Annons
Annons
Bebis och en strand vid havet.

Vagabonds Johanna Jackson reste till Bali för en familjeresa på barnets villkor. Foto: Johanna Jackson/Unsplash

Indonesien

Guide: Resa till Bali med barn

Upptäck Bali med familjen! Vi guidar till boenden, restauranger och packningstips – perfekt för de allra minsta.

Text: Johanna Jackson • 2024-04-15 Uppdaterad 2024-04-12

Snabbfakta

Valuta: 1 milj indonesiska rupiah = 650 kr. Huvudstad: Denpasar (Jakarta är huvudstad i Indonesien). Invånare: 4,3 miljoner. Tidsskillnad: +7 timmar. Högsta punkt: Gunung Agung, drygt 3 000 m.

Illustrerad karta över Bali.

Resa dit

Det finns inga direktflyg till Bali från Sverige. Förslagsvis flyger man med en mellanlandning i Amsterdam, Dubai, Doha, Kuala Lumpur eller Bangkok. Resan tar då 17–19 timmar.

Bäst tid att åka

April–september, men undvik gärna juli–augusti då högsäsongen når sin peak. Under regnperioden mellan oktober och mars är stora mängder skräp som samlas på öns stränder ett återkommande problem.

Ta sig runt

Trottoarer och promenadvänliga gator saknas på Bali bortsett från i Sanur och Nusa Dua. Tåg finns heller inte. Kura Kura kör bussar för turister. Ett 7-dagars busspass kostar bara 200 kr. Alternativt hyr moppe eller boka taxi via appar som Grab och Gojek. Chaufför för en hel- eller halvdag är ett lyxigt och relativt billigt sätt att göra sightseeing.

Läs också tillhörande reportage: Familjeäventyr på Bali – upptäck paradiset med barn

Tempel på en ö vid havet.
Utforska Bali med egen privatchaufför för att hinna upptäcka så mycket som möjligt. Foto: Getty Images

Äta och dricka

Koral

Ät middag med rockor, hajar och glittrande fiskar. Lyxhotellet Kempinskis undervattensrestaurang är en upplevelse för alla sinnen. Moderna indonesiska smaker med internationella inslag. Vad sägs om kryddigt kokosris med svart vitlök och citronbasilika eller grillad hummer med chili och kaffirlime?

Undervattensrestaurang.
Stig ner under ytan för en restaurangupplevelse utöver det vanliga. Foto: Koral/Kempinski

Kekeb Restaurant

Inget att åka långväga för men ett trevligt och avslappnat lunchställe för den som befinner sig i Nusa Dua och har vägarna förbi. På Kebab Restaurant finns mysiga mattor och sittpuffar att slå sig ner på under färgglada balinesiska parasoll. Satsa på de lokala rätterna och missa inte den udda men överraskande goda kombinationen av grillad
majs, smält ost och kaksmulor.

La Lucciola

Elegant italienare på två våningar som ligger direkt på stranden på gränsen mellan områdena Seminyak och inte lika välkända Petitenget. Ta på din finaste klänning eller skjorta och frossa i parmesanindränkta pastarätter och chokladfyllda efterrätter samtidigt du bevittnar hur himlen skiftar färg i takt med solnedgången. Läs mer här.

Rosa och blått rum i sjöjungfrutema.

Bo

Förutom hotell är homestays och villor som hyrs via exempelvis Airbnb vanliga boendealternativ på Bali.

Grand Hyatt, Nusa Dua

Barnvänligt megakomplex i mellanprisklassen med fem pooler komplett med vattenrutschbanor och knatteklubb. Hotellet ligger på en vit och långgrund sandstrand i närhet av ett område med surfskolor och små strandrestauranger. Stort spa och flera restauranger och butiker finns på hotellområdet. Bonus är även att hotellet ligger på gångavstånd till nöjes- och restaurangcentret Bali Collection. Läs mer här.

Viceroy, Ubud

Bo avskilt utan att bo ensligt, detta familjeägda lyxhotell med privata poolvillor ligger endast en kvart utanför centrala Ubud med utblick över en lummig dalsänka. Njut av lugnet och mat i världsklass från de två restaurangerna CasCades och Apéritif – som utsågs till den bästa i Indonesien 2020 av World Culinary Awards. Och för den som festat för hårt kvällen innan finns naturligtvis även baksmällelindring på dropp i hotellets spa. Läs mer här.

Hotell med pool i regnskogen.
En oas mitt i den grönskande Oasen Ubud. Foto: Viceroy

La Cabane, Uluwatu

Charmigt boutiquehotell beläget på en av Uluwatus många kalkstensklippor. Fin havsutsikt. Här bor du omgiven av tät grönska i någon av hotellets nio bungalower varav en del även har privat pool. Inte långt härifrån ligger surfstranden Balangan och den omåttligt populära utsiktsplatsen med samma namn. Däremot är utsikten från grannrestaurangen minst lika slående och här slipper du dessutom trängseln. Populärt bland par och yngre. Läs mer här.

Bebis i liten pool.
Upptäck det stora i det lilla på en resa med barnen. Foto: Johanna Jackson

Packlista för baby

  • Paraply för solen.
  • Majskrokar.
  • Bärsele.
  • Tejp för diverse babysäkring.
  • Pocket baby eller annan portabel resestol.
  • Sjukvårdskit med febertermometer, febernedsättande och vätskeersättning för bebisar om ni skulle bli magsjuka.
  • Varma strumpor och kläder till flyget.
  • Förnödenheter i handbagaget ifall bagaget kommer bort.
  • Liten uppblåsbar pool.
  • Återanvändbara klämmisar för att fylla med gröt och mosad frukt.
  • Tålamod.
Upptäck Balis många strandklubbar för skönt häng och aktiviteter dagstid. Foto: Press

3 strandklubbar

På Bali är det vanligt att hänga på dagklubb – inrättningar med pool eller strandaccess där man kan äta, bada eller bara slappa i schysta loungeområden. Bra att känna till är de bästa sittplatserna oftast kommer med krav på minimumspendering. Här är tre klubbar du inte vill missa.

Sundays, Uluwatu

Ett besök på Sundays är en upplevelse som sitter kvar i kroppen även under de blekaste vintermånaderna. En bergbana tar dig ner till vindlande trappor och sedan: en av Balis mest undersköna stränder. Sköna vibbar, bra käk och ett litet rev direkt utanför stranden. Om du inte vill betala dig in är tipset att komma tidigt – annars finns risk att du hamnar på väntelistan.

Sunday bjuder på skön stämning och ligger vackert direkt vid stranden. Foto: Press

Omma, Ubud

Tycker du att poolhäng med utsikt över djungel och ett forsande vattenfall låter som en bra idé? Då ska du planera in ett besök till Omma. Denna nyöppnade klubb ligger granne med ett av Balis mest kända vattenfall. Slå dig ner i en solstol, beställ in deras signaturcocktail med smak av lychee och bevittna sedan hur instagrammarna flockas för att posera framför fallet.

Folk Pool & Gardens, Ubud

Detta ställe i centrala Ubud är en bohemisk oas för den som letar efter en paus från den svettiga trängseln på gatorna utanför. Slappna av i ett av tälten, simma fram till baren eller stanna kvar till kvällen för popcorn och filmvisning under stjärnorna. 

Läs också:

Öluffa i Indonesien – från Sumatra till Flores

Upptäck naturen med barn – 11 tips till nybörjaren

Barnfamiljens bästa tågluffartips i Europa


Text: Johanna Jackson • 2024-04-15
IndonesienRestipsAktiv semesterGuideResa med barn

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top