Annons
Annons
Kaffe och ett par som tittar in i kameran och bergskedjor.

David och Hanne Lassgård bor idag på heltid i Colombia och driver företaget Lassgård Kaffe. Foto: privat

Colombia

Familjen Lassgård flyttade till kaffets mecka Colombia

Hanne och David Lassgård reste till Colombia för att hitta Davids biologiska ursprung och familj. I stället fann de en kaffegård, ett hem i Medellin och förälskade sig i livet i Sydamerika.

Text: Karin Wimark • 2023-10-05 Uppdaterad 2023-10-05

Alltsammans började med en dröm om att lämna Östermalm i Stockholm och flytta ut på landet. Så blev också fallet, men tillvaron i Skåne varade inte särskilt länge. Det var nämligen en annan plats som grodde i bakhuvudet på Hanne och David Lassgård.

– Vi stod vid en punkt i livet där vi ville skaffa barn och jag kände ett starkt behov att ta reda på mina rötter innan dess, säger David och berättar att han adopterades från Colombia i Sydamerika när han var två år.

Läs också: Därför ska du resa till Sydamerikas metropol Medellin – 8 tips

Paret stod vid ett skede i livet där det var dags för en förändring. Foto: privat

Hamnade av en slump på en kaffegård

Jakten på hans biologiska ursprung visade sig vara svår eftersom allt inte stod rätt till kring adoptionen. En dag tog de en paus i sökandet, tog de skumpiga vägarna upp i bergen och hamnade på en liten kaffegård ett par timmar utanför Medellin. Då var kaffekulturen i Colombia ännu i sin vagga och här fick de höra om kaffeböndernas tuffa förhållanden och deras omskakande historia. Gården hade funnits i familjen i fem generationer och tillverkade ett specialkaffe på högkvalitativa bönor som såldes till besökare och kunder.

– Kaffet var fantastiskt och vi bara kände att fler måste få ta del av detta! Det var så imponerande hur de hittat ett sätt att ta tillbaka makten från de stora multinationella företagen, säger Hanne.

Läs också: Colombia – 10 platser du inte får missa!

Frodiga berg och hus på en kulle.
Utsilkten från kaffeplantaget några timmar utanför Medellin. Foto: privat

Pandemin förändrade allt

När Coronavågen några år senare svepte över världen fanns det gott om tid för reflektion. Hanne och David hade svårt att släppa det där kaffet de drack fyra år tidigare i de colombianska Anderna och tog därför kontakt med familjen.

– Jag minns hur det var kolsvart ute och vi nervöst malde bönorna vi beställt hem från deras gård i Colombia. När vi smakade första koppen kunde vi andas ut. Det var precis som att färdas tillbaka dit, säger Hanne och ler.

Där och då blev allt med ens väldigt tydligt. De skulle flytta till Colombia. Kaffet blev deras kall.

Espresso droppar ner i en kopp.
Kaffet från gården i Colombia smakade precis som de mindes det, trots att de nu befann sig hemma i Skåne. Foto: Unsplash

Hur kändes det att flytta till andra sidan jorden och mer specifikt Colombia?

– Vi bestämde oss för att testa ett år och se hur det kändes, på så vis blev det inte ett lika stort beslut. Colombia är ett av världens mest ojämlika länder, vilket förstås bidrar till kriminalitet. Men Medellin har utvecklats mycket och är en fantastisk stad! Visst måste man vara mer försiktig än hemma i Sverige, samtidigt så är det inget vi märker av när vi väl är här på plats.

Läs också: Vagabonds drömresa – 5 spännande veckor i Sydamerika

Vy över staden Medellin om kvällen.
Medellin är en modern och familjevänlig stad i Colombia. Foto: Getty Images

Colombia anses ju vara ett rätt farligt land i svenskars ögon – berätta hur är det att leva där?

– Vi har två småbarn på 3 och 5 år och gör allt som en vanlig familj i Sverige gör – men lite billigare, säger David och skrattar. Vi bor i ett område med 100 % Colombianer och här är det tryggare än i ex: turistiga El Poblado. Vi försöker förmedla i vår podd att det absolut finns saker att tänka på, men att det är okej att bo här. Vi älskar att bo här i Medellin och känner oss verkligen säkra här.

– Ja, det många känner till om Medellin är att det är farligt och att här finns ett spännande nattlig. Men jag vill slå ett slag för är familjelivet. Det finns otroliga grönområden där man kan vandra och vid floden Rion i bergen är vattnet helt klart. Det är enkelt att ha barn här och alla är så välkomnande, säger Hanne.

Vad tyckte barnen om att flytta utomlands?

– De var ju så små när vi flyttade, men fyraåringen tyckte det var spännande och trodde vi var på semester. Vi var så ambitiösa att vi ville komma i gång med verksamheten direkt, så barnen började en två-språkig skola här redan 2 veckor efter vi kom. Därför är de mer inopererade i kulturen än vad vi är och får översätta för oss när vi är i mataffären, säger Hanne och skrattar.

Händer fyllda av ljusa kaffebönor.
Har du koll på hur processen går till när kaffe skördas och rostas? Foto: privat
Röda kaffebönor med odlingar i bakgrunden.
Den som befinner sig i Colombia är välkommen att boka ett besök till gården. Foto: privat

Vill gynna lokalborna

Sedan Lassgård Kaffe grundades har David och Hanne arbetat hårt för att förmedla böndernas arbete på gården till kunden. De vill leverera det bästa specialkaffet direkt från kaffegården till kunden, utan dyra mellanhänder och med värderingar som genomsyras av jämlikhet och hållbarhet. Att de själva inte äger gården tycker de därför är viktigt eftersom det inte gynnar kaffebönderna.

Vad har varit den största utmaningen?

– Kulturen, kommunikation och de sociala koderna! Se bara på hur man klär sig. Jag har aldrig sett någon handla mat i mjukisbyxor eller bära blått hår. Här finns både en konservativ ådra och stolthet, säger Hanne.

Och vad för motgångar har ni stött på längs vägen?

– Det var otroligt omständligt att få uppehållstillstånd och vi var naiva nog att tro att det bara var att gå till registreringskontoret så löser det sig, eftersom jag är född här. Men så enkelt var det inte! Det har nästan tagit ett år att få ordning på allt, säger David.

Vilka är de största kontrasterna gentemot Sverige?

– Jämställdhet och kvinnohälsa finns det mycket att jobba kring. Dessutom är det stor skillnad på könsroller. En annan stor skillnad är att hälsar på alla och uppmärksammar dig. Du blir sedd! Det är en trygghet och jag känner verkligen att om något skulle hända mig något så skulle det komma minst fem personer springandes och backa upp. Här finns ett civilkurage och en stolthet över sin stad.

Colombias flagga från ett hustak.
Paret upplever en trygghet i människorna i Colombia. Foto: Unsplash

Vad är det bästa med Colombia?

– Jag tycker det är människorna. De gör ju hela landet! Även fast man inte kan språket eller inte passar in utseendemässigt så hjälper folk till och så har det varit från dag ett, säger Hanne.

– Ja, och jag vill addera att här finns en otrolig acceptans och mångfald. Det har gett mig en helt annan frihet, säger David.

Kvinna pratar i telefon framför en gul buss.
I Medellin finns en stor mångfald, något gett David en helt annan frihetskänsla. Foto: Unsplash

Vad har ni för framtidsplaner?

– Nu stannar vi så länge vi känner för det. Men jag känner att vi kommer bli kvar här, det finns så mycket att utforska. Idag finns en helt annan kaffekultur här än det gjorde 2017. Idag arbetar vi med en kaffegård, men vem vet nästa år kanske vi arbetar med 10. Vi hoppas på att kunna utöka sortimentet och på sikt kanske anordna resor hit från Sverige!

Poddtipset

I podden försöker vi spegla vår vardag här i Colombia blandat med att lyfta aktuella nyheter och bjuda in gäster som går i linje med det vi tror på och vill förmedla. Lyssna här. Läs också mer om verksamheten på Lassgårdkaffe.se.


Läs också:

Experten: Så är säkerhetsläget i Colombia

Colombia – 10 platser du inte får missa!

Redaktionens favorit: Världens högsta palmskog


Text: Karin Wimark • 2023-10-05
ColombiaRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top