhussäsongen här, i alla fall om man gillar sport. Det är lagom varmt, solen bränner inte lika mycket som på sommaren, och det är torrt och fint i marken. Min favoritårstid för mountainbike! Vi cyklar i ett naturreservat som ligger ca 10 minuter utanför Pretoria, där det finns gott om vägar och stigar and varierande svårighetsgrad. Ett extra äventyrsmoment är också att här finns vilda djur. Inga rovdjur, men giraff, gnu, zebra och struts för att nämna några. Jag är lite rädd för strutsarna. Det känns fel att en fågel ska vara så stor, och det faktum att de har större ögon än hjärna gör mig inte mindre orolig... Men närmast en olycka var jag med en giraff en gång. Jag cyklade på en stenig stig, och hade full fokus på att inte ramla, så jag insåg inte att det var giraffben och inte träd framför mig! Vem som blev räddast kan jag inte svara på, men giraffen tog sig därifrån bra mycket snabbare än mig.

Vinter-1.jpg
Afrika ger hög utdelning på äventyrsfronten, även under en vanlig söndagstur på cykeln
Vinter-1-7.jpg
Jag känner mig inte helt säker i närheten av en fågel som är större än mig, med en hjärna mindre än en valnöt...

Vintern är också en bra tid att äta god mat. På sommaren föredrar jag lättare rätter, men nu på vintern är det gott med mustiga grytor och varma soppor! Häromveckan åt vi en 10-rätters middag på en restaurang i Johannesburg som heter Cube, och i helgen blev det en 7-rätters på Fermier; ett mysigt ställe i Pretoria. Men vi lagar också gott hemma, och just nu ligger lamm högt på listan. Lammköttet från halvöknen Karoo är nog bland det bästa i världen! För att få klassas som Karoo Meat of Origin måste djuren vara frigående och beta på marker med inhemsk vegetation som är rik på vilda örter. Oslagbart!

Vinter-3-3.jpg
Lammsida och file på Cube
Vinter-1-6.jpg
Vaktel på Fermier
Vinter-2-3.jpg
Anka på Cube

Naturligtvis är det rött vin som gäller på vintern. Sydafrika gör fantastiska rödviner, och en mustig Pinotage eller en fin Bordeauxtyp är inte helt fel till en gryta. Men min egen favorit är Pinot Noir; en druvsort som Sydafrika inte är speciellt känd för men som vissa distrikt (framförallt Hemel en Aarde) gör fantastiskt fina viner av.

Vinter-1-4.jpg
Creation Wines i Hemel en Aarde gör bedårande Pinot Noir; här kombinerad med getost och rödbeta i olika former

Så även om vintern kan vara jobbig (tex när det är 12 grader i köket på morgonen), så har vi en hel del som livar upp även denna tid av året. Vintern bjuder också på vackert bleka färger i guld och brons, samt alldeles spektakulära solnedgångar.

Vinter-3.jpg
Vinter-2.jpg

2016-08-02 14:53 Kommentera
Kategori: Mat och vin, Natur, Sport

8 ställen att minnas Mandela

2016-07-24 17:07 Kommentera
Kategori: Historia, Mandela

Den 18e juli skulle Nelson Mandela ha fyllt 98. Sedan 2010 är denna dag Nelson Mandela International Day, då människor runtom i världen uppmuntras att ge 67 minuter för Mandela. En väldigt liten gåva, med tanke på att han själv gav 67 år av sitt liv för Sydafrikas frihet.

Själv planterade jag fruktträd i kåkstaden Soweto i år. Förhoppningsvis kommer dessa små träd att växa och frodas, och ge inte bara grönska men även frukt för barnen som leker här. När jag grävde i den magra myllan tänkte jag på de många ställen människor vallfärdar till för att uppleva en del av det enorma arv Nelson Mandela, eller Tata Madiba som han ofta kallas här, lämnade efter sig (Tata betyder fader och Madiba är Mandelas klan-namn; att använda detta namn är att visa vördnad).

Soweto-1.jpg
Träd för Madiba

Minnen av Mandela finns på många ställen runtom i landet, men detta är mina 8 favoriter i mer eller mindre kronologisk ordning:

Vilakazi Street
Troligtvis den enda gatan i världen där två Fredspristagare har bott samtidigt (Mandela och Tutu)! Här bodde Mandela från 1946 tillsammans med sin första fru Evelyn, och senare med Winnie. Huset fanns i familjens ägo fram till 90-talet då det blev ett museum. Vilakazi Street har växt från en ganska anonym gata till en turistattraktion under de senaste 10 åren. Idag finns här restauranger, gatumarknader, underhållning och många turistbussar. I närheten ligger Hector Pieterson Museum, som dokumenterar studentupploppet 1976 och är väl värt ett besök.

Mer information

Mandela-1.jpg
Väggmålning på Vilakazi Street

Chancellor House
Detta var Mandelas och Tambos advokatkontor mellan 1952 och 1956. Huset har renoverats till sitt ursprungliga skick, men tyvärr har jag aldrig sett det öppet. Det finns dock en intressant utställning i fönstret. På andra sidan gatan står den välkända statyn "the Shadow Boxer" framför Johannesburg Magistrate's Court. Konstnären Cianfanelli drog troligtvis sin inspiration från Mandelas liknelse mellan boxning och juridik:

"Jag uppskattade inte våldet i boxning på samma sätt som jag uppskattade dess vetenskap. Jag var fascinerad av hur man förflyttade sin kropp för att försvara den, hur man använde strategi både för att attackera och retirera, och hur man satte takten för att orka hela matchen"

Mer information

Chancellor House-2.jpg
Entreen till Chancellor House, man skymtar the Shadow Boxer speglad i fönstret
Chancellor House-1.jpg
The Shadow Boxer

Howick
Det var här Mandela arresterades 1962, på väg tillbaka från ett möte i Durban. Han var förklädd till chaufför åt en vit man (hemlig anti-apartheidaktivist) vid namn Cecil Williams. Det har länge ryktats att CIA hade tillhandahållit information som ledde till detta gripande, något som bekräftats av en fd agent, men aldrig av USAs regering. Här står ett vackert konstverk av Cianfanelli, som på avstånd blir till Mandelas ansikte.

Mer information

Mandela capture site.jpg
Ännu ett vackert konstverk av Cianfanelli

Constitution Hill
Här ligger Sydafrikas viktigaste domstol; konstitutionsdomstolen. Denna upprätthållare av landets högsta lag ligger in en byggnad som är delvis nybyggd, och delvis byggd med tegelstenar från det fängelse som tidigare fanns här. Symboliken är stark: att bygga något nytt och hoppfullt på det gamla, men aldrig glömda. Delar av fängelset finns kvar som ett museum i mer eller mindre orört skick, och det river upp många känslor att röra vid de väggar som så många politiska fångar har suttit innanför, och att se de ord som ristats på insidan av isoleringscellernas dörrar. Här satt Mandela fängslad från 1962 (då han arresterades i Howick) till 1963 (då Rivoniarättegången började)

Mer information

Con Court - isolation cells.jpg
Isoleringscellerna på Johannesburg Prison vid Constitution Hill - numera museum
Con Court - name in all 11 languages.jpg
Konstitutionsdomstolen - på alla 11 officiella Sydafrikanska språk

Liliesleaf farm
Den 11e juli 1963, tog Mandelas, ANCs och Sydafrikas historia en tragisk vändning. På Liliesleaf Farm fanns stora delar av uMkhonto weSizwes (Nationens Spjut – ANCs beväpnade gren över vilken Mandela var överbefälhavare from till sin arrest 1962) ledarskap gömda, förklädda till gårdsarbetare, när polisen gjorde en raid. 8 nyckelpersoner inom MK arresterades och bevis som även band Mandela till brott som klassades som terrorism och sabotage beslagtogs. Rättegången som följde (Rivoniarättegången, efter området där Liliesleaf låg) ledde till att Mandela samt 7 av hans medåklagade dömdes till livstids fängelse på Robben Island. Det var under denna rättegången Mandela höll sitt känslomässiga försvarstal:

"Under min livstid har jag hängett mig åt denna kamp för det afrikanska folket. Jag har kämpat mot vit dominans, och jag har kämpat mot svart dominans. Jag har hållit fast vid idealet om ett demokratiskt och fritt samhälle i vilket alla kan leva tillsammans i harmoni och med samma möjligheter. Det är ett ideal som jag hoppas att leva för och uppnå. Men om det skulle krävas så är det ett ideal för vilket jag är beredd att dö"

Mer information

Robben Island
Denna ö ligger endast 7km från fastlandet, men det är 7km av iskallt vatten där vithajar regelbundet patrullerar. Här har människor hållits fångar eller isolerade ända sen Kapkolonin grundades i mitten av 1600-talet. Innan Apartheidregimen byggde sitt rymmningssäka fängelse för politiska fångar här var ön bla en spetälsk-koloni samt isolering för sinnessjuka. Här kan man se kalkbrottet där Mandela jobbade och byn där fångvaktarna bodde. Man tas även på en resa tillbaka i tiden tillsammans med en före detta fånge som guide, och får besöka Mandelas cell.

Mer information

Robben island.jpg
Robben Island med Kapstaden i bakgrunden (bild från sahistory.org)
Robben island2.jpg
Entreen till "Die Eiland" - Sydafrikas mest fruktade fängelse under Apartheidtiden

Union Buildings
Här har Sydafrikas presidenter svurits in och haft sitt säte sedan landet blev en republik 1961. Men ända sedan det byggdes 1913 har detta varit Sydafrikas administrativa center. Den 10e maj 1994 svor Mandela sin ämbetsed som Sydafrikas förste demokratiskt valde president här. Slutet av hans tal löd:

"Aldrig, aldrig och aldrig igen ska det ske i detta vackra land att en diskrimineras av en annan... Solen ska aldrig gå ner över en så enorm mänsklig bedrift som denna! Gud bevara Afrika!"

En 9 meter hög brons-staty av Mandela står framför den vackra byggnaden av Sir Herbert Baker.

Mer information

Mandela_union buildings.jpg
Den enorma Mandelastatyn utanför Union Buildings

Qunu
Det var här det började och slutade. Det var här Mandela föddes 1918, och det var här han begravdes 2013. En man vars storhet är nästan omöjlig att ta in, men som fortfarande helst av allt återvände till sina anspråkslösa barndomstrakter när tillfället gavs. Här finns ett museum med utsikt över Mandelas hus (som inte är öppet för allmänheten) och livet fortgår som det gjort i generationer. Det finns planer på att öppna upp begravningsplatsen för besök, men inga fasta indikationer på när.

Mer information

Mandela_qunu.jpg
Från museet ser man över kullarna till Mandelas hus, dit han ofta drog sig tillbaka, och familjens begravningsplats intill

2016-07-24 17:07 Kommentera
Kategori: Historia, Mandela

Att köra bil i Sydafrika

2016-07-14 10:43 2 kommentarer
Kategori: Allmänna tips, Karoo

ATT KÖRA BIL PÅ EGEN HAND i Sydafrika är mycket lättare än vad många tror. Hyrbilarna är billiga och av bra kvalitet, vägarna är generellt väl underhållna och bensinen är relativt billig. Det enda man behöver oroa sig för är att hålla sig på rätt sida vägen, eftersom Sydafrika har vänstertrafik.

Att ha bil ger så mycket mer frihet på en resa. Man kan välja sin egen väg, och stanna till när man känner för det. Personligen älskar jag en roadtrip, och har gjort många runtom i detta väldiga land. För stort är det, och avstånden är ibland enorma. Från Johannesburg till Kapstaden är det nästan 160 mil! Det är många, långa raksträckor…

Roadtrip-3.jpg

Längs de nationella vägarna (de som har ett N före numret) som länkar Sydafrikas största städer finns det mackar med affär, matställen och bra toaletter med regelbundna (om än ibland ganska långa) intervaller. Men missa inte heller de mindre så kallade "padstal" (vägstånd) där man kan köpa lokalproducerat till bra priser, tex biltong (torkat, kryddat kött som är Sydafrikas absolut populäraste snacks), färsk och torkad frukt, nötter, kakor och en massa annat smått och gott.

TÄNK PÅ ATT det finns en hel del fartkontroller längs Sydafrikanska vägar, både stationära och mobila. Hyrbilsföretaget har rätt att dra eventuella böter från ditt kreditkort, och lägger oftast på en administrationsavgift om runt R200. Det är olagligt för en polis att kräva kontanter på plats om du blir stoppad för fortkörning. Även om det inte är jättevanligt så existerar naturligtvis korrupta trafikpoliser. Betala aldrig en muta, utan insistera på en officiell bot.

Sydafrikaner är impulsiva och otåliga förare, så se till att ha koll på dina medtrafikanter. Dåligt avstånd och riskfyllda omkörningar är vanligt, framförallt i städerna. Minibusstaxiförarna är de absolut värsta; de stannar ofta utan minsta tecken, tränger sig och är allmänt aggresiva. Håll avstånd och ge dig inte in i en "diskussion". Var observant vid trafikljus; nästan alla fortsätter köra vid orange och många en bit in på rött. Så även om det är grönt för dig kan det komma någon flygande.

Det går att hyra gps, vilket kan vara bra att ha framförallt i städer där det ofta är krångliga enkelriktade system. Men se till att ha en bra karta också. När du kommer ut på landsbygden är gpsen inte alltid tillförlitlig. Kolla alltid hotellets "how to get here"; de är ofta väldigt bra och detaljerade, framförallt där gps inte fungerar.

Du behöver inte tanka själv; alla mackar har anställda som gör detta åt dig. De kan även tvätta vindrutan, kolla vatten, olja och lufttryck. Ge dem lite dricks, R5-10 räcker bra. Dricks gäller även på obetalda parkeringar där det ofta finns parkeringsvakter. De är ibland officiella, ibland inofficiella och i allmänhet alltid trevliga och gör det de ska: håller koll på din bil och hjälper dig att backa ut (vid matvaruäffärer hjälper de ofta också till att lassa in varorna i bilen och rulla tillbaka shoppingvagnen).

Ha aldrig värdesaker synligt i bilen, varken när du kör eller har parkerat, och ha alltid dörrarna låsta. Detta skrämmer upp många, men är bara en "rather safe than sorry" strategi. På de tio år jag har bott i Sydafrika (och kört bil nästan dagligen) har jag aldrig råkat ut för "smash and grab" eller att någon har försökt ta sig in i bilen. Som alltid när du kör i städer du inte känner till, undvik områden som känns ruffiga.

MINA ROADTRIP FAVORIT är Karoo, den mäktiga halvöknen i Sydafrikas inre som sträcker sig över en yta lika stor som Sverige. Här är vägarna spikraka, och försvinner ur sikte någonstans bortom horisonten. Lång bort i fjärran skymtar en bergskedja, och närmare vägen är det enda som bryter monotonin en och annan vindpump som fyller vattenhålen för de tåliga får som betar dessa karga marker. Karoo har en skönhet som det tar ett tag att ta till sig, men är det något man har gott om i Karoo så är det just tid.

Roadtrip-1.jpg
Roadtrip-1-3.jpg

Helt plötsligt dyker sedan en liten stad upp, grön och frodig eftersom bosättningarna koncentrerades runt de få vattenkällorna. I Karoo finns flera historiska städer där man kan bo i fina miljöer och äta Sydafrikansk boerekos (husmanskost). Missa inte Graaf Reinet, en av Sydafrikas äldsta städer och det charmiga guest houset Andries Stockenstroem med sin välkända restaurang Gordon's där det serveras lokalproducerad "slow food".

Roadtrip-5.jpg
Typisk gatubild i en liten stad i det stora ingenting som Karoo utgör

En annan liten pärla finns ungefär halvvägs längs den långa vägen från Johannesburg till Kapstaden. Bloemhof Karoo tillhörde en gång Dr Christian Barnard (som utförde väldens första hjärttransplantation). Sprakande brasor på vintern, kalla gin & tonics på sommaren, hemlagad mat och wake-up call från gårdens gåsflock gör detta till en upplevelse som är lite mer än ett vanligt hotell.

Massor av bra tips om Karoo finns på Karoo Space

Roadtrip-1-2.jpg
Vem skulle inte vilja vila här efter en lång dag på Karoos vägar?
Roadtrip-2-2.jpg
Gårdens väckningspatrull

Följ mitt råd: ta en roadtrip i Sydafrika! Du kommer inte ångra dig.

Roadtrip-2.jpg
Roadtrip-2-3.jpg

2016-07-14 10:43 2 kommentarer
Kategori: Allmänna tips, Karoo

En resa på världens lyxigaste tåg

2016-06-27 10:03 1 kommentar
Kategori: Resor

Rovos Rail anses av många tågentusiaster vara ett av de absolut lyxigaste tågen i världen. Jag har inte mycket att jämföra med, men har ändå svårt att tänka mig att något skulle kunna slå upplevelsen jag hade på Rovos.

Fulla av förväntan anlände vi till den privata stationen i Pretoria för att checka in för vår resa till Durban. Vi möttes av en väskbärare i hög hatt och livré, som tog vårt bagage och försäkrade oss att det skulle finnas i vårt svit när vi kom dit. I väntrummet, möblerat med vackra skinnmöbler och dekorerat med antik tågmemorabilia, fick vi ett glas champagne och visades till frukostbuffén där vi tog för oss av varma croissanter, färsk frukt och de obligatoriska engelska gurksmörgåsarna.

Rovos Rail-1.jpg
Rovos Rail-3.jpg

Så var det dags att gå ombord. Ångloket visslade när det körde in till perrongen, och det kändes som att man hade transporterats till ett tidigare århundrade där vi stod, champagneglas i handen, och väntade på att få eskorteras ombord. Som utlovat fanns vårt bagage, prydligt undanställt i garderoben, i sviten när vi kom dit. Vi upplystes om att vi kunde få våra kläder strukna och påfyllning av champagne genom att hänga ut en liten lapp på dörren, samt när måltiderna serverades och vad mer vi kunde förvänta oss från resan (trots att jag hade mycket höga förväntningar redan innan, steg de nu ytterligare).

Rovos Rail-2.jpg
Rovos Rail-7.jpg
Rovos Rail-8.jpg

Tåget rörde sig långsamt österut, och lagom tills vi hade lämnat storstaden bakom oss serverades lunchen: tre utsökta rätter med vinpaket. Tonen var definitivt satt för ett par dagar i njutningen tecken! Efter en välbehövlig siesta, där tågets rytmiska dunk vaggade oss till ro, sökte vi oss till utsiktsvagnen längst bak. Här satt vi länge och njöt av det förbipasserande böljande landskapet som färgats till tusen toner av guld av den nedåtgående solen. Som sig bör vid tillfällen som dessa, serverade personalen iskalla gin & tonic.

Rovos Rail-6.jpg
Rovos Rail-13.jpg

Till middagen var det klänning och kostym som gällde. Än en gång kom känslan av att vara i en film om svunna tider där vi satt omgivna av vackra, uppklädda människor och serverades årgångsviner av en handsklädd sommelier.

Vår resa fortsatte sedan i samma takt, och tidens gång markerades av måltider följda av långa sittningar i utsiktsvagnen. För de som ville erbjöds också utflykter längs resans gång; en safaritur, en levande berättelse om traktens turbulenta historia (där några av de största slagen i boerkriget utspelades) samt ett besök på en mycket framgångsrikt keramikstudio.

Rovos Rail-10.jpg
Rovos Rail-12.jpg

När vi två dagar senar rullade in på plattformen i Durban, vår slutstation, kändes det nästan konstigt att gå på fast mark. Vi hade gärna stannat kvar ombord flera dagar till. Som vi önskade att vi var på 15-dagarsresan till Dar es Salaam via Viktoriafallen! Men det blir en resan för en annan tid, och en annan plats i livet.

Rovos Rail-11.jpg
Rovos Rail-17.jpg

För mer information om världens lyxigaste tåg:
https://www.rovos.com

2016-06-27 10:03 1 kommentar
Kategori: Resor

Dagen som blev början till slutet

2016-06-16 09:58 Kommentera
Kategori: Historia

Tidigt på morgonen den 16e juni 1976 samlades tusentals skolungdomar i kåkstaden Soweto utanför Johannesburg. Man planerade ett antal protestmarscher som skulle sammanstråla på Orlando Stadium. Denna kalla vinterdag skulle bli den sista för många av dessa ungdomar.

Anledningen till protesterna var att apartheidregeringen nyligen hade beslutat att undervisningen på de så kallade Bantuskolorna (skolor för svarta) skulle ske på Afrikaans. Nu stod man alltså inför en situation där svarta inte bara fick en undermålig utbildning (eftersom de endast ansågs behöva elementära kunskaper), utan att mycket av denna utbildning skulle ske på ett språk de inte fullt behärskade och som symboliserade apartheidregimens förtryck.

Youth Day2.jpg
Bild från sahistory.org.za

Det började som en fredlig, om än känslomässigt laddad, marsch. Vad som utlöste våldet är än idag något oklart, men den accepterade teorin är att polisen inflitrerade demonstranterna och började kasta sten mot sina egna. Vad som är säkert är att resultatet var att hundratals ungdomar mördades av polisen denna dag och under de protester som följde. Dödstalet varierar från närmare 200 till upp emot 700…

Youth Day.jpg
Bild från sahistory.org.za
Youth Day3.jpg
Bild från sahistory.org.za

Bilder från massakern spreds över världen, och upprörde många. Den bild som fick mest uppmärksamhet var den av Mbuyisa Makhubo som bär 13-årige Hector Pietersons döda kropp, med hans syster springade bredvid. Denna bild av Sam Nzima blev en symbol över denna fruktansvärda dag.

death-of-hector-pieterson1.jpg
Bild från sahistory.org.za

Idag är 16e juni en helgdag i Sydafrika, Youth Day, där man hedrar minnet av dessa modiga ungdomar som (många utan att någonsin få veta) blev katalysatorn för "början till slutet på apartheid". Våldsamheterna som följde ledde till ökade bojkotter och ekonomisk instabilitet, och den Sydafrikanska valutan sjönk till rekorlåga värden. Under de 14 åren det tog innan Mandela släpptes ur fängelse lyckades regimen aldrig helt återställa ordning eller ekonomisk stabilitet igen.

Youth Day-1.jpg
Minnesmosaik med texten från en av de sånger som sjöngs under protesten: "Bring back Africa... Let us have freedom!"

2016-06-16 09:58 Kommentera
Kategori: Historia

Anonym 1684002284

Jag har bott i Sydafrika över 10 år, och jobbar med resor på många olika sätt: som reseproducent, guide, skribent och bloggare. Här delar jag med mig av mina bästa resetips, och personliga berättelser ur mitt liv på resande fot i Sydafrika.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206