Resa med barn-bloggen

Vaccinationer till Turkiet

2013-04-16 11:39 Kommentera
Kategori: Hälsa

spruta_frilagd_webb.jpg
Planera vaccinationerna i tid. Egentligen bör man kolla minst sex veckor i förväg vilka sprutor som ska tas. Foto: Barbro Janson Lundkvist

Här sitter jag och glömmer nästan bort att det är dags att vaccinera barnen. Vi åker snart till Turkiet och min lilla tjej har ännu inte fått vaccination mot MPR (mässling, påssjuka och röda hund).

Vid 1,5-års ålder är det normalt sett dags, enligt det ordinarie barnvaccinationsprogrammet. Men om man ska ut och resa kan det finnas anledning att tidigarelägga dosen. Så det ska vi förstås göra.

Vid resa till Turkiet rekommenderas också vaccination mot hepatit. Förslagsvis twinrix som ger skydd mot både hepatit A och hepatit B, som sprids via mat respektive blod. Av twinrix ska man ta två sprutor med en månads mellanrum.

Vilka vaccinationer man ger sina barn är förstås en personlig fråga och förälderns eget val. Men innan man fattar beslut bör man vara påläst. Lars Rombo, infektionsläkare och professor, har stenkoll på allt som rör vaccinationer och barn. Honom intervjuade jag en gång för en artikel. Läs den här: en Vaccinationsguide för barn vid resa.

2013-04-16 11:39 Kommentera
Kategori: Hälsa

Anonym 283429936

Frilansjournalist och trogen Vagabondmedarbetare. Mamma till Anton, 4 år, och Alice, 2 år. Jag trivs som bäst när barnen är med på resan och vill visa dem världen. Vi har seglat i Grekland, flugit mellan öar i Karibien, vandrat på Mallorca, bilat Lanzarote runt och mycket mer. Jag vurmar dessutom för ett ansvarsfullt resande, och vill bidra till att världen ska vinna på vårt resande – inte tvärtom.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842