Resa med barn-bloggen

Lyssna på podden!

2014-02-04 13:10 Kommentera
Kategori: Hälsa, Resmål

mikrofon.jpg
Barbro och Per pratar resor med barn i nya podden.

Vackans roligaste grej: Nu släpper vi vårt nya avsnitt av Vagabonds podd! Jag och min kollega Per J Andersson pratar om att resa med barn.

Ni får bland annat höra om vad som händer när backpackern blir förälder, och plötsligt börjar gilla Bamseklubbar.

Dessutom diskuterar vi skrikande barn på flyget, och den nya möjligheten att boka barnfria flygresor. Bra – eller apartheid?

Vi diskuterar attityden till barn i olika länder, och hur okej det är att ta med sig en kladdig ettåring på restaurang.

Jag berättar också om när jag blev extremt arg på en damen framför oss på flyget. Varför får ni veta i podden.

Lyssna här!

Travel Blog Awards 2013!
Det finns många Billiga vandrarhem stockholm - jämför alla priser innan bokning.

2014-02-04 13:10 Kommentera
Kategori: Hälsa, Resmål

Långluff under föräldraledigheten

2014-01-31 09:13 Kommentera
Kategori: Hälsa, Långluff, Resa under föräldraledigheten, Resmål

halvardssons2.jpg
Caroline Halvardsson med barnen Majken och Astrid.

Att resa under föräldraledigheten blir allt mer populärt. Det märks inte minst hos vaccinationsmottagningarna och BVC som får allt fler frågor om vilka vaccinationer som bebisen bör ha med sig ut i världen.

I min jakt på extra äventyrliga familjer har jag hittat Caroline och Jens Halvardsson, som har passat på att resa långt och länge under föräldraledigheten.

De har två barn, Majken, snart 2, och Astrid, som nu är 5,5 år. Första resan med barn gjorde de över årsskiftet 2008–2009, när äldsta dottern Astrid var sex månader.

– Vi bestämde oss för att ha en månads kvalitetstid i Guatemala och Honduras. Det gick jättebra, lite långsammare tempo än vanligt men det behöver absolut inte vara något dåligt. Vi hann med både att bestiga vulkaner, besöka Mayatempel och dyka. Utöver det hade vi en mysig månad tillsammans hela familjen.

När de fick sin andra dotter Majken ville de återigen ge sig ut. De passade på innan Caroline skulle börja jobba, och Jens just hade slutat. I början av 2013 luffade de runt i Asien och Australien i tre månader.

– För oss är resandet ett sätt att möta andra kulturer, att bredda världsbilden och att få tid umgås, säger Caroline Halvardsson.

halvardssons3.jpg
Astrid och Majken i Australien.

De hälsade först på Jens syster som är bosatt i Sydney. Sedan följde en roadtrip i barnens takt, med Perth som utgångspunkt. De flög vidare till Bali och ön Gili Air som ligger nära Lombok. Där tillbringade de tolv dagar med ren semester, sol, bad, god mat och dykning.

Där inträffade tyvärr också resans enda missöde. Majken fick hög feber som varade i flera dagar. Familjen uppsökte läkare, fick penicillin för säkerhets skull om det skulle vara öroninflammation. Men framför allt fick de rådet att stanna inomhus och undvika luftkonditioneringen.

– Då blev hon bättre. Kanske var det värmen i kombination med den fuktiga luften, och de stora temperaturväxlingarna som gjorde att hon fick feber. Läkaren trodde det, säger Caroline.

När Majken väl var frisk åkte de till Bangkok och vidare mot Burma – där de blev väl mottagna.
– Barnen blev en huvudattraktion. De fick mycket uppmärksamhet och vi kände oss väldigt välkomna.

De avslutade sin resa med tre veckor på Perhentianöarna på Malaysias östkust.

Carolines och Jens äldsta dotter börjar snart sexårsverksamheten. Nu har de storslagna planer på en ny resa.

– Vi borde passa på att åka innan hon omfattas av skolplikten. I sexårsverksamheten kan barnen vara borta ett litet tag, men i första klass måste ju barnen delta i undervisningen.

Halvardsson4.jpg
Familjen Halvardsson tillbringade flera veckor Burma. De hann också med en längre vistelse i Malaysia där de snorklade och dök.

Så förverkligar du resedrömmarna under föräldraledigheten
– Carolines och Jens tips:

1. Planera ekonomin. Se över om just din familj kan kombinera semester med föräldraledighet. Eller har ni tänkt att den ena ska vara tjänstledig? Är man ett par som vill resa samtidigt med barnen kan man ta så kallade dubbeldagar, alltså att båda vårdnadshavarna tar ut föräldraledigt samtidigt. Men bara 30 stycken under barnets första år.

2. Planera vaccinationerna. Se till att bebisen åtminstone har fått några av de grundläggande vaccinationerna hos BVC. Vänta därför gärna med en mer äventyrlig resa åtminstone till bebisen är över sex månader.

3. Amma gärna om du kan/vill. Det är ett praktiskt sätt att servera maten i hygienisk förpackning. Särskilt bra om den lilla blir sjuk och matlusten sviker, eller vid risk för vätskebrist.

4. Planera restiden.
Att ta med sig föräldrapenningen utomlands går bra, både inom och utanför EU – men bara i sex månader. Är vistelsen planerad att sträcka sig längre än sex månader upphör rätten till barnbidrag från Sverige redan vid utresan.

5. Res innan barnen omfattas av skolplikten! Passa på att göra långresan innan närvaron i skolan blir obligatorisk.

Travel Blog Awards 2014!
Få tips och idéer kring din resa - läs våra fina reseguider!

2014-01-31 09:13 Kommentera
Kategori: Hälsa, Långluff, Resa under föräldraledigheten, Resmål

Kräksjuka på Tallinnfärjan

2013-11-13 13:42 2 kommentarer
Kategori: Hälsa, Tallinn

I fredags bar det av till Tallinn på släktresa för att fira 70-åringen Åke. Men vi hade knappt hunnit lämna Stockholms skärgård innan kräksjukan slog till. Sonen blev dålig vid 23-tiden (efter den obligatoriska buffén), och vi spenderade natten i båthytten med… ja, ni förstår ungefär vad.

Här kommer lite fakta från vårdguiden om hur ofta små barn är sjuka:
- Barn under fyra år har i genomsnitt sex till åtta vanliga infektioner om året.
- Eftersom varje infektion läker ut på ungefär en vecka betyder det att de flesta barn i förskoleåldern har infektionssymtom sammanlagt ungefär två månader om året.
- En del barn får många fler infektioner än andra jämnåriga, och för vissa kan det också ta längre tid innan infektionerna läker ut.
- Några barn har ända upp till 15 infektioner om året, vilket betyder att de kan ha infektionssymtom under sammanlagt fyra till fem månader.

De kan alltså vara sjuka en tredjedel av året. Och det är normalt.

Att en barmfamilj kommer iväg på en resa och samtliga familjemedlemmar är friska är alltså lite av ett under.

Jag träffade en familj en gång som höll det äldre barnet hemma från förskolan en hel vecka inför en charterresa. Mamman var föräldraledig med ett småsyskon, så det var ju ett ganska enkelt sätt att försöka undvika baciller.

Annars får man bara hålla tummarna. Och så ska man komma ihåg att se över sitt skydd i reseförsäkringen. För med ett läkarintyg kan man få tillbaka ganska mycket pengar för en förstörd semester.

Hur helgen i Tallinn blev?

Jättebra, efter omständigheterna! Jag återkommer med detaljer…
Men jag lovar att bespara er detaljerna om kräksjukan. :-)

2013-11-13 13:42 2 kommentarer
Kategori: Hälsa, Tallinn

Ont i öronen på flyget – detta hjälper!

2013-11-05 10:42 1 kommentar
Kategori: Flyg, Hälsa

ont_flyget.jpg
Aj aj aj! Foto: Thinkstock

Att barnen ska få ont i öronen är ofta ett orosmoment inför flygresan. Här är min lista för hur du avhjälper problemet. En tröst kan vara att även skrik fungerar tryckutjämnande. Om inget annat har hjälpt menar jag!

1. Ge näsdroppar eller nässprej. Strax för start och landning. Särskilt viktigt om barnet är det minsta förkylt, men det kan faktiskt vara motiverat även om inte snoret rinner. Fungerar avsvällande.

2. Att suga hjälper. Reser du med en bebis: amma vid start och landning. Ammar du inte så ge flaska eller napp.

3. Tryckutjämna. Större barn kan tryckutjämna själva. Säg åt dem att stänga munnen, hålla för näsan och blåsa ut. Det finns även ett hjälpmedel som heter Otovent. Det är en sorts ballong som man ska försöka blåsa upp med näsan. För barn från tre år.

4. Distrahera. Om man inte fokuserar på smärtan känns det bättre. Leksaker, böcker, pyssel, ritpapper och pennor, klapplekar, sånger. Vad som helst.

5. Tugga, gapa och svälj. Stora barn kan testa med tuggummi, svälja saliv, gapa, eller låtsasgäspa.

5. För äldre barn finns även öronproppar. Min kollega Inna påstår att de verkligen hjälper, de tryckutjämnande öronproppar som säljs på Apotek. Så kallade Earplanes finns i två storlekar, för barn 6–11 år, och för äldre barn och vuxna. De har även en liten ljuddämpande effekt vilket kan vara lugnande.

2013-11-05 10:42 1 kommentar
Kategori: Flyg, Hälsa

Tilltron till vita rockar

2013-10-31 16:12 Kommentera
Kategori: Hälsa

vaccinationsgranskning.jpg
Min granskning i nya numret av Vagabond. Ute i butik nu i dagarna.

När man besöker en vaccinationsmottagning så frågar man ju om råd. Och tilltron till läkaren är stor. Men vilka vaccinationer man ger sina barn är alltid förälderns eget val. Och innan man fattar beslut bör man vara påläst. Det har nämligen visat sig att vaccinationsråden varierar mellan olika mottagningar – även när det gäller exakt samma resmål.

Inför Turkietresan i våras gick hela familjen till vaccinationsmottagningen. Båda barnen har följt det ordinarie barnvaccinationsprogrammet. Så långt allt väl. Men vaccin mot hepatit fick Anton, som då var tre år, komplettera med.

Läkaren rekommenderade dessutom drickvaccinet Dukoral till oss vuxna, samt till Anton. Vi slog till på tre doser till honom och två doser var till oss vuxna. Slutnotan för dem blev omkring 1 500 kronor.

I efterhand funderade jag på om det verkligen var nödvändigt. Just Dukoral har varit mycket omdiskuterat under året. Det ger ett 85-procentigt skydd mot kolera. Men också ett begränsat skydd mot turistdiarré som orsakas av en sorts e-colibakterier som heter LT-etec.

Jag har pratat med flera familjer som rest till Turkiet utan att blivit rekommenderade att ta Dukoral. Risken att få kolera är nämligen minimal i Turkiet… Diarré kan man förstås få. Men den kan också orsakas av en mängd andra bakterier.

Varför man får olika råd fast man ska till samma resmål är en viktig fråga. Det försöker jag svara på i nya numret av Vagabond. Jag har granskat just vaccinationsråden, och intervjuat Lars Rombo som är professor i infektionsmedicin vid Karolinska institutet.

Slutsatsen blir:
Läs på. Lyssna på doktorn. Och lita till dig själv.

2013-10-31 16:12 Kommentera
Kategori: Hälsa

Barn med jetlag

2013-10-24 10:25 Kommentera
Kategori: Flyg, Hälsa

jetlag_barn.jpg
Somna i poolen? Foto: Thinkstock

Klockan 04 på morgonen, första dagen på resmålet: Den lilla studsar upp och ned i sängen, pigg som en ekorre. Dessutom hungrig som en varg. Är det inte frukost snart?

Senare på dagen: Somnar nästan i poolen.

Klockan 17, innan ni ens har ätit middag: Nu somnade han i vagnen. Att väcka visar sig vara omöjligt.

Ja, många familjer som flugit över flera tidszoner vittnar om svårigheter med dygnsrytmen. Skiljer det mer än fem–sex timmar mellan hemlandet och resmålet så tar det alltid några dagar att ställa om den inre klockan. Räkna med 3-4 dagar. För både barn och vuxna.

Här är fem tips mot jetlag hos barn:

1. Om det passar er familj – och funkar med er vardag – så kan du påbörja anpassningen några dagar innan. Ska du resa västerut så kan du försöka vara vaken lite längre på kvällen. Om resan går österut kan du försöka natta barnen, och dig själv, lite tidigare än normalt.

2. Väl framme – var så mycket som möjligt i solen på dagen. Och se till att få ordentligt mörkt på natten. På det sättet hjälper du kroppen att ställa om.

3. Se till att inte planera reseschemat alltför tajt. Med barn händer oförutsedda saker jämt och ständigt, därför ska du stanna längre på varje plats. Förläng gärna er storstadsweekend med några dagar, just för att det dröjer innan ni rent tidsmässigt har landat.

4. Om du ska flyga västerut kommer ni antagligen att vakna i ottan. Och vara frukosthungrig flera timmar innan frukostmatsalen öppnar. Bunkra upp med något ätbart – både till dig och barnen.

5. Forskningen visar att de flesta har störst problem att ställa om vid långresor österut. Vilket kan innebära att det är hemkomsten som blir värst! Ta en dag extra ledigt för att landa därhemma. Att skicka barnen till förskolan eller skolan med en rejäl jetlag är inte schyst.

2013-10-24 10:25 Kommentera
Kategori: Flyg, Hälsa

Magsjukehotellet är nog snart renast i hela Alanya!

2013-07-30 23:51 Kommentera
Kategori: Charterresor, Hälsa

Magsjuka ungar på ett hotell i Turkiet. Vilken mardröm.

Totalt har 42 personer tvingats söka läkarvård efter att ha smittats av magsjukeepidemin på turistorten Alanya. Enligt Fritidsresor är 19 av dem svenskar, och de flesta har bott på ett fyrstjärnigt hotell Blue Village-hotell som heter Pascha Bay. Det är framför allt barn som insjuknat.

På hotellet utreds nu vad som orsakat utbrottet. Man har gjort ett 40-tal tester på mat, vatten och personal, och väntar fortfarande på många provsvar. Dessutom jobbar personalen med att desinficera hela anläggningen.

Nu är frågan om Fritidsresor gör rätt som inte låter oroliga småbarnsföräldrar som ska vistas just på Pascha Bay den närmaste veckan att fritt avboka sina resor. Fritidsresor meddelade nämligen nu på kvällen att normala av- och ombokningsregler gäller.

Frtidsresor skriver att inga fler barn blivit sjuka, att utbrottet verkar ha passerat sin topp, och att de första provsvaren visat sig vara okej, enligt ett pressmeddelande som ni kan läsa här:
http://www.fritidsresor.se/Blandade-Sidor/16771/1
61399/

Logiskt sett är antagligen risken att insjukna liten. Men modershjärtat känner något annat.

Faktum är ju att det fortfarande inte är klart vad som orsakat utbrottet. Och spontant tror jag att Fritidsresor hade vunnit en och annan stilpoäng om man tillåtit fri avbokning ett par dygn framöver.

Sedan återgår förstås ordningen till det normala. För det där hotellet kommer ju snart att vara renare än något annat i hela Alanya!

2013-07-30 23:51 Kommentera
Kategori: Charterresor, Hälsa

Bota sprutskräcken

2013-04-17 08:21 Kommentera
Kategori: Hälsa

vaccinteckning.jpg
Att förbereda barnet inför vaccinationen – gärna genom att konkreta rita upp vad som ska hända på ett papper – är ett helt ovärderligt tips.

Igår kväll presenterade vi fakta för 3-åringen: nu är det dags att ta vaccinspruta inför resan. Han protesterade vilt genom att lägga sig under matbordet och skrika i tio minuter. Någon spruta tänkte han inte ta.

Men när protesterna avtagit så ritade vi hur allting skulle gå till: Att vi skulle åka till vaccinationsmottagningen, kanske få ta en nummerlapp, sitta i ett väntrum och så bli uppropad. Där inne i ett rum blir armen tvättad. Och så kommer sprutan och den gör bara lite ont.

Sedan bestämde vi att han skulle få tre tatueringar på armarna som han skulle kunna visa för den som ska ge sprutan.

Och så hittade vi en film på 1177.se. Har ni sett deras barnavdelning? Bläckfisken Billy skulle åka till sjukhuset och bli stucken i armen. Visserligen skulle billy få medicin i armen, inte ta vaccin. Men den fyllde sitt syfte ändå. Här är filmen.

Plötsligt kändes det inte alls så farlig med ett stick, tyckte treåringen. Snarare lite spännande. Återstår att se vad han tycker när det väl är dags!

Mina bästa tips för att förbereda barnet för vaccinationen:
1. Prata och rita konkret upp vad som ska hända.
2. Lek vaccinationsmottagning!
3. Var ärlig. Det kan göra lite ont – men det går över.

Har du fler tips? Kommentera!

2013-04-17 08:21 Kommentera
Kategori: Hälsa

Vaccinationer till Turkiet

2013-04-16 11:39 Kommentera
Kategori: Hälsa

spruta_frilagd_webb.jpg
Planera vaccinationerna i tid. Egentligen bör man kolla minst sex veckor i förväg vilka sprutor som ska tas. Foto: Barbro Janson Lundkvist

Här sitter jag och glömmer nästan bort att det är dags att vaccinera barnen. Vi åker snart till Turkiet och min lilla tjej har ännu inte fått vaccination mot MPR (mässling, påssjuka och röda hund).

Vid 1,5-års ålder är det normalt sett dags, enligt det ordinarie barnvaccinationsprogrammet. Men om man ska ut och resa kan det finnas anledning att tidigarelägga dosen. Så det ska vi förstås göra.

Vid resa till Turkiet rekommenderas också vaccination mot hepatit. Förslagsvis twinrix som ger skydd mot både hepatit A och hepatit B, som sprids via mat respektive blod. Av twinrix ska man ta två sprutor med en månads mellanrum.

Vilka vaccinationer man ger sina barn är förstås en personlig fråga och förälderns eget val. Men innan man fattar beslut bör man vara påläst. Lars Rombo, infektionsläkare och professor, har stenkoll på allt som rör vaccinationer och barn. Honom intervjuade jag en gång för en artikel. Läs den här: en Vaccinationsguide för barn vid resa.

2013-04-16 11:39 Kommentera
Kategori: Hälsa

Anonym 283429936

Frilansjournalist och trogen Vagabondmedarbetare. Mamma till Anton, 4 år, och Alice, 2 år. Jag trivs som bäst när barnen är med på resan och vill visa dem världen. Vi har seglat i Grekland, flugit mellan öar i Karibien, vandrat på Mallorca, bilat Lanzarote runt och mycket mer. Jag vurmar dessutom för ett ansvarsfullt resande, och vill bidra till att världen ska vinna på vårt resande – inte tvärtom.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842