Resa med barn-bloggen

Ont i öronen på flyget – detta hjälper!

2013-11-05 10:42 1 kommentar
Kategori: Flyg, Hälsa

ont_flyget.jpg
Aj aj aj! Foto: Thinkstock

Att barnen ska få ont i öronen är ofta ett orosmoment inför flygresan. Här är min lista för hur du avhjälper problemet. En tröst kan vara att även skrik fungerar tryckutjämnande. Om inget annat har hjälpt menar jag!

1. Ge näsdroppar eller nässprej. Strax för start och landning. Särskilt viktigt om barnet är det minsta förkylt, men det kan faktiskt vara motiverat även om inte snoret rinner. Fungerar avsvällande.

2. Att suga hjälper. Reser du med en bebis: amma vid start och landning. Ammar du inte så ge flaska eller napp.

3. Tryckutjämna. Större barn kan tryckutjämna själva. Säg åt dem att stänga munnen, hålla för näsan och blåsa ut. Det finns även ett hjälpmedel som heter Otovent. Det är en sorts ballong som man ska försöka blåsa upp med näsan. För barn från tre år.

4. Distrahera. Om man inte fokuserar på smärtan känns det bättre. Leksaker, böcker, pyssel, ritpapper och pennor, klapplekar, sånger. Vad som helst.

5. Tugga, gapa och svälj. Stora barn kan testa med tuggummi, svälja saliv, gapa, eller låtsasgäspa.

5. För äldre barn finns även öronproppar. Min kollega Inna påstår att de verkligen hjälper, de tryckutjämnande öronproppar som säljs på Apotek. Så kallade Earplanes finns i två storlekar, för barn 6–11 år, och för äldre barn och vuxna. De har även en liten ljuddämpande effekt vilket kan vara lugnande.

2013-11-05 10:42 1 kommentar
Kategori: Flyg, Hälsa

Anonym 283429936

Frilansjournalist och trogen Vagabondmedarbetare. Mamma till Anton, 4 år, och Alice, 2 år. Jag trivs som bäst när barnen är med på resan och vill visa dem världen. Vi har seglat i Grekland, flugit mellan öar i Karibien, vandrat på Mallorca, bilat Lanzarote runt och mycket mer. Jag vurmar dessutom för ett ansvarsfullt resande, och vill bidra till att världen ska vinna på vårt resande – inte tvärtom.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842