Resa med barn-bloggen

Tilltron till vita rockar

2013-10-31 16:12 Kommentera
Kategori: Hälsa

vaccinationsgranskning.jpg
Min granskning i nya numret av Vagabond. Ute i butik nu i dagarna.

När man besöker en vaccinationsmottagning så frågar man ju om råd. Och tilltron till läkaren är stor. Men vilka vaccinationer man ger sina barn är alltid förälderns eget val. Och innan man fattar beslut bör man vara påläst. Det har nämligen visat sig att vaccinationsråden varierar mellan olika mottagningar – även när det gäller exakt samma resmål.

Inför Turkietresan i våras gick hela familjen till vaccinationsmottagningen. Båda barnen har följt det ordinarie barnvaccinationsprogrammet. Så långt allt väl. Men vaccin mot hepatit fick Anton, som då var tre år, komplettera med.

Läkaren rekommenderade dessutom drickvaccinet Dukoral till oss vuxna, samt till Anton. Vi slog till på tre doser till honom och två doser var till oss vuxna. Slutnotan för dem blev omkring 1 500 kronor.

I efterhand funderade jag på om det verkligen var nödvändigt. Just Dukoral har varit mycket omdiskuterat under året. Det ger ett 85-procentigt skydd mot kolera. Men också ett begränsat skydd mot turistdiarré som orsakas av en sorts e-colibakterier som heter LT-etec.

Jag har pratat med flera familjer som rest till Turkiet utan att blivit rekommenderade att ta Dukoral. Risken att få kolera är nämligen minimal i Turkiet… Diarré kan man förstås få. Men den kan också orsakas av en mängd andra bakterier.

Varför man får olika råd fast man ska till samma resmål är en viktig fråga. Det försöker jag svara på i nya numret av Vagabond. Jag har granskat just vaccinationsråden, och intervjuat Lars Rombo som är professor i infektionsmedicin vid Karolinska institutet.

Slutsatsen blir:
Läs på. Lyssna på doktorn. Och lita till dig själv.

2013-10-31 16:12 Kommentera
Kategori: Hälsa

Anonym 283429936

Frilansjournalist och trogen Vagabondmedarbetare. Mamma till Anton, 4 år, och Alice, 2 år. Jag trivs som bäst när barnen är med på resan och vill visa dem världen. Vi har seglat i Grekland, flugit mellan öar i Karibien, vandrat på Mallorca, bilat Lanzarote runt och mycket mer. Jag vurmar dessutom för ett ansvarsfullt resande, och vill bidra till att världen ska vinna på vårt resande – inte tvärtom.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206